Δύο φεστιβάλ βγάζουν ξανά την πόλη στον δρόμο
Από την 1η Ιουνίου το Φεστιβάλ Καλοκαιριού και από τις 5 Ιουλίου το Φεστιβάλ Επταπυργίου υπόσχονται να μας δώσουν μια γερή δόση πολιτιστικού καλοκαιριού από τα παλιά.

Πρεμιέρα με την όπερα «Τόσκα» τού Πουτσίνι θα κάνει στις 5 Ιουλίου το Φεστιβάλ Επταπυργίου, το οποίο φέτος περιλαμβάνει επτά μεγάλες παραγωγές και συνολικά 12 εκδηλώσεις (κάποιες παραγωγές θα παρουσιαστούν πάνω από μία φορά). Την ίδια στιγμή, η παραλία τής Θεσσαλονίκης αναμένεται να φιλοξενεί καθημερινά, όλο το καλοκαίρι (σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία, λόγω τής πανδημίας), πολιτιστικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Καλοκαιριού.
Οι προετοιμασίες για το Φεστιβάλ Επταπυργίου (05-29.07), υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θανάση Κολαλά, και τις Βραδιές Πολιτισμού στη βίλλα Αλλατίνη (το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου) ξεκίνησαν πριν από τρεις μήνες. Σε αυτά θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, μία όπερα με εκατό και πλέον συντελεστές σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης, πολυπληθή μουσικά αφιερώματα, μία διεθνής παραγωγή με πενήντα συντελεστές από το εξωτερικό και μια ποιητική μουσική βραδιά.
«Η επανέναρξη θα είναι πολύ δύσκολη – για κάποιους ιδιώτες ίσως και αδύνατη, καθώς η πληρότητα στο 50% είναι απαγορευτική για εκείνους» σημειώνουν στελέχη τού Κέντρου Πολιτισμού τής περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. «Εμείς, οι επιδοτούμενοι φορείς πολιτισμού, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι το καλοκαίρι – και, παρά τις δυσκολίες, νομίζω ότι θα καταφέρουμε να παρουσιάσουμε ζωντανό πρόγραμμα που ο κόσμος έχει τόση ανάγκη. Σε αντίθεση με τα περισσότερα φεστιβάλ, το Φεστιβάλ Επταπυργίου θα παρουσιάσει σχεδόν αποκλειστικά δικές του παραγωγές. Αυτό διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την αρτιότητα του καλλιτεχνικού αποτελέσματος» υπογραμμίζουν, προσθέτοντας ότι για το Κέντρο Πολιτισμού το στοίχημα φέτος είναι «να προσφέρουμε ποιοτικό θέαμα σ’ αυτόν τον μοναδικό χώρο τού Επταπυργίου», όπως προσθέτουν εμφατικά.
Για να αντισταθμιστεί το 50% της πληρότητας (το Επταπύργιο έχει πληρότητα 750 θεατών), το Κέντρο Πολιτισμού σχεδιάζει να τοποθετήσει προβολικά μηχανήματα και οθόνες σε μεγάλα ανοιχτά θέατρα έξι πόλεων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας –σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Κιλκίς, Σέρρες και Χαλκιδική–, όπου θα προβάλλονται με live streaming κάποιες από τις εκδηλώσεις τού φεστιβάλ, με ελεύθερη είσοδο, προσδοκώντας με αυτόν τον τρόπο ότι θα πολλαπλασιαστεί το κοινό. Παράλληλος στόχος είναι κάποιες από τις παραγωγές τού Φεστιβάλ Επταπυργίου να παρουσιαστούν τον χειμώνα σε κλειστές αίθουσες, ωστόσο παραμένει ακόμη άγνωστο αν θα μπορέσουν να «ταξιδέψουν» μέσα στο καλοκαίρι σε άλλες περιοχές.
Το 2ο Φεστιβάλ Καλοκαιριού
Ταυτόχρονα, από την 1η Ιουνίου ώς και τις 6 Σεπτεμβρίου ο δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει (για δεύτερη χρονιά) το Φεστιβάλ Καλοκαιριού. Η πρόσκληση συμμετοχής σε μεμονωμένους καλλιτέχνες, σχήματα και δημιουργικές ομάδες τής πόλης που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς τού πολιτισμού, ώστε να υποβάλουν καλλιτεχνικές προτάσεις, εξέπνευσε στις 21 Μαΐου, με την ανακοίνωση του ολοκληρωμένου προγράμματος του φεστιβάλ να ακολουθεί αμέσως μετά.
«Μετά την περσινή, θερμή ανταπόκριση του κόσμου, πιστεύω ότι αυτός ο νέος θεσμός βελτιώνει την εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης στον σύγχρονο πολιτισμό, ενώ βοηθά την πόλη και τουριστικά, καθώς ‘παντρεύουμε’ πολιτισμό και τουρισμό. Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι το καλοκαίρι κάθε μέρα θα είναι γιορτή για την πόλη», εξηγεί η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού τού δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη.
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ «ΕΛΛΑΔΑ 2021», ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΕΝΑ VIDEOMAPPING ΣΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΙΣ 12-13 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΕΝΩ ΣΤΙΣ 24-25 ΙΟΥΛΙΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΕΝΑ ΔΙΗΜΕΡΟ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.
Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται στον άξονα από το λιμάνι μέχρι το Μέγαρο Μουσικής, με κεντρικό σημείο το δημοτικό Θέατρο Κήπου, όπου θα παρουσιαστεί, όπως κάθε χρόνο, σειρά παραστάσεων. «Έχουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, ωστόσο και την πρώτη χρονιά και φέτος αναγκαζόμαστε να προσαρμοστούμε σε ό,τι επιτρέπεται, λόγω πανδημίας», σημειώνει η κυρία Καραγιάννη.
Για τις εκδηλώσεις θα αξιοποιηθεί και το γυάλινο περίπτερο στον Κήπο των Γλυπτών τής Νέας Παραλίας, ενώ σημεία τού παραλιακού μετώπου σχεδιάζεται να διαμορφωθούν με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορούν να τηρούνται τα περιοριστικά μέτρα και να διασφαλίζεται το 50% της πληρότητας στις εκδηλώσεις. Παράλληλα, ο δήμος Θεσσαλονίκης παίρνει μέρος στο πρόγραμμα της επιτροπής «Ελλάδα 2021», στο οποίο συμμετέχουν συνολικά 52 δήμοι τής χώρας, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Στο πλαίσιο αυτό, στις 12-13 Ιουνίου, στον εξωτερικό χώρο τού Βασιλικού Θεάτρου, θα παρουσιαστεί ένα δεκάλεπτο video mapping με προσωπικότητες της επανάστασης και της Θεσσαλονίκης, ενώ στις 24-25 Ιουλίου θα ακολουθήσει ένα διήμερο με μουσική και δρώμενα στο κέντρο και στις γειτονιές τής πόλης.
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ μάς ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο
Στις 24 Ιουνίου σηκώνεται η αυλαία (σε φυσικούς χώρους, αλλά και online, για πρώτη φορά με υβριδικό τρόπο) τού 23ου ΦΝΘ, το οποίο θα διαρκέσει ώς τις 4 Ιουλίου.
Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, δυναμικά και πολυσυλλεκτικά, πρωταγωνιστούν και στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (ΦΝΘ), που θα πραγματοποιηθεί με υβριδικό τρόπο από τις 24 Ιουνίου ώς τις 4 Ιουλίου, σε φυσικούς χώρους και online. Συνολικά 72 μικρού και μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ προβάλλονται στα Διεθνή Διαγωνιστικά Μεγάλου Μήκους, Newcomers και >>Film Forward και στα τμήματα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του διεθνούς προγράμματος, «Πλατφόρμα» και «Από οθόνη σε Οθόνη». Σημειωτέον ότι, αντιλαμβανόμενο τις δυσκολίες παραγωγής των ελληνικών ταινιών ντοκιμαντέρ, αλλά και τις επιπρόσθετες δυσχέρειες που προκάλεσε η πανδημία στους κινηματογραφιστές, το φεστιβάλ, στηρίζοντας για ακόμη μία χρονιά το ελληνικό ντοκιμαντέρ, θα καταβάλει για κάθε ελληνική ταινία που θα προβληθεί στο πρόγραμμα του 23ου ΦΝΘ, ένα συμβολικό χρηματικό ποσό, ως αντίτιμο ενοικίασης προβολής.
Ιστορίες ζωής
Ανθρώπινες ιστορίες, γνωστοί καλλιτέχνες, η ζωή μας την εποχή τής πανδημίας, η προσφυγική κρίση, αλλά και τα ζητήματα που απασχολούν την LGBTQI+ κοινότητα είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τους έλληνες ντοκιμαντερίστες.
Οι ταινίες που εντάσσονται στα τρία διαγωνιστικά τμήματα και στο τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» θα προβληθούν διαδικτυακά και σε κινηματογραφικές αίθουσες στη Θεσσαλονίκη. Οι διαδικτυακές θεάσεις κάθε ταινίας θα είναι διαθέσιμες από την επόμενη ημέρα τής προβολής της στην αίθουσα και μέχρι το τέλος τού φεστιβάλ (ή ώς την εξάντληση των θεάσεών τους).
Οι ταινίες που εντάσσονται στα τμήματα «Πλατφόρμα» και «Από οθόνη σε Οθόνη» θα προβληθούν αποκλειστικά διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας τού φεστιβάλ. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ (ή ώς την εξάντληση των θεάσεών τους).
Τα διαγωνιστικά τμήματα
Στα τρία διαγωνιστικά τμήματα του καλοκαιρινού και υβριδικού 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που θα φιλοξενηθεί από τις 24 Ιουνίου ώς τις 4 Ιουλίου σε θερινούς κινηματογράφους στη Θεσσαλονίκη, αλλά και online, συμμετέχουν συγκλονιστικά ντοκιμαντέρ από ολόκληρο τον κόσμο.
Μάλιστα, φέτος το φεστιβάλ παρουσιάζει περισσότερες πρεμιέρες από κάθε άλλη φορά: στις συνολικά 36 ταινίες που θα προβληθούν στα Διεθνή Διαγωνιστικά Μεγάλου Μήκους, Newcomers και >>Film Forward, οι δεκατρείς είναι σε παγκόσμια πρεμιέρα, οι εννέα σε διεθνή πρεμιέρα και οι έξι σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα.
Διεθνές Διαγωνιστικό Μεγάλου Μήκους
Το Διεθνές Διαγωνιστικό Μεγάλου Μήκους φιλοξενεί δώδεκα ταινίες –ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές–, οι οποίες διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο και το Ειδικό Βραβείο τής Επιτροπής. Τα ντοκιμαντέρ μάς μεταφέρουν την εύθραυστη καθημερινότητα σε απόμερες γωνιές τής υφηλίου ή αφηγούνται αληθινές ιστορίες που ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας. Πέντε ντοκιμαντέρ πραγματοποιούν παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ, δύο διεθνή πρεμιέρα και τέσσερα πανευρωπαϊκή πρεμιέρα.
Το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ, ενώ το Ειδικό Βραβείο τής Επιτροπής συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ.
INFO: Βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών (ταινίες τεκμηρίωσης και χώροι προβολής) στην ιστοσελίδα www.filmfestival.gr.
Το Sani Festival είναι και πάλι εδώ – έστω και χωρίς την Όλγα μας…
Το επόμενο βήμα του κάνει ο διεθνώς καταξιωμένος καλλιτεχνικός θεσμός τής χώρας.
Κάποια πρόσωπα τα έχεις συνδέσει με τη δουλειά τους με τρόπο τόσο αυτόματο, που καθίστανται σχεδόν ταυτόσημα με τη δουλειά αυτή. Τόσο ταυτόσημα, που σχεδόν δεν μπορείς να φανταστείς την επόμενη μέρα χωρίς αυτά παρόντα… Κάπως έτσι νιώθω φέτος για το αγαπημένο Sani Festival, τον διεθνώς καταξιωμένο πολιτιστικό θεσμό που φιλοξενείται στον εμβληματικό λόφο τής Σάνης, στη Χαλκιδική, χωρίς την Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη, την επί σειρά ετών καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, που έφυγε από κοντά μας για το μακρύ ταξίδι μια παγωμένη ημέρα τού Δεκεμβρίου τού 2019.
Είναι στη μνήμη τής Όλγας μας που είναι αφιερωμένο το φετινό Sani Festival – το πρώτο μετά από δύο χρόνια, το πρώτο μετά από πολλά χρόνια χωρίς την Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη στο τιμόνι του (και χωρίς τη βαθιά και ατμοσφαιρική φωνή της στην παρουσίαση των καλλιτεχνών), το πρώτο μετά την παγκόσμια πανδημία τής Covid-19. Οι συναυλίες τής φετινής διοργάνωσης θα ξεκινήσουν στις 10 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στα μέσα Αυγούστου, με τη δημιουργική ομάδα να σχεδιάζει –υπό την αυτονόητη συναισθηματική φόρτιση της «επόμενης ημέρας»– ένα πρόγραμμα με jazz, world, international και ελληνικούς ήχους, για να υποδεχτούμε όλοι μαζί το φετινό καλοκαίρι με αισθήματα αγάπης και θετική διάθεση. Μας έλειψε. Το περιμένουμε.
Α.Ν.Β.
Η «Ιλιάδα» ζωντανεύει στους δρόμους τής πόλης
Είκοσι τέσσερις ραψωδίες σε 24 σημεία τής Θεσσαλονίκης, με έξι ηθοποιούς να ζωντανεύουν το ομηρικό έπος στις 3, 4, 5 και 6 Ιουνίου, με ελεύθερη συμμετοχή για όλους.
Μετά από αναβολές λόγω τής πανδημίας, ένας ιδιόρρυθμος πόλεμος αναμένεται να ξεσπάσει στους δρόμους τής Θεσσαλονίκης στις 3, 4, 5 και 6 Ιουνίου. Ένας πόλεμος που μεταφέρει σε δρόμους, πλατείες, σημεία και μνημεία τής πόλης ένα κείμενο της παγκόσμιας κληρονομιάς, συνθέτοντας ένα δυνατό αστικό βίωμα.
Αναζητώντας την προφορική καταγωγή τής ποίησης και διερευνώντας, παράλληλα, τη γοητεία που μπορεί να ασκήσει στους ανθρώπους τού 21ου αιώνα μια ξαφνική και απρόσμενη συνάντηση με ένα καταστατικό κείμενο, η ομάδα «Γκραν Γκινιόλ», με την υποστήριξη της Thessaloniki Walking Tours, αλλά και φορέων και ιδρυμάτων τής Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα τού υπουργείου Πολιτισμού, επιχειρεί μια καινοτόμα σύνδεση με εμβληματικά σημεία τής Θεσσαλονίκης. Με εναρκτήριο σημείο δράσης τη Σχολή Τυφλών και ανάγνωση του προοιμίου τής «Ιλιάδας» από μαθητή τής σχολής με τη μέθοδο Braille, ξεκινά μια μεγάλη περιπέτεια, που ολοκληρώνεται σε τέσσερις ημέρες και απευθύνεται σε όλους, χωρίς κανέναν απολύτως αποκλεισμό – είτε προσέλθουν για να παρακολουθήσουν είτε είναι απλώς περαστικοί, μόνιμοι κάτοικοι ή και επισκέπτες τής πόλης. Με ελεύθερη συμμετοχή, συν-διαμορφώνουν μιαν εμπειρία που αποδεικνύει ότι η ποίηση μπορεί να λειτουργήσει ενωτικά μεταξύ των ανθρώπων, να εγείρει ερωτήματα, να ανοίξει τον διάλογο.
Το πρόγραμμα
Ο ιδιόρρυθμος «πόλεμος» στους δρόμους τής Θεσσαλονίκης μεταφέρει τους 15.693 στίχους είκοσι τεσσάρων ραψωδιών που αναφέρονται σε πενήντα μία ημέρες και τρεις νύχτες τού τελευταίου χρόνου τού τρωικού πολέμου. Οι ηθοποιοί, τρεις γυναίκες και τρεις άνδρες, θα αφηγηθούν το ομηρικό έπος σε 24 διαφορετικά σημεία τής Θεσσαλονίκης στη διάρκεια ενός τετραημέρου (3-6 Ιουνίου), με κάθε ημέρα να περιλαμβάνει 6 ραψωδίες, προγραμματισμένες χρονικά με τέτοιον τρόπο, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης από τον ελάχιστο χρόνο των απλώς διερχομένων μέχρι και τη συστηματική παρακολούθηση και των είκοσι τεσσάρων ραψωδιών για όποιον το επιθυμεί. Σημειωτέον ότι η παρακολούθηση είναι ελεύθερη για όλους, χωρίς εισιτήριο.
Οι συντελεστές
Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης – Ομήρου «Ιλιάς» (Εκδόσεις Άγρα», 2016). Σκηνοθεσία: Στάθης Μαυρόπουλος. Σκηνογραφική-ενδυματολογική επιμέλεια: Μαρία Καβαλιώτη. Τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Μαυρόπουλος. Κίνηση: Μαριάνθη Ψωματάκη. Τις είκοσι τέσσερις ραψωδίες αφηγούνται οι Κώστας Βουρλιώτης, Ιωάννα Λαμνή, Διονύσης Καραθανάσης, Μαρία Κατσιά, Πέτρος Μαλιάρας, Δήμητρα Σταματίου. Παραγωγή: «Γκραν Γκινιόλ».