Με βραβεία και διακρίσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και πρωτοβουλίες που τις χαρακτηρίζουν η πρωτοτυπία και η φαντασία τιμήθηκε από τις αρχές τού χρόνου μέχρι σήμερα η ποδηλατική κουλτούρα τής πόλης τής Καρδίτσας. Πρόκειται για μια κουλτούρα που άρχισε να αναπτύσσεται από τη δεκαετία τού 1950, με αποκορύφωμα τις μέρες μας, που σχεδόν όλες οι οικογένειες έχουν ένα ή και περισσότερα ποδήλατα. Η Καρδίτσα είναι μια πόλη που, δικαιολογημένα, έχει χαρακτηριστεί «το Άμστερνταμ της Ελλάδας». Είναι, εξάλλου, γεμάτη εκπλήξεις με επίκεντρο το ποδήλατο για τον επισκέπτη, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες τής πανδημίας και βρεθεί στην πόλη.
Κουλτούρα ποδηλάτου
Σύμφωνα με στοιχεία τής δημοτικής αρχής, λόγω της αυξημένης χρήσης ποδηλάτου το 2003 ξεκίνησε η κατασκευή τού πρώτου ποδηλατοδρόμου, μήκους περίπου 3 χλμ., με χρηματοδότηση του υπουργείου Μεταφορών, σύμφωνα με μελέτη τού καθηγητή τής Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Θάνου Βλαστού.
Έως και το 2012 κατασκευάστηκαν συνολικά 7,3 χλμ. ποδηλατοδρόμων στον αστικό ιστό και 10,5 χλμ. στον περιαστικό. Αποτέλεσμα είναι η Καρδίτσα να φημίζεται πλέον για τους πολλούς πεζόδρομους και το πρώτο δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί 1.641 θέσεις ποδηλάτων για την ασφαλέστερη στάθμευση των δικύκλων σε διάφορα σημεία τής πόλης, όπως σε πλατείες, σχολεία και έξω από δημόσιες υπηρεσίες και τις στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ ο αριθμός των ποδηλάτων στην πόλη κυμαίνεται μεταξύ 15.000-20.000.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος, αναφέρεται σε ενέργειες που έχει κάνει μέχρι τώρα η δημοτική αρχή, με στόχο να τονιστεί ότι η Καρδίτσα είναι η πόλη τού ποδηλάτου. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για την τοποθέτηση πέντε ειδικών πληροφοριακών πινακίδων στις αντίστοιχες εισόδους τής πόλης, στις οποίες αναγράφεται στα Ελληνικά και στα Αγγλικά το κείμενο «Καλώς ήλθατε στην Καρδίτσα, την πόλη του ποδηλάτου» («Welcome to Karditsa, the bicycle city») και ανάμεσα απεικονίζεται ο «Ουράνιος Ποδηλάτης» (πρόκειται για έργο τού αείμνηστου καρδιτσιώτη καλλιτέχνη Παντελή Σαμπαλιώτη).
Παράλληλα, ο επισκέπτης θα δει φωτεινά ομοιώματα του «Ουράνιου Ποδηλάτη», τα οποία τοποθετήθηκαν στις εισόδους τής πόλης, με στόχο τη σηματοδότηση και με εικαστικό τρόπο της άρρηκτης σχέσης τής Καρδίτσας με το ποδήλατο. Έγινε ζωγραφική με έντονα, χαρούμενα χρώματα σε μήκος περίπου 100 μ. πεζοδρομίου στο αθλητικό πάρκο τής πόλης, με σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότητας, ενώ πραγματοποιήθηκε και ζωγραφική έξι μεγάλων, υπαίθριων κατανεμητών τηλεφωνίας τού ΟΤΕ (ΚΑΦΑΟ) που βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους τής πόλης, με θέμα το ποδήλατο, από έξι διαφορετικούς ζωγράφου. Σε όλα τα παραπάνω, όπως τονίζει ο δήμαρχος, εντάσσεται και η επιβράβευση έξι επιχειρήσεων της Καρδίτσας που προάγουν το μήνυμα της βιώσιμης κινητικότητας, με μείωση των δημοτικών τελών τους κατά 20 %, κάτι που αποτελεί πανελλαδική πρωτοτυπία. Όπως και η χορήγηση μίας ημέρας επιπλέον άδειας στους υπαλλήλους τού δήμου και της δημοτικής επιχείρησης, που χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους προς και από την εργασία τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ως επιβράβευση και μέσο προτροπής για τους υπόλοιπους υπαλλήλους.
Στόχος: ένα ποδήλατο για όλους
Κατά τα λοιπά, η πόλη διαθέτει συστήματα αυτόματης μίσθωσης ποδηλάτων, με 60 ποδήλατα σε χρήση και 20 εφεδρικά, καθώς και 102 θέσεις στάθμευσης σε 6 σταθμούς που βρίσκονται στην κεντρική πλατεία, στην πλατεία Παυσίλυπου, στην πλατεία Δ. Λάππα, στον σταθμό τού ΟΣΕ, στο Αθλητικό Πάρκο (που βρίσκεται πολύ κοντά στο ΚΤΕΛ) και στην Κτηνιατρική Σχολή.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο δήμος Καρδίτσας είναι ο πρώτος στη χώρα που πιστοποιήθηκε με το ειδικό σήμα «Cycle Friendly Employer»: πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό σήμα, σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, που δημιουργήθηκε και λειτουργεί ήδη σε 17 ευρωπαϊκές χώρες (με την Ελλάδα πλέον να είναι ανάμεσα σ’ αυτές), για να πιστοποιήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις που χαρακτηρίζουν τις «φιλικές προς το ποδήλατο» επιχειρήσεις, δημόσιους οργανισμούς κοκ. Στόχος του είναι η υποστήριξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και οργανισμών στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν τις συνθήκες προς τους εργαζομένους που χρησιμοποιούν το ποδήλατο προς και από τον τόπο εργασίας τους και να τους παροτρύνουν να το πράξουν μέσω σειράς παροχών. Η πιστοποίηση πραγματοποιήθηκε από δύο έμπειρους και εξειδικευμένους συνεργάτες τού MBike και του οργανισμού «Πόλεις για Ποδήλατο», μετά από επίσκεψή τους τον περασμένο Φεβρουάριο στον δήμο Καρδίτσας, όπου έλεγξαν την πληρότητα των προϋποθέσεων που απαιτούνται για τη χορήγησή της.
«Στόχο μας αποτελεί να αυξήσουμε και να εμπλουτίσουμε τις ενέργειές μας υπέρ της χρήσης ποδηλάτου», καταλήγει κ. Τσιάκος, εκτιμώντας ότι ο στόχος αυτός θα λάβει σάρκα και οστά μετά τη λήξη τής πανδημίας.