Τρία μεγάλα έργα, που θα αναβαθμίσουν αισθητά την εικόνα τής Θεσσαλονίκης, σχεδιάζουν από κοινού δήμος Θεσσαλονίκης και περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: πρόκειται για την αποκατάσταση της πλατείας Διοικητηρίου, την ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους και την επέκταση της Παλιάς Παραλίας με ντεκ. Η δημοτική αρχή θα ετοιμάσει τις σχετικές μελέτες, ενώ η περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει την υλοποίηση των έργων κατά προτεραιότητα με την έναρξη της νέας προγραμματιστικής περιόδου τού ΕΣΠΑ 2021-2027.
Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι…
Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά σχεδόν 30 χρόνια μετρά η περιπέτεια της πλατείας Διοικητηρίου. Το μεγάλο πρόβλημα με τη αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων τη δεκαετία τού 1980 οδήγησε στην ανάγκη για δημιουργία πάρκινγκ. Μία από τις λύσεις που προτάθηκαν, για να λυθεί το πρόβλημα στην περιοχή τού κέντρου, ήταν η κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία Διοικητηρίου.
Το έργο ξεκίνησε με φούρια στις αρχές τής δεκαετίας τού 1990. Τα λευκά μάρμαρα της πλατείας ξηλώθηκαν και άρχισαν οι ανασκαφές. Μέχρι που έγινε αυτό που θα περίμενε καθένας: βρέθηκαν αρχαία. Οι εργασίες κατασκευής τού πάρκινγκ σταμάτησαν και ξεκίνησαν εργασίες για την αποκάλυψη των αρχαιοτήτων. Και μετά ήρθε η γκρίνια και τι θα έπρεπε να γίνει…
Ακολούθησαν μελέτες που προέβλεπαν πάρκινγκ και αρχαία. Μάλιστα, αναδείχθηκε και ανάδοχος. Το έργο όμως ουδέποτε προχώρησε. Και τα χρόνια περνούσαν (πάντοτε με γκρίνια). Μέχρι φέτος, που οι φορείς τής πόλης κάθισαν και πάλι στο ίδιο τραπέζι, για να συζητήσουν. Αποφασίστηκε η Εγνατία Οδός να εκπονήσει τις νέες –αναγκαίες– μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική, γεωτεχνική, ηλεκτρομηχανολογική) και το έργο να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ. Εκτιμάται ότι θα κοστίσει γύρω στα 10 εκατ. ευρώ.
Λίφτινγκ στην «καρδιά» τής πόλης
Η πλατεία Αριστοτέλους. όπως και το μεγαλύτερο μέρος τής πόλης σχεδιάστηκε αμέσως μετά την καταστροφική πυρκαγιά τού 1917 από τον Ερνέστ Εμπράρ. Τα σχέδια του γάλλου πολεοδόμου, όμως, δεν ακολουθήθηκαν ποτέ στο σύνολό τους (ανατρέξτε στο 6ο φύλλο τής «Citymag» για περισσότερες λεπτομέρειες). Παρά την πεζοδρόμηση που έγινε πριν από μερικές δεκαετίες, η πλατεία παρέμεινε αναλλοίωτη – αν εξαιρεθεί μια ασφαλτόστρωσή της πριν από μερικά χρόνια. Σε ό,τι αφορά την ανάπλασή της, έχει ακουστεί ότι θα κατασκευαστούν, μεταξύ άλλων, συντριβάνια και υπόγειο πάρκινγκ. Οψόμεθα…
Δικαίωμα στη βόλτα
Το πιο ορατό πρόβλημα σε ό,τι έχει να κάνει με την καθημερινότητα των πολιτών είναι το πλάτος τού κρηπιδώματος της Παλιάς Παραλίας. Ειδικά τα απογεύματα του καλοκαιριού (και όχι μόνον), όταν ο κόσμος βγαίνει για μια βόλτα δίπλα στο κύμα, δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος ούτε για ένα καροτσάκι μωρού. Μάλιστα, μέχρι πρότινος, που στον ίδιο χώρο φιλοξενούταν και ο ποδηλατόδρομος, η κατάσταση ήταν απελπιστική.
Η λύση που προκρίνεται είναι η επέκταση του κρηπιδώματος προς τη θάλασσα, με τη δημιουργία ενός ντεκ. Η κατασκευή δεν θα είναι μόνιμη και θα μπορεί να αφαιρεθεί ανά πάσα στιγμή. Δεν ακούγεται κακό…