Εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, η Άπφελ έχει επηρεάσει σχεδιαστές, editorials μόδας αλλά και καλλιτέχνες, όπως ο σκηνοθέτης τού «Gimme Shelter» και του «Grey Gardens», Άλμπερτ Μέιζελς, που την επέλεξε ως μούσα του για το τελευταίο του ντοκιμαντέρ: το «Άιρις» είναι εμπνευσμένο από την αυθεντικότητα της Άπφελ, που χαρακτηρίζει κάθε στιγμή της ζωής και της καθημερινότητάς της – από τον τρόπο που ψωνίζει μέχρι το στιλ και τη φιλοσοφία της για τη μόδα.
«Έχω παπούτσια που πήρα πριν από 66 χρόνια»
Η διάσημη fashionista μίλησε στο «Vanity Fair» για το πάθος της για τα κοσμήματα, τα ιδιαίτερα ρούχα που ψωνίζει, αλλά και το ντοκιμαντέρ, που παρουσιάζει με έντεχνο τρόπο την ικανότητά της να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τις τάσεις της μόδας: «Ακόμη έχω παπούτσια που αγόρασα πριν από 66 χρόνια» λέει η Άιρις στο ντοκιμαντέρ, όπου συμμετέχει και ο σύζυγός της, Καρλ, με τον οποίον ίδρυσε την εταιρεία εσωτερικής διακόσμησης «Old World Weaver», που ανέλαβε τη διακόσμηση του Λευκού Οίκου επί προεδρίας εννέα διαφορετικών αμερικανών προέδρων. Η Άπφελ, που έγινε fashion icon τη δεκαετία τού 1980, ακόμη ασχολείται με τη διακόσμηση των διαμερισμάτων της στη Φλόριντα και στη Νέα Υόρκη, ψωνίζοντας παράλληλα σε βίντατζ μαγαζιά κομμάτια Oscar de la Renta και στιλιστικούς θησαυρούς που φορά, ποζάροντας με νάζι μπροστά στον σύζυγό της. Εξάλλου, όπως λέει, ο Καρλ ήταν πάντα συνοδοιπόρος στα ταξίδια της σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπου έψαχνε νέα υφάσματα και αξεσουάρ διακόσμησης.
ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΨΩΝΙΖΕΙ ΣΕ ΒΙΝΤΑΤΖ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ OSCAR DE LA RENTA ΚΑΙ ΣΤΙΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ, ΠΟΥ ΦΟΡΑ ΠΟΖΑΡΟΝΤΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ ΤΗΣ.
«Η μόδα δεν είναι η ζωή μου»
Η ίδια η Άιρις δεν πιστεύει ότι είναι fashionista. Όπως δήλωσε στο «Vanity Fair», «Δεν στολίζομαι: όταν είμαι στο σπίτι, φοράω μια ρόμπα. Όταν κάνω δουλειές, φοράω ένα τζιν. Ποτέ δεν βάζω τα καλά μου, εκτός κι αν πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίσταση. Λατρεύω τη μόδα, πιστεύω ότι είναι εκπληκτική, αλλά δεν είναι η ζωή μου. Πιστεύω ότι το ντοκιμαντέρ δείχνει ότι έχω και άλλες πλευρές τού εαυτού μου, που είναι ενδιαφέρουσες».
Μάλιστα, η διακοσμήτρια αποκαλύπτει ότι πολλές φορές φοράει τα ίδια σύνολα: «Κάποτε μου άρεσε να δημιουργώ σύνολα – ακόμη το κάνω, απλώς δεν έχω πάντα τον χρόνο. Πώς μπορείς να φορέσεις κάτι μόνο μία φορά; Ακόμη και το νυφικό μου το έφτιαξα έτσι, ώστε να μπορώ να το ξαναφορέσω. Είμαι παιδί τής εποχής τής ύφεσης, οπότε είμαι πολύ πρακτική. Κάποτε φορούσα συνέχεια μεγάλα καπέλα», λέει η Άπφελ – και θυμάται ότι «υπήρχε ένας σχεδιαστής στο Παρίσι, που τον έλεγαν Σβεντ και ήταν εκπληκτικός. Έφτιαχνε μεγάλα και εντυπωσιακά καπέλα. Στο τέλος κάθε κολεξιόν του κρατούσε τα καλύτερα, για να τα αγοράσω. Ποτέ δεν είχε κουτιά αρκετά μεγάλα, ώστε να τα στείλει στη Νέα Υόρκη, οπότε μου κόστιζε περισσότερο να φτιάξω και να στείλω τα κουτιά στο Παρίσι απ’ ό,τι να αγοράσω τα καπέλα». Σήμερα, έχει αφήσει τα καπέλα για ένα άλλο statement αξεσουάρ: τα μεγάλα γυαλιά. Όπως λέει, «όταν ξεκίνησα να φοράω γυαλιά σταμάτησα να φοράω καπέλα. Ήταν μεγάλα και δεν μπορούσες να μπεις ή να βγεις έξω από ένα αυτοκίνητο εύκολα».
«Τα ρούχα είναι ένας τρόπος να είμαι καλλιτέχνις»
Το στιλ για εκείνη είναι ένας τρόπος να εκφράζεται ως καλλιτέχνις. Όπως υποστηρίζει, «για κάποιους ανθρώπους τα ρούχα είναι μια πανοπλία, εγώ όμως δεν αμύνομαι για κάτι. Είμαι ένας άγραφος πίνακας. Τα ρούχα είναι ένας τρόπος να είμαι καλλιτέχνις».
Η Άπφελ πιστεύει ότι η μόδα έχει γίνει καλύτερη με την πάροδο των χρόνων: «Όσο μεγαλώνεις, τα πάντα αλλάζουν, αλλά είναι και τα ίδια. Ακόμη φοράω το φόρεμα που είχα βάλει στο πρώτο ραντεβού με τον άνδρα μου, πριν από 68 χρόνια».
Όσο για το στιλ που επιδεικνύουν οι διάσημες γυναίκες στο κόκκινο χαλί, η Άιρις πιστεύει ότι είναι πανομοιότυπο: «Κατά κάποιον τρόπο είναι θλιβερό, επειδή πάντα θα υπάρχει κάποιο κορίτσι σε μια μικρή πόλη που βλέπει την Αντζελίνα Τζολί με ένα φόρεμα –που, φυσικά, είναι εκπληκτικό– και θα αγοράσει το ίδιο φόρεμα και θα φαίνεται θλιβερό. Το χειρότερο λάθος στη μόδα είναι να κοιτάς στον καθρέφτη και να βλέπεις κάποιον άλλο. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ένα φόρεμα θα τους μεταμορφώσει: δεν συνειδητοποιούν ότι το στιλ έχει να κάνει με τον εαυτό τους και το ύφος τους».