Πορτρέτα: Σάκης Γιούμπασης.
«ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΧΑΝΘ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΥΦΑΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1921 ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ. Η ΧΑΝΘ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ, ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2015, ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΟ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΝΗΣΙΑ. ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, Η ΧΑΝΘ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΕΠΙΤΟΠΟΥ, ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ, ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ, ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΑ, ΜΕ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΤΟΣΟ ΔΙΕΞΟΔΟ ΜΕ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ».
Ποιο είναι το βάρος τής ευθύνης που νιώθετε στις πλάτες σας, ως επικεφαλής μιας οργάνωσης που μετρά κοντά έναν αιώνα ζωής;
Η ΧΑΝΘ είναι ιστορικό σωματείο, στην πρώτη γραμμή τής κοινωνίας των πολιτών. Είναι τιμή και ευθύνη να ηγείται κάποιος ενός τέτοιου οργανισμού. Η εκάστοτε διοίκηση παραλαμβάνει, διαχειρίζεται και οφείλει να παραδώσει τη ΧΑΝΘ πιο ισχυρή στην επόμενη. Έχουμε ευθύνη απέναντι στην ιστορία της, στις προηγούμενες γενιές, στα μέλη μας, στις επόμενες γενιές και στην πόλη τής Θεσσαλονίκης που εδώ και έναν αιώνα στηρίζει τη ΧΑΝΘ και διδάσκεται εθελοντισμό μέσα από τα προγράμματά της.
Καθήκον κάθε διοίκησης είναι να αφουγκράζεται τις απαιτήσεις και τις ανάγκες τής κοινωνίας και κυρίως των νέων ανθρώπων, στους οποίους η ΧΑΝΘ απευθύνεται. Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η ΧΑΝΘ είναι να είναι δελεαστική για τα νέα παιδιά και να προσφέρει καινοτόμα προγράμματα. Νομίζω ότι αυτό που κάνουμε μας γεμίζει και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.
Θεωρώ ότι ο εορτασμός των 100 χρόνων, το 2021, θα είναι ένα χρονικό σημείο απολογισμού και νέου ξεκινήματος για την καινούργια ιστορική περίοδο της ΧΑΝΘ
Ερευνώντας το έργο σας, διαπιστώνουμε ότι το ουσιαστικό, αλλά και το αριθμητικό αποτύπωμα της δράσης σας στη ζωή τής πόλης (μέσα από τμήματα γυμναζομένων, επιμορφωτικά και κατασκηνωτικά προγράμματα, συμμετοχή σε ομάδες, εθελοντές, δωρεάν δράσεις κοκ.) είναι τεράστιο. Θα μπορούσατε να μας δώσετε μερικούς αριθμούς, που θα μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε το τι σημαίνει η ΧΑΝΘ σήμερα για τη Θεσσαλονίκη;
Δεν υπάρχει φορέας, ιδιωτικός ή δημόσιος, στον οποίον έχουμε παρουσιάσει τη ΧΑΝΘ τα τελευταία χρόνια και δεν έχει εντυπωσιαστεί από τα μεγέθη που παρουσιάζουμε. Η κοινωνία τής Θεσσαλονίκης είναι συνυφασμένη με τη ΧΑΝΘ εδώ και έναν αιώνα.
Ξεκινάμε από τα 1.000 και πλέον τακτικά μέλη μας, που μετέχουν στη διοίκηση, στις επιτροπές και προέρχονται, στην πλειοψηφία τους, από τα προγράμματά μας. Σχεδόν 3.000 είναι τα παιδιά στις κατασκηνώσεις μας. Έχουμε 2.000 αθλητές στις ομάδες και στις ακαδημίες μας. Κάθε χρόνο, περίπου 2.500 ενήλικες και 800 παιδιά γυμνάζονται στη ΧΑΝΘ. Πάνω από 2.000 ενήλικες μετέχουν σε επιμορφωτικά προγράμματα, ενώ περίπου 500 παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι στον παιδικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο και στα υπόλοιπα προγράμματά μας.
Οκτακόσιοι έφηβοι συμμετέχουν στο τριετές βιωματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στελεχών και νέων εθελοντών. Επιπλέον, υποδεχόμαστε τάξεις σχολείων, σχεδόν 9.000 μαθητές, που είτε επισκέπτονται το Μουσείο Μπάσκετ είτε ακολουθούν το πρόγραμμα γνωριμίας με τα αθλήματα είτε παρακολουθούν εκπαιδευτικό πρόγραμμα αγγειοπλαστικής ή αρχιτεκτονικής ή παράσταση Καραγκιόζη.
Πλάι σε όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα προγράμματα που προσφέρουμε σε πρόσφυγες και προσφυγόπουλα και τους ωφελούμενους από τις δράσεις κοινωνικής προσφοράς, οι οποίες πραγματοποιούνται χάρη στους ενεργούς εθελοντές μας, που υπερβαίνουν τους χίλιους σε ετήσια βάση.
Αν αθροίσουμε όλα αυτά, φτάνουμε σε έναν αριθμό κοντά στους 15.000 διαφορετικούς χρήστες προγραμμάτων μας ετησίως.
Η ΧΑΝΘ, όπως και όλοι οι φορείς που δραστηριοποιούνται στη χώρα, βγαίνει από μια μακρά περίοδο οικονομικής στενότητας, που ξεκίνησε το 2010. Πώς επηρέασαν το έργο σας τα χρόνια τής κρίσης, με δεδομένο ότι δεν είστε ένας οργανισμός που βασίζεται σε κρατικές επιχορηγήσεις; Χρειάστηκε να περιστείλετε δράσεις σας; Τι σχεδιάζετε για τα χρόνια που έρχονται;
Η ΧΑΝΘ τολμώ να πω ότι άντεξε στην κρίση – αν θεωρήσουμε ότι σιγά σιγά βγαίνουμε από αυτήν. Περάσαμε δύσκολες περιόδους, όμως όλοι μαζί, με τη στήριξη, την κατανόηση και την υπομονή και των επαγγελματικών μας στελεχών, καταφέραμε να τις ξεπεράσουμε.
Η βελτίωση στο οικονομικό περιβάλλον δεν είναι ακόμη τόσο εμφανής… Βλέπουμε ότι τα μέλη μας εξακολουθούν να δυσκολεύονται, να ζητούν εκπτώσεις, να μην έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν. Τα αιτήματα που δεχόμαστε κάθε χρόνο για μερικές ή ολικές υποτροφίες στα προγράμματά μας από ιδρύματα, αλλά και από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού είναι πολλά. Κρατικές επιχορηγήσεις δεν υπήρχαν ποτέ – μόνο μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ) και των ομοσπονδιών στις αθλητικές ομάδες, όμως κι αυτές έχει αρκετά χρόνια που έχουν παντελώς εκλείψει. Επιπλέον, αυτά τα τελευταία χρόνια και η ΧΑΝΘ επιβαρύνθηκε με δαπάνες που δεν υπήρχαν προηγουμένως – πληρώνουμε, επί παραδείγματι, πάνω από 100.000 ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ ετησίως. Τέλος, με πάνω από 300 άτομα τακτικό, έκτακτο και εποχικό προσωπικό και με τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες πάντοτε με απόλυτη συνέπεια καταβάλλουμε, έχουμε ακόμη ένα υπέρογκο κόστος.
Ευτυχώς, η ΧΑΝΘ άντεξε χωρίς να χρειαστεί να περιστείλει τις δράσεις της ή να αναστείλει προγράμματα. Αντίθετα, ξεκίνησαν νέα προγράμματα και δράσεις, ενώ κληθήκαμε να ενισχύσουμε και το κομμάτι τής κοινωνικής μας προσφοράς, με την ενίσχυση του τμήματος υποτροφιών, της Τράπεζας Τροφίμων και των άλλων δράσεων. Ως ΧΑΝΘ αισθανόμαστε ότι έχουμε την υποχρέωση να παραμείνουμε όρθιοι. Μην ξεχνάμε ότι η ΧΑΝΘ είναι στην πρώτη γραμμή τής κοινωνίας των πολιτών, αλλά και ένας πολύ μεγάλος εργοδότης, προσφέροντας δουλειά σε πάνω από τριακόσιες οικογένειες.
Τα σχέδια δεν λείπουν από τη ΧΑΝΘ… Φέτος, ελπίζουμε να καταφέρουμε να αναβαθμίσουμε και να επεκτείνουμε τις εγκαταστάσεις στο εκπαιδευτικό κέντρο στο Νυμφαίο, γεγονός που θα μας επιτρέψει να πραγματοποιήσουμε εκεί ολοκληρωμένο κατασκηνωτικό πρόγραμμα ορεινών δραστηριοτήτων, αλλά και να φιλοξενήσουμε προγράμματα ειδικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, σχεδιάζουμε την ανάπτυξη νέων κατασκηνωτικών δραστηριοτήτων και ναυταθλητικής κατασκήνωσης – αλλά δεν θα υπεισέλθω σε περισσότερες λεπτομέρειες…
Φέτος λάβαμε άδεια λειτουργίας Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) και ήδη πραγματοποιούνται προγράμματα. Μάλιστα, είναι ένα πρόγραμμα που σκοπεύουμε να αναπτύξουμε, από τη στιγμή που διαφαίνεται ενδιαφέρον των ενηλίκων να πιστοποιηθούν για τη δεξιότητα ή τη γνώση που αποκτούν, καθώς θέλουν να την αξιοποιήσουν και επαγγελματικά.
Επίσης, ολοκληρώσαμε τη Β’ πτέρυγα του Μουσείου Μπάσκετ και αναβαθμίσαμε τις εξωτερικές αθλητικές εγκαταστάσεις μας. Ανοίγουμε τον αθλητισμό τής ΧΑΝΘ στα άτομα ΑμΕΑ: ξεκινήσαμε με τα προγράμματα πισίνας, προχωράμε με τη δημιουργία ομάδας καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο και, γενικά, σκοπεύουμε να προσφέρουμε δυνατότητες άθλησης σε όλους τους συμπολίτες μας.
Για όλα όσα σας ανέφερα έχουν γίνει ήδη οι σχετικές συζητήσεις, πολλά έχουν δρομολογηθεί και θα υλοποιηθούν εντός της επόμενης χρονιάς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2021 γιορτάζουμε τα 100 χρόνια τής ΧΑΝΘ, γεγονός που θα θέλαμε να αποτελέσει μια μεγάλη γιορτή για την πόλη και να εορταστεί με τον τρόπο που αρμόζει στην οργάνωσή μας. Ήδη, μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουμε καταλήξει στο πρόγραμμα των εορτασμών.
Όπως βλέπετε, τα σχέδια δεν σταματούν. Μια οργάνωση που απευθύνεται σε νέους πρέπει να έχει συνεχώς τις κεραίες της τεντωμένες, για να εντοπίζει τις ανάγκες και να υιοθετεί και να προσφέρει στην πόλη τις νέες τάσεις.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας ως οργανισμού, βασίζεστε –πέρα από τα ίδια μέσα– και στους εθελοντές. Ποια είναι η εμπειρία σας αυτά τα τελευταία, περιοριστικά χρόνια; Παραμένουμε διατεθειμένοι να προσφέρουμε, όταν επιβάλλονται περιορισμοί στον δικό μας τρόπο ζωής;
Η κοινωνία έχει αλλάξει. Οι οικονομικές δυσκολίες οδηγούν τον κόσμο στην ανασφάλεια και στην εσωστρέφεια. Επίσης, οι ανάγκες έχουν αλλάξει. Όπως πάντα λέγαμε στη ΧΑΝΘ, χρειαζόμαστε εθελοντές με επαγγελματική συμπεριφορά και επαγγελματίες με εθελοντική συνείδηση. Όλα αυτά τα πολλά και ποικίλα προγράμματα που πραγματοποιούμε δεν θα μπορούσαμε να τα υλοποιήσουμε, αν δεν υπήρχαν οι εθελοντές που δείχνουν επαγγελματική συμπεριφορά και είναι στο πόστο τους στην κατασκήνωση, για να λειτουργήσει το κατασκηνωτικό πρόγραμμα, που είναι δίπλα στην ομάδα, για να διεκπεραιώσουν μικρές και μεγάλες εκκρεμότητες, που είναι εδώ κάθε εβδομάδα, για να εκπαιδεύσουν βιωματικά τους εφήβους μας.
Επειδή, όπως φαίνεται να προβληματίζεστε εσείς, προβληματιζόμαστε κι εμείς εδώ και κάποια χρόνια για τους εθελοντές που θέλουμε. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί μια εσωτερική ημερίδα στη ΧΑΝΘ, στην οποία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν εθελοντικά και επαγγελματικά στελέχη για τους διαφορετικούς ρόλους και την αρμονική συνεργασία τους.
Στη ΧΑΝΘ υπάρχουν πάντα άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν, επειδή χτίζουμε στα μέλη μας εθελοντική συνείδηση με βιωματικό τρόπο και αυτοτροφοδοτούμαστε με εθελοντικά στελέχη που βγαίνουν μέσα από τα προγράμματά μας.
«ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΣΑΜΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΜΕ ΣΕ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΣΑΜΕ ΤΡΟΠΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ, ΚΑΘΩΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ, ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΞΕΥΡΕΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΑΝΘ – ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ. ΟΜΩΣ, ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ».
Μιλώντας για αλλαγές στον τρόπο ζωής μας: ποια ήταν η ανταπόκριση της ΧΑΝΘ στη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί το Προσφυγικό στην ελληνική κοινωνία;
Το έργο τής ΧΑΝΘ είναι συνυφασμένο με τη βοήθεια σε πρόσφυγες. Μην ξεχνάμε ότι ιδρύθηκε το 1921 και την επόμενη χρονιά χιλιάδες ήταν οι πρόσφυγες που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία.
Η ΧΑΝΘ ήταν από τις πρώτες οργανώσεις που ανταποκρίθηκαν στην προσφυγική κρίση με το πρώτο ξέσπασμά της, το καλοκαίρι τού 2015, στέλνοντας είδη πρώτης ανάγκης στο Αγαθονήσι και σε άλλα νησιά. Τον χειμώνα τού ίδιου χρόνου, η ΧΑΝΘ οργάνωσε συστηματικά δράσεις για τα προσφυγόπουλα επιτόπου, στο πεδίο, στην Ειδομένη, και στη συνέχεια στα Διαβατά, με εθελοντές που προσέφεραν τόσο διέξοδο με ψυχαγωγικά παιχνίδια όσο και αθλητικό και εκπαιδευτικό υλικό. Στη συνέχεια, η βοήθεια συστηματοποιήθηκε και από το 2016 η ΧΑΝΘ μετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα REACT, στο πλαίσιο του οποίου προσφέρει αθλητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα προσφυγόπουλα, αλλά και κατασκηνωτικό πρόγραμμα στο εκπαιδευτικό μας κέντρο, στο Νυμφαίο. Παράλληλα, εθελοντές τής ΧΑΝΘ αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την εκμάθηση Αγγλικών και Γερμανικών, αλλά και δεξιοτήτων σε ενήλικες πρόσφυγες. Από τον Ιανουάριο, σε συνεργασία με το ΑΠΘ και με τη χρηματοδότηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ξεκινά νέο πρόγραμμα εκμάθησης Ελληνικών σε ενήλικες και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών. Τέλος, ένα πρόγραμμα για το οποίο είμαστε υπερήφανοι –και είναι ένα πρόγραμμα μοναδικό στην Ελλάδα– είναι το ΔΙΑ-Δράσις, που πραγματοποιείται με τον δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι πάντοτε στο πλευρό μας. Ιδιαιτερότητα του προγράμματος είναι ότι πρόκειται για το μοναδικό, ίσως, μεικτό πρόγραμμα που αφορά προσφυγόπουλα και Ελληνόπουλα προσχολικής ηλικίας.
Η διερεύνηση για νέα προγράμματα είναι συνεχής. Προ ημερών πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον αρμόδιο ειδικό γραμματέα, για να διερευνήσουμε τις ανάγκες τού προσφυγικού πληθυσμού και να κατευθύνουμε τις δράσεις μας. Επειδή η ΧΑΝΘ είναι ένας οργανισμός που αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως προέλευσης και θρησκείας, που προσφέρει στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και που την ενδιαφέρει η ενσωμάτωση των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. Προτεραιότητές της είναι τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, οι μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά οι προσφυγικές οικογένειες που τελικώς θα παραμείνουν στην Ελλάδα.
Η διαχρονική συμβολή τής ΧΑΝΘ στον αθλητισμό είναι τεράστια – φέτος γιορτάσατε τα 100 χρόνια τού μπάσκετ στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, πολλοί ίσως αγνοούν ότι η ΧΑΝΘ έχει ομάδες που παίζουν στις μεγάλες κατηγορίες σε χάντμπολ, βόλεϊ, μπάσκετ και πινγκ πονγκ. Θα θέλατε να μας μιλήσετε λίγο περισσότερο για τη συγκεκριμένη πτυχή τού έργου σας;
Φέτος είχαμε, πράγματι, τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια τού ελληνικού μπάσκετ, αλλά και του βόλεϊ, το οποίο επίσης η ΧΑΝΘ έφερε στην Ελλάδα. Έγιναν πολλές εκδηλώσεις, που ολοκληρώθηκαν το διήμερο 6-7 Δεκεμβρίου με την πραγματοποίηση του Final 4 καλαθοσφαίρισης με αμαξίδια, σε συνεργασία με την αρμόδια ομοσπονδία (Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο – ΟΣΕΚΑ).
Η ΧΑΝΘ καλλιεργεί συνολικά 14 αθλήματα με ακαδημίες εκμάθησης, ενώ 10 αθλήματα διατηρούν και αγωνιστικές ομάδες. Η ανδρική ομάδα μπάσκετ τής ΧΑΝΘ αγωνίζεται στη Β’ εθνική κατηγορία και η γυναικεία στην Α’ Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΕΚΑΣΘ), η ανδρική ομάδα βόλεϊ στην Α2 εθνική και οι γυναίκες μας στην Pre League. Το χάντμπολ αγωνίζεται φέτος στην Α2 και στην επιτραπέζια αντισφαίριση, το πινγκ πονγκ, οι άνδρες μας αγωνίζονται στη Β’ εθνική και οι γυναίκες στην Α2 εθνική κατηγορία.
Η ΧΑΝΘ είναι ένα σωματείο που υπηρετεί πιστά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Καλλιεργεί συστηματικά τα αθλήματα και λειτουργεί Σχολή Αθλητισμού. Οι οικογένειες εμπιστεύονται τα παιδιά τους στη ΧΑΝΘ, επειδή έχουμε τις αρτιότερες εγκαταστάσεις με άρτια καταρτισμένους γυμναστές και προπονητές, παρέχοντας πρόγραμμα αθλητικής προετοιμασίας και ιατρική κάλυψη. Όμως, επιπλέον, τα μικρά παιδιά μαθαίνουν στη ΧΑΝΘ τις αρχές και τα ιδεώδη τού αθλητισμού, την υγιή, φίλαθλη νοοτροπία. Στόχος μας είναι η διαμόρφωση ολοκληρωμένων αθλητών και σωστών προσωπικοτήτων.
Το κόστος για να διατηρεί η ΧΑΝΘ όλες αυτές τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις και να υποστηρίζει τη λειτουργία των ομάδων με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και έμψυχο δυναμικό είναι δυσβάσταχτο. Δυστυχώς, η Πολιτεία δεν βοηθά τα σωματεία: όχι μόνον έχουν περικοπεί παντός είδους επιχορηγήσεις από τις ομοσπονδίες, αλλά τα σωματεία επιβαρύνονται επιπλέον με έξοδα μετακινήσεων, την πληρωμή διαιτητών, γραμματειών, ιατρών κτλ. Τα δε σωματεία που έχουν ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, όπως η ΧΑΝΘ, έχουν αυτονόητα την υποχρέωση να τηρούν όλες τις προϋποθέσεις για την τέλεση αγώνων, που συνεχώς αυστηροποιούνται. Δημιουργείται μια, κατά κάποιον τρόπο, αθέμιτη συνθήκη: από τη μία χρησιμοποιούνται δωρεάν τα ΕΑΚ και τα δημοτικά γήπεδα από τις ομάδες –και ορθά, επειδή γι’ αυτόν τον λόγο κατασκευάστηκαν–, από την άλλη ωστόσο τα σωματεία με τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις δεν λαμβάνουν οποιαδήποτε ενίσχυση ή επιδότηση για τη διατήρησή τους.
Η ΧΑΝΘ θεωρεί ότι, μέσω της διατήρησης ομάδων και της διάχυσης των αξιών που προάγει ο αθλητισμός, παράγει σπουδαίο κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο. Να αναφέρω, δε, ότι οι ομάδες τής ΧΑΝΘ στελεχώνονται από παιδιά που προέρχονται από τις ακαδημίες μας ή από νεαρούς αθλητές που επιλέγουν να έρθουν στη ΧΑΝΘ για το αναπτυξιακό της πρόγραμμα. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι η ανδρική ομάδα μπάσκετ, που αγωνίζεται στη Β’ εθνική κατηγορία, έχει μέσο όρο ηλικίας τα 18,5 χρόνια! Θα επιμείνει, λοιπόν, η ΧΑΝΘ να υπηρετεί τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, επειδή θεωρεί ότι αυτά που προσφέρει ο αθλητισμός είναι πάρα πολλά για τη νεολαία, ειδικά στις ημέρες μας.
Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η ΧΑΝΘ ήταν πρωτοποριακό για την εποχή κατά την οποία ανεγέρθηκε, το 1934, ως ένα οικοδόμημα που περιελάμβανε εκκλησία, θέατρο, κολυμβητήριο, αίθουσες χορού, ξενώνες, εργαστήρια, βιβλιοθήκη, αλλά και το πρώτο κλειστό γήπεδο μπάσκετ που κατασκευάστηκε στη χώρα μας. Πρόσφατα, όπως διαπιστώσαμε όλοι όσοι κινούμαστε στην περιοχή, υλοποιήσατε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων στην αυλή τού κτιρίου. Υπάρχουν άλλα σχέδια για το μέλλον;
Σχετικά με το εκτεταμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων που διαπιστώσατε, να αναφέρω ότι έγινε για να φτιάξουμε ένα μεγάλο γήπεδο ποδοσφαίρου στο κέντρο τής πόλης και για να βελτιώσουμε τις συνθήκες για τα αθλήματα που λαμβάνουν χώρα σε εξωτερικούς χώρους, καθώς η ΧΑΝΘ έχει ήδη άριστες κλειστές εγκαταστάσεις. Το έργο αυτό υλοποιήθηκε σε συνδυασμό με τη δημιουργία τής δεύτερης πτέρυγας του Μουσείου Μπάσκετ, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, παρουσία του Προέδρου τής Δημοκρατίας – ήταν ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το Interreg Ελλάδα-Βουλγαρία.
Το κεντρικό μας κτίριο ήταν όντως πρωτοποριακό για την εποχή του και εξακολουθεί να είναι ακόμη και σήμερα, περιλαμβάνοντας το πρώτο κλειστό γήπεδο μπάσκετ στην Ελλάδα, όπως σωστά είπατε, και το κλειστό κολυμβητήριο, όπου λειτουργεί η μοναδική πισίνα στο κέντρο τής πόλης – και το οποίο, εκτός από τους κολυμβητές τής ομάδας μας, έχει πιστούς χρήστες που κάνουν υδρογυμναστική ή ελεύθερο κολύμπι στις ώρες κοινού. Φέτος, μάλιστα, πραγματοποιήσαμε εκτεταμένη ανακαίνιση του χώρου τής πισίνας: υπάρχει, πλέον, πρόσβαση για ΑμΕΑ και γίνονται ειδικά προγράμματα για τα άτομα αυτά.
Εντός του κτιρίου λειτουργεί το ιστορικό θέατρο «Αυλαία», ο παιδικός σταθμός και το νηπιαγωγείο μας.
Η ανέγερση του κτιρίου ξεκίνησε το 1927 και ολοκληρώθηκε το 1934. Αρχιτέκτονας ήταν ο τότε διευθυντής τής αρχιτεκτονικής υπηρεσίας τού δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρίνος Δελλαδέτσιμας. Το 2000, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι τού ιστορικού ιστού τής πόλης και παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.
Όμως, όσο πρωτοποριακό και επιβλητικό είναι το κτίριο αυτό τόσο μεγαλύτερες –και αυξανόμενες– είναι οι ανάγκες συντήρησης και εκσυγχρονισμού, τηρώντας παράλληλα όλες τις προδιαγραφές πυρασφάλειας, αδειοδοτήσεων για τις υλοποιούμενες χρήσεις κτλ. Είναι αλήθεια ότι εδώ και αρκετά χρόνια αναζητούσαμε τρόπους να προβούμε σε εκτεταμένες εργασίες αποκαταστάσεων και συντηρήσεων του κτιρίου μας, αλλά αναζητούσαμε τρόπο χρηματοδότησης, καθώς, όπως καταλαβαίνετε, τα χρήματα αυτά δεν θα μπορούσαν να εξευρεθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό τής ΧΑΝΘ – μιλάμε για κάποια εκατομμύρια ευρώ. Όμως, με τη βοήθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και πιστεύουμε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα βρεθεί ο τρόπος να χρηματοδοτηθούν εκτεταμένες εργασίες αποκαταστάσεων και ενεργειακής αναβάθμισης, μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.