Πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα που γνωρίζαμε; Μας αφήνει έστω και ένα καλό η περιπέτεια της πανδημίας; Η Citymag ρωτά 44+1 Θεσσαλονικείς από τους χώρους της πολιτικής, του επιχειρείν, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της κοινωνίας των πολιτών, ζητώντας τις δικές τους απαντήσεις.
01
Τώρα, που η επόμενη ημέρα τής πανδημίας βρίσκεται πιο κοντά μας, πόσο γρήγορα βλέπετε να επανερχόμαστε σε αυτό που είχαμε συνηθίσει ως κανονικότητα; Από τι θα εξαρτηθεί το πόσο γρήγορα θα επανέλθουμε στις ζωές μας, όπως τις γνωρίζαμε;
Σίγουρα η προσαρμογή σε μια πιο φυσιολογική καθημερινότητα θα πάρει χρόνο. Ίσως ακουστεί περίεργο, αλλά ξεχάσαμε να ζούμε. Αυτό που μου δίνει δύναμη είναι ότι το DNA τού Έλληνα θα επιβιώσει κάτω απ’ όλες τις συνθήκες. Γι’ αυτό και, κρατώντας τα μέτρα που μας υπέδειξε η Πολιτεία, θα ανοίξουμε τα μαγαζιά μας, θα βάλουμε το πιο μεγάλο μας χαμόγελο και θα υποδεχθούμε τους πελάτες μας.
02
Υπάρχει κάτι από αυτά που άλλαξαν στη ζωή μας στη διάρκεια της πανδημίας που θα άξιζε, ίσως, να κρατήσουμε; Κάποιο μάθημα που πήραμε; Κάποιες συνήθειες που χρειάστηκε να αλλάξουμε;
Αν αναλογιστεί κάποιος ότι αυτήν τη δύσκολη χρονιά που διανύσαμε ήρθαμε όλοι αντιμέτωποι με τους μεγαλύτερους φόβους μας, ότι για πρώτη φορά σε παγκόσμια κλίμακα ο άνθρωπος κλήθηκε να αναλάβει μέρος τής ευθύνης των πράξεών του –με πιθανό αντίκτυπο και στα αγαπημένα του πρόσωπα–, σίγουρα βγήκαμε σοφότεροι. Το μεγαλύτερο μάθημα όμως που πήραμε (και σίγουρα πρέπει να το κρατήσουμε και να το κάνουμε τρόπο ζωής) είναι να μάθουμε να εκτιμάμε. Να ξυπνάμε το πρωί και να εκτιμάμε το δώρο τής ζωής. Να εκτιμάμε τις στιγμές με τους ανθρώπους που αγαπάμε και, κυρίως, να εκτιμάμε την ατομική μας ελευθερία, που τόσο καιρό έχουμε βάλει «στην άκρη», για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια.