Πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα που γνωρίζαμε; Μας αφήνει έστω και ένα καλό η περιπέτεια της πανδημίας; Η Citymag ρωτά 44+1 Θεσσαλονικείς από τους χώρους της πολιτικής, του επιχειρείν, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της κοινωνίας των πολιτών, ζητώντας τις δικές τους απαντήσεις.
01
Τώρα, που η επόμενη ημέρα τής πανδημίας βρίσκεται πιο κοντά μας, πόσο γρήγορα βλέπετε να επανερχόμαστε σε αυτό που είχαμε συνηθίσει ως κανονικότητα; Από τι θα εξαρτηθεί το πόσο γρήγορα θα επανέλθουμε στις ζωές μας, όπως τις γνωρίζαμε;
Είμαι αισιόδοξος ότι από τα τέλη τού 2021 θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση. Οι χώρες που έχουν πρόσβαση σε ικανές ποσότητες εμβολίων ίσως προσεγγίσουν την κανονικότητα πιο νωρίς, όμως, σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί αρκετός καιρός, ώστε να επιστρέψουμε στην προ-Covid εποχή.
Η επιστήμη έχει κάνει άλματα κι αυτό που έχει καταφέρει η ανθρωπότητα είναι μοναδικό. Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία έχουμε τόσο γρήγορα –σχεδόν άμεσα– τέτοια πρόοδο σε φάρμακα, εμβόλια, θεραπείες. Η συνεργασία εκατοντάδων επιστημόνων ανά τον κόσμο, η ανταλλαγή δεδομένων, η τεχνολογία, η πολυετής έρευνα που προηγήθηκε είναι πλεονεκτήματα της εποχής μας.
Η άλλη βασική παράμετρος είναι η οικονομία. Και, για να αναταχθεί η οικονομία, θα πρέπει να ανακάμψουμε με γρήγορο βηματισμό. Να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις τής παραγωγής και των υπηρεσιών. Τα δυνατά μας χαρτιά (που είναι ο τουρισμός, η εστίαση και οι υπηρεσίες) θα πρέπει να μας επαναφέρουν γρήγορα στα επίπεδα πριν από την πανδημία. Να επανέλθουμε στις ζωές μας, όπως τις γνωρίσαμε.
Τέλος, όπως κάθε πανδημία, έτσι κι αυτή εκτιμώ ότι θα αφήσει τα σημάδια της στον τρόπο ζωής και οργάνωσης των κοινωνιών – όμως αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση.
02
Υπάρχει κάτι από αυτά που άλλαξαν στη ζωή μας στη διάρκεια της πανδημίας που θα άξιζε, ίσως, να κρατήσουμε; Κάποιο μάθημα που πήραμε; Κάποιες συνήθειες που χρειάστηκε να αλλάξουμε;
Πολλά πράγματα άλλαξε και αλλάζει η πανδημία. Δημιούργησε νέες ανάγκες, μας οδήγησε σε μια βίαιη νέα ιεράρχηση στόχων και αποφάσεων, επανεπιβεβαίωσε την αξία τής υγείας ως κυρίαρχου αγαθού τής ζωής μας. Η κατάρρευση των βεβαιοτήτων που είχαν κυριαρχήσει είναι ακόμη μία σημαντική εξέλιξη. Ο τρόπος ανταπόκρισης διαφορετικών κοινωνιών μπροστά στην ίδια υγειονομική πρόκληση είναι επίσης ένα ζήτημα που θα αφήσει το πολιτικό του αποτύπωμα.
Αν αξίζει να κρατήσουμε κάτι αυτό είναι η πρωτοφανής αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε όλο αυτό το διάστημα, η αλληλοβοήθεια, οι δωρεές, οι χορηγίες. Αξίζει να κρατήσουμε την ταχύτατη ψηφιοποίηση διαδικασιών, την αξιοποίηση συστημάτων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε δημόσια διοίκηση, εκπαίδευση και παραγωγή. Αξίζει να μας προβληματίσει και να δούμε με άλλο μάτι τις πόλεις μας – τον δημόσιο χώρο, τις μετακινήσεις υπέρ πιο βιώσιμων επιλογών και λύσεων. Τέλος, αξίζει να κατανοήσουμε την αξία τής κοινωνικότητας, της συναναστροφής, της ανθρώπινης επαφής – πράγματα τόσο απλά, που μόνο τώρα που τα στερούμαστε μπορούμε να καταλάβουμε την πραγματική τους αξία.