Πορτρέτο: Σάκης Γιούμπασης
Κυρία Καβύρη, η πρώτη ερώτηση δεν μπορεί παρά να είναι για την ψηφιακή εφαρμογή OLGA. Βάσει του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, το 40% των γυναικών στην Ελλάδα έχει υποστεί ψυχολογική βία. Τι ακριβώς κάνει η εφαρμογή;
Η OLGA είναι η πρώτη ψηφιακή εφαρμογή στην Ελλάδα μέσω της οποίας κάθε γυναίκα που υφίσταται βία μπορεί να στείλει ανώνυμα και δωρεάν γραπτό μήνυμα και να επικοινωνήσει σε πραγματικό χρόνο με εξειδικευμένο εκπρόσωπο, ο οποίος θα προσφέρει υπηρεσίες κοινωνικής, ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης. Ένα καινοτόμο εργαλείο πρόληψης ενάντια στη βία, που δημιουργήθηκε και υποστηρίζεται από τον Οργανισμό «Πράξη Αγάπης». Ακόμη, μέσω της εφαρμογής, κάθε γυναίκα μπορεί να ενημερωθεί για θέματα που αφορούν στην έμφυλη βία, να εντοπίσει υποστηρικτικές δομές κοντά της ή να καλέσει την Άμεση Δράση.
Ποια είναι τα αποτελέσματα από την πρώτη περίοδο λειτουργίας; Eχετε περιστατικά απ’ όλη την Ελλάδα; Πού εστιάζουν αυτά τα περιστατικά, για τι είδους βία μιλάμε;
Βρισκόμαστε σήμερα στους τρεις μήνες λειτουργίας και, ενώ στην Ελλάδα δεν είμαστε εξοικειωμένοι με παρόμοια συστήματα υποστήριξης, ήδη πολλές γυναίκες έχουν απευθυνθεί στην εφαρμογή.
Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να έχουμε τα πρώτα στατιστικά στοιχεία, ωστόσο μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο ηλικιακό, κοινωνικό, οικογενειακό ή άλλο τυπικό «προφίλ» των θυμάτων. Δεχόμαστε μηνύματα από γυναίκες όλων των ηλικιών, οι οποίες μπορεί να βρίσκονται σε μια σχέση, να έχουν οικογένεια με παιδιά, να απειλούνται από ένα περιστατικό stalking ή στον επαγγελματικό χώρο τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι περισσότερες από αυτές δεν επιθυμούν να αναφέρουν πληροφορίες που αφορούν στην τοποθεσία τους ούτε και την ευρύτερη περιοχή τους.
Άλλη μία σημαντική παρατήρηση είναι ότι υπάρχουν γυναίκες που απευθύνονται στην OLGA αναζητώντας οδηγίες για μια συγγενή ή μια φίλη τους, που γνωρίζουν ότι υφίσταται έμφυλη βία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τις παροτρύνουμε να είναι ενθαρρυντικές και υποστηρικτικές προς το πρόσωπο που τη δέχεται και να το ενθαρρύνουν να στείλει το ίδιο μήνυμα, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η βοήθεια.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΗΔΗ ΑΡΚΕΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΣΤΗΝ OLGA, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ. ΠΑΡΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΚΡΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΜΜΕ, ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΟΤΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΒΙΑ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟ.
Κατάλαβα… Πόσο εύκολη στη χρήση της είναι η πλατφόρμα; Μπορεί οποιαδήποτε γυναίκα να τη χρησιμοποιήσει;
Η εφαρμογή είναι πολύ εύκολη στη χρήση της και είναι διαθέσιμη μέσω όλων των προγραμμάτων περιήγησης, πληκτρολογώντας olgaforall.gr. Με το πάτημα ενός πλήκτρου, μια γυναίκα μπορεί να την εγκαταστήσει στο κινητό της, αν το επιθυμεί.
Το σύστημα είναι τεχνικά διαμορφωμένο με τέτοιον τρόπο, ώστε, σε περίπτωση που δεν θέλει να αφήσει ηλεκτρονικά ίχνη, να υπάρχει η δυνατότητα να συνομιλήσει με εξειδικευμένο εκπρόσωπο ή να ενημερωθεί για το νομοθετικό πλαίσιο και τις μορφές βίας ακόμη και χωρίς εγκατάσταση. Όλες οι συνομιλίες διεξάγονται στον ψηφιακό χώρο «Δωμάτιο Ασφαλούς Επικοινωνίας», το live chat room, όπου μπορεί να συνομιλήσει γραπτώς, ανώνυμα και δωρεάν με ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό, με απόλυτη ασφάλεια και εμπιστευτικότητα.
Από την εμπειρία που έχετε μέχρι στιγμής, υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που αναρωτιούνται αν είναι θύματα εκφοβισμού; Που να μην το έχουν συνειδητοποιήσει;
Υπάρχουν ήδη αρκετές γυναίκες, σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των γυναικών που έχουν απευθυνθεί στην OLGA, οι οποίες δεν είναι σίγουρες για το αν αυτό που βιώνουν είναι βία και ποιας μορφής. Παρότι υπάρχει σχετική ενημέρωση από κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ, σε κάποιες από τις περιπτώσεις δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι μιλάμε για βία. Υπάρχουν γυναίκες που χρειάζονται καθοδήγηση και ως προς αυτό.
Το εξειδικευμένο προσωπικό απαντά σε κάθε ερώτημα και συμβουλεύει τις γυναίκες σε σχέση με τα βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν στην καθημερινότητά τους και για το επόμενο διάστημα, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος, με στόχο να απεμπλακούν από το βίαιο περιβάλλον. Ενημερώνονται σχετικά με τα δικαιώματά τους, αλλά και σε ποιες δομές μπορούν να απευθυνθούν. Μάλιστα, για το τελευταίο υπάρχει ένας ειδικός πανελλαδικός χάρτης μέσα στην εφαρμογή με το όνομα «Υποστηρικτικές Υπηρεσίες Κοντά σου».
Πώς σας φαίνεται η ζωή στη Θεσσαλονίκη;
Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη νεανική, αλλά μάλλον πιο γηρασμένη από ποτέ. Και θα είναι πάντοτε μια νεανική πόλη, λόγω των πανεπιστημίων της. Ωστόσο, είναι μια πόλη με νέους. Όχι μια πόλη για νέους. Μια πόλη ανθρώπων με ιδέες, ενέργεια, όρεξη. Αλλά χωρίς τους απαραίτητους χώρους για να στεγαστούν, τα ερεθίσματα για να εμπνευστούν, το περιβάλλον για να αναπτυχθούν. Μια πόλη με ανθρώπους που θέλουν να στήσουν εδώ τη ζωή τους, αλλά που αυτή δεν μπορεί να τους υποστηρίξει. Μια πόλη που δεν έχει πιστέψει ακόμη στον εαυτό της. Μια πόλη που συνεχίζει και χάνει τους ανθρώπους της, που επιλέγουν άλλες πόλεις για να ζήσουν.
Όσοι παραμένουμε χρειάζεται να τη μετατρέψουμε ξανά σε μια πόλη για να ζεις. Μια πόλη ασφαλή. Μια πόλη ανοιχτή στη διαφορετικότητα, μια πόλη καινοτομίας στην επιστήμη, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στη δημοκρατία. Μια πόλη διαρκούς κοινωνικής, πολιτισμικής και οικονομικής ανάπτυξης. Άλλωστε, δεν υπάρχει η τέλεια πόλη. Κι αν υπήρχε ποτέ, δεν θα ήταν για παραπάνω από μία στιγμή.
Τι σας εμπνέει στην πόλη; Πού φορτίζετε τις μπαταρίες σας;
Τα ανοιχτά τοπία της, η θάλασσα και ο ουρανός με βοηθούν να «δραπετεύω», να ηρεμώ και να ονειρεύομαι. Τα σημάδια και οι μνήμες της ως προσφυγούπολης στις συμπεριφορές των ανθρώπων, αλλά και στις γειτονιές του ιστορικού κέντρου. Οι ταράτσες, οι αυλές, τα θερινά σινεμά που γεμίζουν κόσμο και χαρούμενες φωνές. Ταξιδεύω συχνά με το μυαλό, με αφορμή μια φράση, μια λεπτομέρεια, έναν τυχαίο ήχο, μια μελωδία.
Θα επικαλεστώ μια παλιότερη ιδιότητά σας, αυτήν της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Taratsa: αν σας ζητούσαν να σκηνοθετήσετε μία σκηνή μεγάλου έρωτα στη Θεσσαλονίκη, ποιο σημείο θα επιλέγατε και γιατί;
Θα επέλεγα την οικία Τέλλογλου, στην πλατεία Αριστοτέλους. Το ιστορικό σπίτι στο κτήριο του «Ολύμπιον», που αγοράστηκε από το εμβληματικό για την ιστορία της πόλης μας ζεύγος του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου. Ερωτευμένοι με το κέντρο της πόλης και τη θέα από το μπαλκόνι τους, οι δύο αριστοκράτες συλλέκτες μοιράζονταν ένα κοινό πάθος: λάτρευαν την τέχνη και η αγάπη αυτή αποτυπώνεται στο σπίτι τους – μουσείο πλέον, με πίνακες και έργα τέχνης γνωστών ελλήνων, αλλά και ευρωπαίων ζωγράφων. Με φόντο, λοιπόν, ένα τέτοιο περιβάλλον, γεμάτο ιστορία, καλλιτεχνικές αναμνήσεις, σύμβολα και ανάμεσα σε βιβλία και έργα τέχνης, όπου έζησαν δύο προσωπικότητες γεμάτες πάθος και γέννησαν ιδέες που εμπλούτισαν το πολιτιστικό τοπίο της Θεσσαλονίκης, θα μπορούσε να εξελίσσεται μια σκηνή μεγάλου και παθιασμένου έρωτα.
Αν είχατε ένα μαγικό ραβδί και μπορούσατε να αλλάξετε αμέσως κάτι στη Θεσσαλονίκη, ποιο θα ήταν αυτό;
Καθαρός Θερμαϊκός, περισσότερο πράσινο και περισσότεροι χώροι δημιουργικής έκφρασης.