Φωτογραφίες: Σάκης Γιούμπασης.
Αρχή με την ερώτηση των ημερών: πώς πέρασες στην καραντίνα;
Εξαιρετικά. Δεν άλλαξαν και πολλά σε σύγκριση με την προ-πανδημίας καθημερινότητά μου…
Πιστεύεις ότι η καθημερινότητα που γνωρίζαμε μέχρι και πριν από δύο μήνες έχει χαθεί για πάντα; Οι κοινωνικές συναναστροφές θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιες;
Σίγουρα. Ελπίζω να μας μείνει «προίκα» η προσωπική υγιεινή, την οποία πολλοί συνάνθρωποί μας μάλλον αγνοούσαν. Πες με απαισιόδοξο, αλλά σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι τα θαύματα κρατούν μόνο τρεις ημέρες και, κατά συνέπεια, η αλληλεγγύη, η αγάπη, ο αλληλοσεβασμός και τα άλλα θετικά που μας βγήκαν θα εξανεμιστούν. Η έλλειψη κοινωνικής συνείδησης, οι οπισθοδρομικές απόψεις, η μισαλλοδοξία και η σκατοψυχιά (συγγνώμη για την έκφραση, αλλά περί αυτού ακριβώς πρόκειται) θα επικρατήσουν – και μάλιστα ισχυροποιημένες.
Η φετινή ραδιοφωνική παρουσία σου ξεκίνησε μέσα στην πανδημία. Για κάποιους, οι εκπομπές από το σπίτι ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Για εσένα ήταν μια συνηθισμένη ημέρα. Πώς είδε το έμπειρο μάτι σου τις προσπάθειες αυτές;
Δικαιούμαι να μιλήσω μόνο γι’ αυτό που κάνουμε με τον Γιώργο Μιχαλόπουλο και τους λοιπούς γεροξεκούτηδες, το thessradio.net: είναι εκτόνωση, καημός, απωθημένο, χόμπι, αγάπη. Και ευκαιρία να ξεφύγεις από το επίγειο ραδιόφωνο, το οποίο –ειδικά στη Θεσσαλονίκη– είναι βαθιά τελματωμένο. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε ελπίδα οικονομικής απολαβής, αλλά δεν πειράζει. Έτσι κι αλλιώς, το ραδιόφωνο έχει πάψει να είναι μέσο βιοπορισμού.
Είσαι ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει ιδιαίτερη σχέση με τη μουσική. Σε τι βαθμό έχει πληγεί ο χώρος; Και δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στις δισκογραφικές παραγωγές και στις μεγάλες συναυλίες που θα γίνονταν το καλοκαίρι, αλλά και στις προσπάθειες των νέων μουσικών και συγκροτημάτων, που φαίνεται ότι χάνουν κάποιες από τις (λίγες) ευκαιρίες που έχουν για να δείξουν το έργο τους.
Έχει πληγεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Οι καθιερωμένοι καλλιτέχνες, έλληνες και ξένοι, πήραν έναν χρόνο ρεπό, κατά κανόνα δεν έχουν και μεγάλη ανάγκη… Οι συνοδευτικοί μουσικοί, τεχνικοί, διοργανωτές και όλοι όσοι είναι απαραίτητοι για ένα live, μια περιοδεία, έχουν πάθει τεράστια ζημιά – εννοώ ότι ουδείς φωτιστής έκανε ποτέ «καβάντζα» και σήμερα βρίσκεται αίφνης χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα και χωρίς κάποια φροντίδα.
Οι ανερχόμενοι καλλιτέχνες –και εννοώ αυτούς που απευθύνονται σε αληθινό, ζωντανό κοινό, σε αντιδιαστολή με εκείνους που κυνηγάνε μόνο θεάσεις στο YouYube–, αυτοί κι αν έπαθαν ζημιά. Ελπίζω όμως ότι οι μικροί χώροι θα ανακάμψουν πιο γρήγορα και πιο εύκολα – και μαζί τους τα νέα συγκροτήματα, που θα βρουν ξανά μια επαφή με το κοινό.
ΠΕΣ ΜΕ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟ, ΑΛΛΑ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ, ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ, Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, Η ΑΓΑΠΗ, Ο ΑΛΛΗΛΟΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΘΕΤΙΚΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΓΗΚΑΝ ΘΑ ΕΞΑΝΕΜΙΣΤΟΥΝ. Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ, ΟΙ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ, Η ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ Η ΣΚΑΤΟΨΥΧΙΑ (ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ, ΑΛΛΑ ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ) ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΟΥΝ – ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ.
Σε ό,τι αφορά την τηλεόραση, γίνατε πιονέροι στον χώρο τού live streaming. Οι αριθμοί δείχνουν ότι η προσπάθεια στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ποιες ήταν οι εμπειρίες που αποκομίσατε; Πιστεύετε ότι το διαδίκτυο είναι το μέλλον των εκπομπών;
Η εμπειρία ήταν απρόσμενα ευχάριστη. Υπήρξε πολύς κόσμος που αγκάλιασε αυτήν την ιστορία, κατάλαβε και εκτίμησε ότι το κάναμε αφιλοκερδώς και για την ψυχούλα μας – και αυτό αποτελεί μεγάλη υποθήκη. Αν οι διαδικτυακές εκπομπές είναι το μέλλον; Όχι – όχι ακόμη, τουλάχιστον, και σίγουρα όχι καθ’ ολοκληρία. Υπάρχει ακόμη μεγάλο ποσοστό τού κόσμου που αγνοεί την ύπαρξη του ψηφιακού περιεχομένου.
Η λιγότερο γνωστή ιδιότητά σου είναι αυτή του ηθοποιού. Έχεις στα σκαριά μια ταινία: περί τίνος πρόκειται και πότε πρέπει να την αναμένουμε;
Υπερβολές! Είναι ένα πολύ μικρό ρολάκι στην επόμενη ταινία τού Χρήστου Δήμα. Ιδέα δεν έχω πότε θα κυκλοφορήσει.
Το περασμένο καλοκαίρι δημιούργησες στην «ιδιαίτερη πατρίδα» σου, την Αλόννησο, ένα εστιατόριο-καφέ. Αποτελεί ένα αμιγώς επιχειρηματικό σχέδιο ή είναι παράλληλα κι ένας τρόπος εκτόνωσης από την ένταση του χειμώνα;
Και τα δύο. Όχι ότι ζω κάποια ιδιαίτερη ένταση τον χειμώνα, αλλά το «Πράσινο Παγκάκι» μού δίνει την ευκαιρία να ασχοληθώ με κάτι που μου αρέσει στον τόπο που μου αρέσει και, παράλληλα, να δημιουργήσω ακόμη ισχυρότερους δεσμούς με το νησί.
Η φετινή σεζόν, πάντως, αναμένεται ιδιαίτερη…
Η φετινή σεζόν αναμένεται με πολύ μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια. Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και όλοι θα κινηθούμε πολύ προσεκτικά, πράγμα που ίσως μας βγει και σε καλό, υπό την έννοια ότι, αποφεύγοντας τα μεγάλα «ανοίγματα», είσαι λίγο πιο ασφαλής.
Κλείνοντας, ποια είναι τα τραγούδια τού καλοκαιριού που θα πρότεινες στους αναγνώστες μας;
Οτιδήποτε έχει γράψει και έχει τραγουδήσει η Μαριέττα Φαφούτη, αυτό είναι το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό. Έπειτα, δεν είμαι και πολύ εξοικειωμένος με το τρέχον ρεπερτόριο, συνεπώς θα προτείνω διαχρονικά καλοκαιρινά τραγούδια – Beach Boys, Canned Heat, Springsteen, τέτοια… Και μην ξεχνάμε ότι μέσα στον Αύγουστο θα βγει και το νέο άλμπουμ των Deep Purple, το εκπληκτικό «Whoosh!» – δεν υπάρχουν πολλά συγκροτήματα που μετά από έξι δεκαετίες βγάζουν τόσο φρέσκια, ενδιαφέρουσα μουσική.