Ως ειδικός στη μελέτη και ανάδειξη της ιστορίας τού ελληνικού έθνους, ο Μαζάουερ έχει γράψει και επιμεληθεί πολλά βιβλία με θέμα την ελληνική και τη βαλκανική ιστορία. Από την πλούσια συγγραφική του δράση ξεχωρίζουν τα βιβλία «Στην Ελλάδα τού Χίτλερ: η εμπειρία τής κατοχής, 1941-44» («Inside Hitler’s Greece: The Experience of Occupation, 1941-44»), «Μετά το τέλος τού πολέμου: ανοικοδομώντας την οικογένεια, το έθνος και το κράτος στην Ελλάδα, 1943-1960» («After the War was Over: Reconstructing the Family, Nation and State in Greece, 1943-1960»), «Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση τού μεσοπολέμου» («Greece and the Inter-War Economic Crisis»), «Σκοτεινή ήπειρος: Ο 20ός αιώνας τής Ευρώπης» («Dark Continent: Europe’s 20th Century»), «Τα Βαλκάνια», καθώς και το πλέον πρόσφατο έργο του, «Η ελληνική επανάσταση», που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο.
Για το μνημειώδες βιβλίο του «Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων: Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι, 1943-1950» («Salonica, City of Ghosts: Christians, Muslims and Jews, 1430-1950») τιμήθηκε με το βραβείο Duff Cooper. Το 2008 δημοσίευσε το έργο του «Η αυτοκρατορία τού Χίτλερ: Η ναζιστική κυριαρχία στην κατεχόμενη Ευρώπη» («Hitler’s Empire: Nazi Rule in Occupied Europe»), το οποίο κέρδισε το Βραβείο Βιβλίου στην κατηγορία «Ιστορία» τής εφημερίδας «Los Angeles Times».
Έχει αναλάβει την επίβλεψη πλήθους διδακτορικών διατριβών και έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον για τις ελληνικές σπουδές στο εξωτερικό, ενώ τα άρθρα γνώμης του, με τα οποία σχολιάζει ιστορικά θέματα, αλλά και ζητήματα της επικαιρότητας φιλοξενούνται τακτικά σε διεθνή ειδησεογραφικά μέσα, αλλά και στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο της πατρίδας μας.
Τέλος, συμμετείχε στην επιτροπή «Ελλάδα 2021», η οποία συντόνισε τις εκδηλώσεις εορτασμού τής επετείου των 200 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία.
Τον Μαρκ Μαζάουερ όρκισε έλληνα πολίτη ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, παρουσία τού γενικού γραμματέα Ιθαγένειας, Αθανάσιου Μπαλέρμπα.