fbpx

Citymagthess.gr

Οι Θεσσαλονικείς: Ελίζαμπεθ Κ. Λι

Μοιραστείτε το

Πορτραίτα: ΣΑΚΗΣ ΓΙΟΥΜΠΑΣΗΣ.

Κατ’ αρχάς, επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω εκ μέρους τής «Citymag» στη Θεσσαλονίκη. Φτάσατε στην πόλη μόλις τον περασμένο Αύγουστο, έχοντας προηγουμένως θητεύσει σε διπλωματικές αποστολές και υπηρεσίες τής χώρας σας στη Σεούλ, τη Βαγδάτη, την Ιερουσαλήμ, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ουάσιγκτον. Κάποιος θα μπορούσε να θεωρήσει ότι, ερχόμενη στη Θεσσαλονίκη, «κατεβάζετε ταχύτητα»… Μήπως ακούσατε για το περίφημο θεσσαλονικιώτικο «χαλαρά» και θελήσατε να το δοκιμάσετε κι εσείς η ίδια;

Σας ευχαριστώ πολύ για το ζεστό καλωσόρισμα. Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη. Για εμένα, το να είμαι επικεφαλής τού γενικού προξενείου μας στη Βόρεια Ελλάδα είναι μια ευκαιρία να αξιοποιήσω τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχω αποκτήσει από προηγούμενες θέσεις μου. Έτσι, δεν νομίζω ότι «κατεβάζω ταχύτητα» – καθόλου! Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, η περιοχή ευθύνης μου επεκτείνεται δυτικά ώς την Ήπειρο και ανατολικά στη Θράκη. Κάθε περιοχή έχει τα δικά της, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ανυπομονώ να γνωρίσω κάθε περιοχή καλύτερα και να βρω τρόπους για ακόμη περισσότερη συνεργασία με το προξενείο.

Χωρίς αμφιβολία, βέβαια, το «διαμάντι τού Βορρά» είναι, φυσικά, η Θεσσαλονίκη. Αγαπώ τη θάλασσα, τον καιρό, το φαγητό, τη στάση τού «χαλαρά», που αναφέρατε πριν, και μου θυμίζει πάρα πολύ την άνετη και φιλική συμπεριφορά των ανθρώπων στην Καλιφόρνια, την πολιτεία απ’ όπου κατάγομαι.

Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σας από την πόλη; Έχετε προλάβει να κυκλοφορήσετε καθόλου, πέραν της διαδρομής από και προς την προξενική κατοικία και το γραφείο σας;

Η Θεσσαλονίκη είναι μια όμορφη πόλη με αντιθέσεις και με συγκλίσεις, που φέρνει μαζί το αρχαίο με το νέο· αυτό της δίνει μια σπάνια ζωντάνια και δυναμισμό. Η αγαπημένη μου συνήθεια μέχρι σήμερα είναι να πάω για τρέξιμο στην παραλία κατά τη δύση τού ηλίου και να βλέπω τις σκιές να πέφτουν πάνω στον Όλυμπο και στον Θερμαϊκό.

Δεν είχα ακόμη την ευκαιρία να δω όσα θα ήθελα – και βέβαια να δοκιμάσω και το φαγητό όσο θα ήθελα… Θέλουμε στο προξενείο να ξεκινήσουμε μια σειρά από μικρά βίντεο για τα ιδιαίτερα πράγματα που κάνουν τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα μοναδική. Για παράδειγμα, το πρώτο μας βίντεο θα είναι για κάτι που θεωρείται θεσμός – τα τρίγωνα Πανοράματος. Μείνετε συντονισμένοι!

ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΩ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΧΘΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΤΟΣΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑΣ ΤΟΥΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΟΤΙ 46.000 ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΑΠΕΛΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΠΙΡΚΕΝΑΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΝ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ, ΕΝΩ ΜΟΝΟ 2.000 ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ. Η ΙΔΡΥΣΗ ΕΝΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΟΜΕΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ. ΕΙΜΑΙ ΕΥΓΝΩΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ, ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΗΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

Όπως είδα στο βιογραφικό σας, ανάμεσα σε άλλες γλώσσες που μιλάτε ή που έχετε μελετήσει, όπως τα Κορεατικά, τα Εβραϊκά, τα Αραβικά και τα Ισπανικά, μιλάτε και Ελληνικά. Πώς πήρατε την απόφαση να μελετήσετε μια γλώσσα που μάλλον «sounds Greek to you»;

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι ένα σημαντικό μέρος τής δουλειάς μου ως διπλωμάτη. Είναι κι ένας από τους λόγους που αποφάσισα να ακολουθήσω καριέρα στο διπλωματικό σώμα των ΗΠΑ – αισθανόμουν ενθουσιασμένη για την ευκαιρία να μάθω όσο το δυνατόν περισσότερες γλώσσες. Μεγάλωσα σε ένα δίγλωσσο περιβάλλον – οι γονείς μου ήταν και οι δύο μετανάστες, που μιλούσαν Αγγλικά και Κορεατικά σ’ εμένα και στην αδελφή μου. Νομίζω ότι αυτό με έκανε να εκτιμήσω τις πολιτιστικές αποχρώσεις που κάποιες φορές χάνονται στη μετάφραση από τη μία γλώσσα στην άλλη. Γνωρίζω ότι πολλοί από τους αναγνώστες σας μιλούν Αγγλικά ή κάποια άλλη ξένη γλώσσα και είμαι σίγουρη ότι καταλαβαίνουν τι εννοώ.

Έμαθα Ελληνικά ως προετοιμασία γι’ αυτήν τη θέση και είμαι πολύ χαρούμενη που το έκανα – νομίζω ότι μου άνοιξε ένα πολιτιστικό παράθυρο για την Ελλάδα που διαφορετικά δεν θα το καταλάβαινα. Τα Ελληνικά είναι μια όμορφη, περίπλοκη γλώσσα και ελπίζω να συνεχίσω να μαθαίνω και να βελτιώνομαι στη διάρκεια της θητείας μου εδώ.

Είστε, μεταξύ άλλων, πτυχιούχος Διεθνών Σχέσεων από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον, ένα από τα σημαντικότερα αμερικανικά πανεπιστήμια. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που στη διάρκεια της ιστορίας της, αλλά και ώς τις μέρες μας χαρακτηρίζεται από πολυπολιτισμικό χαρακτήρα – στον πολιτισμό, στη θρησκεία, στην ιστορία, στη γαστρονομία. Πώς εκτιμάτε ότι επηρεάζει έναν τόπο αυτή η πολυσυλλεκτικότητα ιστορίας, ερεθισμάτων, λαών και παραστάσεων;

Πιστεύω ότι ο ανοικτός, πολυπολιτισμικός χαρακτήρας τής Θεσσαλονίκης είναι από τις μεγαλύτερες δυνατότητές της. Το σλόγκαν «Many Stories – One Heart» νομίζω ότι αναγνωρίζει και περηφανεύεται για την πλούσια διαφορετικότητα της ιστορίας τής Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη όμως είναι πολύ περισσότερα από το ιστορικό της παρελθόν – είναι μια μοντέρνα πόλη με πληθυσμό περισσοτέρων από 120.000 φοιτητών και σπουδαία εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Αριστοτέλειο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Κολλέγιο Ανατόλια και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Όλα αυτά αποτελούν παράγοντες που προωθούν τον αναδυόμενο τεχνολογικό τομέα στη Θεσσαλονίκη. Πιστεύω ότι η πόλη είναι έτοιμη να γίνει ο τεχνολογικός κόμβος των Βαλκανίων. Αμερικανικές εταιρείες, όπως η Pfizer και η Cisco, έχουν έρθει ήδη – και είμαι σίγουρη ότι αυτά που η Θεσσαλονίκη μπορεί να προσφέρει θα προσελκύσουν ακόμη περισσότερες.

Πολύ πρόσφατα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και το γενικό προξενείο τής χώρας σας στη Θεσσαλονίκη διοργάνωσαν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Empowering Women Entrepreneurs», καθώς, δυστυχώς, το αρχικά προγραμματισμένο TechCamp στη διάρκεια της 85ης ΔΕΘ δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στοχεύει στην ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και στη δημιουργία ίσων ευκαιριών. Είστε μια γυναίκα καριέρας – πριν ενταχθείτε στο δυναμικό τού Στέιτ Ντιπάρτμεντ εργαζόσασταν ως δικηγόρος στο Σαν Φρανσίσκο. Τι θα είχατε να συμβουλεύσετε τις γυναίκες που σκέφτονται να κάνουν το επόμενο βήμα (σε όποιον κλάδο ενδιαφέρει καθεμία), ειδικά την περίοδο που διανύουμε;

Είναι δύσκολο να βρεθεί μία φόρμουλα για όλα, επειδή κάθε γυναίκα είναι διαφορετική. Ωστόσο, η συμβουλή μου προς κάθε γυναίκα ή και άνδρα που έχει το όνειρο ή τη φιλοδοξία είναι αυτή: πρώτα απ’ όλα, γνωρίζω από προσωπική εμπειρία ότι με κάθε όνειρο έρχεται και η αμφιβολία αν μπορείς να το καταφέρεις. Αυτό είναι κάτι που το αισθάνονται και οι άνδρες και οι γυναίκες, πιστεύω όμως ότι υπάρχουν κοινωνικοί παράγοντες που το κάνουν κάπως πιο δύσκολο για τις γυναίκες. Όμως, χάνεις ούτως ή άλλως, αν δεν προσπαθήσεις. Οπότε, προσπάθησε. Κι αν αποτύχεις, μην απογοητεύεσαι, επειδή αυτή η στιγμιαία αποτυχία κρύβει μέσα της ένα μάθημα που, εν τέλει, φωτίζει τον δρόμο σου προς την επιτυχία.

Δεύτερον, μην αφήνεις τον τρόπο που οι άνθρωποι βλέπουν εσένα ή τις ιδέες σου να καθορίζουν την πραγματικότητά σου ή τις αποφάσεις σου. Μη φοβάσαι να σκεφτείς «έξω από τα τετριμμένα» – «out of the box», όπως λέμε. Και, εν τέλει, η ελληνική θυμοσοφία «υπομονή και επιμονή» είναι πολύτιμη σοφία που πρέπει να θυμόμαστε. Όταν όμως έρχεται η στιγμή να αρπάξεις την ευκαιρία, τότε μη διστάσεις!

Πιστεύω ότι αυτές οι ιδιότητες είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους επιχειρηματίες να αναπτυχθούν. Σχεδιάζω να διοργανώσω περισσότερες εκδηλώσεις στο προξενείο, για να υποστηρίξουμε την επιχειρηματικότητα – ειδικά για τις γυναίκες, επειδή πραγματικά πιστεύω ότι οι επιχειρήσεις είναι πιο δυνατές, πιο πετυχημένες και πιο προσαρμοστικές, όταν εκτιμούν τη διαφορετικότητα και συμπεριλαμβάνουν ανθρώπους από διαφορετικούς χώρους τής ζωής, που μπορούν να φέρουν διαφορετικές προοπτικές στο τραπέζι.

Δείχνετε αρκετά εξοικειωμένη με τα social media – είδαμε ότι πολύ νωρίς μετά την άφιξή σας κάνατε, μέσω τού λογαριασμού τού προξενείου, ανάρτηση με την οποία συστηθήκατε μέσω βίντεο στους Θεσσαλονικείς, ενώ μοιραστήκατε και στιγμές απόδρασης στη Χαλκιδική και στον Όλυμπο. Ξεκινάει και η δική σας ημέρα, όπως και των περισσοτέρων από εμάς πλέον, με ένα τσεκάρισμα στους λογαριασμούς σας στα social media, για να δείτε τι «παίζει»;

Παρότι είμαι ευγνώμων που η τεχνολογία μάς επέτρεψε –με τις ψηφιακές συναντήσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης– να μείνουμε σε επαφή στη διάρκεια της κατάστασης με την COVID, εγώ, όπως και πολλοί από εμάς, έχω εκτιμήσει εκ νέου την προσωπική επαφή και την αλληλεπίδραση. Για παράδειγμα, πήγα σε ένα κονσέρτο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όπου έπαιζε ο Σταύρος Ξαρχάκος με την ορχήστρα του. Είναι ένας καταπληκτικός μαέστρος και η συναυλία με συνεπήρε – ήταν πραγματικά μία από τις καλύτερες παραστάσεις που έχω πάει ποτέ! Ήταν και η πρώτη συναυλία που πήγα φέτος – και αυτό πραγματικά μού τόνισε την ειδική σύνδεση των μουσικών με το κοινό, που είναι αδύνατο να την επαναλάβεις ή να την αντιγράψεις έξω από τον πραγματικό κόσμο και τον πραγματικό χρόνο.

Πολλοί ίσως αγνοούν ότι «συνταξιδιώτις» σας στο ταξίδι σας στη Θεσσαλονίκη ήταν η «Κολοκυθούλα» («Pumkin»), η Golden Retriever σκυλίτσα που αποτελεί το κατοικίδιό σας. Πώς είναι η ζωή με έναν σκύλο; Ποια είναι τα συναισθήματα, οι εμπειρίες και οι χαρές που αποκομίζετε από μια τέτοια σχέση;

Η «Pumpkin» είναι περιπετειώδης, της αρέσουν τα ταξίδια και λατρεύει που είναι εδώ, στην Ελλάδα – όπως κι εγώ! Έχει ήδη φτάσει πολύ μακριά από την πατρίδα της… Γεννήθηκε στη Νεμπράσκα, έτσι έχει αγροτικές ρίζες. Γρήγορα όμως προσαρμόστηκε στη ζωή στη μεγάλη πόλη τής Ουάσιγκτον. Έκανε φιλίες με όλους στην πολυκατοικία στην οποία έμενα και νομίζω ότι ήταν η πιο δημοφιλής κάτοικος! Φυσικά, έρχεται μαζί μου όπου πάω στη Βόρεια Ελλάδα – ήδη πήγε για πεζοπορία στον Όλυμπο και για κολύμπι στη Χαλκιδική. Θα ήθελα επίσης να την πάρω μαζί μου για πεζοπορία κοντά στην Ξάνθη και, επίσης, να εξερευνήσω τη Δρακόλιμνη, πολύ σύντομα.

Ξεκινάτε μόλις την τριετή θητεία σας ως γενικής προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Τι θα θέλατε να έχετε αφήσει πίσω σας, όταν έρθει η ώρα να εγκαταλείψετε την πόλη για την επόμενη θέση σας;

Η διπλωματία λειτουργεί προσθετικά: έτσι, σκοπεύω να βασιστώ στο εξαιρετικό έργο των πρόσφατων προκατόχων μου –του Γκρέγκορι Φλέγκερ, της Ρεμπέκα Φονγκ, του Ρόμπερτ Σάντερς και του Χόιτ Γι– για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Ελλάδας, ιδίως για την προσέλκυση μεγαλύτερων επενδύσεων των ΗΠΑ στην περιοχή. Ήρθε η ώρα για την αναβάθμιση, ιδιαίτερα στον τομέα τής τεχνολογίας – και, ως γενική πρόξενος, θα εργαστώ σκληρά, για να φέρω ακόμη περισσότερες αμερικανικές εταιρείες εδώ, στη Θεσσαλονίκη.

Η επένδυση στο εργατικό δυναμικό είναι εξίσου σημαντική και θα ήθελα επίσης να επικεντρωθώ στο να εμπλέξω τα κορίτσια στην τεχνολογία από νεαρή ηλικία, έτσι ώστε να γίνουν μέρος τής αναπτυσσόμενης τεχνολογικής οικονομίας εδώ, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα. Νομίζω ότι οι άνθρωποι εκτός Ελλάδας δεν γνωρίζουν τη φυσική ομορφιά τής Θράκης, την οποία είδα λίγο κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού μου, και θέλω να εξερευνήσω και να ενισχύσω τις τουριστικές ευκαιρίες εκεί.

Ένα σημαντικό έργο που θα ήθελα να δω να ολοκληρώνεται πριν από τη λήξη τής θητείας μου είναι το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Η ιστορία τής σύγχρονης Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να λεχθεί χωρίς την αφήγηση της ιστορίας των Εβραίων τής πόλης, τόσο της πολιτιστικής συνεισφοράς τους όσο και του γεγονότος ότι 46.000 από αυτούς απελάθηκαν στο Άουσβιτς και στο Μπίρκενάου κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, ενώ μόνο 2.000 επέστρεψαν. Η ίδρυση ενός μουσείου που θα τιμήσει εκείνους που έχασαν τη ζωή τους σ’ αυτό το τρομερό κεφάλαιο της ιστορίας είναι πολύ σημαντική. Είμαι ευγνώμων για την υποστήριξη των προηγούμενων και των σημερινών δημάρχων, για τη σκληρή δουλειά τους που προώθησε αυτήν τη διαδικασία, μαζί με την εθνική κυβέρνηση.

Γνωρίζουμε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει κάνει σημαντικά βήματα για την προώθηση των LGBT+ δικαιωμάτων και για την εξάλειψη των διακρίσεων στους εργασιακούς χώρους σε βάρος LGBT ατόμων – καλεί μάλιστα και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο. Πολλοί ίσως να μη γνωρίζουν ότι υπήρξατε πρόεδρος της glifaa, της επίσημα αναγνωρισμένης ένωσης που εκπροσωπεί τα LGBT+ άτομα και τις οικογένειές τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και σε άλλες υπηρεσίες διεθνών σχέσεων της αμερικανικής κυβέρνησης. Με ποιον τρόπο αλλάζει αυτή η πιο ανοιχτόμυαλη –αν θα μπορούσα να την αποκαλέσω έτσι– προσέγγιση τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το διπλωματικό σώμα; Θα μπορούσε αυτή η νέα προσέγγιση να είναι, στην πραγματικότητα, περισσότερο εποικοδομητική σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο εκπληρώνετε τα καθήκοντά σας ως διπλωμάτη;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα πολυπολιτισμικό, διαφορετικό έθνος – και, όπως στη Θεσσαλονίκη, αυτή η ποικιλομορφία είναι ένα από τα πιο δυνατά σημεία μας. Κατά συνέπεια και το διπλωματικό μας σώμα αντικατοπτρίζει αυτήν τη διαφορετικότητα και το ευρύ φάσμα ταλέντων, ικανοτήτων και υπόβαθρων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είμαι πολύ περήφανη που είμαι διπλωμάτης τού υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ εκπροσωπώντας τη χώρα μου στο εξωτερικό και είμαι περήφανη που είμαι μέλος τής LGBT+ κοινότητας. Δεν είμαι σίγουρη αν πολλοί Έλληνες το γνωρίζουν αυτό, αλλά μέχρι και πριν από περίπου 25 χρόνια οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι της LGBT+ κοινότητας θα μπορούσαν να απολυθούν –και απολύονταν– με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Οι προσπάθειες υπεράσπισης της glifaa ήταν ζωτικής σημασίας για την αλλαγή αυτής της πολιτικής, η οποία εμπόδιζε μερικούς από τους καλύτερους και πιο λαμπρούς ειδικούς από το να υπηρετήσουν τη χώρα τους. Η οργάνωση έχει αρκετές εκατοντάδες μέλη σήμερα – μερικά άλλα, εξέχοντα μέλη στην περιοχή περιλαμβάνουν τους πρεσβευτές Μπομπ Γκίλκράιστ τής Λιθουανίας και τον Έρικ Νέλσον στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Σήμερα, ένας από τους κύριους στόχους τής glifaa είναι να διασφαλίσει τη διπλωματική διαπίστευση για όλα τα μέλη τής οικογένειας των LGBT+ διπλωματών, ώστε να μη χωρίζονται, όταν τοποθετούνται στο εξωτερικό. Έχουμε προχωρήσει πολύ προς μια πιο αντιπροσωπευτική υπηρεσία, που προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους – και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσουμε να σημειώνουμε μεγάλη πρόοδο σ’ αυτό το μέτωπο.

Πιο συγκεκριμένα για τη Θεσσαλονίκη, λυπήθηκα για την ακύρωση του EuroPride, το οποίο το προξενείο των ΗΠΑ είχε σκοπό να χρηματοδοτήσει τον Ιούνιο, λόγω τής COVID. Χαίρομαι που βλέπω ότι η πόλη θα έχει άλλη μία ευκαιρία να φιλοξενήσει το EuroPride, το 2024! Καθώς οι διοργανωτές συνεχίζουν να σχεδιάζουν αυτό και άλλα γεγονότα στο μέλλον, που θα ευαισθητοποιήσουν και θα υποστηρίξουν την ελληνική κοινότητα LGBT+, ανυπομονώ να υποστηρίξω αυτές τις προσπάθειες, ως φυσική επέκταση του ρόλου μου ως γενικής προξένου.

ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ LGBT+ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟ, ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ LGBT+ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ –ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΝ– ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ. ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ GLIFAA ΗΤΑΝ ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΜΠΟΔΙΖΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΛΑΜΠΡΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ. Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΧΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΕΛΗ ΣΗΜΕΡΑ – ΜΕΡΙΚΑ ΑΛΛΑ, ΕΞΕΧΟΝΤΑ ΜΕΛΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΜΠΟΜΠ ΓΚΙΛΚΡΑΙΣΤ ΤΗΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΙΚ ΝΕΛΣΟΝ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ.


Μοιραστείτε το

Κύλιση στην κορυφή

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες