Και οι δύο τόλμησαν να ακολουθήσουν το όνειρό τους, παρεκκλίνοντας ελαφρά από την πεπατημένη – ή, τουλάχιστον, εμπλουτίζοντας την παρακαταθήκη που παρέλαβαν από την προηγούμενη γενιά. Και επίσης και οι δύο δικαιώθηκαν στο τόλμημά τους, βρίσκοντας την ευτυχία και τη δικαίωση εκπληρώνοντας μία από τις σημαντικότερες ανθρώπινες ανάγκες: αυτήν της δημιουργίας.
Η αρχή έγινε από τον Δημήτρη, τον πατέρα, ο οποίος το 2007 αποφάσισε να προχωρήσει από την οικογενειακή παράδοση της κτηνοτροφίας. Έχοντας βαθιά γνώση της πρώτης ύλης, ανοίγει τα Κουδούνια, ένα παραδοσιακό κρεοπωλείο -αλλαντοποιείο στον τόπο του, τα Δωμάτια Καβάλας. Και 14 χρόνια αργότερα, το 2021, ο γιος του, ο Μάνος (ένα από τα λίγα, αυστηρά επιλεγμένα μέλη της Λέσχης Ελλήνων Κρεοτεχνών), έρχεται να εξελίξει την ιδέα του πατέρα του. Κάπως έτσι, το οικογενειακό κρεοπωλείο-αλλαντοποιείο (πάντοτε με το ίδιο όνομα και με την ομάδα πατέρας – μάνα – γιος να δημιουργούν με τη δεξιοτεχνία των χεριών τους) αποκτά νέες νοστιμιές, αντάξιες αυτών που θα μπορούσε να βρει κάποιος σε μια ιταλική σαλουμερία: σαλάμι σκορδάτο, τσορίθο και από μοσχάρι, σαλάμι τύπου Λευκάδος, σαλάμι πρόβειο, με φιστίκι Αιγίνης (απίστευτα νόστιμο!) και με τρούφα, παστουρμάς βοδινός, πρόβειος και καμήλας, ζαμπόνι με φιστίκι Αιγίνης, λόνζα, μπρεζάολα, καβουρμάς, καπνιστή γλώσσα, αλλά και ένα προσούτο αδιανόητα γευστικό και βελούδινο, το οποίο απολαύσαμε καθ’ υπερβολή παρότι βρεθήκαμε σε αυτόν τον «ναό των αλλαντικών» αρκετά νωρίς το πρωί. Από κοντά, dry-aged κρεατικά, αλλά και ό,τι άλλο χρειάζεστε για το τραπέζι της Κυριακής (ή της καθημερινής, αν είστε μερακλής).
Ο Μάνος αποτελεί κλασικό παράδειγμα αυτοδίδακτου αλλαντοποιού, ο οποίος κατάφερε να γίνει τόσο καλός χάρη στην αγάπη του γι’ αυτήν την υψηλή τέχνη γαστριμαργικής απόλαυσης, σε πολύ διάβασμα, ακόμη περισσότερη δουλειά και πολλές δοκιμές ώσπου να πετύχει αυτό που θέλει. «Δεν σκέφτηκες ποτέ να φύγεις από τον τόπο σου, να προσφέρεις αυτό που κάνεις τόσο καλά σε μια μεγαλύτερη αγορά;» τον ρωτάμε. «Όχι, για ποιον λόγο;» μας απαντά χωρίς να το σκεφτεί. «Είμαι ευτυχισμένος με τη ζωή μου εδώ. Ζω στον τόπο μου κάνοντας αυτό που αγαπώ, στην κλίμακα που μου δίνει χαρά χωρίς να με αγχώνει». Και κάπως έτσι, ο ταλαντούχος Μάνος, ο γιος του εξίσου ταλαντούχου Δημήτρη, αποδεικνύει ότι, εκτός από την τέχνη της αλλαντοποιίας, κατέχει εξίσου καλά και την τέχνη της αληθινής, της αυθεντικά ωραίας ζωής.
Info: Κρεοπωλείο-αλλαντοποιείο «Κουδούνια», στα Δωμάτια Καβάλας. Τ. 25920 52040. Στο Facebook: Κρεοπωλείο «Τα Κουδούνια». Ακολουθήστε στο Instagram, εδώ: https://www.instagram.com/kreopolio_ta_koudounia/











