fbpx

Citymagthess.gr

Ekies Walks: ένα πρωτότυπος περίπατος γεύσεων

Μοιραστείτε το

Απόγευμα 1ης Αυγούστου, γύρω στις επτά… Στέκομαι στο βιολογικό μποστάνι του ξενοδοχείου Ekies All Senses Resort, στη Βουρβουρού Χαλκιδικής. Μπροστά μου, δύο μακρόστενα, ξύλινα τραπέζια. Το πρώτο, με ποτήρια κρασιού και τον αφρώδη οίνο Ακακίες Sparkling 100% Ξινόμαυρο ΠΟΠ Αμύνταιο του Κτήματος Κυρ-Γιάννη. Το δεύτερο, με καλούδια κυρίως από την παραγωγή του ξενοδοχείου (όπως διαφόρων ειδών ντοματίνια και αγγούρια), αλλά και από την ευρύτερη Χαλκιδική (λόγου χάριν, πράσινες ελιές και κατσικίσιο τυρί). Αισθάνομαι ότι είμαι καλεσμένος σε αυλή φιλικού σπιτιού. Πίσω μου απλώνεται το θερμοκήπιο, με μελιτζάνες, αγγούρια κι έναν σωρό λαχανικά, και αριστερά μου ένας περιποιημένος κήπος με αρωματικά και περισσότερα λαχανικά.

Ο ήλιος χαμηλώνει νωχελικά – σιγά σιγά ο κόσμος μαζεύεται, για να ξεκινήσει το 1ο Ekies Walks. Ένοικοι του ξενοδοχείου, κυρίως από την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη, ζευγάρια από τη Θεσσαλονίκη και ορισμένοι μοναχικοί λάτρεις της γαστρονομίας δημιούργησαν μια μεγάλη παρέα. Ο Γιάννης Γκουγκουτούδης, υπεύθυνος του οινικού προγράμματος του ξενοδοχείου, και ο Νίκος Ζάχαρης (από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη) εξηγούσαν χαμογελαστοί τα γευστικά χαρακτηριστικά του κρασιού και τον τρόπο παραγωγής του. Ο Γιάννης Κανταρτζής, ο οποίος επιμελείται τις καλλιέργειες του Ekies All Senses Resort, ξεναγούσε τους συμμετέχοντες στα βιολογικά παρτέρια, περιέγραφε τις αειφόρες πρακτικές που εφαρμόζει και τους προέτρεπε να κόψουν ντοματίνια και να τα γευθούν αμέσως – πόση γλύκα μπορεί να έχει ένας αγνός καρπός…

Τέσσερις γευστικές στάσεις

Γενικότερα, η ιδέα του Ekies Walks είναι να ξεναγείται ο κόσμος στους χώρους του ξενοδοχείου, να έρχεται σε επαφή με τη φύση, να γεύεται λιχουδιές από τον σεφ Δημήτρη Παμπόρη και την ομάδα του και να γνωρίζει ενδιαφέρουσες ετικέτες από έλληνες παραγωγούς: «Η φιλοσοφία του ξενοδοχείου βασίζεται στην ουσιαστική ενεργοποίηση όλων των αισθήσεων. Έτσι λοιπόν σκεφτήκαμε το Ekies Walks – θέλαμε ο κόσμος να μπορεί να γευθεί αυθεντικές γεύσεις, να αγγίξει τα φυτά και τα αρώματα, να γεμίσει ευχάριστες μυρωδιές από τα βότανά μας, να ακούσει τα συνεχή κελαηδίσματα των λογής λογής πουλιών και να εμπνευστεί από την ομορφιά του φυσικού τοπίου», εξηγεί η Αλεξάνδρα Ευσταθιάδου, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου.

Συνολικά, το Ekies Walks (το οποίο θα επαναληφθεί στις 17 και στις 31 Αυγούστου) περιλάμβανε τέσσερις γευστικές στάσεις, φιλοξενώντας τους αφρώδεις οίνους του Κτήματος Κυρ-Γιάννη. Ξεκινήσαμε από το βιολογικό μποστάνι και ύστερα, περνώντας από τον κήπο με τα μυρωδικά και τον υπέροχο παιδότοπο (φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από οικολογικά υλικά), κατευθυνθήκαμε στο μπαρ Loligo. Εκεί δοκιμάσαμε θαλασσινές μπουκιές – μεταξύ άλλων, το αλησμόνητο χταπόδι ψημένο με σάλτσα μπάρμπεκιου και τα πολύ νόστιμα μικρά μπέργκερς με τόνο και καπνιστό ταραμά, τις οποίες συνδυάσαμε με Scaperdas Frères Rosé 100% Ξινόμαυρο. Πρόκειται για μια νέα ετικέτα του Κτήματος Κυρ-Γιάννη, η οποία υμνεί τον προπάππου του Στέλιου Μπουτάρη από την πλευρά της μητέρας του.

Ο Σπύρος Σκαπέρδας, με καταγωγή από την Καστοριά, μετακόμισε στα τέλη του 19ου αιώνα στο Παρίσι, για μια νέα αρχή μαζί με τον αδελφό του. Παρά τις δυσκολίες, σύντομα εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο περιζήτητους γουναράδες της γαλλικής πρωτεύουσας.

Από την ίδια συλλογή ήταν και το επόμενο κρασί, το Scaperdas Frères Blanc de Noir 100% Ξινόμαυρο, που συνοδεύτηκε με στρείδια και τάρτα με καβούρι Πιερίας και ξινόμηλο. Αυτή η τρίτη στάση έγινε στο πολυβραβευμένο Treehouse, ένα εστιατόριο λιγοστών θέσεων που κρέμεται πάνω στο πεύκο όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια η Αλεξάνδρα. Η θέα ήταν μαγική… Μέσα από τις πευκοβελόνες βλέπαμε την πανσέληνο να αναρριχάται στον ουρανό, τον κόσμο από κάτω να διασκεδάζει στο μπαρ, την ατάραχη θάλασσα και στο βάθος τη Διάπορο.

Χορός κάτω από την πανσέληνο

O επίλογος του Ekies Walks, με το ολόγιομο φεγγάρι να έχει πλέον πάρει τη θέση του ψηλά στον ουρανό και να φωτίζει με χρυσόσκονη τη θάλασσα, ήταν ακόμη πιο συναρπαστικός. Στην άμμο είχαν απλωθεί χαλιά, ενώ ένα από τα ξύλινα-σπιτάκια που έχει δημιουργήσει το CTRLZAK Art & Design στούντιο, για να τραβήξει την προσοχή αναφορικά με το πόσο επικίνδυνα αλλάζει η ακτογραμμή λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού, είχε μετατραπεί σε μπαρ. Υπό τους ήχους του σαξόφωνου, ο κόσμος χόρευε κάτω από την πανσέληνο κρατώντας ένα ποτήρι κρασί, ενώ οι σερβιτόροι πρόσφεραν επιδόρπια – όπως η ξελογιάστρα πραλίνα λευκής σοκολάτας, γεμιστή με βασιλικό και μοσχολέμονο…

Ήταν μια πολύ όμορφη θερινή βραδιά, από αυτές που δεν τις νικάει ο χρόνος. Μια κερδισμένη νύχτα – η ιδανική εισαγωγή για τον Αύγουστο, τον μήνα που, όπως έγραψε και ο Οδυσσέας Ελύτης, λούζεται μες στην αστροφεγγιά και από τα γένια του στάζουν άστρα και γιασεμιά.


Μοιραστείτε το

Κύλιση στην κορυφή

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες