fbpx

Citymagthess.gr

Η γειτονιά μου: Γιατί θα ξενυχτήσει στις 14 Σεπτεμβρίου ο Εύοσμος;

Μοιραστείτε το

Φωτογραφίες: Σάκης Γιούμπασης

Από το χθες…

Η ιστορία αρχίζει να γράφεται αρκετά παλαιότερα – κυριολεκτικά, αιώνες πριν. Ήταν ήδη στις αρχές του 17ου αιώνα όταν αρχίζει να καταγράφεται η ύπαρξη οικισμού στην περιοχή του σημερινού Ευόσμου, μια περιοχή που τότε ήταν γνωστή ως «Χαρμάνκιοϊ», που σε ελεύθερη απόδοση από την τουρκική γλώσσα μεταφράζεται ως «χωριό με αλώνια».

Αρκετούς αιώνες αργότερα, το 1818, λίγο πριν από την Ελληνική Επανάσταση, ο ντόπιος χριστιανικός πληθυσμός που κατοικούσε στην περιοχή (κτηνοτρόφοι στη συντριπτική πλειονότητά τους) θα ανεγείρει την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου.

Και περίπου έναν αιώνα αργότερα, στα χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, το χωριουδάκι που αποτέλεσε τον κεντρικό οικιστικό πυρήνα του σημερινού Ευόσμου αρχίζει να αποκαλείται «Παλιό Χαρμάνκιοϊ», για να διαφορίζεται από τον οικισμό που δημιουργήθηκε μεταγενέστερα, στα νότια της προηγούμενης εγκατάστασης, με το όνομα «Νέο» ή «Κάτω Χαρμάνκιοϊ» και αποστολή να φιλοξενήσει πρόσφυγες των Βαλκανικών Πολέμων. Είναι αυτός ο νέος οικισμός που, λίγο αργότερα, θα ονομαστεί «Ελευθέριο» ή «Ελευθέρια».

Είναι ακριβώς μετά το 1922 που ο πληθυσμός αρχίζει να αυξάνεται σημαντικά, κυρίως λόγω της εγκατάστασης οικογενειών Μικρασιατών, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονταν από το προάστιο Κουκλουτζάς της Σμύρνης («Κουκλουτζάς» στη μικρασιάτικη ντοπιολαλιά σήμαινε «εύοσμος ανθός»). Η περιοχή αποτελεί τμήμα του δήμου Θεσσαλονίκης ώς το 1953, όταν γίνεται ανεξάρτητη κοινότητα με την ονομασία «Νέος Κουκλουτζάς», σε ανάμνηση της ομώνυμης χαμένης πατρίδας στη Μικρά Ασία. Δύο χρόνια αργότερα, το 1955, μετονομάζεται σε «Εύοσμον», στην ελληνική απόδοση της τουρκικής προέλευσης ονομασίας.

Είναι ακριβώς τη δεκαετία του 1950 που ο έως τότε «Νέος Κουκλουτζάς» καταγράφει μια πραγματική πληθυσμιακή έκρηξη, προσελκύοντας νέους κατοίκους, που βρίσκουν στη συγκεκριμένη περιοχή της πόλης τη δική τους γειτονιά. Η μνήμη όμως δεν χάνεται – δεν είναι τυχαίο ότι οι τρεις κεντρικότερες οδοί του Ευόσμου ονομάζονται εις μνήμη τριών σημαντικών τοπονυμίων της Μικράς Ασίας, τιμώντας τις μικρασιατικές ιστορικές καταβολές των κατοίκων: οδός Σμύρνης (από την πρωτεύουσα της Ιωνίας), οδός Νυμφαίου (μια πόλη που αποτέλεσε ελληνική αποικία στη Μικρά Ασία), οδός Μαιάνδρου (από τον ποταμό της Ιωνίας).

…στο σήμερα

Κάπως έτσι, ο Εύοσμος, έδρα του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, έφτασε να αποτελεί σήμερα (με περίπου 80.000 κατοίκους στον Εύοσμο, 105.000 συνολικά στον δήμο και τον χαμηλότερο, ίσως, μέσο όρο ηλικίας στο πολεοδομικό συγκρότημα) τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Θεσσαλονίκης και τον 14ο μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Και δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης (και όχι μόνον) για την πλατεία και τις γειτονιές του, αλλά και για την πληθώρα ποιοτικών επιλογών που προσφέρει όσον αφορά στην εστίαση, τη διασκέδαση και τη νυχτερινή ζωή.

Αντίστοιχη τροχιά ακολουθεί και η αγορά του Ευόσμου, τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις του οποίου τον αναδεικνύουν σε έναν από τους δυναμικότερους εμπορικούς προορισμούς στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, αφήνοντας πίσω του ακόμη και το ιστορικό κέντρο της πόλης. Πέρσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου-Κορδελιού (ΕΜΣΕΚ), κ. Κώστα Βασιλειάδη, ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς έφτασε το 13%, ενώ φέτος αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος. Και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο τοπικός εμπορικός σύλλογος, που εκπροσωπεί και συντονίζει περίπου 2.800 επιχειρήσεις, αριθμεί σχεδόν τρία στα τέσσερα μέλη του στον Εύοσμο.

Η 2η Λευκή Νύχτα

Αυτή η δυναμική που καταγράφει η τοπική αγορά (με τη συνεχή προσθήκη νέων μελών στον τοπικό εμπορικό σύλλογο) ωθεί τον ΕΜΣΕΚ στον προγραμματισμό μιας σειράς δράσεων, οι οποίες θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την εξωστρέφεια της περιοχής.

Μία από αυτές τις δράσεις ήταν η 1η Λευκή Νύχτα, η οποία πραγματοποιήθηκε πέρσι τον Σεπτέμβριο, μία εβδομάδα μετά τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ξεπερνώντας, σύμφωνα με τους διοργανωτές της, κάθε προσδοκία και γεμίζοντας τα ταμεία σχεδόν όλων των καταστημάτων (εμπορικών και εστίασης). Αυτός ο νέος φθινοπωρινός θεσμός κατάφερε να κερδίσει όχι μόνο τις εντυπώσεις των κατοίκων και των επισκεπτών, αλλά και να τονώσει τα ταμεία των πάσης φύσεως επιχειρήσεων (εστίαση και εμπορικά καταστήματα), που προσέφεραν ποιότητα και πολύ καλές τιμές.

Βάσει αυτού του θετικού προηγούμενου, ο ΕΜΣΕΚ προχωρά φέτος (σε συνεργασία με τον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με την υποστήριξη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης) στη διοργάνωση της 2ης Λευκής Νύχτας, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου. Από τις 6 το απόγευμα ώς τις 12 τα μεσάνυχτα, τα καταστήματα της περιοχής θα περιμένουν τους επισκέπτες τους με μια σειρά από μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές ειδικά για την ημέρα. Και, από κοντά, θα εκτυλίσσεται ένα μεγάλο, υπαίθριο πάρτι στους δρόμους της περιοχής, με καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα (έχει ήδη ανακοινωθεί συναυλία της Μελίνας Ασλανίδου), DJs, χορό, δώρα, κεράσματα, πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα, δράσεις για παιδιά, αλλά και μια σειρά από εκπλήξεις που οι διοργανωτές κρατούν επτασφράγιστο μυστικό ώς την τελευταία στιγμή. Σημειωτέον ότι τόσο η είσοδος στη συναυλία όσο και η συμμετοχή σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις είναι δωρεάν για όλους, με τους διοργανωτές να προτρέπουν όσους βρεθούν εκεί να ακολουθήσουν, προαιρετικά, λευκό dress code – στα ρούχα ή στα αξεσουάρ τους.

«Έχουμε θέσει ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο σκοπεύουμε να κερδίσουμε» σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ευόσμου-Κορδελιού, κ. Κώστας Βασιλειάδης. «Πέρσι οι επισκέπτες της 1ης Λευκής Νύχτας ανήλθαν σε περίπου 35.000. Φέτος στοχεύουμε σε 10.000 περισσότερους, γι’ αυτό και προετοιμαζόμαστε κατάλληλα. Όλες οι επιχειρήσεις θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο και να του δώσουν τη δυνατότητα να περάσει όμορφα».

 


 

 

Τα αγαπημένα μας στη γειτονιά:

Κάβα Αμπατζής: Το κρασί και τα αλκοολούχα στη Θεσσαλονίκη έχουν ονοματεπώνυμο. Το 1995 τα αδέλφια Πασχάλης και Τάσος Αμπατζής παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να κυνηγήσουν το όνειρό τους και να στήσουν τη δική τους επιχείρηση. Κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία της «Κάβα Αμπατζής», η οποία ανοίγει τις πόρτες της στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://citymagthess.gr/food/themata-food/article/kava-ampatzis-to-krasi-kai-ta-alkooloycha-sti-thessaloniki-echoyn-onomateponymo/

Il Posto + Il Posto Plus: Δύο «must» στέκια στο κέντρο του Ευόσμου προσφέρουν το απόλυτο πακέτο διασκέδασης. Τριάντα δύο χρόνια, το café bar Il Posto πρωταγωνιστεί στη ζωή του Ευόσμου, καθιστώντας την περιοχή το top meeting point για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. Λίγο πιο πέρα, το Il Posto Plus ολοκληρώνει την εμπειρία για τους λάτρεις του καλού καφέ και των συνοδευτικών του – στο σαλόνι του ή ως take away. Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://citymagthess.gr/food/themata-food/article/il-posto-il-posto-plus-dyo-must-stekia-sto-kentro-toy-eyosmoy-prosferoyn-to-apolyto-paketo-diaskedasis/

ΑΝΑΜΑ: Ενα γαστρονομικό κόνσεπτ χτίζει τη φήμη του πάνω στις φρέσκες πρώτες ύλες και τη μαγειρική δεξιοτεχνία. Μία ιδέα βασισμένη στο αρχέγονο στοιχείο της φωτιάς. Η φωτιά, που παραδοσιακά καίει εδώ και χιλιάδες χρόνια, είναι αυτή που αποτελεί την εστία αυτού του εστιατορίου. Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://citymagthess.gr/food/themata-food/article/anama-ena-gastronomiko-konsept-chtizei-ti-fimi-toy-pano-stis-freskes-protes-yles-kai-ti-mageiriki-dexiotechnia/

Stivos Meat and Food: Ο παράδεισος των meat lovers έχει διεύθυνση. Σε μία διεύθυνση στον Εύοσμο βρίσκουμε κρέατα εξαιρετικής ποιότητας και λαχταριστά παρασκευάσματα έτοιμα για ψήσιμο, αλλά και μαγειρεμένες κρεατονοστιμιές, έτοιμες να τις απολαύσουμε. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο; Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://citymagthess.gr/food/themata-food/article/stivos-meat-and-food-o-paradeisos-ton-meat-lovers-echei-dieythynsi/

Mad Maria: Ενα νέο concept bistro bar στον Εύοσμο γίνεται το απόλυτο talk of the town. Μια τροπική αυλή, με έναν πολύχρωμο ουρανό, τον δικό της καταρράκτη και ένα ξεχασμένο τρένο, μας καλωσορίζει στο δικό της, εξωτικό σύμπαν στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης. Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://citymagthess.gr/food/themata-food/article/mad-maria-ena-neo-concept-bistro-bar-ston-eyosmo-ginetai-to-apolyto-talk-of-the-town/

Ο Ψαράς της Οικογένειας: Ποτέ δεν ήταν ευκολότερο να απολαύσεις φρέσκο ψάρι. Ένα ιχθυοπωλείο-ψητοπωλείο στον Εύοσμο (αλλά και στα Πεύκα και τη Χαριλάου) βάζει το φρέσκο ψάρι και τα θαλασινά κάθε μέρα στο τραπέζι μας. Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://citymagthess.gr/food/themata-food/article/o-psaras-tis-oikogeneias-pote-den-itan-eykolotero-na-apolayseis-fresko-psari/

Souvlaqueria-Taste on Grill: Το κάρβουνο που κάνει τη διαφορά. Ακριβώς πριν από έναν χρόνο, μια παρέα φίλων που αγαπούν την τέχνη του ψησίματος και απολαμβάνουν το μάζεμα της παρέας αποφάσισαν να φτιάξουν ένα στέκι για όλους όσοι αγαπούν το καλό κρέας στα κάρβουνα. Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://citymagthess.gr/food/themata-food/article/souvlaqueria-taste-on-grill-to-karvoyno-poy-kanei-ti-diafora/


Μοιραστείτε το
Scroll to Top

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες