Κείμενο/Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Καραμανλής
Το εστιατόριο στο οποίο θα αναφερθούμε σήμερα είναι μία από τις σχετικά νέες και πολλά υποσχόμενες εισόδους στη γαστρονομική σκηνή τής πόλης, καθώς οι ιδιοκτήτες του διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στον χώρο τής εστίασης στη Θεσσαλονίκη: μιλάμε για το κρεοφαγικό «Iberico», το οποίο άνοιξε τις πύλες του στις αρχές τού έτους – και, έκτοτε, αποτελεί σημείο αναφοράς για τους λάτρεις τού κρέατος.
Η εμπειρία
Κυριακή μεσημέρι, ως συνήθως – το ραντεβού στις 14:00 έχει πλέον καθιερωθεί. Ζητήσαμε να καθίσουμε στην ταράτσα, ως είθισται το καλοκαίρι, είχα ωστόσο μεγάλη περιέργεια να δω την εσωτερική σάλα τού εστιατορίου. Με το που μπαίνεις στον χώρο, την προσοχή κερδίζει η μεγάλη, ξύλινη πόρτα, τα άνετα βελούδινα και δερμάτινα καθίσματα με τις ροτόντες και οι κλασικοί πολυέλαιοι, που συνδυάζονται αρμονικά με τα μοντέρνα φωτιστικά στην οροφή.
Επιστρέφοντας στο τραπέζι, τον πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνει το (ομολογουμένως, εξαιρετικά δελεαστικό) μενού: για αρχή διαλέξαμε μανιτάρια σιτάκε στον ξυλόφουρνο αλά μπουργκινιόν, κασερόπιτα με παραδοσιακό φύλλο γιουφκά, τσάτνι από παστουρμά και καστανόμελο, όπως επίσης και κροκέτες με χαμόν ιμπέρικο. Δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε όμως και στη σαλάτα κοτόπουλο παστράμι με άισμπεργκ, λάχανο, καρότο, κατσικίσιο μπλε τυρί, τραγανές φακές, ντρέσινγκ ρόδι και πίκλα σέλερι. Προχωρώντας στα κυρίως, παραγγείλαμε νιόκι με λαχανικά, παλαιωμένη γραβιέρα, χαμόν ιμπέρικο και τρούφα, μπιφτέκι με μοσχαρίσιο κιμά Black Angus και, τέλος, πικάνια Cedar River USA. Για να κλείσουμε όμορφα το γεύμα μας, ζητήσαμε να μας φέρουν και επιδόρπιο: Black Forest παρφέ με ναμελάκα σοκολάτας γάλακτος, αγριοκέρασο και κρεμ ντε κασίς, καθώς και τάρτα μήλου με παγωτό βανίλια και καραμέλα.
Όλα τα πιάτα ήταν προσεγμένα και νόστιμα μαγειρεμένα, μην παραλείψετε ωστόσο να δοκιμάσετε σε κάθε περίπτωση τα μανιτάρια και την κασερόπιτα από τα πρώτα, καθώς και τα νιόκι και την πικάνια από τα κυρίως.
Αν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε το «Iberico», να είστε σίγουροι ότι θα ανταμειφθείτε από τη νοστιμιά των πιάτων, την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αλλά και την ευγενική εξυπηρέτηση του προσωπικού.
ID
Οι ιδιοκτήτες, Χρήστος και Σταύρος Σωτηρούδης, έχουν στην ιδιοκτησία τους τα εξίσου γνωστά εστιατόρια «Γλυκάνισος» και «Marea Sea Spirit».
Στον χώρο λειτουργούσε παλαιότερα το κρεοφαγικό εστιατόριο «Brizola».
Στο resto σάς περιμένει μία από τις πλέον ενημερωμένες κάβες, με επιλογές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο – από τη Γαλλία ώς τη Νέα Ζηλανδία και τη Χιλή.
Η εντυπωσιακά διατηρημένη πόρτα στο σαλόνι τού «Iberico» αγοράστηκε σε παλαιοπωλείο τής Αλεξάνδρειας. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ανήκε σε μουσείο τής Ρουμανίας και η ηλικία της ξεπερνά τα 200 χρόνια.
Μου άρεσε:
H υπέροχη ταράτσα, με θέα ώς το λιμάνι.
∆εν μου άρεσε:
Που υπάρχει μόνο μία επιλογή για χορτοφάγους.
Check, please!
Με τις τιμές των πιάτων από 6 ώς 45 ευρώ, το «Iberico» απευθύνεται σε όλα τα βαλάντια.
INFO: «Iberico», Νικ. Μάντζαρου 18 & Κώττα Ρούλια, Θεσσαλονίκη. Τ. 2310-532.800. W. www.facebook.com/Ibericoskg