ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ
Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη ευλογημένη από τον τόπο και τον άνθρωπο, όσον αφορά τον δημόσιο χώρο της. Από τη μία, ο τόπος: μια πόλη χτισμένη σε μια αμφιθεατρική πλαγιά, που της επιτρέπει να αντιμετωπίζει τον Θερμαϊκό κυριολεκτικά κατά το ρωμαϊκό «mare nostrum» – ένας κόλπος που θυμίζει οπτικά λίμνη, με τη στεριά να τον αγκαλιάζει από τις τρεις πλευρές του, δημιουργώντας συγκλονιστικές εικόνες και ανακουφιστικές φυγές προς τον ορίζοντα. Κι από την άλλη, ο άνθρωπος: ο γάλλος αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Ερνέστ Εμπράρ, ο οποίος δεν άφησε να πάει ανεκμετάλλευτη η τεράστια ευκαιρία που χάρισε στην πόλη η ισοπεδωτική πύρινη λαίλαπα του 1917.
Έχοντας στα χέρια του μια ρυμοτομική «tabula rasa», έναν «λευκό καμβά» στον οποίο μπορούσε να σχεδιάσει μια Θεσσαλονίκη καλύτερη από την προηγούμενη, δημιούργησε μια πόλη γεμάτη φυγές και ανάσες. Δεν είναι μόνον οι σπουδαίες πλατείες του, όπως η παγκοσμίως εμβληματική Αριστοτέλους. Είναι και όλες εκείνες οι μικρές οπτικές διαφυγές, τις οποίες μπορείς να αντιληφθείς μόνον όταν δεις τη Θεσσαλονίκη από ψηλά, σε αεροφωτογραφία: η οδός Αριστοτέλους, η οποία συνδέει την ομώνυμη πλατεία με τον ναό τού πολιούχου Αγίου Δημητρίου, σχεδόν ένα χιλιόμετρο ψηλότερα· οι οδοί Διοικητηρίου, Τάσκου Παπαγεωργίου, Παστέρ και Στρατηγού Δουμπιώτου, οι οποίες ξεκινούν ακτινωτά από την πλατεία Διοικητηρίου· ο άξονας της Ερμού, ο οποίος, ξεκινώντας από την Ίωνος Δραγούμη, φτάνει ώς τον καθεδρικό τής Αγίας Σοφίας, για να συνεχίσει αμέσως μετά, ως Αλεξάνδρου Σβώλου πλέον, ώς τον μεγάλο ανοιχτό χώρο τής ΔΕΘ· λίγο παραπάνω, ο άξονας της Φιλίππου, ο οποίος συνδέει τη ρωμαϊκή αγορά με τη Ροτόντα· η Ολύμπου, που ενώνει τον ναό των Αγίων Αποστόλων με την περιοχή τής Ροτόντας· η Παύλου Μελά, η οποία ενώνει οπτικά και συγκοινωνιακά τον ναό τής Αγίας Σοφίας με τον Λευκό Πύργο (και, αντίστοιχα, η Παλαιών Πατρών Γερμανού, η οποία οδηγεί από τον μητροπολιτικό ναό τού Αγίου Γρηγορίου τού Παλαμά ώς την Καμάρα και από εκεί, μέσω της Ιασωνίδου, οδηγεί ώς τον ναό τού Αγίου Δημητρίου)· ο άξονας της Δημητρίου Γούναρη, με τη συγκλονιστική θέα που προσφέρει, ήδη από το επίπεδο της θάλασσας, ώς τη Ροτόντα και ώς τον Πύργο τού Τριγωνίου στη συνέχεια· οι οδοί Αγγελάκη και Νικολάου Γερμανού, οι οποίες συνδέουν διαγωνίως την πλατεία ΧΑΝΘ με την Καμάρα (η πρώτη) και τον Λευκό Πύργο (η δεύτερη)· για να μην αναφερθώ καν στον άξονα της Εγνατίας, ο οποίος διατρέχει ολόκληρο το κέντρο (αλλά και πολύ πέρα απ’ αυτό), σαν ζωοδότρια αρτηρία. Και αυτές είναι μερικές μόνον από τις ευεργετικές πρόνοιες του σχεδιασμού Εμπράρ, οι οποίες κάνουν ακόμη και σήμερα τη Θεσσαλονίκη ενδιαφέρουσα και βιώσιμη (παρ’ όλες τις «εκπτώσεις» που το αρχικό σχέδιο υπέστη στην πορεία των δεκαετιών που μεσολάβησαν ώς την εφαρμογή του, για λόγους τόσο οικονομικούς όσο και συμφερόντων).
Δεν είναι τυχαίο ότι στους περισσότερους από αυτούς τους χώρους βρίσκονται ορισμένα από τα συνολικά 15 μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που συμπεριέλαβε στον κατάλογό της η UNESCO στη Θεσσαλονίκη: η εκκλησία τού Αγίου Δημητρίου και εκείνη της Παναγίας Χαλκέων στην άνω απόληξη του άξονα της Αριστοτέλους (και ο ναός τού Προφήτη Ηλία λίγο ψηλότερα). Η Ροτόντα (το ελληνικό αντίστοιχο του Πάνθεου της Ρώμης), ο ναός των Αγίων Αποστόλων και οι εκκλησίες τής Αχειροποιήτου και της Αγίας Σοφίας. Ο υπέρκομψος ναός τού Αγίου Παντελεήμονα στην Ιασωνίδου, μία ανάσα από τη Ροτόντα και την Καμάρα. Όλα αυτά τα αρχιτεκτονικά, ιστορικά και πολιτισμικά αριστουργήματα βρίσκονται σε ορισμένους από τους δημόσιους χώρους που προαναφέρθηκαν, αποτελώντας ένα επιπλέον δέλεαρ όχι μόνο για τον κάτοικο της πόλης, αλλά και για τον επισκέπτη της (τον τουρίστα, από τον οποίο η Θεσσαλονίκη προσδοκά να αποκομίσει έσοδο και αναγνωρισιμότητα).
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Κι όμως: η πραγματικότητα είναι ότι πολλά από αυτά τα σημεία-φιλέτα, τα οποία σε άλλες πόλεις ανά τον κόσμο θα αποτελούσαν την καρδιά τής πόλης για ντόπιους και επισκέπτες, στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης λειτουργούν ως εστίες εγκληματικότητας που αποθαρρύνουν τους περαστικούς από το να τα διασχίσουν, έστω, τις νυχτερινές ώρες – σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και στη διάρκεια της ημέρας.
1__ Στη χειρότερη κατάσταση βρίσκεται, πιθανότατα, η άνω απόληξη του άξονα της Αριστοτέλους, στο «πέταλο» μπροστά από τα κτίρια των επιμελητηρίων, αλλά και στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς. Μόλις πριν από λίγες ημέρες (την Παρασκευή 10 Ιουνίου), τέσσερις αλλοδαποί αποπειράθηκαν, σύμφωνα με τη σχετική καταγγελία, να ληστέψουν ζευγάρι με την απειλή μαχαιριού, λίγο πριν από τις 9 το βράδυ. Τα περιστατικά εγκληματικότητας, ωστόσο, είναι διαχρονικά. Περιλαμβάνουν (παραθέτω μια ενδεικτική επιλογή από το αστυνομικό δελτίο των τελευταίων ετών) τετραπλό μαχαίρωμα 29χρονου από τέσσερις αντιεξουσιαστές· άγριες συμπλοκές με ξύλινους λοστούς και μαχαίρια μεταξύ συμμοριών Πακιστανών και Αλγερινών, οι οποίοι λυμαίνονται την περιοχή, δραστηριοποιούμενοι στην πώληση λαθραίων τσιγάρων (επανειλημμένα, τόσο στο άγαλμα του Βενιζέλου όσο και στις οδούς Μακεδονικής Αμύνης και Αγνώστου Στρατιώτου, όπου τον Σεπτέμβριο του 2021 έχασε τη ζωή του ένας 24χρονος Αλγερινός, χτυπημένος από ομοεθνή του). Αντίστοιχα περιστατικά σημειώνονται και λίγο πιο κάτω, στην Αγορά Βλάλη, όπου κοινό μυστικό είναι ότι οι συμμορίες αλλοδαπών κρύβουν λοστάρια πίσω από ΚΑΦΑΟ ή κάτω από πλάκες στα πεζοδρόμια, ώστε να τα έχουν πρόχειρα σε ενδεχόμενο συμπλοκής· τραυματισμοί ενηλίκων και ανηλίκων με μαχαίρια και αιχμηρά αντικείμενα γύρω από το άγαλμα του Βενιζέλου και στο «πέταλο» μπροστά από τα επιμελητήρια, τις περισσότερες φορές με κίνητρο τη ληστεία· αλλά και βάναυση επίθεση εναντίον περαστικού, ο οποίος έκανε το λάθος να επιτεθεί φραστικά, περνώντας μπροστά από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, σε αλλοδαπούς που πωλούσαν λαθραία τσιγάρα στο σημείο. Το αποτέλεσμα; Του επιτέθηκε ομάδα 20-30 ατόμων, με ένα εξ αυτών να του καταφέρει σοβαρό χτύπημα με σιδηρογροθιά στο κεφάλι.
Τα περιστατικά που προαναφέρονται δεν είναι ούτε τα χαρακτηριστικότερα ούτε, απαραιτήτως, τα πιο βάναυσα. Στην πραγματικότητα, είναι ορισμένα μόνον από αυτά που θα συναντήσετε σε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, αν ψάξετε τους όρους «Αριστοτέλους», «επίθεση», «μαχαίρωμα» και «συμπλοκή». Ο κατάλογος είναι πολύ μακρύτερος. Και, ασφαλώς, στην ίδια περιοχή δεν λείπουν και τα ολονύχτια πάρτι γύρω από τη ρωμαϊκή αγορά, με ηχορρύπανση, αλλά και με όλα όσα μένουν πίσω μετά από αυτά (σπασμένα μπουκάλια, κουτιά από μπίρες, χαρτιά, αποτσίγαρα και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους), όπως επίσης και οι περιοδικές συγκρούσεις ατόμων τού αποκαλούμενου «αντιεξουσιαστικού χώρου» με τις αστυνομικές δυνάμεις κάθε φορά που η ΕΛ.ΑΣ. αποφασίζει να ενισχύσει την παρουσία της στο σημείο.
2__ Ακόμη χειρότερη είναι, πιθανότατα, η κατάσταση στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στη σκιά τής Ροτόντας, παρά το γεγονός ότι αρκετές επιχειρήσεις εστίασης που αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν στη συγκεκριμένη περιοχή παλεύουν, με προσωπικό κόστος και προσπάθεια, να καθαρίσουν το σημείο (αλλά και παρά το ότι ακριβώς δίπλα βρίσκεται η Μελενίκου, με ένα ζωντανό και θορυβώδες πλήθος νέων παιδιών –κυρίως φοιτητών και φοιτητριών στα πανεπιστήμια της πόλης– να κινείται εκεί ημέρα και νύχτα). Και πάλι η επιλογή από το αστυνομικό δελτίο είναι ενδεικτική: άγρια δολοφονία 59χρονου Έλληνα από άγνωστο μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, λίγο πριν από τις 8 το βράδυ, στην οδό Μελενίκου (ο δράστης τραυμάτισε σοβαρά με μαχαίρι στην πλάτη το θύμα, το οποίο κατέληξε λίγη ώρα αργότερα στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε)· δολοφονία νεαρού άνδρα 22 ετών, ξημερώματα, μετά από επίθεση με χρήση αιχμηρού αντικειμένου από άλλο άνδρα με τον οποίο διαπληκτίστηκε· πυροβολισμοί κατά δύο αλλοδαπών ηλικίας 24 και 26 χρόνων από αγνώστους και μαχαίρωμα ακόμη ενός, ηλικίας 24 χρόνων (ευτυχώς, χωρίς απώλεια ζωών)· επίθεση με σύριγγες από αγνώστους σε βάρος 19χρονου φοιτητή, ο οποίος επέστρεφε στο σπίτι του, στην οδό Αποστόλου Παύλου (μάλιστα, οι άγνωστοι, όταν ο φοιτητής επιχείρησε να αντισταθεί, άρχισαν να τον σέρνουν στη μέση τού δρόμου).
Στην ίδια περιοχή (κυρίως στην πίσω πλευρά τού μνημείου) συχνά είναι τα «μπλόκα» διακινητών διαφόρων εθνικοτήτων, οι οποίοι διαφημίζουν το «εμπόρευμά» τους σε περαστικούς. Στη γειτονική οδό Αρριανού, ακόμη και σε απόσταση λίγων μέτρων από το δημοτικό σχολείο που λειτουργεί εκεί, γίνεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, διακίνηση ναρκωτικών σε τουλάχιστον 5-6 σημεία. Συχνοί είναι οι διαπληκτισμοί μεταξύ αλλοδαπών, ενώ τα «βαποράκια» δεν διστάζουν να ενοχλήσουν περαστικούς κάθε ηλικίας για να πουλήσουν ναρκωτικά ακόμη και τις πρωινές ή τις μεσημεριανές ώρες: με το που θα εμφανιστούν αστυνομικοί για έλεγχο, τα ναρκωτικά κρύβονται σε ΚΑΦΑΟ τής ΔΕΗ, σε παρτέρια, σε ρόδες αυτοκινήτων, ακόμη και σε ρολά άδειων καταστημάτων (με αποτέλεσμα να μην έχουν κάτι επάνω τους, όταν τους γίνει έλεγχος), ενώ σε κεντρικά σημεία περιφερειακά τής Ροτόντας υπάρχουν τσιλιαδόροι, οι οποίοι ενημερώνουν μέσω κινητών τηλεφώνων τους διακινητές, μόλις δουν να πλησιάζουν αστυνομικοί.
Σε όλα αυτά τα περιστατικά προσθέστε το ότι η περιοχή αποτελεί, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αφετηρία και κατάληξη στοιχείων που παρεισφρέουν σε ειρηνικές πορείες για να προκαλέσουν επεισόδια, να κάψουν και να βανδαλίσουν και έχετε τη συνταγή για την τέλεια αστική καταιγίδα.
3__ Αντίστοιχα προβληματική είναι η κατάσταση και στον υπόλοιπο άξονα της Δημητρίου Γούναρη, κυρίως στην περιοχή τής πλατείας Ναυαρίνου (πάντοτε κάτω από την Εγνατία, με την εξαίρεση της πλατείας Φαναριωτών, όπου η προ ετών ανάπλαση βοήθησε στη σημαντική αναζωογόνηση της περιοχής). Και εδώ, το αστυνομικό δελτίο είναι ενδεικτικό… Παραθέτουμε μια επιλογή από πρόσφατα περιστατικά: 20χρονος Μαροκινός δέχθηκε χτύπημα με μαχαίρι στη μιάμιση τα ξημερώματα από ομοεθνή του και εν συνεχεία επίθεση από άλλα τρία άτομα, τα οποία τον παράτησαν αιμόφυρτο στο πεζοδρόμιο μπροστά από το γαλεριανό συγκρότημα, όπου κειτόταν ώσπου να φτάσει το ασθενοφόρο που ειδοποίησαν περίοικοι· 16χρονος Έλληνας δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στον μηρό τον Απρίλιο του 2021, στο ύψος τής οδού Τσιμισκή(!), λίγο πριν από τις 20:30 (παρουσία, μάλιστα, δύο φίλων του), από άτομο που επιχείρησε να τον ληστέψει· τρία άτομα τραυματίστηκαν (ευτυχώς, ελαφρά), όταν ομάδα αγνώστων επιτέθηκε ξημερώματα με μαχαίρι, αλλά και με γροθιές σε ομάδα μεταναστών· 31χρονος υπό την επήρεια ναρκωτικών (ηρωΐνης) τραυμάτισε σοβαρά με μαχαίρι στην κοιλιά, στον θώρακα και στους πνεύμονες 36χρονο, ύστερα από μεταξύ τους διαπληκτισμό· αλλά και (μόλις τον περασμένο Ιούνιο) δύο αστυνομικοί τού τμήματος Περιπολιών δέχθηκαν άγρια επίθεση από τρία άτομα, όταν έκαναν παρατήρηση σε ένα τέταρτο πρόσωπο (έναν 38χρονο), ο οποίος είχε εισέλθει στον αρχαιολογικό χώρο, για να κάνει την ανάγκη του.
Ο ΑΣΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Στο πρόβλημα με την εγκληματικότητα προσθέστε και την προβληματική εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα αρκετά από αυτά τα κεντρικά σημεία τής πόλης.
1__ Στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, η μεγάλη ανάπλαση των αρχών τής δεκαετίας τού 2000 έχει αρχίσει να δείχνει, πλέον, την ηλικία της. Σε πολλά σημεία η πλακόστρωση είναι κατεστραμμένη (ιδιαίτερα γύρω από τις δενδροδόχους), αποκολλημένοι κυβόλιθοι και σπασμένα μάρμαρα βρίσκονται σε όλη την έκταση, ενώ προβληματική είναι η κατάσταση και με το πράσινο. Το επίπεδο καθαριότητας δεν είναι επαρκές (προφανώς, λόγω και της κακής χρήσης που γίνεται από «θαμώνες» και διερχόμενους), η περιοχή γύρω από την Παναγία Χαλκέων και πίσω από το οθωμανικό Μπέη χαμάμ (τα καθ’ ημάς λουτρά «Παράδεισος») είναι τόσο υποφωτισμένη, ώστε να είναι αδιάβατη τις νυχτερινές ώρες, ενώ και οι τουαλέτες που λειτουργούσαν στο σημείο παραμένουν κλειστές (με αποτέλεσμα όσοι θέλουν να ανακουφιστούν να καταφεύγουν πίσω από δέντρα και σε αφώτιστες γωνιές, κάνοντας την περιοχή να ζέχνει ημέρα και νύχτα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες).
2__ Στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, μια πολύ πρόσφατη παρέμβαση (με την κατασκευή παιδικής χαράς) φαίνεται πως έδωσε μιαν ανάσα, τουλάχιστον τις ώρες τής ημέρας, φέρνοντας περισσότερες οικογένειες με παιδιά στο σημείο και «εξορίζοντας» παραβατικά στοιχεία. Και εδώ, ωστόσο, ο δημόσιος χώρος είναι προβληματικός: οι όποιες διαμορφώσεις μετρούν δεκαετίες (με την εξαίρεση της Αποστόλου Παύλου, που αναπλάστηκε σχετικά πρόσφατα), το πράσινο βρίσκεται σε κακή κατάσταση, η κακοποίηση ακόμη και του μνημείου τής Ροτόντας δείχνει να μη μπορεί να αποτραπεί (ακόμη και μετά τον εκτενή καθαρισμό τού περιβόλου το 2019, για τον οποίο χρειάστηκαν 20 ημέρες και 7.500 ευρώ, στο πλαίσιο μιας σημαντικής συνέργειας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, οι βάνδαλοι επιμένουν – ευτυχώς, τα συνθήματα και τα tags που εντόπισε το Citymagστην αυτοψία του στον περίβολο του μνημείου είναι εξαιρετικά περιορισμένα και δεν θυμίζουν παλιές κακές εποχές), ενώ μεγάλο ρόλο διαδραματίζουν (ευτυχώς) οι επιχειρηματίες τής εστίασης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, οι οποίοι πολύ συχνά αναλαμβάνουν να φροντίσουν τον χώρο μπροστά από το μαγαζί τους.
3__ Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην περιοχή τής πλατείας Ναυαρίνου: η εμβληματική δαπεδόστρωση δείχνει πια τα χρόνια της (σε ορισμένα σημεία, πλάκες και ένθετοι λίθοι έχουν αποκολληθεί, αποτελώντας παγίδα για τους περαστικούς), το πράσινο αγνοείται (μια προσπάθεια που ξεκίνησε προ μερικών μηνών δείχνει να έχει μείνει στάσιμη), η κατάσταση με την καθαριότητα είναι και εδώ προβληματική, ενώ το μόνο μέτωπο στο οποίο δείχνει να υπάρχει μια συνέπεια ως προς την επίτευξη του στόχου είναι η αφαίρεση tags και συνθημάτων, τουλάχιστον από το γαλεριανό συγκρότημα.
Κάπως έτσι, περιοχές που θα έπρεπε να αποτελούν σημεία συνάντησης και επικοινωνίας για τους κατοίκους τής πόλης, αλλά και πόλο έλξης για τους επισκέπτες της καταλήγουν να μετατρέπονται σε «no man’s zone», ακόμη κι όταν στην ίδια περιοχή υπάρχουν μνημεία τεράστιας πολιτιστικής αξίας, τα οποία θα αρκούσαν για να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Το Citymag απευθύνθηκε στον δήμαρχο της πόλης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, ζητώντας την άποψή του, αλλά και ρωτώντας τι σχεδιάζει ο κεντρικός δήμος για την αντιμετώπιση αυτής τής προβληματικής κατάστασης. Ας δούμε μαζί τι μας λέει ο πρώτος πολίτης τής Θεσσαλονίκης.
Άποψη
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΕΡΒΑΣ
δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Όραμα, σχέδιο και υλοποίηση: αναγκαία και τα τρία για το ιστορικό κέντρο
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ. Οι δυνατότητες της Θεσσαλονίκης είναι μεγάλες κι έχουν περιγραφεί κατά το παρελθόν με τρόπο πληθωρικό. Η παράθεση των δυνητικών πλεονεκτημάτων τής πόλης, ως διαρκής υπόμνηση, συντελεί στο να κρατά σε υψηλό επίπεδο τις απαιτήσεις και τις διεκδικήσεις μας. Μετατρέπεται όμως σε βραχνά, όταν πίσω από αυτήν κρύβονται ολιγωρία και κοινοτυπίες.
Είναι αλήθεια ότι για πολλά χρόνια η Θεσσαλονίκη ήταν στον αυτόματο πιλότο, εμφάνιζε εικόνα υστέρησης στις υποδομές και η καθημερινότητα ήταν προβληματική. Εμείς, λοιπόν, από τον Σεπτέμβριο του 2019, δεν περιγράφουμε την πόλη τού 2030. Εργαζόμαστε, προχωρούμε στην υλοποίηση – αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά.
Σε ό,τι αφορά το κέντρο τής πόλης, η προσέγγισή μας ενσωματώνει στοιχεία οραματικά. Ό,τι σχεδιάζεται για το κέντρο εξ ορισμού έχει εμβληματική κλίμακα, επειδή αφορά και επηρεάζει πολύ περισσότερες και σημαντικές παραμέτρους. Εδώ, οι αναπλάσεις τού δημόσιου χώρου οφείλουν να συνομιλούν με την ιστορία, την αρχιτεκτονική, την αισθητική, αλλά και τη λειτουργικότητα. Οφείλουν να έχουν στοιχεία σεβασμού τής εξέλιξης και της φυσιογνωμίας τής πόλης, διαχρονικότητα, αντοχή και να αποτυπώνουν στον χώρο τις φιλοδοξίες της. Οι περισσότερες, άλλωστε, είναι προϊόν αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.
ΤΙ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Η νέα μορφή τού άξονα της Αριστοτέλους και το ντεκ τής Παλιάς Παραλίας δίνουν νέα όψη, νέα αισθητική. Η βιτρίνα τής πόλης και μία από τις πιο διάσημες πλατείες τής Ευρώπης αποκτούν νέα εικόνα. Λίγα μέτρα πιο πάνω, το αναβαθμισμένο Καπάνι μαζί με τη νέα Αγορά Μοδιάνο διαμορφώνουν έναν χώρο ανοιχτών αγορών τροφίμων, που θα παντρεύει την παράδοση με τις πιο σύγχρονες όψεις των αντίστοιχων ευρωπαϊκών. Στις πλατείες Διοικητηρίου και Ελευθερίας –διαφορετικές περιπτώσεις– προχωράμε με σχέδιο και επιμονή σε νέα διαμόρφωσή τους. Στη Δημητρίου Γούναρη προχωράμε σε ανάπλαση και δημιουργία ενός Open Mall, με παράλληλη ανάδειξη των αρχαιοτήτων και ενίσχυση του πρασίνου, ενώ στο σχέδιό μας για την αναζωογόνηση εμπορικών δρόμων έχουμε συμπεριλάβει την οδό Ολύμπου και την Εγνατία, δρόμο κομβικό για την αγορά τής Θεσσαλονίκης και τη ζωή στο κέντρο. Παράλληλα, έχουμε ήδη προχωρήσει στην τοποθέτηση υπόγειων κάδων, αλλά και στη βελτίωση δρόμων με συνεχείς ασφαλτοστρώσεις και ευρύτερες παρεμβάσεις, ξεπερνώντας μέσα σε δύο χρόνια όλα όσα έγιναν την προηγούμενη δεκαετία.
Βέβαια, η συνταγή για ένα ελκυστικό, φιλόξενο και λειτουργικό κέντρο συμπεριλαμβάνει και άλλα στοιχεία. Σημαντικότερο όλων, η ασφάλεια, με τις αρμοδιότητές μας όμως εδώ να είναι συγκεκριμένες. Πέραν της διαρκούς διεκδίκησης εντονότερης αστυνόμευσης, επιχειρούμε να συνδράμουμε με άλλους τρόπους. Φωτισμός, περιποίηση πρασίνου και καλές χρήσεις είναι στη φαρέτρα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι Χριστουγεννιάτικες Γιορτές τού 2019, όπου στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς τοποθετήσαμε το χριστουγεννιάτικο χωριό, διώχνοντας παραβατικά στοιχεία και συμπεριφορές. Μια ζωντανή, εμπορική περιοχή με κίνηση, φωτισμένη επαρκώς, καθαρή και περιποιημένη είναι ανασχετικός παράγοντας για την παραβατικότητα.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ. Αν συνυπολογίσουμε και άλλα μεγάλα έργα στις παρυφές τού κέντρου ή και έξω από αυτό, όπως το Μουσείο Ολοκαυτώματος στα δυτικά, η ανάπλαση της ΔΕΘ, το νέο γήπεδο της Τούμπας, οι νέοι «Στάβλοι Παπάφη», οι αναπλάσεις στις περιοχές Ιπποκρατείου και Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού με Λαγκαδά, το πρόγραμμα αναπλάσεων γειτονιών, που θα καλύψει όλες τις δημοτικές κοινότητες, τότε γίνεται εμφανής η προοπτική.
Το σύνολο των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων αποδεικνύει ότι στο τέλος αυτού του ιστορικού κύκλου η Θεσσαλονίκη θα είναι μια άλλη πόλη. Εχέγγυο αξιοπιστίας είναι το γεγονός πως για όλα τα παραπάνω οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη και οι χρηματοδοτήσεις εξασφαλισμένες. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει.