Κείμενο/Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Καραμανλής
Είναι από τα εστιατόρια που περίμενα πώς και πώς να επισκεφθώ, από τη στιγμή που πληροφορήθηκα ότι ανοίγει χώρο και στην «καρδιά» τής Θεσσαλονίκης – συγκεκριμένα, σε ένα διώροφο διατηρητέο στην οδό Λυκούργου, στα Λαδάδικα. Αναφέρομαι στο «Trizoni», που άνοιξε τις πόρτες του στα τέλη τής περασμένης χρονιάς, φιλοδοξώντας να μυήσει το κοινό τής Θεσσαλονίκης σε όλες τις νοστιμιές που προσέφερε ήδη στους πελάτες του στην Κρυοπηγή τής Χαλκιδικής.
Η εμπειρία
Είναι μεσημέρι Κυριακής και ο καιρός είναι σχετικά καλός. Με την παρέα αποφασίσαμε να καθίσουμε έξω, με δεδομένο ότι το resto έχει φροντίσει να τοποθετήσει θερμαντικά σώματα στον εξωτερικό του χώρο για πελάτες σαν κι εμάς, που αποφεύγουν όσο μπορούν την παραμονή σε κλειστούς χώρους.
Μετά το καλωσόρισμα από το ιδιαίτερα ευγενικό προσωπικό, λάβαμε τις θέσεις μας και πέσαμε με τα μούτρα στο μενού. Από τα πολλά υποσχόμενα πιάτα τού καταλόγου αποφασίσαμε να επιλέξουμε για πρώτο πηχτή κακαβιά με πετρόψαρα, συνοδευόμενο από κασσανδρινή σαλάτα με ντοματίνια, κόκκινο κρεμμύδι τουρσί, γιδοτύρι, χαρούπι, κρίταμο φρέσκο και ριγανόλαδο. Για ορεκτικό λαχταρήσαμε να δοκιμάσουμε τα κολοκυθάκια στο τηγάνι με τζατζίκι και για κυρίως τις φρέσκιες γαρίδες σε κριθαρότο, καθώς και το ζυμαρικό καλαμαράτα σε σάλτσα μπουρδέτο (με καλαμάρι, μύδια και γαρίδες). Όλα τα πιάτα που επιλέξαμε ήταν, ομολογουμένως, νόστιμα και εξόχως προσεγμένα. Την καρδιά μας, ωστόσο, την κέρδισαν η κακαβιά και το ζυμαρικό καλαμαράτα (δεν μπορώ να σας συστήσω περισσότερο εμφατικά να τα δοκιμάσετε).
Για να κλείσουμε γλυκά το γεύμα μας, παραγγείλαμε λουκουμάδες τής στιγμής με μέλι ανθέων Κασσάνδρας και παγωτό καϊμάκι, οι οποίοι ήταν εξαιρετικοί.
Μετά την επίσκεψή μας, είμαι περισσότερο σίγουρος από ποτέ ότι το «Trizoni» θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη γαστρονομική ζωή τής πόλης μέσα στα επόμενα χρόνια. Δοκιμάστε το και θα καταλάβετε τι εννοώ.
ID
Το 1983 ο ψαροκυνηγός Γιώργος Σουσούρας μετέτρεψε το οικογενειακό σπίτι στην Κρυοπηγή σε ψαροταβέρνα, που ονόμασε «Τριζόνι».
Σημερινός ιδιοκτήτης είναι ο βραβευμένος Αστέριος Σουσούρας.
Παράγουν δικά τους τυριά, αξιοποιούν τα βρώσιμα χόρτα τής Κασσάνδρας και προμηθεύονται μέλι από παραγωγούς τής Χαλκιδικής.
Στον επάνω όροφο (σε πριβέ αίθουσα 16-20 ατόμων) υπάρχει ανοιχτή εστία, όπου μαγειρεύονται αγιορείτικες συνταγές.