fbpx
ΑρχικήFOODResto«Maestranza»: ύμνος στο κρέας

«Maestranza»: ύμνος στο κρέας

Ο νέος παράδεισος των meat lovers βρίσκεται στην οδό Πτολεμαίων.

- Advertisment -

 

 

Κείμενο/Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Καραμανλής

Είναι γεγονός: το τελευταίο διάστημα καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη μια εξαιρετικά έντονη κινητικότητα σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων χώρων εστίασης – εξέλιξη που αποτελεί χαράς Ευαγγέλιο για καλοφαγάδες σαν κι εμένα (πιθανολογώ σαν κι εσάς, επίσης…). Ένας από αυτούς τους νέους χώρους είναι το εστιατόριο που επισκέφθηκα πρόσφατα. Το όνομά του: «Maestranza».

Η εμπειρία

Το ραντεβού μας ήταν, όπως συνήθως, για το μεσημέρι τής Κυριακής, στις 14:00.

Το πρώτο στοιχείο που παρατηρείς με το που μπαίνεις στον χώρο (ο οποίος είναι διαμορφωμένος σύμφωνα με τις τις αρχές τής industrial αισθητικής) είναι η ανοιχτή κουζίνα με τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο και την custom made ψησταριά. Καθίσαμε στο τραπέζι μας και αρχίσαμε να διαβάζουμε επισταμένα την κάρτα τού μενού (αν δεν σας το είπα ή αν δεν το γνωρίζετε ήδη, το resto απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά στους λάτρεις τής κρεοφαγίας).

Δεν αργήσαμε να κάνουμε τις επιλογές μας… Για αρχή διαλέξαμε πράσινη σαλάτα με καψαλισμένο κόκκινο λάχανο, βαλεριάνα, μπέιμπι σπανάκι, τραγανό μπέικον, καβουρδισμένο φουντούκι, πολύχρωμα ντοματίνια και κρέμα γκοργκοντζόλα, όπως επίσης και το τυρί Σεβρ σε χώμα από φουντούκια με καραμελωμένο κρεμμύδι και χειροποίητο μπέικον. Δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε και στον ψητό ντολμά σε φύλλο λαχανίδας με γέμιση πλιγούρι, ξεψαχνισμένο κόκορα, ντομάτα, βασιλικό και μαϊντανό, σερβιρισμένο με αφρό αβγολέμονο.

Προχωρώντας στα κυρίως, παραγγείλαμε μπαλοτίνα από στήθος κοτόπουλου με ραγού από ποικιλία μανιταριών, φέτες χειμερινής μαύρης τρούφας, φασκόμηλο και ανεβατό Κοζάνης με πούδρα προσούτο και πίκλα αχλάδι. Επίσης, συκώτι μαριναρισμένο σε λεμονοπίπερο, σερβιρισμένο με σάλτσα κόκκινου κρασιού, κρέμα λωτού και baby jacket πατάτες, πανσέτα σιγομαγειρεμένη με σάλτσα δαμάσκηνο και, τέλος, μπριζόλα από κουνουπίδι με πουρέ κίτρινου κουνουπιδιού και φρέσκο μοβ κουνουπίδι, σερβιρισμένο με σάλτσα τσιμιτσούρι.

Για να κλείσουμε όμορφα το γεύμα μας, ζητήσαμε να μας φέρουν επιδόρπιο: σοκολάτα με παγωτό καραμέλας και φουντούκι, όπως επίσης και τη «γιορτή εσπεριδοειδών» με λέμονγκρας και βούτυρο κακάο. Όλα τα πιάτα ήταν προσεγμένα και νόστιμα μαγειρεμένα, σε κάθε περίπτωση, πάντως, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη μπαλοτίνα κοτόπουλο, το συκώτι, το τυρί Σεβρ και όλα τα γλυκά (την επόμενη φορά που –οπωσδήποτε– θα επισκεφτούμε το συγκεκριμένο εστιατόριο, θα δοκιμάσουμε τις κοπές κρεάτων).

Πράσινη σαλάτα με καψαλισμένο κόκκινο λάχανο, βαλεριάνα, μπέιμπι σπανάκι, τραγανό μπέικον, καβουρδισμένο φουντούκι, πολύχρωμα ντοματίνια και κρέμα γκοργκοντζόλα.
Τυρί Σεβρ σε χώμα από φουντούκια με καραμελωμένο κρεμμύδι και χειροποίητο μπέικον.
Ψητός ντολμάς σε φύλλο λαχανίδας με γέμιση πλιγούρι, ξεψαχνισμένο κόκορα, ντομάτα, βασιλικό και μαϊντανό, σερβιρισμένο με αφρό αβγολέμονο.
Μπαλοτίνα από στήθος κοτόπουλου με ραγού από ποικιλία μανιταριών, φέτες χειμερινής μαύρης τρούφας, φασκόμηλο και ανεβατό Κοζάνης με πούδρα προσούτο και πίκλα αχλάδι.
Συκώτι μαριναρισμένο σε λεμονοπίπερο, σερβιρισμένο με σάλτσα κόκκινου κρασιού, κρέμα λωτού και baby jacket πατάτες.
Πανσέτα σιγομαγειρεμένη με σάλτσα δαμάσκηνο.
Μπριζόλα από κουνουπίδι με πουρέ κίτρινου κουνουπιδιού και φρέσκο μοβ κουνουπίδι, σερβιρισμένο με σάλτσα τσιμιτσούρι.
Σοκολάτα με παγωτό καραμέλας και φουντούκι.
«Γιορτή εσπεριδοειδών» με λέμονγκρας και βούτυρο κακάο.

ID

«Maestranza» στα Ιταλικά σημαίνει «δεξιοτεχνία».

Πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται η ομάδα τού «Εβόρα Eatery» που σερβίρει εκλεκτά κρεατικά στην Κάτω Τούμπα και στη Μακρυνίτσα Σερρών.

Στο πατάρι, σε συνεργασία με μεταπτυχιακούς γεωπόνους τού ΑΠΘ, καλλιεργούνται φυλλώδη λαχανικά που χρησιμοποιούνται στα πιάτα και στις πράσινες σαλάτες.

Η λίστα κρασιών περιέχει, κατά κύριο λόγο, ετικέτες από ελληνικούς αμπελώνες.

 


Μου άρεσε:

Η ανοιχτή κουζίνα, που σου επιτρέπει να παρακολουθήσεις όλη την προετοιμασία.

∆εν μου άρεσε:

Τα μικρά γράμματα στο μενού – με δυσκόλεψαν λιγάκι…

Check, please!

Με τιμές κατά μέσο όρο στα 14 ευρώ (εξαιρουμένων των κοπών), μιλάμε για την επιτομή τού value-for-money.


INFO: «Maestranza», Πτολεμαίων 29Β, Τ. 2310-555.150. W. https://www.facebook.com/Maestranzaskg-100832195771464

 

* To κείμενο δημοσιεύτηκε στο έντυπο Citymag της 30.04.2022.

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες