fbpx
ΑρχικήFOODResto«Μαϊάμι»: Το καλό επανεφευρίσκεται ως ακόμη καλύτερο

«Μαϊάμι»: Το καλό επανεφευρίσκεται ως ακόμη καλύτερο

Η Citymag δοκιμάζει την ολοκαίνουργια κάρτα ενός από τα πλέον εμβληματικά εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, που καταφέρνει να ξαφνιάσει ευχάριστα με τη δημιουργική κουζίνα του, χωρίς να απαρνιέται τις γεύσεις που αγάπησαν γενιές Θεσσαλονικέων. Αν πρέπει να τη δοκιμάσετε; Απαντάμε χωρίς περιστροφές: επιβάλλεται!

- Advertisment -
Φωτογραφίες: Σάκης Γιούμπασης.

Το δεύτερο lockdown ήταν δύσκολο για όλες τις επιχειρήσεις εστίασης – όχι τόσο λόγω φύσης (καθώς είχε προηγηθεί το πρώτο lockdown, της άνοιξης του 2020) όσο εξαιτίας της διάρκειάς του, που έφτασε σχεδόν τους έξι μήνες. Αυτός ήταν ο λόγος που αρκετές από τις επιχειρήσεις εστίασης της Θεσσαλονίκης επέλεξαν να στραφούν στο delivery και το take away – πολλές φορές ακόμη και προσαρμόζοντάς το μενού τους με τρόπο που να αντέχει στην «ταλαιπωρία» τού πακέτου.

Το «Μαϊάμι», ένα από τα μαγαζιά – «άγκυρες» της Θεσσαλονίκης επέλεξε να μην ακολουθήσει το ρεύμα. Όχι επειδή δεν μπορούσε – με ιστορία που μετρά από το 1945 και με την τρίτη γενιά των ιδιοκτητών να βρίσκεται στα ηνία (σταθερά προσηλωμένη στην παράδοση του παππού και ιδρυτή, Δημήτρη Μαμάη, «να μη φύγει άνθρωπος νηστικός από εδώ», μπολιασμένη με καινοτόμα στοιχεία στις συνταγές και στο σέρβις), ήταν κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα τα πήγαινε εξαιρετικά.

Κι όμως… Οι άνθρωποι του «Μαϊάμι» κράτησαν το μαγαζί κλειστό, ακόμη και για take away ή delivery. Όχι για να ξεκουραστούν από τους φρενήρεις ρυθμούς τής εστιατορικής καθημερινότητάς τους, αλλά για να προετοιμαστούν και να πάρουν φόρα για ένα άλμα προς τα εμπρός. Με μια νέα σεφ, την ταλαντούχα και εξαιρετικά δημιουργική –παρά το νεαρό τής ηλικίας της– Σοφία Τεφτσή στο τιμόνι (η Σοφία πήρε τα ηνία τής κουζίνας τον Μάρτιο του 2020, σε μια δύσκολη περίοδο που το πρώτο lockdown μόλις ξεκινούσε), οι άνθρωποι του «Μαϊάμι» ξεκίνησαν να πειραματίζονται. Διαφορετικά υλικά (πάντοτε με προαπαιτούμενο την αδιαπραγμάτευτη ποιότητα των πρώτων υλών) «διασταυρώνονται» χάρη σε τολμηρά fusions με κουζινικές τεχνικές και συνταγές από άλλες γαστρονομικές κουλτούρες (τις οποίες, με τη virtuosité τής σεφ, καταφέρνουν να φέρνουν τόσο όμορφα στα ελληνικά μέτρα – στα μέτρα «της καλύτερης κουζίνας τού κόσμου», όπως χαρακτηριστικά λέει η Σοφία).

Λάτρης τού ψαριού και η ίδια, η νέα head chef τού «Μαϊάμι» (έχοντας τον Λάζαρο Αδάλιαλη ως sous chef στο πλευρό της) είναι ορκισμένη οπαδός των καθαρών γεύσεων, των εξαιρετικών πρώτων υλών και των τοπικών προϊόντων. Αποτέλεσμα αυτής της φιλοσοφίας είναι μια κουζίνα κομψή και δημιουργική, η οποία –χωρίς να χάνει την ελληνικότητά της– μπορεί να ικανοποιήσει τους γευστικούς κάλυκες κάθε foodie που λατρεύει τις καθαρές γεύσεις και τις άριστες πρώτες ύλες. Αυτήν την κουζίνα θελήσαμε να δοκιμάσουμε μερικές ημέρες νωρίτερα.

Η head chef τού «Μαϊάμι», Σοφία Τεφτσή.

Η εμπειρία

Το τραπέζι μας είχε κλειστεί για τις έξι το απόγευμα, πάνω στο κύμα, με τη μπουκαδούρα τού Θερμαϊκού να καθαρίζει το μυαλό μας από τις σκέψεις τής ημέρας (το ότι το «Μαϊάμι» διαθέτει πάνω από 300 τετρ.μ. ανοιχτού χώρου βοηθά πολύ στο να απολαύσεις το γεύμα σου με αίσθημα ασφάλειας, στον απόηχο της πανδημίας). Το καλωσόρισμα (με την αεικίνητη Ντίνα Τέρτση και το άψογο προσωπικό στο σέρβις – δεν είναι τυχαίο ότι η αψεγάδιαστη εξυπηρέτηση αποτελεί εγγενές στοιχείο τής ταυτότητας του «Μαϊάμι») ήταν ευχάριστο και φιλικό, εμείς όμως είχαμε στόχο: να δοκιμάσουμε μερικά από τα καινούργια πιάτα, για τα οποία τόσα είχαμε ακούσει.

Πρώτη έφτασε στο τραπέζι μας μια πίνσα Ρομάνα (ένα οργανικό, λεπτό και τραγανό ψωμί με ρυζάλευρο και προζύμι, διακριτικά αρωματισμένο με δενδρολίβανο και υπέροχα αρτυμένο), συνοδευόμενη από αγνό παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας από τον «Παπαδημητρίου» – η έμφαση στις ποιοτικές πρώτες ύλες που λέγαμε;

Καπνιστό χέλι στη σχάρα πάνω σε κρέμα φασολάδας, συνοδευμένο από χειροποίητο τουρσί αγγουριού και φύκια τής θάλασσας.

Η γεύση ήταν οικεία και ζεστή, προετοιμάζοντάς μας για το πρώτο ορεκτικό: ένα καπνιστό χέλι στη σχάρα, πραγματικά βουτυρένιο και βελούδινο, που αναπαυόταν πάνω σε κρέμα φασολάδας (φανταστείτε τη γεύση τής σπιτικής φασολάδας, με νύξεις πιπεριάς, σε μορφή ενός βελούδινου πουρέ), συνοδευμένη από χειροποίητο τουρσί αγγουριού και φύκια τής θάλασσας. Υποθέτω ότι και το δικό σας μυαλό θα πάει στην ιαπωνική κουζίνα – κι όμως, η Σοφία καταφέρνει να το παντρέψει με τόση μαεστρία με το αγγουράκι τουρσί (το φτιάχνουν στην κουζίνα με ξύδι, ζάχαρη και εκλεκτά αρωματικά), που γευστικά παραπέμπει μόνο σε Ελλάδα.

Παλέτα θαλασσινών με χειροποίητο γαύρο μαρινάτο, σκουμπρί καπνιστό, χταπόδι ξυδάτο και καπνιστό χέλι, «αναπαυμένα» πάνω σε μια κρεμέ φράουλας.

Ντάμπλινγκς μπακαλιάρου, πάλι από τη νέα κάρτα τού «Μαϊάμι»: γευστικότατα, λαχταριστά «πουγκάκια» φύλλου γεμισμένα με φιλέτο μπακαλιάρου, τυρί κρέμα και αρωματικά.

Παραμένοντας στα ορεκτικά, στο τραπέζι μας κατέφτασαν μια παλέτα θαλασσινών με χειροποίητο γαύρο μαρινάτο, σκουμπρί καπνιστό, χταπόδι ξυδάτο και καπνιστό χέλι, «αναπαυμένα» πάνω σε μια κρεμέ φράουλας («δοκιμάστε το», μας προέτρεψε η Σοφία, «θα δείτε πόσο πολύ ταιριάζει η γλύκα τής φράουλας με την αλμύρα των ψαρικών». Είχε για ακόμη μία φορά απόλυτο δίκιο), αλλά και ντάμπλινγκς μπακαλιάρου, πάλι από τη νέα κάρτα τού «Μαϊάμι»: γευστικότατα, λαχταριστά «πουγκάκια» φύλλου γεμισμένα με φιλέτο μπακαλιάρου, τυρί κρέμα και αρωματικά. Ως συνοδευτικό τους προσφέρεται μια υπέροχη σκορδαλιά παντζαριού – μια απόλυτα ισορροπημένη «συγχορδία» παντζαριού, σκόρδου και καρυδιού («ακούγεται» ξεκάθαρα και πολύ ευχάριστα), τόσο οικεία, αλλά και τόσο φρέσκια και γευστική, που έκανε μέλος τής παρέας μας που δεδηλωμένα δεν ανήκει στους «πιστούς» τού παντζαριού να την απολαύσει ξανά και ξανά.

Τονοσαλάτα με ζυμαρικά Orecchiette: τον τόνο συνοδεύουν ντοματίνια, φιλέτα ελιάς Καλαμών, φρέσκο κρεμμυδάκι, αρωματικά, αβγό και ντρέσινγκ αβγολέμονο.

Προχωρώντας στην «επαγγελματική» πίστα

Ως «γέφυρα» προς τα κυρίως επιλέξαμε μια τονοσαλάτα με ζυμαρικά Orecchiette (είναι πάστα που θυμίζει αυτάκια, με προέλευση από την Απουλία, στη Νότια Ιταλία). Τον τόνο, πλούσιο και γευστικό, συνοδεύουν ντοματίνια, φιλέτα ελιάς Καλαμών, φρέσκο κρεμμυδάκι, αρωματικά, αβγό και ντρέσινγκ αβγολέμονο. Πρόκειται για μια σαλάτα πλούσια και πλήρη, που ένα ζεστό καλοκαιρινό μεσημέρι μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει το κυρίως.

Μπέργκερ με μπιφτέκι γαρίδας σε ψημένο ψωμάκι με βελούδινη κρέμα γουακαμόλε, σαλάτα coleslaw, καραμελωμένα κρεμμύδια, ντομάτα ψητή και, ως συνοδευτικό, τηγανητές γλυκοπατάτες με μαγιονέζα από γλυκό τσίλι.

Και πάμε στους πρωταγωνιστές τού τραπεζιού: τα κυρίως. Ξεκινώ από το προσωπικά αγαπημένο: ένα μπέργκερ με μπιφτέκι γαρίδας (είναι εκπληκτικό πώς καταφέρνουν να το γκρατινάρουν τόσο λαχταριστά απέξω και μέσα να παραμένει ζουμερό και πεντανόστιμο) σε ψημένο ψωμάκι με μια βελούδινη κρέμα γουακαμόλε, σαλάτα coleslaw (που του δίνει την τραγανάδα και την αψάδα που χρειάζεται), καραμελωμένα κρεμμύδια (πραγματικό γλύκισμα!), ντομάτα ψητή, «ψωμωμένη», ζουμερή και υπέροχα αρτυμένη και, ως συνοδευτικό, τις νοστιμότερες τηγανητές γλυκοπατάτες (άνετα τις απολάμβανα ακόμη και καθημερινά, ως μασούλημα μπρος στην τηλεόραση) με μαγιονέζα από γλυκό τσίλι. Πόσο εύκολο είναι να πάρεις ως βάση ένα μπέργκερ –ένα πιάτο που έχει παραλλαχτεί με κάθε δυνατό τρόπο, με μπιφτέκι από κάθε πιθανό υλικό και με κάθε δυνατό συνοδευτικό– και να φτιάξεις κάτι καινούργιο; Πιστέψτε με, καθόλου εύκολο. Κι όμως: η δημιουργική φαντασία τής head chef τού «Μαϊάμι» όχι απλώς το κατάφερε, αλλά μεγαλούργησε κιόλας.

Μπολονέζ αστακού με σπαγγέτι alla quitara με αστακό και σάλτσα ραγού.

Για το κλείσιμο, κρατήσαμε τη μπολονέζ αστακού με σπαγγέτι alla quitara με αστακό και σάλτσα ραγού. Αν σας ακούγεται νόστιμο, πιστέψτε με: είναι ακόμη νοστιμότερο! Τα ζυμαρικά, «γεροδεμένα» και ιδανικά μαγειρεμένα (στο τέλειο al dente, ώστε να κρατάνε στο δόντι «τόσο όσο»), έχουν ρουφήξει όλη την ουσία και τη νοστιμιά μιας ονειρεμένης σάλτσας. Το κλου τού πιάτου: όλη αυτή η ροδόχρωμη νοστιμιά σερβίρεται μέσα στο κέλυφος του αστακού, μορφοποιημένη ώστε να τον θυμίζει στο πιάτο, «παντρεύοντας» ιδανικά τη γαστριμαργική με την οπτική απόλαυση.

Στο διά ταύτα

Το «Μαϊάμι» είναι κομμάτι τής ζώσας εστιατορικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης – ήδη από την εποχή που ονομαζόταν «Μίκρα». Ήταν το πρώτο όνομα που του είχε δώσει ο ιδρυτής του, ο Δημήτρης Μαμάης (παππούς των σημερινών ιδιοκτητών), μέχρι τη στιγμή που άρχισε να συχνάζει σε αυτό ένας αμερικανός στρατηγός, διοικητής τού στρατοπέδου των συμμαχικών δυνάμεων «Φλόριντα», στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Πιάνοντας συχνά κουβέντα με τον Δημήτρη Μαμάη, συνήθιζε να λέει, δείχνοντας προς το στρατόπεδο: «Αφού εκεί είναι η Φλόριντα, εδώ είναι το Μαϊάμι». Αυτό ήταν… Από τότε, από τα τραπέζια του πέρασαν βασιλείς όπως ο Χουάν Κάρλος και η Σοφία, σταρ τού Χόλιγουντ όπως η Φέι Ντάναγουέι, πρωθυπουργοί, ηθοποιοί, τραγουδιστές, αλλά, κυρίως, χιλιάδες καθημερινοί άνθρωποι που έζησαν εκεί σημαντικά γεγονότα τής ζωής τους – ή απλώς όμορφες στιγμές καθημερινότητας.

Το «Μαϊάμι» αποτελεί μέρος τής γαστρονομικής ιστορίας τής Θεσσαλονίκης. Μπορεί η ιστορία να επανεφευρεθεί, ειδικά μετά από μια περιπέτεια όπως αυτή της πανδημίας; Αρκεί μία επίσκεψη στο εστιατόριο, για να απαντήσετε με βεβαιότητα «ναι».

INFO: «Μαϊάμι» sea & seafood restaurant, Θέτιδος 18, Καλαμαριά. Τ. 2310-447.996.

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες