fbpx
ΑρχικήFOODResto«Όλυμπος Νάουσα»: urban legend

«Όλυμπος Νάουσα»: urban legend

Ένας γαστρονομικός θρύλος τής Θεσσαλονίκης κάνει εντυπωσιακό come back.

- Advertisment -

 

Κείμενο/Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Καραμανλής

Την επίσκεψή μου στο συγκεκριμένο εστιατόριο την περίμενα περίπου μία πενταετία – από τότε, δηλαδή, που ανακοινώθηκε ότι το θρυλικό εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα» πρόκειται να ξανανοίξει τις πύλες του για το κοινό, μετά το λουκέτο τού 1994. Είχα την τύχη να το επισκεφθώ πιτσιρικάς με αφορμή μιαν οικογενειακή μάζωξη και θυμάμαι ότι είχα εντυπωσιαστεί από τις λευκές στολές τού προσωπικού και τα λευκά τραπεζομάντηλα που κυριαρχούσαν στον χώρο.

Η εμπειρία

Κυριακή μεσημέρι, λοιπόν, και η επίσκεψή μας στο θρυλικό εστιατόριο παίρνει σάρκα και οστά. Είχα ήδη δει φωτογραφίες από τη νέα εικόνα του, η πραγματικότητα ωστόσο ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή. Τα στρογγυλά φωτιστικά, οι μαύρες καρέκλες με την ψάθινη πλάτη και το χυτό πλακάκι στο πάτωμα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αναπαραγωγή τού στιλ «νέο αρτ-ντεκό» που διακρίνει το «Όλυμπος Νάουσα». Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στα λευκά τραπεζομάντηλα και στις λευκές στολές τού προσωπικού, που μου έφεραν κατευθείαν στον νου μνήμες τού παρελθόντος, καθώς και στον εξωτερικό χώρο, στο πίσω μέρος τού κτιρίου, όπου δεσπόζει ένα εντυπωσιακό παραλληλόγραμμο σιντριβάνι από λευκό μάρμαρο.

Αφού περιεργαστήκαμε τον χώρο, σειρά είχε η άκρως ενδιαφέρουσα λίστα φαγητού (είναι αλήθεια ότι καιρό είχε να με ιντριγκάρει τόσο το μενού ενός εστιατορίου). Για αρχή επιλέξαμε σαλάτα Νισουάζ με λαχανικά, ποσέ αβγό, ραντίτσιο, κιτρινόπτερο τόνο και βινεγκρέτ με ξύδι σαμπάνιας, όπως επίσης και το πιάτο «Μπαχτσές στα κάρβουνα» (μιλφέιγ ψητών λαχανικών με κρέμα τυριού από Ανεβατό Γρεβενών, απόσταγμα μπριάμ, παλαιωμένο ξύδι Δράμας και τηγανητή πιτούλα ατμού). Δεν γινόταν να μην παραγγείλουμε το πιάτο «Όλυμπος Νάουσα 1967-2022», μια σύνθεση ενός σφαιρικού «σνίτσελ» Χόφμαν σε μπραντάδα κοτόπουλου με κρέμα καπνιστού τσένταρ και προσούτο Ευρυτανίας στη σχάρα. Επίσης, επιλέξαμε κόκορα στο τηγάνι με σουμάδα Χίου, βασιλομανίταρα, αμύγδαλο τηγανητό και κρέμα μανιταριού, καθώς και μαντί πολίτικο με ουρά μόσχου σοφρίτο και κρέμα από κατσικίσιο τυρί Νάουσας με τρούφα. Συνεχίσαμε με καλαμάρι σχάρας γεμιστό με σιτάρι και καβουρόψιχα, μπρόκολο στη σχάρα, μους από ταραμά και πέστο βασιλικού, αλλά και με ένα χουνκιάρ μπεγιεντί με κρέμα ψητής μελιτζάνας στη σχάρα, τρυφερά μοσχαρίσια μάγουλα κοκκινιστά, απόσταγμα μαϊντανού και ξηρό ανθότυρο Ρεθύμνου. Για να κλείσουμε γλυκά το γεύμα μας, ζητήσαμε ένα αρμενοβίλ σεμιφρέντο με τραγανή μαρέγκα, κροκάν αμυγδάλου και γκανάζ σοκολάτας, αλλά και το γαλακτομπούρεκο με τραγανή φωλιά κανταΐφι, βύσσινο και παγωτό κάρδαμο.

Όλα τα πιάτα ήταν ομολογουμένως ενδιαφέροντα και εξόχως νόστιμα. Τόσο η καλή πρώτη ύλη όσο και η μαγειρική βιρτουοζιτέ έφεραν στον ουρανίσκο μας γεύσεις που πολύ θα θέλαμε να συναντάμε συχνότερα – τουλάχιστον στα καλά εστιατόρια της πόλης. Κι αν ο σκοπός των ιθυνόντων του «ΟΝ» ήταν να αναβιώσουν το θρυλικό εστιατόριο του παρελθόντος, τότε στην προσπάθειά τους αυτή βάζω «άριστα 10».

 

Σαλάτα Νισουάζ με λαχανικά, ποσέ αβγό, ραντίτσιο, κιτρινόπτερο τόνο και βινεγκρέτ με ξύδι σαμπάνιας.
«Μπαχτσές στα κάρβουνα»: μιλφέιγ ψητών λαχανικών με κρέμα τυριού από Ανεβατό Γρεβενών, απόσταγμα μπριάμ, παλαιωμένο ξύδι Δράμας και τηγανητή πιτούλα ατμού.
«Όλυμπος Νάουσα 1967-2022»: μια σύνθεση ενός σφαιρικού «σνίτσελ» Χόφμαν σε μπραντάδα κοτόπουλου με κρέμα καπνιστού τσένταρ και προσούτο Ευρυτανίας στη σχάρα.
Κόκορας στο τηγάνι με σουμάδα Χίου, βασιλομανίταρα, αμύγδαλο τηγανητό και κρέμα μανιταριού.
Μαντί πολίτικο με ουρά μόσχου σοφρίτο και κρέμα από κατσικίσιο τυρί Νάουσας με τρούφα.
Καλαμάρι σχάρας γεμιστό με σιτάρι και καβουρόψιχα, μπρόκολο στη σχάρα, μους από ταραμά και πέστο βασιλικού.
Χουνκιάρ μπεγιεντί με κρέμα ψητής μελιτζάνας στη σχάρα, τρυφερά μοσχαρίσια μάγουλα κοκκινιστά, απόσταγμα μαϊντανού και ξηρό ανθότυρο Ρεθύμνου.
Αρμενοβίλ σεμιφρέντο με τραγανή μαρέγκα, κροκάν αμυγδάλου και γκανάζ σοκολάτας.
Γαλακτομπούρεκο με τραγανή φωλιά κανταΐφι, βύσσινο και παγωτό κάρδαμο.

ID

Στο «τιμόνι» βρίσκεται ο βραβευμένος σεφ Δημήτρης Τασιούλας, chef ambassador της Θεσσαλονίκης, του οποίου τη μαγειρική δεινότητα λατρέψαμε τόσο στο «Σέμπρικο» όσο και στο «Thria».

Το «Όλυμπος Νάουσα» ξεκίνησε την πορεία του το 1920 ως ζυθοπωλείο, ενώ από το 1927 λειτούργησε ως εστιατόριο με ιδιοκτήτες τους Εμμανουηλίδη, Σφήκα, Γεωργακόπουλο και Τσελίδη.

Το 1961 αναρτήθηκε στον τοίχο πλακέτα βράβευσης από τη διεθνή γαστρονομική εταιρεία «Dreicers de Luxe Dining League», ενώ το 1968 η «Daily Telegraph» το συμπεριέλαβε σε άρθρο της με τίτλο «Το καλύτερο φαγητό στην Ελλάδα».

Το «Όλυμπος Νάουσα» ήταν (ώς την αναστολή λειτουργίας του στα μέσα τής δεκαετίας τού 1990) αγαπημένο στέκι επιφανών προσωπικοτήτων, όπως ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν.

 


Μου άρεσε:

Η αναβίωση της αρτ-νουβό αισθητικής που, μέσα από τον κομψό διάκοσμο και την cosy επίπλωση, μας μεταφέρει στην καρδιά τής δεκαετίας τού 1930.

∆εν μου άρεσε:

Που σερβίρουν το πολίτικο μαντί ως ορεκτικό. Θα το προτιμούσα ως κυρίως – είναι ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα.

Check, please!

Με τις τιμές να ξεκινούν από τα 12 ευρώ για ένα ορεκτικό, απευθύνεται σε τουλάχιστον μεσαία βαλάντια.

 


INFO: «Όλυμπος Νάουσα», λεωφόρος Νίκης 5, Τ. 2314-404.040, 2310-275.715. W. www.olymposnaoussa.gr

 

* To κείμενο δημοσιεύτηκε στο έντυπο Citymag της 30.07.2022.
Προηγούμενο άρθροCitymag #054 (Αύγουστος 2022)
Επόμενο άρθρο«Isla beach bar»: sea, summer, love

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες