Κείμενο/Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Καραμανλής
Όσοι βολτάρετε στο κέντρο, σίγουρα θα προσέξατε την άφιξη ενός νέου ξενοδοχείου, στον πεζόδρομο της Καλαποθάκη: ονομάζεται «S Hotel» και αποτελεί ακόμη μία προσθήκη στο ξενοδοχειακό δυναμικό τής πόλης. Η σημαντικότερη είδηση για εμάς, τους καλοφαγάδες, ωστόσο, δεν είναι τόσο αυτή όσο το γεγονός ότι στο ισόγειο του ξενοδοχείου φιλοξενείται ένα νέο εστιατόριο: το «Σigma Gastronomia», για το οποίο είχα ακούσει πολύ καλά λόγια από φίλους και γνωστούς, τόσο για το φαγητό που προσφέρει όσο και για την εξυπηρέτηση που παρέχει. Γι’ αυτό και φρόντισα να το επισκεφθώ με την πρώτη ευκαιρία.
Η εμπειρία
Κατ’ αρχάς, μπαίνοντας στον χώρο αυτό που σου τραβάει την προσοχή είναι το γυάλινο δάπεδο, κάτω από το οποίο ανακαλύφθηκε μέρος τού παραλιακού οχυρωματικού τείχους τής πόλης. Το επόμενο που σε κερδίζει είναι η διακριτική πολυτέλεια που κυριαρχεί στον χώρο και το ζεστό καλωσόρισμα από το προσωπικό τού εστιατορίου.
Αφού καθίσαμε στο τραπέζι μας, σειρά πήρε η ενδελεχής μελέτη τής άκρως ενδιαφέρουσας κάρτας φαγητού. Για αρχή, παραγγείλαμε σούπα ημέρας (ήταν μανιταρόσουπα), σαλάτα με σπανάκι και ρόκα με μήλο, ακτινίδιο, αμύγδαλα, κρουτόν από χωριάτικο ψωμί και βινεγκρέτ από μανταρίνι, καθώς και μανιτάρια με πατάτα και αβγό. Για κυρίως επιλέξαμε κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής με πουρέ γλυκοπατάτας και κρεμμυδάκια εσαλότ, καθώς και τορτελόνι με βασιλομανίταρα με ελληνικό μπλε καβούρι και ραγού μανιταριών (οφείλω να σημειώσω ότι ζήτησα ο πουρές γλυκοπατάτας να αντικατασταθεί με πουρέ απλής πατάτας – και, προς τιμήν του, ο σεφ συνόδευσε το πιάτο και με τα δύο είδη πουρέ, επειδή ήθελε να δοκιμάσουμε το πιάτο όπως το είχε φανταστεί). Για το τέλος αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε, ως επιδόρπιο, τη μπουγάτσα με τραγανό φύλλο, σιμιγδαλόκρεμα, κραμπλ κανέλας, κακάο και παγωτό Αρμενοβίλ (και πολύ καλά κάναμε, όπως αποδείχτηκε).
Οφείλω να ομολογήσω ότι μείναμε περισσότερο από ικανοποιημένοι, τόσο από τη γευστικότητα των πιάτων όσο και από την παρουσίασή τους. Όλα τα πιάτα ήταν πολύ νόστιμα, αν θα έπρεπε να σας προτείνω κάποια από αυτά, ωστόσο, θα σας συνιστούσα να δοκιμάσετε οπωσδήποτε το τορτελόνι με τα βασιλομανίταρα και το μπλε καβούρι, καθώς και τη «μπουγάτσα» με το παγωτό.
Αν αξίζει μία επίσκεψη στο «Σigma»; Επιβάλλεται, θα έλεγα- όχι απλώς επειδή αποτελεί μιαν εξαιρετική γαστρονομική πρόταση, αλλά και για τη συνολική εμπειρία που θα ζήσετε εκεί.







ID
Απαιτήθηκαν σχεδόν 5 χρόνια και 3 εκατ. ευρώ, για να ολοκληρωθεί το «S Hotel», καθώς η ανασκαφή έφερε στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.
Μέσα από το γυάλινο δάπεδο καθένας μπορεί να δει τα ευρήματα της αρχαιολογικής έρευνας – κομμάτια τής ιστορίας τής Θεσσαλονίκης από τον 4ο μ.Χ. αιώνα ώς το τέλος τής οθωμανικής κυριαρχίας.
Της κουζίνας ηγείται ο έμπειρος σεφ Σάκης Καλλιοντζής, με μακρά θητεία σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Το εστιατόριο διαθέτει ενημερωμένη λίστα κρασιών από τον εγχώριο και τον διεθνή αμπελώνα.
Μου άρεσε:
Το γυάλινο πάτωμα, μέσω του οποίου μπορείς να δεις τα βυζαντινά τείχη τής πόλης.
∆εν μου άρεσε:
Δεν υπήρξε κάτι που δεν μου άρεσε.
Check, please!
Με τιμές από 9 ώς 50 ευρώ, υπάρχουν πιάτα για όλα τα βαλάντια.
INFO: «Σigma Gastronomia», Καλαποθάκη 5, Τ. 2310-223.334. W. www.shotel.gr/sigma-estiatorio/