fbpx
ΑρχικήFOODRestoΤο museum dining στα καλύτερά του

Το museum dining στα καλύτερά του

Πολιτισμός και γαστρονομία εις σάρκα μίαν στο «Β.», ένα από τα ομορφότερα σημεία τής Θεσσαλονίκης.

- Advertisment -
Στην κεντρική φωτογραφία: εσωτερική άποψη του resto.

 

Κείμενο-φωτογραφίες: Αλέξανδρος Καραμανλής.

Μία από τις τελευταίες Κυριακές, η τακτική παρέα μεγάλωσε. Και κάπως έτσι, η αναζήτηση ενός εστιατορίου που θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις γαστριμαργικές ανησυχίες όλων κατέστη επιτακτική. Παρότι είμαστε στην καρδιά τού χειμώνα, ο καιρός παραμένει σχετικά καλός (τουλάχιστον την ημέρα τής εξόδου μας) και έτσι άνετα θα μπορούσαμε να καθίσουμε σε έναν όμορφο εξωτερικό χώρο. Ευτυχώς για εμάς, η λύση δεν άργησε να βρεθεί… Ομόφωνα αποφασίσαμε ότι το εστιατόριο «Βήτα» ήταν η καλύτερη επιλογή.

Το «B.» κρύβεται στα «σπλάχνα» τού Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, ενός από τα ομορφότερα έργα δημόσιας αρχιτεκτονικής των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα μας (έργο τού Κυριάκου Κρόκου, ενός μύθου των κατασκευών). Στα «συν» τού εστιατορίου είναι ότι, εκτός από τον κομψά διακοσμημένο εσωτερικό χώρο, διαθέτει και μιαν υπέροχη εξωτερική αυλή, που σε ταξιδεύει σε άλλα μέρη και εποχές με τις πανέμορφες φωτίνιες, που πρασινίζουν όλο το χρόνο.

Παραδοσιακά, φρεσκοψημένα μπαγκετίνια.
Τρυφερές πρασινάδες με αβοκάντο, καρδιές αγκινάρας, κολοκυθόσπορους, αρωματικά και ντρέσινγκ λεμονιού.
Φλογέρες παρμεζάνας.
Σπιτικά αμπελοσαρμαδάκια με κιμά και αβγολέμονο.

Η εμπειρία

Φτάνοντας στην είσοδο, ένας ευγενικός υπάλληλος μας υποδέχθηκε, για να μας κατευθύνει στο τραπέζι μας. Η έκπληξη ήταν ότι δεν χρειάστηκε καν να περιμένουμε να έρθει ο κατάλογος με τα διαθέσιμα πιάτα – το μενού ήταν τυπωμένο στα ατομικά σουπλά καθενός μας.

Μετά από ενδελεχή μελέτη και σκέψη (και πέρα από τα παραδοσιακά, φρεσκοψημένα μπαγκετίνια), καταλήξαμε στις εξής επιλογές: για σαλάτα παραγγείλαμε τρυφερές πρασινάδες με αβοκάντο, καρδιές αγκινάρας, κολοκυθόσπορους, αρωματικά και ντρέσινγκ λεμονιού. Για ορεκτικά προτιμήσαμε τις φλογέρες παρμεζάνας και τα σπιτικά αμπελοσαρμαδάκια με κιμά και αβγολέμονο, ενώ για κυρίως διαλέξαμε ταλιάτα bavette prime Αμερικής, μπέργκερ από μοσχαρίσιο κιμά Black Angus με μανιτάρια, κατσικίσιο τυρί σεβρ και καραμελωμένα κρεμμύδια, σπιτικά ραβιόλια με πορτσίνι και τρούφα, όπως επίσης και κοτόπουλο φιλέτο, γεμιστό με μετσοβόνε και μανιτάρια, συνοδεία πουρέ κίτρινης κολοκύθας. Τα πιάτα ήταν πραγματικά νόστιμα – τόσο τα ορεκτικά όσο και τα κυρίως.

Ταλιάτα bavette prime Αμερικής.
Σπιτικά ραβιόλια με πορτσίνι και τρούφα.
Μπέργκερ από μοσχαρίσιο κιμά Black Angus με μανιτάρια, κατσικίσιο τυρί σεβρ και καραμελωμένα κρεμμύδια.
Κοτόπουλο φιλέτο, γεμιστό με μετσοβόνε και μανιτάρια, συνοδεία πουρέ κίτρινης κολοκύθας.

Για το κλείσιμο, επιλέξαμε κροκάν σοκολάτας caramelia και πάβλοβα με σαντιγί, φρέσκα φρούτα τού δάσους και φράουλες, ώστε να ολοκληρώσουμε το λουκούλλειο γεύμα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η επιλογή που κάναμε πραγματικά μας δικαίωσε. Αν σας ενδιαφέρει, πέραν του καλού φαγητού, η προσεγμένη αισθητική τού χώρου, τότε η επιλογή τού «Β.» αποτελεί μονόδρομο.

INFO: «Β.», στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, 3ης Σεπτεμβρίου 2, Τ. 2310-869.695. W. www.brestaurant.gr
Κροκάν σοκολάτας caramelia.
Πάβλοβα με σαντιγί, φρέσκα φρούτα τού δάσους και φράουλες.

 

Μου άρεσε

Ο συνδυασμός των εύγευστων πιάτων και του εξαιρετικά διαμορφωμένου εξωτερικού χώρου.

 

Δεν μου άρεσε

Που έλειπε το μενού για παιδιά, που υπήρχε παλαιότερα.

 

Check, please!

Υπάρχουν επιλογές που απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια, με τιμές που ξεκινούν από τα 8 και καταλήγουν στα 70 ευρώ.

 


 

ID

1Το «B.» είναι το πρώτο μπαρ-εστιατόριο μουσείου στην Ελλάδα. Από την αρχή τής λειτουργίας του, κατάφερε να εκτοξεύσει το museum dining σε άλλα επίπεδα.

 

2

Το εσωτερικό τού εστιατορίου είναι υψηλών προδιαγραφών, μοντέρνο και χαλαρό, με σεβασμό στην πλινθόκτιστη βυζαντινή παράδοση της αρχιτεκτονικής τού μουσείου.

 

3

Στον χώρο τού εστιατορίου μπορείτε να θαυμάσετε τα έργα «Αγορά» τής Ελένης Λύρα και «Psyche’s Knot» τής Χρυσής Τσιώτα.

 

4

Η κάρτα των κρασιών περιλαμβάνει 60 επιλεγμένες ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα, που καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα από ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες.

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες