fbpx
ΑρχικήFOODΘέματαΗ ασιατική κουζίνα μάς αποκαλύπτει τα μυστικά της

Η ασιατική κουζίνα μάς αποκαλύπτει τα μυστικά της

Θεωρία και πράξη από τη σεφ τής «Cardinal», Κατερίνα Χανιώτη.

- Advertisment -

Σε αρκετό κόσμο επικρατεί η άποψη ότι η ιαπωνική κουζίνα σχετίζεται κυρίως με το σούσι. Η αλήθεια είναι ότι επί πολλούς αιώνες οι Ιάπωνες ζούσαν σε ένα αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο κράτος, τρέφονταν με ρύζι και ψάρια και η κατανάλωση κρέατος αποτελούσε κοινωνικό ταμπού, μια και ήταν ενάντια στις αρχές τού Βουδισμού.

Το άνοιγμα των συνόρων γύρω στα μισά τού 19ου αιώνα στάθηκε η αφορμή για την έναρξη της ριζικής αλλαγής τής γαστρονομικής κουλτούρας τής χώρας, αφού συνοδεύτηκε από την έναρξη κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, με τον αυτοκράτορα, μάλιστα, να δοκιμάζει δημοσίως κόκκινο κρέας, δίνοντας το «πράσινο φως» στον λαό να συνεχίσει.

Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΠΟΛΥ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΡΥΖΙ, ΤΟ ΨΑΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΕΙΤΕ ΤΟΥΡΣΙ ΕΙΤΕ ΒΡΑΣΤΑ. ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΡΥΖΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΥΣ ΓΕΥΜΑ. Η ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΧΕΙ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ, ΕΠΙΣΗΣ, ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ, ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΠΙΑΤΑ ΟΠΩΣ ΤΑ STIR FRIES ΜΕ ΝΟΥΝΤΛΣ, ΤΑ ΤΗΓΑΝΗΤΑ ΝΤΑΜΠΛΙΝΓΚΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΜΕΝ.

Γρήγορα, η δυτική κουζίνα επηρέασε την ιαπωνική – αλλά και το αντίθετο. Η παραδοσιακή κουζίνα τής Ιαπωνίας χρησιμοποιεί πολύ πρώτες ύλες όπως το ρύζι, το ψάρι και τα λαχανικά, είτε τουρσί είτε βραστά. Ειδικά το ρύζι βρίσκεται σχεδόν σε κάθε τους γεύμα. Η ιαπωνική κουζίνα έχει επηρεαστεί, επίσης, από αυτήν της Κίνας, γι’ αυτό και συναντάμε σε αυτήν πιάτα όπως τα stir fries με νουντλς, τα τηγανητά ντάμπλινγκς και το ράμεν. Άλλωστε, το τυπικό γεύμα των Ιαπώνων περιγράφεται από τη φράση «μία σούπα και τρία συνοδευτικά». Οι γεύσεις είναι πιο απλές και οι συνταγές ακολουθούνται κατά γράμμα. Μεταξύ άλλων υλικών, πρωταγωνιστές είναι η σάλτσα σόγιας, η πάστα μίσο, το μίριν, αλλά και διάσημες ιαπωνικές σάλτσες, όπως η τεριγιάκι, η γιακισόμπα, η γλυκιά σάλτσα σόγιας, η ταμάρι σος και η τσούγιου σος. Σε πιάτα με νουντλς χρησιμοποιείται πολύ συχνά το μοσχάρι και το χοιρινό κρέας, τα οποία συνήθως ψήνονται λίγο.

Μια μοναδική εμπειρία

Σε αυτόν τον μοναδικό κόσμο θα μας μυήσει το σεμινάριο μαγειρικής «Learn to wok Japanese – Κλασικά ιαπωνικά πιάτα», το οποίο θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις τού «CWC PRO» με την Κατερίνα Χανιώτη, σεφ τής «Cardinal» (μιας εταιρείας που εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια αποτελεί τον απόλυτο προορισμό για όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ασιατική κουζίνα, διακινώντας προϊόντα από κάθε γωνιά τής Ασίας και, παράλληλα, μεταφέροντας όλο το know how και την εμπειρία για την ασιατική κουζίνα, μέσα από το πρόγραμμα «Learn to wok» και τους σεφ που το πλαισιώνουν).

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν οι εξής παρασκευές:

Σούπα μίσο: ιαπωνική σούπα που σερβίρεται ως ορεκτικό και, ανάλογα με τον τύπο μίσο που χρησιμοποιείται, αποκτά διαφορετική γεύση.

Χαρουμάκι: ιαπωνικά χειροποίητα σπρινγκ ρολς, με διαφορετικές γεμίσεις.

Ζαρουσόμπα: κρύο παραδοσιακό πιάτο τής Ιαπωνίας με νουντλς, που τρώγεται στη διάρκεια του καλοκαιριού, ως δροσερή πρόταση.

Μπολ ντονμπούρι: τα κλασικά ιαπωνικά πιάτα που έχουν ως βάση το ρύζι και διαφορετικά τόπινγκς κάθε φορά. Στο masterclass θα εκτελεστεί το Ογιάκο ντον, ένα διάσημο μπολ ντονμπούρι με κοτόπουλο και αβγό.

Χοιρινό κάτσου: ιαπωνικό πιάτο με κρέας παναρισμένο σε φρυγανιά πάνκο. Στο masterclass θα εκτελεστεί η ιαπωνική τεχνική παναρίσματος στο κρέας.

Νουντλς γιακισόμπα: ιαπωνικού τύπου stir fry με νουντλς και τη διάσημη σάλτσα γιακοσόμπα.

Γιαπωνέζικο κοτόπουλο κάρι: ιαπωνικό κάρι με λαχανικά, κοτόπουλο και ρύζι.

Γιακιμέσι: πιάτο με πρωταγωνιστή το ιαπωνικό τηγανητό ρύζι.

Ντοραγιάκι: ιαπωνικά πάνκέικς, ιδανικά για μπραντς. Στο σεμινάριο θα εκτελεστούν τόσο η αλμυρή όσο και η γλυκιά εκδοχή τους.

Επιδόρπιο μότσι: το κλασικό ιαπωνικό επιδόρπιο με ζύμη από ρυζάλευρο και δεκάδες παραλλαγές στη γέμιση. Στο masterclass θα δούμε στην πράξη τη συνταγή τόσο για τη ζύμη όσο και για τη γέμιση.

INFO: Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις τής «Cooking Workshop Consulting» – CWC (Λέοντος Σοφού 18, Τ. 2310-277.280) την ΤΕ 12.02, στις 17:00, σε τμήμα 36 ατόμων (διάρκεια σεμιναρίου: 5 ώρες). Κόστος συμμετοχής: 120 ευρώ. Δηλώσεις συμμετοχής εδώ: https://bit.ly/2UiABW2

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες