Στην πορεία τού χρόνου αυτό άλλαξε, καθώς ολοένα και περισσότερα εστιατόρια που ομνύουν στη γαστρονομική παράδοση της γείτονος άρχισαν να ανοίγουν στη χώρα μας – και στη Θεσσαλονίκη, εν προκειμένω. Ορεκτικά που προκαλούν ακατάσχετη σιελόρροια, όπως τα involtini di melanzana, οι crespelle di verdure και τα trance di lassagne al salmone, πίτσες με ζύμη κριτσανάτη, μοσχοβολιστή και λαχταριστή και υπέροχα toppings με εξωτικά ονόματα, παρασκευές με ζυμαρικά περίτεχνες και εκλεπτυσμένες, που προϋποθέτουν μαγειρική virtuosité και γεννούν νέους εθισμούς για τη γευστική μας παλέτα (όπως τα fusilli alla vodka, τα fusilli alla putanesca, τα λατρεμένα casarecce pasticciata, τα casarecce alla norma ή οι pappardelle pancetta e Chianti) έπαψαν να αποτελούν άγνωστες λέξεις. Ακριβώς το αντίθετο: έγιναν αγαπημένες απολαύσεις που ολοένα και περισσότεροι Θεσσαλονικείς (και όχι μόνο) προτιμούν μεσημέρι και βράδυ, είτε πρόκειται για ένα χαλαρό γεύμα είτε για ένα δείπνο, στο οποίο πρέπει να γοητεύσουμε τον επαγγελματικό μας συνεργάτη ή το μελλοντικό έτερόν μας ήμισυ.
«Δεν είναι τυχαίο που η ιταλική κουζίνα έχει αγαπηθεί σε αυτόν τον βαθμό από τον Έλληνα» σημειώνει, μιλώντας στη «Citymag», ο Αλέξανδρος Πεταλίδης, ιδιοκτήτης τού «Da Leonardo Cucina Italiana», ενός από τα δημοφιλέστερα resto με ιταλική κουζίνα στη Θεσσαλονίκη σήμερα, στην Πυλαία (Φιλίππου 50, Τ. 2310-323.377). «Τα ιταλικά πιάτα είναι ο ορισμός τού comfort food: υλικά γνώριμα, οικεία και γευστικότατα, που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για παρασκευές που γαληνεύουν την ψυχή και το στομάχι. Πιάτα εκλεπτυσμένα, χωρίς να δημιουργούν όμως αμηχανία ή συστολή, ικανά να πρωταγωνιστήσουν εξίσου θεαματικά στις χαλαρές ή στις επίσημες στιγμές μας. Δεν είναι τυχαίο ότι αγαπήθηκαν τόσο από τον Έλληνα. Αυτή η κουζίνα είναι, δυνητικά, δική μας κουζίνα».