Αρχική FOOD Θέματα Nouvelle cuisine αλά Γκρέκα

Nouvelle cuisine αλά Γκρέκα

Όποιον αναγνώστη τής «Citymag» κι αν ρωτήσεις είναι σίγουρο ότι θα έχει να σου διηγηθεί μια προσωπική ιστορία που συνδυάζει ένα αγαπημένο του πρόσωπο με ένα πιάτο τής ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας: ας πούμε, την ταπεινή ρεβιθάδα που έφτιαξαν στη σκεπασταριά (σ.σ.: το πήλινο σκεύος για τη ρεβιθάδα) με τον φίλο του, όταν κατέβηκαν για επισκευές στο πατρικό του σπίτι στη Σίφνο. Αμέτρητοι άνθρωποι, αμέτρητες ιστορίες.

- Advertisment -

Επί δεκαετίες, η ελληνική κουζίνα «πατούσε» ευλαβικά πάνω στις παραδοσιακές συνταγές. Τα τελευταία χρόνια, οι νεότερες γενιές των σεφ –με ευκολότερη πρόσβαση σε χαρακτηριστικά προϊόντα από κάθε περιοχή τής χώρας– πήραν τις πρώτες ύλες με τις οποίες μεγαλώσαμε και, χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές, πήγαν την κουζίνα μας ένα βήμα παραπέρα. «Από την πρώτη ημέρα που δημιουργήσαμε τη ‘Μασσαλία’, πριν από 10 χρόνια, στόχος μας ήταν να εξελίξουμε τις γνωστές γεύσεις σε κάτι καινούργιο και απολαυστικό, χωρίς να γίνει κάτι ξένο από τα γευστικά μας βιώματα. Πήραμε, για παράδειγμα, το ταλαγάνι από την Πελοπόννησο, το ψήσαμε και το συνδυάσαμε με ροδάκινο, φιστίκι Αιγίνης, μηλόξυδο και πίκλα φινόκιο. Το αποτέλεσμα είναι ένα ορεκτικό που, ενώ ξυπνά αναμνήσεις, είναι κάτι τελείως φρέσκο και μοναδικό» σημειώνει με έμφαση ο Νίκος Καρδαράς, ιδιοκτήτης του μεζεδοπωλείου «Μασσαλία» (Μανουσογιαννάκη 6, Τ. 2314-003.714.).

Οι τοπικές γεύσεις που κάποτε απολάμβανες μόνον όταν πήγαινες στη γεωγραφική περιοχή όπου παραγόταν κάθε προϊόν (κατίκι μέχρι και πριν από λίγα χρόνια έβρισκες μόνο στην ευρύτερη περιοχή τής Φθιώτιδας) βρέθηκαν στις κουζίνες όλης της Ελλάδας (και, μάλιστα, σε πιάτα που ουδέποτε είχαν σκεφτεί να φτιάξουν στον Δομοκό…). Το ίδιο συνέβη με τα φλομάρια Λήμνου, το αβγοτάραχο Μεσολογγίου, τον καβουρμά Κερκίνης ή Έβρου και πάει λέγοντας. «Το τελευταίο διάστημα –και αυτό θα γίνει εντονότερο τα επόμενα χρόνια– πραγματοποιείται στροφή στην απλότητα των πιάτων και στην υγιεινή διατροφή» εξηγεί ο κ. Καρδαράς. «Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά υπήρχαν ανέκαθεν στη σκέψη μας. Η μεσογειακή διατροφή, την οποία εκθειάζουν όλες οι ιατρικές έρευνες, ήταν ο θεμέλιος λίθος τού μενού μας. Το ίδιο και η απλότητα των πιάτων μας».

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες