fbpx
ΑρχικήFOODWine & SpiritsΚρασιά με άρωμα θέρους Ελλάδας

Κρασιά με άρωμα θέρους Ελλάδας

Χρυσές αμμουδιές, ήλιος, ξεκούραση, αλλά και εκλεκτές γεύσεις. Η γαστρονομία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι τής θερινής ανάπαυλας – και ένα εκλεκτό κρασί στο τραπέζι μας δίνει την απαιτούμενη «προστιθέμενη αξία» σε αυτές τις μικρές καλοκαιρινές απολαύσεις.

- Advertisment -
Ο Χρήστος Παπαδόπουλος είναι wine professional sommelier στο «Classico» bistro moderne (papadopouloschris96@gmail.com)

Ο Αύγουστος είναι, για τους περισσότερους, ο μήνας των διακοπών και της ξεκούρασης. Όπως όλοι έτσι κι εμείς «κλέψαμε» μερικές ημέρες για ξεκούραση και μπάνιο στη θάλασσα, παρέα με οικογένεια και φίλους. Το καλό φαγητό αποτελεί πάντοτε προτεραιότητα, συνοδεία ενός ωραίου μπουκαλιού κρασιού (εννοείται ότι η υπεύθυνη κατανάλωση είναι πάντοτε το πιο σημαντικό, κυρίως σε μια περίοδο χαλάρωσης από την καθημερινότητα). Πάμε να δούμε τα τέσσερα κρασιά που ξεχωρίσαμε την περίοδο των διακοπών: μια γαλλική σαμπάνια, ένα αφρώδες από το Αμύνταιο, ένα λευκό από τη Θεσσαλία και ένα ροζέ, επίσης από την περιοχή τού Αμυνταίου.

01

Blanc de Blancs, Champagne Ruinart (Ρεμς, Γαλλία)

Ο Οίκος Ruinart αποτελεί τον πρώτο και παλαιότερο οίκο τής Καμπανίας, με έτος ίδρυσης το 1729. Πρόκειται για έναν από πλέον ιστορικούς οίκους, με κορυφαίες σαμπάνιες και τεράστια φήμη. Καλώς ή κακώς, διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία η έλλειψη σαμπάνιας (όπως και πολλών άλλων κρασιών από διάφορες περιοχές) έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλο κενό στη ελληνική, αλλά και στη διεθνή αγορά. Καταφέραμε, ωστόσο, να έχουμε στα χέρια μας την εκπληκτική Ruinart Blanc de Blancs ένα καλοκαιρινό απομεσήμερο, συντροφιά με όστρακα και ωμές κοπές ελληνικών ψαριών. Η εμπειρία και η απόλαυση, μοναδικές. «Blanc de Blancs», επειδή η συγκεκριμένη σαμπάνια προέρχεται αποκλειστικά από το σταφύλι Chardonnay (δεν γίνεται μπλεντ, δηλαδή, με το Pinot Noir και το Pinot Meunier, όπως στις περισσότερες σαμπάνιες). Μια σαμπάνια με σώμα, δομή και άριστη ισορροπία. Αρωματικά συναντάμε νότες ώριμων εσπεριδοειδών, όπως επίσης λευκά άνθη και λίγο εξωτικό φρούτο. Αρμονία, φρεσκάδα και μακρά επίγευση χαρακτηρίζουν αυτήν τη μοναδική σαμπάνια.

02

Extra Brut Cuvée Spéciale, Κτήμα Καρανίκα (Αμύνταιο, Ελλάδα)

Το Κτήμα Καρανίκα βρίσκεται στην περιοχή τού Αμυνταίου, με τα αμπέλια να βρίσκονται κοντά στη λίμνη Βεγορίτιδα. Η ελληνική εκδοχή ενός αφρώδους οίνου αποτυπώνεται εξαιρετικά από το συγκεκριμένο οινοποιείο. Προερχόμενο από το Αμύνταιο και την ποικιλία Ξινόμαυρο, το αφρώδες Extra Brut Cuvée Spéciale πραγματοποιεί τη δεύτερη ζύμωσή του στη φιάλη (méthode traditionnelle). Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους αφρώδεις οίνους στην Ελλάδα, με έντονη οξύτητα, μέτριο σώμα, μακρά, βουτυράτη επίγευση και δροσιστικό αφρισμό. Αρωματικός χαρακτήρας που διαμορφώνεται από εσπεριδοειδή, μπριός, φρυγανισμένο ψωμί και νότες ξηρών καρπών. Απολαύστε το στους 6-8 βαθμούς, συνοδεία θαλασσινών και ψαριού.

03

Μαλαγουζιά Natura, Κτήμα Ζαφειράκη (Θεσσαλία, Ελλάδα)

Έχω ξαναγράψει στο παρελθόν για τη εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο οινοποιείο τού Κτήματος Ζαφειράκη, στην περιοχή τού Τυρνάβου, στη Θεσσαλία. Έχω γράψει για τη Λημνιώνα (την οποία έχει αναδείξει εξαιρετικά ο κ. Ζαφειράκης), έχοντας δηλώσει επανειλημμένα φαν τής συγκεκριμένης ποικιλίας. Αυτήν τη φορά, όμως, επιλέγουμε από τη γκάμα των λευκών κρασιών τού οινοποιείου – πιο συγκεκριμένα, τη Μαλαγουζιά Natura. Ένα βιολογικό κρασί από την περιοχή τού Παλαιόμυλου, στον Τύρναβο, το οποίο έχει ζυμωθεί με αυτόχθονες ζύμες σε ξύλινες δεξαμενές και έχει παλαιώσει για έναν χρόνο σε βαρέλι. Αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων (όπως το ροδάκινο), νότες εσπεριδοειδών και πεπονιού συνδυαστικά με μέλι. Πλούσιο σώμα, ωραία οξύτητα, λιπαρότητα και μακρά επίγευση δημιουργούν μια πολύ ενδιαφέρουσα, βαρελάτη Μαλαγουζιά, με πολυπλοκότητα και ισορροπία – σίγουρα διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει.

04

Éruption Rosé, Noema Winery (Αμύνταιο, Ελλάδα)

Ένα ελληνικό ροζέ που δοκιμάσαμε για πρώτη φορά και μας έκανε πολύ θετική εντύπωση. Από ένα νέο οινοποιείο, το Noema WInery, στην περιοχή τού Αμυνταίου (μια περιοχή που φημίζεται για την ποικιλία Ξινόμαυρο). Έτσι και το Éruption Rosé προέρχεται από 100% Ξινόμαυρο, ενώ, μετά τη συλλογή των σταφυλιών, ο μούστος παραμένει με τις οινολάσπες για δώδεκα ώρες, προσφέροντας αρωματικό χαρακτήρα και χρώμα στο κρασί. Ένα ξηρό ροζέ τής συγκεκριμένης ποικιλίας, που παρουσιάζει τυπικότητα και αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά του. Δροσιστική οξύτητα, κόκκινα φρούτα και βοτανικά στοιχεία, ωραίο σώμα, πολυπλοκότητα και ισορροπία συνθέτουν ένα φινετσάτο ροζέ με φρεσκάδα.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες