
Φρεσκοκομμένο ταρτάρ μοσχαριού συνδυασμένο με ένα ποτήρι «Νi 2021», ένα ισορροπημένο πάντρεμα Μαλαγουζιάς και Ροδίτη που έχουν ζυμώσει σε πήλινους αμφορείς. Τατάκι τόνου αγκαζέ με το «Spin 2020», μια μονοποικιλιακή Νεγκόσκα που έχει συλλεχθεί σε δύο διαφορετικές στιγμές ωρίμανσης, και γλυκό πάστα βιολέτα που ανταμώνει με μια στρογγυλεμένη «Γουμένισσα» του 2019. Αυτό κι αν είναι ανατρεπτικό, Ξινόμαυρο μαζί με γλυκό (βάσει νομοθεσίας, τουλάχιστον το 20% τής ΠΟΠ Γουμένισσας είναι Νεγκόσκα και το υπόλοιπο Ξινόμαυρο)!

Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, στις 20:30, το ξενοδοχείο Daios αναβιώνει τις οινικές του εκδηλώσεις (τις οποίες είχε ξεκινήσει από το 2013 και σταμάτησε λόγω τού κορωνοϊού), μετονομάζοντάς τες σε «Nouvelle Cuisine & Wine Journeys». «Ήμασταν από τους πρώτους στη Θεσσαλονίκη που δώσαμε τη σκηνή σε έλληνες οινοποιούς να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και οι καταναλωτές να αποκτήσουν πρόσβαση στον ελληνικό αμπελώνα», λέει η Κατερίνα Δάιου, γενική διευθύντρια του ξενοδοχείου με καταγωγή από τη Νάουσα, την πόλη τού οίνου. «Θέλουμε», προσθέτει, «να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια και να ενθαρρύνουμε τον γευστικό πειραματισμό, συνδυάζοντας εξαιρετικό φαγητό με μοναδικές ελληνικές ετικέτες, όπως της Χλόης Χατζηβαρύτη. Είναι μια εμπειρία που θα μας βγάλει από τα καθιερωμένα και θα μας δώσει μια απροσδόκητη γευστική ελευθερία».
Πράγματι, είναι σημαντικό οι επιχειρηματίες τού τουρισμού να συνεργάζονται με τους εγχώριους οινοπαραγωγούς για τη συστηματική ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα. Πρώτον, διότι ενισχύουν την οινική κουλτούρα και αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν τής χώρας. Δεύτερον (και σημαντικότερο), επειδή δίνουν την ευκαιρία σε όχι και τόσο γνωστές περιοχές να προβληθούν μέσω του κρασιού, όπως η μακρινή Γουμένισσα, στις πλαγιές τού Πάικου. Η περιοχή εμπλουτίζει την οινική ταυτότητα της χώρας με την ΠΟΠ Γουμένισσα και με ΠΓΕ κρασιά από διάφορες ποικιλίες – λόγου χάρη, Μαλαγουζιά, Ροδίτη, Λημνιό κτλ.

«Ως νέα γενιά τού οινοποιείου, σκοπός μου ήταν εξαρχής να δημιουργώ κρασιά που θα ταξιδέψουν στον κόσμο και θα έχουν ελάχιστες οινολογικές παρεμβάσεις, κρασιά που θα επικοινωνήσουν το μεγαλείο των ελληνικών ποικιλιών και θα κάνουν γνωστή την περιοχή τής Γουμένισσας και τις ιδιαιτερότητές της. Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να βλέπω τα κρασιά μας να πλαισιώνουν τόσο καλές δουλειές, όπως το καινούργιο μενού τού ξενοδοχείου Daios, επιμελημένο από τον σεφ Σωτήρη Αραμπίδη. Με χαροποιεί, επίσης, ιδιαίτερα που η συγκεκριμένη εκδήλωση οργανώνεται από τρεις νέες γυναίκες επιχειρηματίες (Κατερίνα Δάιου, Ουρανία Λαμπριανίδου –έχει επιμεληθεί την οργάνωση της εκδήλωσης– και Χλόη Χατζηβαρύτη), προωθώντας έτσι τον δυναμισμό και τη δημιουργικότητα της γυναικείας επιχειρηματικότητας», μας λέει τηλεφωνικώς η Χλόη, τη στιγμή που πειραματιζόταν στο οινοποιείο με το μπλεντάρισμα των σοδειών τής περασμένης χρονιάς.