fbpx
ΑρχικήFOODWine & SpiritsΠοια είναι τα καλύτερα κρασιά και αποστάγματα;

Ποια είναι τα καλύτερα κρασιά και αποστάγματα;

Οι ειδικοί που συμμετείχαν στον 22ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης αποφάνθηκαν – αυτές είναι οι επιλογές τους.

- Advertisment -

Η ανάδειξη του «Καλύτερου Οίνου» στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης (ΔΔΟΑΘ) αποτελεί την κορυφαία στιγμή σε κάθε διοργάνωσή του. Έτσι και φέτος, στον 22ο ΔΔΟΑΘ, με τη λήξη του τριημέρου τού διαγωνιστικού τμήματος στις 11, 12 και 13 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε το τελικό του στάδιο. Σύμφωνα με τον κανονισμό τής διεξαγωγής τού διαγωνισμού, σε αυτό το τελικό στάδιο η ολομέλεια των κριτικών επιτροπών επιλέγει (μεταξύ των καλύτερων ανά κατηγορία και σε βαθμολογία οίνων) τον καλύτερο λευκό, ροζέ, ερυθρό, γλυκό, αφρώδη/ημιαφρώδη και την καλύτερη ρετσίνα, ενώ στο τέλος, μεταξύ αυτών, επιλέγει τον «Καλύτερο οίνο τού διαγωνισμού».

Η «οικογενειακή» αναμνηστική φωτογραφία όλων των βραβευμένων οινοποιών και αποσταγματοποιών.

Με τη σειρά των αποτελεσμάτων, καλύτερος οίνος τής φετινής, 22ης διοργάνωσης του ΔΔΟΑΘ είναι ο λευκός ξηρός οίνος Κάναβα Χρυσού Τσέλεπος Λαούδια Σαντορίνη 2020 (της Τσέλεπος Οινοποιητική ΑΕ).

Οι διακριθέντες ανά κατηγορία

Καλύτερος λευκός οίνος: Κάναβα Χρυσού Τσέλεπος Λαούδια Σαντορίνη 2020 (της Τσέλεπος Οινοποιητική ΑΕ).
Καλύτερος ροζέ οίνος: Vera Rosa 2021 (της Αφοί Στραταριδάκη).
Καλύτερος ερυθρός οίνος: Kolios Shiraz 2015 (της Kolios Winery).
Καλύτερος επιδόρπιος οίνος (ισοψηφία): Emilia 2010 (από το Οινοποιείο Σύλβα Δασκαλάκη ΙΚΕ) και Samos Nectar 2015 (της ΕΟΣ Σάμου).
Καλύτερος αφρώδης/ημιαφρώδης οίνος: Αμύνταιον Αφρώδης Demi Sec 2021 (του ΑΣΕΠ Αμυνταίου).
Καλύτερη ρετσίνα: Ρετσίνα Old Vines 2020 (από την Οινοποιία Αναστασίας Φράγκου).
Καλύτερο απόσταγμα του διαγωνισμού αναδείχθηκε (με την υψηλότερη βαθμολογία) το Μονοποικιλιακό Λημνιό (της Βλαδίκας ΑΒΕΕ).

Συνολικά στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 796 δείγματα (749 οίνοι και 47 αποστάγματα), κυρίως από την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ υπήρξαν και συμμετοχές από τη Βραζιλία και την Τουρκία. Τα δείγματα δοκιμάστηκαν και αξιολογήθηκαν από 25μελή κριτική επιτροπή, εξειδικευμένους οινογνώστες, οινολόγους, κατόχους Diploma WSET, sommeliers, head sommeliers, καθώς και δημοσιογράφους οίνου.

Τα μέλη τής κριτικής επιτροπής χωρίστηκαν σε πέντε διαφορετικά τραπέζια. Πρόεδροι των πέντε επιμέρους τραπεζιών-επιτροπών των κριτών, οι masters of wine Heidi Makinen, Jonas Rojerman, Justin Martindale και ο master sommelier Montone Matteo, ενώ πρόεδρος στην επιτροπή που έκρινε και αποστάγματα ήταν ο Ανδρέας Ματθίδης (DipWSET και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων). Πρόεδρος του διαγωνισμού, ο master of wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW, μια εξαίρετη προσωπικότητα της παγκόσμιας οινικής σκηνής.

Η τελετή απονομής των διακρίσεων στις οινοποιίες και αποσταγματοποιίες, τα δείγματα των οποίων απέσπασαν μετάλλια, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Μαΐου, στην Αθήνα.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι ιδιαίτερα αγαπητή και δημοφιλής μεταξύ των ελλήνων παραγωγών, καθώς θεωρείται αφορμή για την ετήσια συνάντησή τους (σε γιορτινό κλίμα), όπου συμμετέχουν μαζί με τις οικογένειες και τους συνεργάτες τους, μαζί με παράγοντες του διαγωνισμού από την οργανωτική επιτροπή και τους χορηγούς-υποστηρικτές τής διοργάνωσης.

Ως είθισται, την τελετή απονομής εγκαινιάζει η απονομή τού βραβείου «Greek Wine Industry Award», εκ μέρους όλων των ελλήνων οινοποιών, σε προσωπικότητα που έχει συμβάλει στη διάδοση της γνώσης και της πληροφόρησης για τον ελληνικό οίνο στο εξωτερικό. Φέτος, το «Greek Wine Industry Award» προσφέρθηκε στον διεθνώς καταξιωμένο κριτικό οίνου Mark Squires, υπεύθυνο των ελληνικών δοκιμών του Wine Advocate – μια οινική προσωπικότητα κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο και ένας από τους βασικούς opinion leaders της παγκόσμιας οινικής αγοράς.

Με την «οικογενειακή» αναμνηστική φωτογραφία όλων των βραβευμένων οινοποιών και αποσταγματοποιών και το πάρτι που –θεσμικά– ακολουθεί, τα φώτα τής ετήσιας διοργάνωσης του διαγωνισμού σβήνουν. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη λαμβάνουν τα ίδια τα βραβευμένα κρασιά και αποστάγματα, που φέρουν πλέον στη φιάλη τους το αυτοκόλλητο μετάλλιο που έχουν αποσπάσει, διεκδικώντας έτσι την επιλογή τού καταναλωτικού κοινού στην εγχώρια αγορά, αλλά και στο εξωτερικό, καθώς «ταξιδεύουν» σε όλα τα πλάτη και τα μήκη τής Γης.

Μια σημαντική διοργάνωση

Εδώ και 22 χρόνια, ο ΔΔΟΑΘ έχει καθιερώσει ένα αξιόλογο προφίλ, που συνδυάζει την τεχνογνωσία με την πολυετή εμπειρία και τον στόχο για συνεχή εξέλιξη. Πρόκειται για έναν ισχυρό οινικό θεσμό που αποτελεί ακόμη μία απόδειξη της τεράστιας ανάπτυξης του ελληνικού κρασιού τα τελευταία χρόνια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα, στηρίζεται απ’ όλους τους φορείς τού κλάδου και τις ενώσεις των οινοπαραγωγών στην Ελλάδα, γεγονός που επισφραγίζει την αξία του.

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες