Ο Χρήστος Παπαδόπουλος είναι wine professional sommelier, Genius in Gastronomy (papadopouloschris96@gmail.com).
Τα καταστήματα εστίασης άνοιξαν τους εξωτερικούς χώρους τους και υποδέχτηκαν το «διψασμένο» κοινό τους, τηρώντας στις περισσότερες περιπτώσεις περιορισμούς, μέτρα ασφάλειας και προστασίας. Η μουσική (μέχρι τη στιγμή που γράφεται η στήλη) αγνοείται… Εστιατόρια, καφέ και μπαρ άρχισαν να «αναπνέουν» ξανά μετά από δύο και πλέον μήνες. Ο νεότερος σε ηλικία κόσμος, εμφανώς κουρασμένος από την παραμονή στο σπίτι, γέμισε μαγαζιά και πεζοδρόμια, για να απολαύσει τον καφέ, το ποτό, το φαγητό με την παρέα και, φυσικά, το κρασί του. Την ίδια στιγμή, πολλοί τηρούν στάση αναμονής, αναμένοντας να εμβολιαστούν ή να εξομαλυνθεί η κατάσταση στο επιδημιολογικό μέτωπο.
Παρότι (και) αυτήν την περίοδο κοκτέιλ και ποτά έχουν την τιμητική τους, το κρασί δεν παύει να αποτελεί αγαπημένη συνήθεια πολλών. Πάμε, λοιπόν, να δούμε κρασιά ιδανικά γι’ αυτήν την εποχή: δοκιμάζουμε για πρώτη φορά δύο κρασιά –ένα λευκό και ένα ροζέ– από το οινοποιείο Τιτάκης (κρητικής προέλευσης), το Dárlin Rosé (που υπόσχεται να μας εκπλήξει) και μια ιταλική Valpolicella.
01
Dárlin Rosé, Εύβοια
Πηγαίνοντας στην κάβα να ψωνίσω, έπεσα πάνω σε μια κούτα με το όνομα «Dárlin Rosé». Η επωνυμία μού κίνησε την περιέργεια και με έκανε να την ανοίξω – βρέθηκα μπροστά σε μια φιάλη που κάθε άλλο παρά απαρατήρητη περνά. Αν και το περιεχόμενο ήταν εξίσου ωραίο όσο το «περιτύλιγμα», τότε σίγουρα θα είχαμε το άριστο αποτέλεσμα. Και πράγματι… Το κρασί (που κατάγεται από τα ορεινά αμπελοτόπια τής Αυλίδας, στην Εύβοια) έχει ως κυρίαρχη ποικιλία τη Λημνιώνα, συντροφιά με σταφύλια ποικιλίας Syrah. Μας παρουσιάζει ένα φινετσάτο μπουκέτο κόκκινων φρούτων, λουλουδιών και γλυκών μπαχαρικών, σε συνδυασμό με νότες γκρέιπφρουτ και λάιμ. Η δροσερή και αναζωογονητική οξύτητά του το καθιστά ιδανική επιλογή για το καλοκαίρι – και ιδανικό ταίριασμα για σαλάτες, ζυμαρικά και πιάτα θαλασσινών.
02
Valpolicella Classico Superiore 2016, Roberto Mazzi & Figli, Βένετο, Ιταλία
Τα κρασιά με την ονομασία «Valpolicella» ταυτίζονται με την περιοχή τού Βένετο, στη γειτονική Ιταλία. Από τις ποικιλίες Corvina και Veronese και το οινοποιείο τής οικογένειας Μάτσι απολαμβάνουμε μιαν εξαιρετική Valpolicella στα ποτήρια μας (και μια value-for-money επιλογή). Σε μια πρώτη ματιά παρατηρούμε ένα ερυθρό κρασί με ανοιχτό χρώμα, ενώ αρωματικά εντοπίζουμε κόκκινα φρούτα, νύξεις βοτάνων και νότες σοκολάτας. Τανικά το χαρακτηρίζουμε ως μαλακό και βελούδινο, με διάρκεια. Έχει δροσιστική οξύτητα, μέτριο σώμα και πολύ ωραία επίγευση. Σερβίρεται ιδανικά στους 16-18 βαθμούς και το επιλέγουμε για να συνοδεύσει ένα ταρτάρ μόσχου, λευκά κρέατα και τυριά.
03
Βιδιανό 2020, Titakis Wines, Κρήτη
Για πρώτη φορά δοκιμάζουμε κρασιά από το οινοποιείο Τιτάκης. Ξεκινάμε με τη λευκή ποικιλία Βιδιανό, που δικαιολογημένα αποτελεί το καμάρι τής Κρήτης. Τα τελευταία χρόνια το Βιδιανό έχει εδραιωθεί στις προτιμήσεις των οινόφιλων – και όχι άδικα, καθώς οι δυνατότητες αυτής της ποικιλίας, που έχει βρει το terroir της στο νησί τής Κρήτης, μας αφήνουν με πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Στο συγκεκριμένο κρασί παρατηρούμε μεγάλη ένταση αρωμάτων. Κυριαρχούν τα εσπεριδοειδή και τα λευκόσαρκα φρούτα, όπως το πράσινο μήλο και το αχλάδι. Τα πυρηνόκαρπα (όπως το ροδάκινο) δίνουν πολυπλοκότητα και οι ανθικές νύξεις συμπληρώνουν ένα πλούσιο μπουκέτο. Στο στόμα διακρίνουμε έντονη οξύτητα, πλούσιο σώμα, μακρά επίγευση και μια λιπαρότητα που του δίνει εξαιρετική υφή και δομή. Το σερβίρουμε δίπλα σε ψητά ψάρια, θαλασσινά και καλοκαιρινές σαλάτες.
04
Asteroza, Titakis Wines, Κρήτη
Μετά το Βιδιανό τού οινοποιείου Titakis δοκιμάζουμε την Αστερώζα, που αποτελεί το ροζέ κρασί τής οικογένειας Τιτάκη. Το όνομα «Αστερώζα» προέρχεται από τον βασιλιά Αστερίωνα, που έδωσε το όνομά του στα Αστερούσια όρη, τη νοτιότερη οροσειρά τής Ευρώπης. Το ροζέ που έχουμε στο ποτήρι μας προέρχεται από την ποικιλία Βιδιανό σε πρώτο πλάνο, με την ποικιλία Syrah στο υπόβαθρο. Αρωματικά διακρίνουμε κόκκινα φρούτα (όπως φράουλες και κεράσια), πυρηνόκαρπα (όπως το ροδάκινο και το βερίκοκο), ενώ παρόντα είναι και ορισμένα γλυκά μπαχαρικά και ανθικές νότες τριαντάφυλλου. Η δροσερή οξύτητά του, η ισορροπία και η φινέτσα του το καθιστούν ένα κρασί ιδανικό γι’ αυτήν την περίοδο. Σκέτο ή με σαλάτες, ζυμαρικά ή θαλασσινά, σερβίρεται στους 10 βαθμούς. Απολαύστε το.
«ΑΝ Η ΠΕΚΙΝΙΛΙΝΗ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ, ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΑΝΑΣΤΑΙΝΕΙ ΝΕΚΡΟΥΣ».