fbpx
ΑρχικήFOODWine & SpiritsΤα καλύτερα κρασιά για τα food & wine pairings τού Πάσχα

Τα καλύτερα κρασιά για τα food & wine pairings τού Πάσχα

Λευκά, ροζέ ή κόκκινα; Κρασιά επιδορπίου ή αποστάγματα; Ό,τι και να προτιμάτε, ένα είναι σίγουρο: στο τέλος τής ανάγνωσης αυτού του κειμένου θα είστε σε θέση να κάνετε τα ιδανικά «παντρέματα» για τα τραπεζώματα της Λαμπρής.

- Advertisment -
Γράφει ο Χρήστος Παπαδόπουλος, wine professional sommelier, «Genius in Gastronomy» (papadopouloschris96@gmail.com)

 

Καθώς μπαίνουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα και η καραντίνα ελέω τής πανδημίας τού νέου κορωνοϊού δείχνει να φτάνει στο τέλος της, αρχίζουμε να κάνουμε τα σχέδιά μας για το πασχαλινό τραπέζι, αλλά και για το παραδοσιακό δείπνο μετά την Ανάσταση, όταν συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε τη γνωστή μαγειρίτσα.

Φέτος, όπως και πέρσι, για πολλούς τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, καθώς τα περισσότερα αρνιά και κατσικάκια θα ψηθούν στον φούρνο και λιγότεροι θα είναι οι τυχεροί που θα σουβλίσουν. Η νοστιμιά όμως και η διάθεση να γιορτάσουμε τη Λαμπρή δεν θα αλλάξουν. Πάμε λοιπόν να δούμε με τι κρασιά θα εφοδιάσουμε ψυγεία και συντηρητές, ποια κρασιά θα αναζητήσουμε στη συλλογή μας και πώς θα απολαύσουμε καλύτερα τη μαγειρίτσα, το κοκορέτσι, τις πίτες και τα χειροποίητα τσουρέκια.

Για το βράδυ τής Ανάστασης

Η νηστεία ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο με την Ανάσταση και όλοι μαζευόμαστε στο σπίτι, για να τσουγγρίσουμε αβγά και να απολαύσουμε ένα πιάτο από τη χορταστική, παχύρευστη και μοσχομυρωδάτη μαγειρίτσα. Ήρθε η ώρα να ανοίξει το πρώτο κρασί μετά την Ανάσταση. Επιλέγουμε ένα κρασί λευκό, με γεμάτο σώμα, οξύτητα, ένταση αρωμάτων και μακρά επίγευση. Ένα αρωματικό Sauvignon Blanc αποτελεί ιδανική επιλογή, όπως το Sauvignon Blanc Fumé από το Κτήμα Γεροβασιλείου, ενώ το Chablis τού Γουίλιαμ Φεβρ (ποικιλίας Chardonnay) θα δέσει εξαιρετικά χάρη στη λιπαρότητα και την πολυπλοκότητά του. Για τους λάτρεις τού διεθνή και του γαλλικού αμπελώνα σάς προτείνουμε να αφαιρέσετε τον φελλό από το Sancerre τού Πασκάλ Ζολιβέ. Όσο γι’ αυτούς που δεν αποχωρίζονται τη ροζέ συνήθειά τους, έχουμε να προτείνουμε το Idylle τού La Tour Melas.

Για το τραπέζι τής Λαμπρής

Κυριακή μεσημέρι κι εμείς ετοιμάζουμε τα κρασιά όσο ψήνεται το κατσίκι, το αρνί και το κοκορέτσι και παρασκευάζονται οι λοιποί μεζέδες. Το μεσημεριανό τραπέζι απαιτεί κρασί με πλούσιο σώμα, έντονη οξύτητα να διασπά τη λιπαρότητα του κρέατος και αισθητές τανίνες να δένουν με την πρωτεΐνη.

Φυσικά, ένα Ξινόμαυρο είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Μπορούμε να επιλέξουμε το Xinomavraw από το οινοποιείο Oenops Wines στη Δράμα, μια Γουμένισσα από το Κτήμα Χατζηβαρύτη (που πλέκει το Ξινόμαυρο με τη Νεγκόσκα) ή τον Παλιοκαλιά από το Οινοποιείο Κόκκινου στη Νάουσα, ποικιλίας Ξινόμαυρο, από το αμπελοτόπι Παλιοκαλιάς.

Αν κάποιος προτιμά ένα κρασί τού διεθνούς αμπελώνα, τότε προτείνουμε το νεοκοσμίτικο Astrolabe τής ποικιλίας Pinot Noir από το Marlborough, που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει αν δεν το έχετε δοκιμάσει, ενώ, αν κάποιος αγαπά κρασιά από τη γειτονική Ιταλία, θα εντυπωσιαστεί από το Castelegiocondo, ένα Brunello di Montalcino του Frescobaldi. Τέλος, το Cyrus One τού La Tour Melas, ένα μπλεντ Cabernet Franc, Merlot και Αγιωργίτικου, θα κάνει την καλύτερη συντροφιά σε ένα κατσικάκι στον φούρνο. Φυσικά, αν κάποιος προτιμά αρνάκι φρικασέ, ο λευκός Όβηλος (Semillon – Ασσύρτικο) του κτήματος Βιβλία Χώρα (και ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά κρασιά, με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης) θα «απογειώσει» τη γαστρονομική σας εμπειρία.

Για το ιδανικό κλείσιμο του τραπεζιού

Κλείνοντας, δεν μπορούμε να παραλείψουμε το επιδόρπιο κρασί. Οι Ευχές Ερατεινές Γλυκύς από την ποικιλία Μαλαγουζιά αποτελεί έναν γλυκύ οίνο που θα σας γοητεύσει με την οξύτητα και τα γλυκά αρώματά του. Η Μαλαγουζιά όψιμου τρύγου τού Κτήματος Γεροβασιλείου και το White Port τού Ramos Pinto από την Πορτογαλία (από τις τοπικές ποικιλίες Codega, Viosinho, Rabigato και Arinto) θα κλείσουν το μεσημεριανό τραπέζι με το καλύτερο τρόπο.

Όσο για τους λάτρεις των spirits, ανοίξτε μια φιάλη Vermut Lustau και σερβίρετέ την σε ποτήρι τού κονιάκ ή σε κουπέ ποτήρι κρασιού με λίγο πάγο, ώστε να αναδείξει τα αρώματα πορτοκαλιού, τριαντάφυλλου και κανέλας. Κορυφαία ελληνική επιλογή αποτελεί και το Dark Cave, ένα παλαιωμένο τσίπουρο 5 ετών τής αποσταγματοποιίας Τσιλιλή, στη Θεσσαλία.

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες