fbpx
ΑρχικήFOODWine & SpiritsΤα νέα είναι ωραία

Τα νέα είναι ωραία

Δοκιμάζουμε νέα κρασιά ή κρασιά στις νέες τους σοδειές. Η ανανέωση είναι πάντοτε καλοδεχούμενη – ειδικά από τον ουρανίσκο.

- Advertisment -
Ο Χρήστος Παπαδόπουλος είναι wine professional sommelier, Genius in Gastronomy (papadopouloschris96@gmail.com).

Περάσαμε και τα τέλη Φεβρουαρίου και είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε την άνοιξη με τέσσερα νέα κρασιά που δοκιμάσαμε το τελευταίο διάστημα. Ένα πολυαναμενόμενο ελληνικό ροζέ που έχουμε πιει πολλάκις και κυκλοφόρησε τη νέα του σοδειά, ένα λευκό από τη Χαλκιδική (που αποτελεί αγαπημένη μας καθημερινή συνήθεια) και δύο ερυθρά: ένα από την ξακουστή Βουργουνδία τής Γαλλίας και ένα από το φημισμένο Πιεμόντε τής Βόρειας Ιταλίας, που δοκιμάσαμε για πρώτη φορά πρόσφατα και μας άφησε απόλυτα ικανοποιημένους με την επιλογή μας.

01

Idylle d’Achinos 2021, La Tour Melas, Αχινός Φθιώτιδας

Ένα από τα καλύτερα και πιο δημοφιλή ελληνικά ροζέ, στα πρότυπα της Προβηγκίας, με ανοιχτό τριανταφυλλί χρώμα και ποικιλιακή σύνθεση που θυμίζει Γαλλία (αφού το ελληνικό Αγιωργίτικο συνοδεύουν αρμονικά το Syrah και το Grenache). Εμφιαλώθηκε επιτέλους και βγήκε στην αγορά στις αρχές Φεβρουαρίου, βάζοντας τέλος στην αναμονή (και στη μεγάλη ζήτηση) καταναλωτών και όλων όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο τής εστίασης. Το οινοποιείο La Tour Melas από τον Αχινό Φθιώτιδας μας δίνει ένα κρασί που κάθε χρόνο παρουσιάζει εξέλιξη, με τη σοδειά τού 2021 να ξεχωρίζει για τη δροσερή του οξύτητα, τα έντονα αρώματα φράουλας, κερασιού και τριαντάφυλλου και την απαράμιλλη φινέτσα και πολυπλοκότητά του. Η προσμονή για τη νέα σοδειά ήταν μεγάλη – το αποτέλεσμα σαφώς μας δικαιώνει. Ένα ροζέ για όλες τις ώρες τής ημέρας, με ή χωρίς τη συνοδεία φαγητού.

02

Άκραθως Όρος, Newlands Winery, Χαλκιδική

Με θέα το Άγιον Όρος, στην περιοχή τού δήμου Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική, θα βρούμε ένα οινοποιείο που μετρά λίγα χρόνια ζωής, ωστόσο τα κρασιά του μας προκάλεσαν ιδιαίτερα ευχάριστη εντύπωση. Αμπελώνες σε υψόμετρο που φτάνει τα 700 μέτρα. Το Άκραθως Όρος είναι ένα μπλεντ των ποικιλιών Ασύρτικο και Sauvignon Blanc (ένα μπλεντ που έχουμε συνηθίσει στα κρασιά τής Δράμας και της Ανατολικής Μακεδονίας γενικότερα). Εδώ, το Ασύρτικο μας δίνει τη δροσιστική οξύτητά του και το Sauvignon Blanc τον φρουτώδη χαρακτήρα του. Αρώματα εσπεριδοειδών, γκρέιπφρουτ, αχλαδιού, νύξεις φυτικών στοιχείων και πλούσια, κρεμώδης λεμονάτη επίγευση. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το έτερο λευκό τού κτήματος, το Ασύρτικο της εσοδείας τού 2017, βραβεύτηκε στα πρόσφατα βραβεία τής Θεσσαλονίκης ως το καλύτερο Ασύρτικο για το 2021.

03

Côteaux Bourguignon, Joseph Drouhin, Βουργουνδία, Γαλλία

Ένα από τα αγαπημένα μου ερυθρά κρασιά αυτού του επιπέδου προέρχεται από το οινοποιείο τού Ζοζέφ Ντρουέν, στην περιοχή τής Βουργουνδίας. Ο Ντρουέν είναι από τους πλέον εμβληματικούς οινοπαραγωγούς παγκοσμίως, ο οποίος μάλιστα, εκτός από τη Γαλλία, δραστηριοποιείται και στη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε ένα κρασί με ονομασία προέλευσης που είναι σχετικά καινούργια – ο λόγος είναι ο εξής: κατεξοχήν στη Βουργουνδία τα ερυθρά κρασιά προέρχονται από σταφύλια Pinot Noir. Στο εν λόγω κρασί έχουμε ένα μπλεντ Pinot Noir και Gamay. Το Gamay είναι η ποικιλία από την οποία παράγονται τα διάσημα Beaujolais Nouveau. Όντας σε αφθονία και ανεκμετάλλευτα, ο Ντρουέν αποφάσισε να αξιοποιήσει τα σταφύλια Gamay, δημιουργώντας μια νέα ονομασία προέλευσης: το Côteaux Bourguignon. Μέτριο σώμα, δροσιστική οξύτητα και βελούδινες τανίνες μάς χαρίζουν ένα κρασί με κυρίαρχα τα κόκκινα φρούτα, όπως η φράουλα, το κεράσι και το κόκκινο βατόμουρο, αλλά και νότες βανίλιας.

04

Barbera d’Alba, Corino, Πιεμόντε, Ιταλία

Το φημισμένο Πιεμόντε, στη Βορειοδυτική Ιταλία, φημίζεται για τις ποικιλίες Nebbiolo και Barbera. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δοκιμάζουμε μια Barbera d’Alba τής ποικιλίας Barbera, από αμπέλια που ξεπερνούν τα πενήντα έτη. Από την κοινότητα Λα Μόρα, ζυμώνεται και ωριμάζει σε δεξαμενές, που του επιτρέπουν να καταναλώνεται άμεσα (καθότι φρέσκο). Αρώματα κόκκινων φρούτων (όπως το κεράσι και το βατόμουρο), καθώς επίσης και βιολέτες και γλυκά μπαχαρικά (όπως η γλυκόριζα και η κανέλα) συνθέτουν έναν οίνο με φινέτσα. Τραγανή οξύτητα, μέτριο σώμα και βελούδινες τανίνες δίνουν ένα κρασί με ωραία δομή και πολυπλοκότητα.

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες