fbpx
ΑρχικήFOODWine & SpiritsΤέσσερα «διαμάντια» στο ποτήρι μας

Τέσσερα «διαμάντια» στο ποτήρι μας

Κάνουμε κρας τεστ σε κρασιά* που έμειναν από 10 έως 20 χρόνια στον συντηρητή μας – και εντυπωσιαζόμαστε από την ποιότητά τους…

- Advertisment -
Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ είναι wine professional sommelier, Genius in Gastronomy.

Ιδιαίτερα Χριστούγεννα. Σίγουρα διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Αν και σπάνια χρησιμοποιώ το πρώτο ενικό, θέλω να πω ότι φέτος ήταν απαραίτητο να μείνουμε σπίτι. Σίγουρα οι φετινές γιορτές ήταν εξαιρετικά δύσκολες για την αγορά. Ως επαγγελματίας και ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης, η ζημιά ήταν πολύ μεγάλη. Αν ωστόσο επικεντρωθούμε στα θετικά, μπορούμε να πούμε ότι φέτος ήταν η μοναδική χρονιά που δεν δουλεύαμε ανήμερα των Χριστουγέννων και είχαμε άφθονο χρόνο να περάσουμε με τους δικούς μας ανθρώπους. Αναμφίβολα, το κρασί αποτελούσε καθημερινή συντροφιά – και φέτος αποφάσισα να δώσω έμφαση σε παλιές χρονιές ελλήνων και ξένων παραγωγών. Ασφαλώς, δοκιμάσαμε και φρέσκα κρασιά, ωστόσο η πλειονότητα των κρασιών ήταν ετικέτες κατά βάση ερυθρές, που υπήρχαν από 10 έως 20 χρόνια στον συντηρητή. Στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι είχαν την τιμητική τους κρασιά τού Κτήματος Γεροβασιλείου, του Κτήματος Άλφα, του La Tour Melas και ένα μοναδικό κρασί τής περιοχής τού Ερμιτάζ.

* Οι φωτογραφίες των κρασιών που προτείνουμε είναι από φιάλες που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή στο εμπόριο.

01

Κτήμα Γεροβασιλείου Ερυθρό 2003, Επανομή

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα τεράστιες προσδοκίες από ένα κρασί 17 χρόνων. Είμαι χαρούμενος που διαψεύστηκα. Και δεν διαψεύστηκα απλώς, αλλά ενθουσιάστηκα από τη δυναμική του μετά από σχεδόν μία εικοσαετία. Η βασική ερυθρή ετικέτα τού Κτήματος Γεροβασιλείου, που είναι ένα blend Merlot και Syrah τής σοδειάς τού 2003, είχε τανίνες βελούδινες (που ήταν αισθητές σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό) και μιαν οξύτητα που σίγουρα δεν φανέρωνε την ηλικία του. Τα αρώματά του ήταν φινετσάτα, με κυρίαρχα τα ώριμα μαύρα και κόκκινα φρούτα. Τα μπαχαρικά, όπως τα πιπέρια και η γλυκόριζα, δίνουν μια γλυκιά αίσθηση στο στόμα, ενώ η επίγευσή του είχε διάρκεια. Σε γενικές γραμμές, η πολυπλοκότητα και η φινέτσα του αποτέλεσαν ιδανικό συνδυασμό για ένα αρκετά απαιτητικό πιάτο, όπως η πάπια με δαμάσκηνα και πατάτες baby.

02

Κτήμα Άλφα 2004, Αμύνταιο

Ακόμη ένα κρασί που υπήρχε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας. Προέρχεται από ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία τής χώρας μας και χρονολογείται στις αρχές τού 21ου αιώνα. Είναι η βασική ετικέτα τού Κτήματος Άλφα, που εμφιαλώνεται από τις ποικιλίες Syrah, Ξινόμαυρο και Merlot. Όπως και το προηγούμενο κρασί, έτσι και το συγκεκριμένο ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Με οξύτητα τραγανή, τανίνες μαλακές, αλλά με εξαιρετική δομή, και ένα πλούσιο μπουκέτο αρωμάτων, είναι ένα κρασί που βάζει κάτω πολύ νεώτερα κρασιά. Το ώριμο φρούτο του, η βοτανικότητα και τα άνθη, όπως επίσης και τα γλυκά μπαχαρικά του, σε συνδυασμό με τη μακρά επίγευση, εντυπωσιάζουν. Το δοκιμάσαμε στους 15-16 βαθμούς, σε ποτήρι Riedel Veritas Old World Syrah, το οποίο το βοήθησε να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο.

03

Cyrus One 2009, La Tour Melas, Αχινός

Ένα από τα αγαπημένα μου ελληνικά ερυθρά κρασιά έρχεται από το Κτήμα La Tour Melas. Το Cyrus One έχει τρομερές δυνατότητες παλαίωσης και μπορεί να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Η σοδειά τού 2009 είναι η πρώτη τού συγκεκριμένου κρασιού. Έχοντας παλαιώσει για περισσότερο από μία δεκαετία στον συντηρητή, παρέα με τα δίδυμα αδελφάκια του (που πρόκειται να ανοιχθούν τα επόμενα χρόνια, ώστε να παρακολουθήσουμε την εξέλιξή τους στο πέρασμα του χρόνου), ήρθε η ώρα του στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Η οξύτητά του θύμιζε νέο κρασί, οι τανίνες του ήταν έντονες και με διάρκεια και το σώμα του πλούσιο. Τα αρώματα μαύρων φρούτων, τα πιπέρια του και η αίσθηση βανίλιας και καραμέλας από τα βαρέλια όπου παλαιώνει, σε συνδυασμό με τις ανθικές νύξεις, προσδίδουν φινέτσα. Το κρασί είναι ένα blend των ποικιλιών Cabernet Franc, Merlot και Αγιωργίτικο και επιλέξαμε να το σερβίρουμε σε ποτήρια Sophienwald Bordeaux.

04

Compagnie de L’Hermitage 2010,
Cuvée des Moines, Ερμιτάζ, Γαλλία

Κλείνοντας, δοκιμάσαμε ένα κρασί από την περιοχή τού Ροδανού, στη Νοτιοανατολική Γαλλία και στο ξακουστό Ερμιτάζ. Η συγκεκριμένη περιοχή βγάζει ορισμένα από τα καλύτερα Syrah τού κόσμου – και το Compagnie de L’Hermitage 2010 αποτελεί ένα από τα κορυφαία κρασιά τού είδους. Με τη συμπλήρωση μίας δεκαετίας από την οινοποίησή του, φαίνεται να έχει φτάσει στο απόγειό του, στο οποίο θα παραμείνει και για τα επόμενα χρόνια. Η τονισμένη και αναζωογονητική οξύτητά του, οι έντονες, αλλά τέλεια δομημένες τανίνες, το πλούσιο σώμα και η εξαιρετική πολυπλοκότητά του θα κρατήσουν το συγκεκριμένο κρασί στο υψηλότερο επίπεδο για τα επόμενα 4 με 7 χρόνια. Τα αρώματα κερασιού, οι πράσινες νότες βοτάνων, το κάπνισμά του και το ξύλο κυριαρχούν στη μύτη και στο στόμα, με την επίγευσή του να διαρκεί για αρκετή ώρα. Ιδανικός συνδυασμός με κόκκινα κρέατα ψημένα και μαγειρευτά, πίνεται στους 15 βαθμούς. Προτείνεται το σερβίρισμά του σε ποτήρι Riedel Veritas Old World Syrah, αφού πρώτα μεταγγιστεί σε καράφα για τουλάχιστον 1 με 2 ώρες.

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες