fbpx
ΑρχικήFOODWine & SpiritsΤο Citymag στο Οινόραμα

Το Citymag στο Οινόραμα

Σε αυτό και στο επόμενο τεύχος θα σας παρουσιάσουμε τα κρασιά που δοκιμάσαμε (και ξεχωρίσαμε) στο Οινόραμα, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μεγάρο, στην Αθήνα.

- Advertisment -
Ο Χρήστος Παπαδόπουλος είναι wine professional sommelier, Genius in Gastronomy (papadopouloschris96@gmail.com).

Το Citymag βρέθηκε στη μεγαλύτερη έκθεση κρασιού τής χώρας, η οποία μας έλειψε την τελευταία διετία, ελέω κορωνοϊού. Η αλήθεια είναι ότι τρεις μέρες δεν φτάνουν για να δοκιμάσεις τη δουλειά όλων των οινοποιείων τής χώρας, όπως επίσης και τα κρασιά που εισάγονται από το εξωτερικό. Πόσο μάλλον σε τέσσερις ώρες – όσο διήρκεσε η δική μου επίσκεψη… Στόχος ήταν να δοκιμάσω όσο περισσότερα κρασιά μπορούσα, κυρίως μικρότερων οινοποιείων (που δεν είχα ξαναδοκιμάσει ή που είναι δυσκολότερο να τα βρεις), αλλά και κρασιά τού διεθνούς αμπελώνα, που μου είχαν ξεφύγει. Στο μπλοκάκι με τις σημειώσεις καταγράφηκαν περισσότερα από 70 κρασιά – σήμερα θα πρέπει να χωρέσουμε στη στήλη τα τέσσερα εισαγωγής που μας έκαναν την πιο ευχάριστη εντύπωση. Στο επόμενο τεύχος θα δούμε και τα τέσσερα ελληνικά που μας εξέπληξαν ευχάριστα.

01

Marko Gure Arbasoak, Oxer Wines, Ισπανία

Ένα από τα αγαπημένα μου λευκά έρχεται από το χωριό Κορτεθούμπι τής Ισπανίας, με ονομασία προέλευσης Bizkaiko Txakolina. Οι ποικιλίες που συνθέτουν αυτό το κρασί είναι εξίσου ιδιαίτερες, καθώς αποτελείται από τις Hondarribi Zuri Zerratia, Hondarribi Zuri και Izkiota Txikia. Το συγκεκριμένο κρασί ζυμώνεται σε ένα (μεγάλο) ποσοστό σε γαλλικά, δρύινα βαρέλια και μέρος του σε δεξαμενές. Στη συνέχεια, παλαιώνει για 9 μήνες, σε επαφή με τις οινολάσπες. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η παραγωγή δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη (δεν παράγονται περισσότερες από 12.000 φιάλες κάθε χρόνο). Στα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά τώρα, συναντάμε αρώματα πράσινου μήλου και αχλαδιού, όπως επίσης ανθικές νότες και νύξεις βοτάνων. Η οξύτητά του, δροσιστική, με γεμάτο σώμα και κρεμώδη υφή. Πρόκειται για ένα κρασί με πολυπλοκότητα και ιδιαίτερο, μεταλλικό χαρακτήρα.

02

Chardonnay Reserve 2017, Villa Maria, Χοκς Μπέι, Νέα Ζηλανδία

Η αλήθεια είναι ότι είμαι αρκετά μεγάλος φαν των νεοκοσμίτικων κρασιών. Συνήθως, βέβαια, όταν επιλέγω λευκό κρασί τής Νέας Ζηλανδίας, πρόκειται για κάποιο Sauvignon Blanc. Αυτήν τη φορά, ωστόσο, την παράσταση έκλεψε ένα Chardonnay από την περιοχή Χοκς Μπέι, στο βόρειο νησί τής Νέας Ζηλανδίας. Δοκιμάζοντας το Chardonnay Reserve τής εσοδείας τού 2017, εντοπίζουμε ένα πληθωρικό κρασί με πλούσιο σώμα, τραγανή οξύτητα και βουτυράτο χαρακτήρα. Αρωματικά κυριαρχούν τα πυρηνόκαρπα φρούτα, όπως το ροδάκινο και το βερίκοκο, ενώ υπάρχουν νότες λουλουδιών και ξηρών καρπών. Πρόκειται για ένα κρασί καλοδουλεμένο, με πολύ καλή ισορροπία, παραμονή σε γαλλικό δρυ για 10 μήνες και μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης, που μπορούν να αγγίξουν τα 10 έτη. Ιδανικό ταίρι για ψαροφαγία (είτε για μεγάλα ψητά ψάρια είτε για μαγειρεμένα, όπως φρικασέ).

03

Forster Pechstein 2015, Library Release, Villa Wolf, Γερμανία

Μετά το Library Release τού 2013, ήρθε να μας συστηθεί και το Library Release τού 2015. Το συγκεκριμένο κρασί ποικιλίας Riesling προέρχεται από το αμπελοτόπι Forster Pechstein, στην ευρύτερη περιοχή τού Πφαλτς, όπου βρίσκεται το οινοποιείο Villa Wolf. Η συγκεκριμένη φιάλη χαρακτηρίζεται ως «Library Release», καθώς, παρότι ο τρύγος είναι εσοδείας 2015, το κρασί κυκλοφόρησε μόλις φέτος, αφού παλαίωσε έναν χρόνο στις οινολάσπες του και έπειτα αφέθηκε να παλαιώνει μέσα στη φιάλη του. Στα χαρακτηριστικά τώρα, διακρίνεται από έντονη οξύτητα, ορυκτό και μεταλλικό χαρακτήρα (προϊόν τού μαύρου βασάλτη τού υπεδάφους τού αμπελώνα). Αρωματικά συναντάμε πυρηνόκαρπα φρούτα (όπως βερίκοκο και ροδάκινο), αλλά και νότες λάιμ και φρούτου τού πάθους. Στο στόμα συναντάμε νότες μελιού, ενώ τα βερίκοκα και τα ροδάκινα παραπέμπουν σε γλυκά τού κουταλιού και μαρμελάδες, προσδίδοντας στο κρασί περιπλοκότητα και φινέτσα. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον όγκο και τη διαφορετικότητά του σε σύγκριση με άλλα, πιο φρέσκα Riesling.

04

Barolo del Comune di La Morra 2017, Corino, Πιεμόντε, Ιταλία

Φυσικά, δεν μπορούσαμε να αφήσουμε παραπονεμένους τους λάτρεις τού κόκκινου κρασιού. Σε προηγούμενη δημοσίευση μιλήσαμε για άλλο ένα κρασί τού συγκεκριμένου οινοποιείου, το οποίο αγαπήσαμε τελευταία: το οινοποιείο Corino, από το θρυλικό Πιεμόντε τής Βόρειας Ιταλίας, με τα τρομερά Barolo. Το συγκεκριμένο κρασί (τής ποικιλίας Nebbiolo) προέρχεται από αμπέλια άνω των 50 ετών στην περιοχή Λα Μόρα, με παραγωγή που συνολικά δεν ξεπερνά τις 50.000 φιάλες για όλα τα κρασιά τού οινοποιείου. Η ζύμωση γίνεται σε δεξαμενές, ενώ στη συνέχεια παλαιώνει για δύο χρόνια σε γαλλικά, δρύινα βαρέλια, χαρίζοντάς μας ένα κρασί με ωραία δομή, μέτριο προς γεμάτο σώμα, τονισμένη οξύτητα και έντονες, αλλά καλοδουλεμένες τανίνες. Αρωματικά εντοπίζουμε κόκκινα φρούτα (όπως κεράσι, φράουλα και κόκκινο βατόμουρο), νότες βιολέτας, γλυκά μπαχάρια, σοκολάτα και γήινες νύξεις. Προτείνεται μετάγγιση, ενώ θα το απολαύσετε σε ποτήρι Pinot Noir Βουργουνδίας.

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες