fbpx
ΑρχικήFOODWine & SpiritsΖέσταμα ενόψει εορτών

Ζέσταμα ενόψει εορτών

Άλλος ένας μήνας, άλλο ένα τεύχος μάς βρίσκει στο σαλόνι τού Citymag με τα αγαπημένα μας κρασιά.

- Advertisment -
Ο Χρήστος Παπαδόπουλος είναι wine professional sommelier στο «Classico» bistro moderne (papadopouloschris96@gmail.com)

Τελευταίο τεύχος πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και το τεύχος των εορτών. Αυτήν τη φορά παίρνουμε αφορμή από την Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου, που γιορτάστηκε την 1η Νοεμβρίου και είναι αφιερωμένη στην κορυφαία, ίσως, ελληνική ερυθρή ποικιλία. Την πρώτη ημέρα τού Νοεμβρίου οι απανταχού οινόφιλοι τη γιόρτασαν με παρουσιάσεις και γευσιγνωσίες Ξινόμαυρων, επιλέγοντας να ανοίξουν κρασιά αποκλειστικά τής συγκεκριμένης ποικιλίας. Το Ξινόμαυρο βρίσκει το terroir του κυρίως σε τέσσερις περιοχές – τη Νάουσα, τη Γουμένισσα, το Αμύνταιο και τη Ραψάνη. Πάμε να δούμε τέσσερα Ξινόμαυρα, τα οποία ξεχωρίζουμε.

01

Xinomavraw 2018, Oenops Wines, Δράμα

Το οινοποιείο Oenops Wines, στην περιοχή τής Δράμας, είναι σχετικά νέο. Η εμπειρία και η παρουσία τού ιδιοκτήτη (και οινολόγου) Νίκου Καρατζά στον χώρο τού κρασιού, ωστόσο, είναι μεγάλη και μακρόχρονη. Τα τελευταία χρόνια, μέσα από το οινοποιείο του στη Δράμα, μας χαρίζει ορισμένα «κοσμήματα». Φιλοσοφία του είναι να αναδεικνύει γηγενείς ποικιλίες από το terroir τους. Αυτήν τη φορά δοκιμάζουμε το Xinomavraw, το οποίο προέρχεται από αμπέλια σε Νάουσα, Ραψάνη και Γουμένισσα και παλαιώνει σε αμφορέα, ενώ είναι αφιλτράριστο. Ένα κρασί πολύπλοκο, με τονισμένη οξύτητα, τανίνες στιβαρές και μακρά επίγευση. Στη μύτη και στο στόμα συναντάμε βιολέτες, βατόμουρα, αρώματα ελιάς και λιαστής ντομάτας (τυπικά αρώματα Ξινόμαυρου, με λίγα λόγια). Χάρη στην ιδιαίτερη οινοποίησή του, απαιτεί μετάγγιση, για μεγαλύτερη απόλαυση. Το συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

02

Ξινόμαυρο Reserve 2017, Κτήμα Άλφα, Αμύνταιο

Το premium Ξινόμαυρο από το Κτήμα Άλφα, στην αμπελουργική ζώνη τού Αμυνταίου, ονομάζεται Ξινόμαυρο Reserve και ανήκει στην premium σειρά κρασιών τού οινοποιείου με την ονομασία «Οικοσύστημα». Πρόκειται για ένα κρασί που προέρχεται από ένα μοναδικό αμπελοτόπι με την ονομασία «Μπάρμπα-Γιάννης», γι’ αυτό και τιτλοφορείται «Single Vineyard». Το Ξινόμαυρο Reserve έχει μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης και θεωρώ ότι θα είναι στο απόγειό του για την επόμενη δεκαετία. Στα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά του παρατηρούμε ένα έντονο ρουμπινί χρώμα, ενώ αρωματικά το μαύρο φρούτο (όπως το αποξηραμένο δαμάσκηνο) κυριαρχεί, σε συνδυασμό με αρώματα ντομάτας και νότες μπαχαρικών. Η παλαίωσή του σε δρύινο βαρέλι τού δίνει όγκο και ενισχύει τα αρώματα βανίλιας και μπαχαρικών. Στο στόμα συναντάμε ένα κρασί με πλούσιο σώμα, πληθωρικές, αλλά καλοδουλεμένες τανίνες, μέτρια προς έντονη οξύτητα και μακρά επίγευση. Πρόκειται για ένα κρασί με πολυπλοκότητα, ισορροπία και πολύ καλή δομή.

03

Γη και Ουρανός 2020, Οινοποιείο Θυμιόπουλου, Νάουσα

Ένα από τα αγαπημένα μου ελληνικά ερυθρά από έναν από τους πιο χαρισματικούς οινοποιούς τής Ελλάδας. Δεν το λέω εγώ: το είπε το κορυφαίο περιοδικό κρασιού στον κόσμο, το «Decanter», αναδεικνύοντάς τον «κορυφαίο ανερχόμενο οινοποιό» παγκοσμίως. Το «Γη και Ουρανός» προέρχεται από αμπελοτόπια στα χωριά Τρίλοφος και Φυτεία, στην περιοχή τής Νάουσας. Παλαιώνει για 18 μήνες σε γαλλικά, δρύινα βαρέλια. Ένα κρασί με ωραία, υψηλή οξύτητα και έντονες, αλλά την ίδια στιγμή στρογγυλές και καλοδουλεμένες τανίνες. Πλούσιο σώμα, ισορροπία και πολυπλοκότητα. Συναντάμε αρωματικά κόκκινα φρούτα, μπαχάρια, βοτανικά χαρακτηριστικά και νότες βανίλιας και κέδρου, ενώ δεν λείπουν και τα ιδιαίτερα αρώματα ντομάτας και ελιάς.

04

Ξινόμαυρο 2018, Κτήμα Καρυδά, Νάουσα

Ένα Ξινόμαυρο από την περιοχή Άνω Γάστρα, στη Νάουσα (ένα από τα πιο ιδιαίτερα και υψηλού επιπέδου αμπελοτόπια τής περιοχής). Η οικογένεια Καρυδά παράγει αυτό το εξαιρετικό Ξινόμαυρο – και μάλιστα σε πολύ λίγες φιάλες ετησίως, θέτοντας τον πήχη ψηλά. Μετά τον τρύγο, το κρασί παραμένει σε γαλλική δρυ για δύο χρόνια και στη συνέχεια για άλλους 5-6 μήνες στη φιάλη. Όπως και στα προηγούμενα Ξινόμαυρα (άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό τής ποικιλίας), παρατηρούμε πολυπλοκότητα. Εδώ, ωστόσο, ξεχωρίζουμε και την ισορροπία. Οι τανίνες είναι τόσο έντονες όσο και βελούδινες, η οξύτητα υψηλή και το σώμα γεμάτο. Μαύρα φρούτα, ντομάτα, πιπέρια και τα αρώματα από το βαρέλι είναι κυρίαρχα. Η παλαίωσή του μπορεί να ξεπεράσει και τα 10 έτη.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο έντυπο Citymag της 19.11.2022.

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες