Πορτρέτα: Σάκης Γιούμπασης.
Σίγουρα τους έχετε πετύχει σε κάποιον από τους κεντρικούς δρόμους τής Θεσσαλονίκης να περπατούν – συνήθως σε μεγάλες παρέες. Πρόσωπα αναψοκοκκινισμένα και χαρούμενα, περπάτημα γρήγορο, φωνές δυνατές, χαμόγελα και γέλια: για τους 350 αμερικανούς φοιτητές που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη από τον περασμένο Οκτώβριο ο λόγος, στο πλαίσιο του προγράμματος Study Abroad τού ACT – American College of Thessaloniki.
Η πλειονότητά τους προέρχεται από το Northeastern University, ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, που κάνει δεκτό κάθε χρόνο μόνο το 18% των υποψηφίων του. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες παρακολουθούν μαθήματα του εξαμήνου τους στις εγκαταστάσεις τού ACT, στη Θεσσαλονίκη, κυρίως στους τομείς STEM και Business, καθώς και μαθήματα από τον χώρο των Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Φέτος η Θεσσαλονίκη υποδέχθηκε τον μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών και φοιτητριών που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, καθιστώντας το πρόγραμμα του ACT το μεγαλύτερο στη χώρα. Από το 1997, όταν ξεκίνησε το Study Abroad, συνολικά 4.475 ξένοι φοιτητές κατέφτασαν για σπουδές στο ACT, έζησαν στη Θεσσαλονίκη (συνεισφέροντας με τουλάχιστον 7 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο στην οικονομία τής πόλης και της ευρύτερης περιοχής), προσέφεραν χιλιάδες ώρες εθελοντικής εργασίας και, επιστρέφοντας, μετέφεραν στην πατρίδα τους τις εντυπώσεις και τις εμπειρίες τους, λειτουργώντας ως «πρεσβευτές» τής Ελλάδας στις ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προηγούμενα χρόνια (και ώς την έναρξη της πανδημίας) οι συγκεκριμένοι φοιτητές προσέφεραν κατά μέσον όρο 4.000 ώρες εθελοντικής εργασίας ετησίως σε νοσοκομεία, εκκλησίες, κέντρα νεότητας, καθαρισμούς δημοσίων χώρων και σχολεία, συντρέχοντας το έργο σωματείων και οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη. Ειδικά φέτος, οι αμερικανοί φοιτητές συμμετείχαν στο 7ο Διεθνές Περπάτημα για την Ελευθερία (Walk for Freedom), στη Θεσσαλονίκη (το διοργάνωσε στις 16 Οκτωβρίου, κατά της εμπορίας ανθρώπων, η μη κυβερνητική οργάνωση Α21), όπως επίσης και στον διεθνή μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» και στον διεθνή νυχτερινό ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης, στις 21 Νοεμβρίου.
Το «Travel.now» συνάντησε κάποιους από τους συγκεκριμένους φοιτητές, ζητώντας να μάθει την άποψή τους για τη Θεσσαλονίκη. Πώς βλέπουν την πόλη τα μάτια ενός «outsider», που καλείται να περάσει μερικούς μήνες στη Θεσσαλονίκη ως «local»; Τι τους αρέσει; Ποια είναι τα στέκια τους; Και τι θα μεταφέρουν ως εντύπωση, επιστρέφοντας στην πατρίδα τους; Οι απαντήσεις τους παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Τζέισον Άιχνερ
φοιτητής
«Είμαι 21 ετών, με καταγωγή από το Σινσινάτι τού Οχάιο. Σπουδάζω Χρηματοοικονομικά στο Πανεπιστήμιο Bentley, στη Βοστώνη τής Μασαχουσέτης. Αυτό το φθινόπωρο σπουδάζω για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο στο ACT, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Study Abroad – μια καταπληκτική εμπειρία λόγω των πολλών και διαφορετικών πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και περιβαλλοντικών εμπειριών που μας προσφέρονται.
»Στη Θεσσαλονίκη αγαπώ να τριγυρίζω στη Νέα Παραλία με τους φίλους μου. Η θέα είναι υπέροχη από εκεί – συχνά νοικιάζουμε πατίνια, για να μετακινηθούμε προς το κέντρο τής πόλης. Καθ’ οδόν προς το κέντρο, πάντοτε κάνουμε μία στάση για να δούμε τον Λευκό Πύργο, ένα μνημείο με το οποίο ταυτίζεται η πόλη.
»Γενικά, η εμπειρία των σπουδών μου στη Θεσσαλονίκη είναι καταπληκτική. Θα είμαι για πάντα ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία να βιώσω μια νέα κουλτούρα και έναν νέο τρόπο ζωής».
Ζέα Σέγκνιτζ
φοιτήτρια
«Είμαι φοιτήτρια Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Northeastern, στη Βοστώνη. Αυτό το εξάμηνο σπουδάζω στο ACT, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Study Abroad. Η φοιτητική μου εμπειρία εδώ είναι συναρπαστική από κάθε άποψη, καθώς περιλαμβάνει μαθήματα Χημείας στα εργαστήρια, αλλά και επισκέψεις σε ιστορικά μνημεία και γνωριμία με όλες τις θρησκείες, μέσα από το μάθημα της Θρησκειολογίας. Από κοινωνικής άποψης, στο ACT υπάρχει μια ζωντανή, υποστηρικτική κοινότητα, στην οποία αισθάνομαι πολύ άνετα, παρά το γεγονός ότι βρίσκομαι πολύ μακριά από το σπίτι μου.
»Μου αρέσει πάρα πολύ που γνωρίζω τη Θεσσαλονίκη! Με έχει εντυπωσιάσει το μνημείο τής Ροτόντας, ιδίως μετά την επίσκεψη που κάναμε εκεί, στο πλαίσιο του μαθήματος ‘Ιστορία τής Θεσσαλονίκης’ που έχουμε στο ACT. Μεταξύ των μαθημάτων και της ανακάλυψης της πόλης, περνώ το μεγαλύτερο μέρος τού ελεύθερου χρόνου μου στη Νέα Παραλία. Κάποιες στιγμές κάθομαι μόνη μου στην προκυμαία, διαβάζοντας το βιβλίο μου την ώρα που πέφτει ο ήλιος. Άλλες φορές κάνω βόλτα το βράδυ, με τους φίλους μου. Η παραλία δεν σταματά να με εντυπωσιάζει με τη φυσική της ομορφιά και το ζωντανό πλήθος που προσελκύει».
Άντονι Αλντουίνο
international coordinator (IC) του προγράμματος N.U.in τού Πανεπιστημίου Northeastern
«Το καλύτερο κομμάτι τής συνεργασίας μας με το ACT είναι να βοηθούμε τους φοιτητές να ανακαλύψουν την υπέροχη κουλτούρα και τον πολιτισμό τής πόλης και συνολικά της Ελλάδας.
»Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό τής Θεσσαλονίκης είναι η μείξη των πολιτισμών. Ο τρόπος με τον οποίον ολόκληρες αυτοκρατορίες, πληθυσμοί και πολιτισμοί μετακινήθηκαν, για να δημιουργήσουν αυτήν τη μοναδική και δυναμική πόλη, είναι πραγματικά απίστευτος.
»Το αγαπημένο μου μέρος σε κάθε πόλη είναι τα γήπεδα μπάσκετ. Έχω παίξει στο γήπεδο όπου έπαιζε ο Γιάννης Αντετοκούμπο στα Σεπόλια, στο γήπεδο ‘Drazen Petrovic’ στο Ντουμπρόβνικ και σε μερικά θρυλικά πάρκα στη Νέα Υόρκη. Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να συγκριθεί με το να παίζω μπάσκετ στα γήπεδα της Νέας Παραλίας, την ώρα που δύει ο ήλιος. Το δεύτερο αγαπημένο μου είναι οι βραδιές καραόκε, κάθε Τρίτη, στο ‘WonderWall’».
Κατίνα Ντελγκάδο
φοιτήτρια
«Είμαι 17 ετών και η καταγωγή μου είναι από τη Γουατεμάλα. Δεν έχω αποφασίσει ακόμη τι θα σπουδάσω, γι’ αυτό και επέλεξα να έρθω για το λεγόμενο ‘gap year’ στη Θεσσαλονίκη και στο ACT, για να παρακολουθήσω διάφορα μαθήματα, προκειμένου να καταλήξω στο πτυχίο που θα ήθελα να αποκτήσω. Στο ACT απέκτησα καταπληκτικούς φίλους, παρακολούθησα τα πιο ενδιαφέροντα μαθήματα σε τάξεις όπου η πνευματική πρόκληση ήταν διαρκής, μέσα σε πολύ θετική, συνολικά, ατμόσφαιρα, με πρόσχαρους και φιλικούς ανθρώπους.
»Στη Θεσσαλονίκη αγαπώ πολύ το σύνολο των ιστορικών μνημείων και των χώρων που βρίσκονται στον αστικό ιστό, όπως είναι η Αγία Σοφία, η Ροτόντα και τα μουσεία. Το να περπατώ στην πόλη, να ανακαλύπτω τα μνημεία και να αντιλαμβάνομαι την ιστορία τους μου επέτρεψε να βιώσω την πόλη μέσα από μια νέα οπτική.
»Στον ελεύθερο χρόνο μου προτιμώ τη βόλτα στην παραλία. Το να είμαι κοντά στη θάλασσα είναι ό,τι καλύτερο έχω ζήσει τις ημέρες που είμαι εδώ».