Αρχική LIFE Urban Culture Αναζητώντας τη γεύση τής πόλης

Αναζητώντας τη γεύση τής πόλης

- Advertisment -

Editorial

Γράφει ο Άγγελος Ν. Βάσσος.

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΙΑ ΜΗΤΡΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. ΚΙ ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΑ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΝ ΜΑΣ, ΤΟΤΕ Η ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ (ΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΛΑΣΑΡΟΥΜΕ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ –ΚΥΡΙΩΣ – ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ ΩΣ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟ, ΣΥΝΕΠΕΣ ΚΑΙ ΕΥΠΩΛΗΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ) ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΗΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΒΑΣΗ.

Είναι περίεργο πόσο γαληνευτική μπορεί να είναι μια μυρωδιά ή μια γεύση – αλλά και πόσο ξεσηκωτική ταυτόχρονα. Ειδικά αυτές τις πρώτες δροσερές ημέρες τού φθινοπώρου, με το χώμα να αρχίζει να αναδύει τις μοσχοβολιές τού αναστημένου υπεδάφους στον απόηχο των πρώτων βροχών, οι γαστριμαργικοί αρωματολάγνοι θα μπορούσαν να κάνουν τον Ζαν-Μπατίστ Γκρενούιγ, τον σκοτεινό ήρωα τού Πάτρικ Ζίσκιντ στο μπεστ σέλερ του «Το Άρωμα», να κρυφτεί από ντροπή. Δεν χρειάζονται πολλά. Το άρωμα ενός καυτού εσπρέσο στις 9 το πρωί, όταν η δροσιά απαιτεί ήδη ένα ζεστό ρόφημα για να αγαλλιάσει το σώμα. Ένα πλακάκι μαύρης σοκολάτας στο πλευρό του, τόσο όσο, ίσα για να ισορροπήσει με τη μετριοπαθή και συνεσταλμένη γλύκα του την καλοδεχούμενη αψάδα τής πίκρας τού καφέ. Η μοσχοβολιά, περνώντας από τον φούρνο τής γειτονιάς, τής φρεσκοψημένης ζύμης, που στα χέρια τού μάστορα αρτοποιού γίνεται καρβελάκι λευκό ή ολικής ή πολύσπορο ή με μυρωδικά ή με τυριά ή με αλλαντικά ή με σκόρδο ή με κρεμμύδι ή με λαχανικά (ένα σύμπαν γαστρονομικών επιλογών, τις οποίες περιορίζει αποκλειστικά η φαντασία τού πλάστη), αλλά και ψωμάκι, κρουασάν, τσουρέκι, κουλούρι Θεσσαλονίκης – ένας κόσμος από καλούδια. Ευωχία!

Μυρωδιές και γεύσεις που ζεσταίνουν την ψυχή και γαληνεύουν το στομάχι. Αλλά και που, την ίδια στιγμή, παρασύρουν το μυαλό σε ταξίδια. Λένε ότι η τοπική κουζίνα αποτελεί ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα κάθε τόπου – και όχι άδικα. Ανατρέξτε στη μνήμη σας, σε ταξίδια που κάνατε πρόσφατα ή παλαιότερα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, και είμαι σίγουρος ότι θα βρείτε κάποιο φαγητό, κάποιο γλυκό, ένα κρασί ή κάποιο ρόφημα το οποίο συνδέσατε τόσο έντονα με την ταξιδιωτική σας εμπειρία, ώστε η δοκιμή του και μόνο σήμερα να σας κάνει να ανακαλείτε εκείνη την απόδραση. Σε ό,τι με αφορά, ακόμη θυμάμαι τις πρώτες ημέρες που βρέθηκα μόνος, μακριά από το σπίτι μου, στο εξωτερικό, σε ηλικία 20 χρόνων. Μία από τις κύριες τροφές στο τραπέζι μας, σχεδόν καθημερινά, ήταν μια μακαρονοσαλάτα που προμηθευόμασταν από το salad bar ενός σούπερ μάρκετ (δεν επρόκειτο για κάποιο delicatessen, αλλά για κατάστημα μιας mainstream αλυσίδας). Δεν είχε κάτι αξιοπρόσεκτο – ζυμαρικά (βίδες, αν θυμάμαι καλά), μαγιονέζα τού εμπορίου, καρότο και πατάτα κομμένα σε κυβάκια και μερικά μπιζέλια. Κι όμως: αυτή η μακαρονοσαλάτα τού συρμού, η κάθε άλλο παρά γκουρμέ, έχει καταχωριστεί στη μνήμη μου ως η νοστιμότερη μακαρονοσαλάτα που έχω γευθεί ποτέ. Όχι επειδή ήταν αντικειμενικά το προϊόν κουζινικής virtuosité, αλλά επειδή αυτή η σαλάτα, που την απολαμβάναμε με φίλους καθισμένοι στους ξύλινους πάγκους ενός καθιστικού στο πάρκο, στην εξοχή τής Βαυαρίας, συνδέθηκε στο μυαλό μου με το πρώτο πραγματικό «ξεπέταγμα», με την πρώτη πραγματική εμπειρία ενήλικης ζωής. Κι αυτό το γεγονός τής δίνει προστιθέμενη αξία αξεπέραστη.

Λέγονται πολλές παραδοξολογίες για τη Θεσσαλονίκη – όπως το αμίμητο «συμπρωτεύουσα», μια παγκόσμια πρωτοτυπία, λες κι αν η Αθήνα κρυολογήσει θα αναλάβει προσωρινά η Θεσσαλονίκη στο πόδι της. Πλάι στα πολλά (και πολλές φορές ανόητα) που λέγονται, ωστόσο, υπάρχουν και κάποια που έχουν πραγματικό αντίκρισμα. Όπως, για παράδειγμα, το ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί τη γαστρονομική πρωτεύουσα της χώρας μας. Δεν πρόκειται περί τοπικισμού – και αυτό το αποδεικνύουν τα ίδια τα γεγονότα. Η πόλη γέννησε και εξακολουθεί να γεννά σεφ που διακρίνονται πανελλαδικά (συνήθως αφού προηγουμένως μεταναστεύσουν στην Αθήνα, για λόγους πρακτικών και επικοινωνιακών logistics). Δημιουργεί concepts που αναπαράγονται urbi et orbi με επιτυχία, δημιουργώντας νέες σχολές. Επινοεί συνταγές, γαστρονομικούς νεολογισμούς, συνθέσεις και μετεξελίξεις που γρήγορα γίνονται success stories, ακόμη και εκτός συνόρων. Φιλοξενεί καταστήματα εστίασης που μπαίνουν σε διεθνείς «Βίβλους» τού στιλ και του ντιζάιν για την αισθητική και τη λειτουργικότητά τους.

Ναι: η Θεσσαλονίκη είναι στη διαχρονία της μία μήτρα γαστρονομικού πολιτισμού. Κι αν ισχύει το ότι οι γεύσεις είναι ένα από τα πιο ισχυρά αναμνηστικά των ταξιδιών μας, τότε η γευστική παράδοση της πόλης μπορεί να αποτελέσει (αν καταφέρουμε να την οργανώσουμε και να την πλασάρουμε εντός και –κυρίως – εκτός συνόρων ως συνεκτικό, συνεπές και ευπώλητο τουριστικό προϊόν) ένα από τα δυνατά χαρτιά της όχι μόνο για την προσέλκυση τουριστικού εισοδήματος, αλλά και για την αναδιοργάνωσή της σε μια νέα βάση, που θα μπορούσε να είναι ταυτόχρονα οικονομικά σταθερή, αλλά και συναρπαστικά απολαυστική.

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες