Αρχική LIFE Urban Culture Γαστρονομική κουλτούρα

Γαστρονομική κουλτούρα

- Advertisment -

Mina tastes

Γράφει η Μίνα Αποστολίδη.

ΓΥΡΩ ΣΤΟ 1995 ΑΡΧΙΣΑΜΕ ΝΑ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ, ΧΑΡΗ ΣΤΗ ΓΛΥΚΙΑ «ΤΡΕΛΑ» ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΕΦ, ΠΟΥ ΘΕΛΗΣΑΝ ΝΑ ΕΞΕΛΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΑΝΑΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ, ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΤΑ ΠΙΑΤΑ ΤΟΥΣ. ΑΠΟ ΤΟ 2000 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΠΟΛΛΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕΦ ΜΕ ΜΕΡΑΚΙ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΤΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΟΤΑΝ ΕΡΧΟΜΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ «ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ» ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ.

Ελλάδα, ΗΠΑ, Μέση Ανατολή, Βέλγιο: είναι οι περιοχές όπου έζησα μέχρι στιγμής τη ζωή μου, από το 1991 ώς σήμερα. Είμαι τυχερή, καθώς έχω ταξιδέψει και σε πολλές ακόμη. Ανέκαθεν παρατηρούσα πώς παρουσιαζόταν η ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της από εστιάτορες, σεφ, εμπόρους και παραγωγούς. Μέχρι πρόσφατα, αυτά που συναντούσες στο εξωτερικό ήταν τα κλασικά – σπανακόπιτα, μουσακάς, σαλάτα χωριάτικη να έχουν μετατραπεί σε κάτι «άλλο», που να ταιριάζει με τις τοπικές γεύσεις. Έτσι, χάνουν την αυθεντικότητά τους. Λάθος εικόνα Ελλάδας.

Από τα μέσα τής δεκαετίας τού 1990 ξεκίνησε μια συνειδητοποιημένη προσπάθεια από σεφ, δημοσιογράφους και κριτικούς γεύσης για την ανάδειξη ενός γαστρονομικού πολιτισμού άνω των 2.500 χρόνων. Γύρω στο 1995 αρχίσαμε να βιώνουμε την αναγέννηση της εθνικής κουζίνας, χάρη στη γλυκιά «τρέλα» μιας νέας γενιάς ελλήνων σεφ, που θέλησαν να εξελίξουν την ελληνική κουζίνα ανατρέχοντας στις ρίζες, αναδεικνύοντας ξεχασμένα προϊόντα, χρησιμοποιώντας τα στα πιάτα τους. Από το 2000 μέχρι σήμερα, πολλοί νεότεροι έλληνες σεφ με μεράκι και γνώσεις κατάφεραν να οδηγήσουν τη γαστρονομία σε ακόμη πιο υψηλό επίπεδο, συνδυάζοντας τη σύγχρονη τεχνογνωσία με την ουσία τής ελληνικότητας. Αυτά είναι καταπληκτικά πράγματα. Το μόνο που με νοιάζει όταν έρχομαι στη Θεσσαλονίκη είναι να ανακαλύπτω καινούργια γαστρονομικά «διαμάντια» τής πόλης μας.

Στο εξωτερικό υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα που παρουσιάζουν σωστά, με σεβασμό και ευθύνη, τις εθνικές γαστρονομίες, λειτουργώντας ως πρεσβευτές τής χώρας τους. Έχει γίνει όμως πολλή δουλειά, που απαιτεί μεράκι για το λειτούργημα του να προσφέρεις τροφή στην καλύτερη δυνατή ποιότητα.

Ζω στις Βρυξέλλες. Εδώ βρίσκεις απ’ όλα όσον αφορά τα ελληνικά εστιατόρια, με μια (ελπιδοφόρα) τάση σεβασμού και προσπάθειας για ανάδειξη της εθνικής μας γαστρονομίας: από το σούπερ μάρκετ ώς τους εισαγωγείς ελληνικών προϊόντων, κάποιος μπορεί να βρει εύκολα ένα καλό λάδι, ένα ελληνικό γιαούρτι, μια σοβαρή φέτα. Αυτά είναι οι βάσεις για να ξεκινήσουμε, έχουμε όμως μακρύ δρόμο.

Στο επόμενο τεύχος, με το καλό, θα σας μιλήσω για τα βιολογικά βύσσινα που αγοράζω από παραγωγό κάτω από τον Όλυμπο και για το πώς τα αξιοποιώ για τις σοκολάτες μου, στο πλαίσιο αυτής της ευθύνης απέναντι στον γαστρονομικό μας πολιτισμό, μέσα ή έξω από την ευλογημένη χώρα μας.

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες