Αρχική LIFE Urban Culture Πρώτη ύλη

Πρώτη ύλη

- Advertisment -

Mina tastes

Γράφει η Μίνα Αποστολίδη.

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΤΙΚΟ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΤΙ ΟΙΚΕΙΟ ΑΠΟ ΜΙΑΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ.

«Θυμίζω πως το deadline είναι την επόμενη Δευτέρα» μού γράφει ο Άγγελος Βάσσος. «Το θυμάμαι» του απαντώ – κι έρχεται ασυναίσθητα στο μυαλό μου η γιαγιά μου η Δέσποινα, η «μάμμη», να μου δίνει το «γιάντες»: εκείνο το λεπτό κοκαλάκι τής κότας που, αν στο έδινε ο συμπαίκτης σου κι έλεγες «το θυμάμαι», κέρδιζες, ενώ, αν το έπαιρνες ασυναίσθητα, έχανες. Έχανα σχεδόν πάντοτε κι εκείνη γελούσε. Γελούσε μ’ εκείνο το γάργαρο, αληθινό και ψιλοπονηρό της γέλιο, το ίδιο μ’ εκείνο που είχε, όταν μας διηγούταν μια καλοκαιρινή ιστορία από τον Άγιο Λαυρέντη τού Πηλίου: «Μάζεψαν, λοιπόν, η γιαγιά μου και η θεία μου κλαδιά βατομουριάς έναν Αύγουστο, για να βγάλουνε τα φρούτα και να κάνουνε μαρμελάδα. Φορτωμένες όπως γυρνούσαν στο σπίτι, συναντούσαν χωριανούς, που τις κοιτούσαν περίεργα και μουρμούριζαν. Κάποια στιγμή, μια γνωστή τους ντόπια σταματάει και τις ρωτάει: ‘Βάτα; Τι θα τα κάνετε, μωρέ, τα βάτα; Αυτά τα τρών’ οι κατσίκες!’». Στην ελληνική ύπαιθρο το 1977, τα βατόμουρα ήταν φαγητό για τα ζώα.

Στο μεταξύ, μάθαμε και προχωρήσαμε. Ανακαλύψαμε φρούτα, αγριόχορτα και βότανα που υπάρχουν άφθονα στην ελληνική φύση και τα εντάξαμε στην κουζίνα μας και στη διατροφή μας.

Στο Πήλιο, μία δεκαπενταετία αργότερα, έτυχε να είμαι πάλι με τη μάμμη. Θαύμαζα δύο γλάστρες με πλούσιο δυόσμο σε μιαν αυλή. Βγήκε η κυρία τού σπιτιού και της λέω: «Καμαρώνω τον δυόσμο σας. Φαντάζομαι τι τσάγια και τι νόστιμα φαγητά θα κάνετε μ’ αυτόν…». Με κοίταξε μπερδεμένη: «Κοπέλα μου, δεν ξέρω τι λες… Εγώ για ομορφιά το ‘χω, δεν τρώγεται». Κοιταχτήκαμε με τη γιαγιά μου συνωμοτικά κι εκείνη, με το πονηρό της χαμόγελο, ψιθυρίζει σιγά στ’ αυτί μου: «Βάτα, τι να τα κάνετε, μωρέ, τα βάτα…». Φύγαμε γρήγορα, να μη μας δει η γλυκιά κυρία να γελάμε.

Τη δεκαετία τού 1990 είχαμε αρχίσει να ανακαλύπτουμε το μυστικό πολλών «θησαυρών» τού Πηλίου και της ελληνικής φύσης, που μέχρι τότε τους χρησιμοποιούσαμε αλλιώς ή δεν τους δίναμε την πρέπουσα σημασία. Έτσι ανακάλυψα το κρίταμο (που για χρόνια το περνούσαμε αδιάφορα στις παραλίες), τον σταφυλίνικα (που αγαπώ και τον στολίζω στις σαλάτες μου), τους κολοκυθοανθούς (που παλιά τους κόβαμε και τους πετούσαμε, όταν μας έφερναν κολοκυθάκια ανθισμένα) και τόσα άλλα. Καταπληκτικό και αναζωογονητικό να βλέπεις κάτι οικείο από μιαν άλλη πλευρά, αλλά και να μαθαίνεις άλλους τρόπους χρήσης και ιδιότητες. Το κατευχαριστιέμαι κάθε φορά που μου συμβαίνει. Εύχομαι να ανακαλύψετε κι εσείς κάτι καινούργιο και αυτό το καλοκαίρι.

Προηγούμενο άρθροΜεσοκαλόκαιρο
Επόμενο άρθροΤο αντανακλαστικό μας «όχι»

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες