Αρχική LIFE Urban Culture Σοκολατένια παρηγοριά

Σοκολατένια παρηγοριά

- Advertisment -

Mina tastes

Γράφει η ΜINA AΠΟΣΤΟΛΙΔΗ.

ΜΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ, ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ ΜΟΥ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΣ. ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΩΣ ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΘΑ ΤΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΛΙΓΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΚΑ. ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΕΝΤΡΥΦΗΣΟΥΜΕ ‘Η ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΦΡΑΓΜΟΥΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ «ΕΓΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΩ» ‘Η «ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΛΟ». ΤΟΛΜΗΣΤΕ! ΞΕΠΕΡΑΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΕΤΑΞΤΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

ΚΑΙ ΕΤΣΙ, ανά την υφήλιο, είμαστε πάλι όλοι –ή, τέλος πάντων, οι περισσότεροι– μέσα στο σπίτι. Είναι επιλογή καθενός μας να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και σύνεση (ή όχι) την πανδημία. Ψηφίζω το πρώτο από το Βέλγιο όπου ζω (και το οποίο, όπως σίγουρα γνωρίζετε, είναι από τις χώρες με δυσμενή επιδημιολογικά στοιχεία).Ας βρούμε τρόπους να περνάμε καλά και να είμαστε ήρεμοι κάτω από τη «θύελλα», που θα περάσει. Κίνηση κατά το δυνατόν (φυσική και πνευματική), γιόγκα γέλιου (αλήθεια βοηθάει να νιώσουμε καλύτερα, ακόμη κι αν το γέλιο δεν είναι πηγαίο, αλλά φτιαχτό), δημιουργικές δραστηριότητες οικείες ή καινούργιες, μόνοι μας ή με την οικογένειά μας.

ΘΥΜΑΣΤΕ πώς στο πρώτο λόκντάουν σάς πρότεινα προτζεκτάκια «φτιάξ’ το μόνος σου» για work therapy, για την προσωπική σας φροντίδα και για να σας «κανακέψετε» (περισσότερα εδώ: https://citymagthess.gr/life/urban-culture/article/exodos/); Τώρα, μια που διανύουμε τον Νοέμβριο και μπαίνουμε στην περίοδο των γιορτών, προτείνω δραστηριότητες με κεντρικό άξονα έναν από τους αγαπημένους μου χώρους στο σπίτι: την κουζίνα μας. Φαίνεται άλλωστε πως φέτος τα Χριστούγεννα θα τα περάσουμε με λίγο κόσμο και σπιτικά. Τι καλύτερο λοιπόν από το να εντρυφήσουμε ή και να ξεπεράσουμε φραγμούς τού τύπου «εγώ δεν μπορώ να μαγειρέψω» ή «τίποτα δεν μου βγαίνει καλό». Τολμήστε! Ξεπεράστε τον εαυτό σας και πετάξτε περιοριστικές πεποιθήσεις που σας εμποδίζουν να ανακαλύψετε καινούργια πράγματα. Πάρτε μία μεγάλη αναπνοή και πείτε: «Ναι: μπορώ να κάνω σοκολάτες – και θα είναι εξαιρετικές! Ναι, θα κεράσω τους αγαπημένους μου – και θα τις κάνω και δώρο σε άλλους αγαπημένους μου!».

ΣΑΣ ΠΡΟΚΑΛΩ/προσκαλώ να γίνετε για λίγο σοκολατοποιοί. Φτιάξτε στο σπίτι τρούφες (όχι τα τρουφάκια με το σκουλικάκι, το παντεσπάνι και το καρύδι), σοκολατάκια δηλαδή με βάση τη γκανάς (μείγμα σοκολάτας με κάποιο υγρό, συνήθως κρέμα γάλακτος, ενώ μπορεί να είναι και τσάι, νερό κ.ά.). Για περίπου 25 κλασικές τρούφες θα χρειαστείτε 200 γρ. μαύρη σοκολάτα περιεκτικότητας 55%-65% σε κακάο, κομμένη σε κομμάτια μικρά και όσο γίνεται παρόμοια (για να λιώσουν την ίδια ώρα), 190 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% περιεκτικότητα σε λιπαρά και 15 γρ. μέλι. Για την επικάλυψη διαλέγετε ανάμεσα σε σκόνη κακάο, επιπλέον μαύρη σοκολάτα, ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους, ινδοκάρυδο, μπισκότο κοκ. Από σκεύη και εργαλεία θα χρειαστείτε ένα κατσαρολάκι, ένα σκεύος για να βάλετε τη γκανάς για να σταθεροποιηθεί, διάφανη μεμβράνη (για να καλύψετε το σκεύος αυτό, αλλά και τη γκανάς από πάνω), μία μαρίς (σπάτουλα σιλικόνης) για ανακάτωμα, ένα κουταλάκι και ένα σουρωτήρι.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ παρασκευής είναι απλή. Αρχικά, ζεσταίνετε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος μαζί με το μέλι και, με το που θα φουσκώσει, τη βγάζετε από τη φωτιά. Προσθέτετε τη σοκολάτα στη ζεστή κρέμα γάλακτος και την αφήνετε να αρχίσει να λιώνει, αρχικώς χωρίς να την ανακατώνετε για 2-3 λεπτά. Αμέσως μετά ανακατεύετε το μείγμα από το κέντρο προς τα έξω, έως ότου ομογενοποιηθεί εντελώς και γίνει γυαλιστερό και ενιαίο. Ρίχνετε τη γκανάς σε ένα σκεύος καλυμμένο με διάφανη μεμβράνη και την καλύπτετε ξανά με μεμβράνη, έτσι ώστε αυτή να εφάπτεται στη σοκολάτα (για να μην πάρει υγρασία). Βάζετε τη γκανάς στο ψυγείο για 2-4 ώρες, ώσπου να σταθεροποιηθεί, χωρίς να παγώσει. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού τού γλυκού, παίρνετε ποσότητες από το μείγμα και πλάθετε μπαλίτσες (προτείνω όχι βαρύτερες από 10 γρ.). Τοποθετείτε κάθε μπαλίτσα σε ένα ταψί ή έναν δίσκο που θα έχετε στρώσει με λαδόκολλα ή διάφανη μεμβράνη και τις βάζετε στο ψυγείο για 24 ώρες. Μετά την πάροδο αυτού του χρόνου είτε τις καλύπτετε με κακάο (που το έχετε περάσει από σουρωτήρι, για να μην έχει σβώλους) είτε λιώνετε επιπλέον σοκολάτα και, αφού βουτήξετε τις μπαλίτσες στη σοκολάτα, τις καλύπτετε και με ξηρούς καρπούς τής αρεσκείας σας (εδώ η σοκολάτα δεν χρειάζεται να είναι «στρωμένη»).

ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ τις τρούφες σε θερμοκρασία 15-20 βαθμών Κελσίου, μακριά από υγρασία, μυρωδιές και ήλιο. Καλή σας επιτυχία! Υ.Γ.: Θα περιμένω να δω φωτογραφίες στο Facebook. Tag me (@Mina Apostolides)!

Προηγούμενο άρθροΟ ένας δίπλα στον άλλον
Επόμενο άρθροΟ μανάβης μου ο κομπλέ

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες