fbpx
ΑρχικήLIFEΧώροςΕπίσημα εγκαίνια για το Anna Papageorgiou STEM Center στο Ανατόλια

Επίσημα εγκαίνια για το Anna Papageorgiou STEM Center στο Ανατόλια

Παρουσία των εφόρων τού Κολλεγίου Ανατόλια και επισήμων πραγματοποιήθηκαν σήμερα (Παρασκευή 03.06.2022) τα επίσημα εγκαίνια του πρότυπου εκπαιδευτικού κτιρίου Anna Papageorgiou STEM Center. H τελετή διοργανώθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Εφόρων τού μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού.

- Advertisment -

Το κτίριο ανεγέρθηκε χάρη στη γενναιόδωρη συμβολή τού αμερικανικού κυβερνητικού οργανισμού USAID/ASHA (United States Agency for International Development/American Schools and Hospitals Abroad) και του Ιδρύματος Παπαγεωργίου ως major benefactors, του Μάρκου και της Αλεξάνδρας Παπαγεωργίου ως distinguished donors και των εφόρων τού Κολλεγίου Ανατόλια, εταιρειών, αποφοίτων και γονέων, ιδιωτών και οργανισμών ως major donors.

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια: Μάρκος Παπαγεωργίου (γραμματέας δ.σ. Ιδρύματος Παπαγεωργίου & έφορος Κολλεγίου Ανατόλια), Ζωή Ψαρρά-Παπαγεωργίου (μέλος δ.σ. Ιδρύματος Παπαγεωργίου), Άννα Παπαγεωργίου, Γιώργος Παπαγεωργίου (μέλος δ.σ. Ιδρύματος Παπαγεωργίου), Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου, Ελίζαμπεθ Κ. Λι (γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη), Σταύρος Καλαφάτης (υφυπουργός Εσωτερικών-αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης), Γκίκας Χαρδούβελης (πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και έφορος του Κολλεγίου Ανατόλια), Ιγνάτιος Καϊτεζίδης (δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη), Στάθης Γεωργιάδης (έφορος και επικεφαλής Facilities Committee τού Κολλεγίου Ανατόλια), Albert Chip Elfner ΙΙΙ (πρόεδρος Συμβουλίου Εφόρων Κολλεγίου Ανατόλια), δρ. Πάνος Βλάχος (πρόεδρος Κολλεγίου Ανατόλια), Γιάννης Τσορμπατζόγλου (Chief Operating Officer for Planning & Innovation και αντιπρόεδρος Cross Divisional Programs Κολλεγίου Ανατόλια).

Μία «κυψέλη» γνώσης

Το Anna Papageorgiou STEM Center στεγάζει τα εργαστηριακά μαθήματα Χημείας, Φυσικής και Βιολογίας για τους μαθητές τού Κολλεγίου Ανατόλια (Anatolia High School), καθώς και προγράμματα του Κέντρου για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά/Center for Talented Youth (CTY) Greece. Παράλληλα, είναι το επίκεντρο των εκπαιδευτικών δράσεων που οργανώνει το Κέντρο Εκπαίδευσης STE(A)M (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) τού Κολλεγίου Ανατόλια, τόσο για μαθητές τού Κολλεγίου Ανατόλια όσο και για την ευρύτερη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα.

Ο πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, δρ. Πάνος Βλάχος.

Ο πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, δρ. Πάνος Βλάχος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους τους δωρητές και υποστηρικτές τού εγχειρήματος, που ενισχύει την προσπάθεια του Κολλεγίου Ανατόλια να επενδύει συστηματικά σε νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, καινοτόμες μαθησιακές προσεγγίσεις και σύγχρονες τεχνολογικές και κτιριακές υποδομές προς όφελος των μαθητών απ’ όλη την εκπαιδευτική κοινότητα: «Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν σε βάθος την επιστημονική γνώση, να αναπτύξουν δεξιότητες που είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την εξέλιξη της κοινωνίας μας και να καταλάβουν ότι ζούμε σε έναν κόσμο, στον οποίον είναι καθοριστική η βιώσιμη ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Albert Chip Elfner ΙΙΙ, πρόεδρος του Συμβουλίου Εφόρων τού Κολλεγίου Ανατόλια.

«Πιστεύουμε ότι η χρήση των εργαστηρίων, οι αίθουσες και το εκπαιδευτικό μας προσωπικό θα φέρουν το Κολλέγιο Ανατόλια, τους μαθητές μας, αλλά και την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα στην πρώτη γραμμή τής εκπαίδευσης STEM τα επόμενα χρόνια» τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο Albert Chip Elfner ΙΙΙ, πρόεδρος του Συμβουλίου Εφόρων τού Κολλεγίου Ανατόλια. «Είμαστε ευγνώμονες, επειδή ο οργανισμός USAID/ASHA και το Ίδρυμα Παπαγεωργίου μοιράστηκαν το όραμά μας και στήριξαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο τού Κολλεγίου Ανατόλια στην εκπαίδευση STEM. Θέλω να ευχαριστήσω και τους εταιρικούς χορηγούς μας, BETA CAE Systems και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, όλους τους δωρητές, καθώς και τους εφόρους για τις σημαντικές συνεισφορές τους, που επέτρεψαν την ολοκλήρωση αυτού του όμορφου κτιρίου».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών-αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.

Παρών στην τελετή ήταν και ο υφυπουργός Εσωτερικών-αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος συνεχάρη τους δωρητές και το Κολλέγιο Ανατόλια «για την προσπάθειά του και την πρωτοβουλία του να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες μάθησης και γνώσης. Σε αυτές τις προσπάθειες θα είμαστε πάντοτε δίπλα σας. Η δημιουργία ενός κτιρίου αφιερωμένου αποκλειστικά στις επιστήμες STEM είναι απόδειξη ότι το Κολλέγιο Ανατόλια συνεχίζει να πρωτοπορεί» είπε ο κ. Καλαφάτης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η αναβάθμιση της εκπαίδευσης αποτελεί βασική προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Μάρκος Παπαγεωργίου (εκ μέρους τού Ιδρύματος Παπαγεωργίου).

Εκ μέρους τού Ιδρύματος Παπαγεωργίου, ο Μάρκος Παπαγεωργίου ευχαρίστησε το Κολλέγιο Ανατόλια που στάθηκε «συνοδοιπόρος στην προσπάθεια και τη δέσμευση του Ιδρύματος να διασφαλίσει ίσες ευκαιρίες στην ποιοτική εκπαίδευση για το σύνολο της ελληνικής νεολαίας», τονίζοντας ότι το Ίδρυμα Παπαγεωργίου θα συνεχίσει να υποστηρίζει πρωτοβουλίες τού σχολείου: «Ευχαριστούμε, επίσης, το Κολλέγιο που μας έδωσε την ευκαιρία να τιμήσουμε το όνομα και τη μνήμη τής μητέρας μας, τον οργανισμό USAID/ASHA –επειδή, χωρίς τη συμβολή του, το έργο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί– και όλους τους δωρητές».

O αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έγινε από το γραφείο schema 4 architects (τη Νέλλη Αρβανιτοπούλου και τον Γιώργο Χορόζογλου) και η κατασκευή από την ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ, με τη συνδρομή του τεχνικού προσωπικού τού Κολλεγίου Ανατόλια.

O έφορος και επικεφαλής τού Facilities Committee τού Κολλεγίου Ανατόλια, Στάθης Γεωργιάδης.

O έφορος και επικεφαλής τού Facilities Committee τού Κολλεγίου Ανατόλια, Στάθης Γεωργιάδης,αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τού Anna Papageorgiou STEM Center, που καταδεικνύει την επίδραση της αρχιτεκτονικής στην κατανάλωση της ενέργειας και αποτελεί πρότυπο τεχνολογικής καινοτομίας και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας. Το κτίριο, συνολικού εμβαδού 950 τετρ.μ., είναι βιοκλιματικά σχεδιασμένο, με μηδενικές εκπομπές ρύπων, και κάνει χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μέρος τής ρευματοδότησής του καλύπτεται από τη χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων, ενώ για τη θέρμανση και την ψύξη των χώρων του αξιοποιείται η γεωθερμία, καθώς και η πρωτοποριακή μέθοδος της ηλιακής ψύξης. Τόσο οι καθηγητές όσο και οι μαθητές του έχουν πρόσβαση στα συστήματα του κτιρίου, βλέποντας στην πράξη τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές στον τομέα τής ενέργειας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Κ. Λι, και ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Η δρ. Ηρώ Κολιάκου, συντονίστρια του Κέντρου Εκπαίδευσης STE(A)M, παρουσιάζει τη φιλοσοφία και το εύρος των προγραμμάτων τού κέντρου.

Τα προγράμματα του Κέντρου Εκπαίδευσης STE(A)M και τα μαθητικά πρότζεκτ

Αμέσως μετά την τελετή των εγκαινίων, οι προσκεκλημένοι επισκέφθηκαν τους χώρους τού Anna Papageorgiou STEM Center, όπου ενημερώθηκαν από τη δρα. Ηρώ Κολιάκου, συντονίστρια του Κέντρου Εκπαίδευσης STE(A)M για δράσεις και προγράμματα που υλοποιεί το κέντρο, όπως:

 • Ο διαγωνισμός STEAM for All, μια εκπαιδευτική δράση ανοιχτή και δωρεάν, υπό την αιγίδα τού υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και της Ύπατης Αρμοστείας τού ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), για δημοτικά σχολεία τής Ελλάδας και της Κύπρου, για πρόσφυγες και μετανάστες μαθητές.
 • Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Open Mini Labs για τη δημιουργία μικρών εργαστηρίων, ανοιχτών και προσβάσιμων σε μαθητές ηλικίας από 6 ώς 12 ετών, για εισαγωγικά μαθήματα STEM.
 • Το Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας/ΑCSTAC με τη συμμετοχή μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό.
 • Το δωρεάν πρόγραμμα «Heathy Selfie», το οποίο έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 713 μαθητές και μαθήτριες δημοσίων σχολείων. Το πρόγραμμα αφορά στις βασικές αρχές υγιεινής διατροφής, σχεδιάστηκε από το Κέντρο STE(A)M τού Κολλεγίου Ανατόλια και υλοποιείται με την αποκλειστική υποστήριξη της Lidl Ελλάς.

Παράλληλα, μαθητές και μαθήτριες του γυμνασίου, του λυκείου και του IBDP του Κολλεγίου Ανατόλια παρουσίασαν τα πρότζεκτ που ετοιμάζουν ενόψει διεθνών διαγωνισμών και εκπαιδευτικών δράσεων:

 • Η Greco Racers, που είναι μία από τις δύο ελληνικές ομάδες που συμμετέχουν στους παγκόσμιους τελικούς τής F1 In Schools. Η ομάδα υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Toyota Material Handling, την Optimus Energy, τη Deda & Architects, τον Σύλλoγο Αποφοίτων Κολλεγίου Ανατόλια, τη Lakidis, τη Δημοκάς, την ΚΤΕΟ GPS Α.Ε., τη Γνώθι σαυτόν, τη 3D Spot, την Hexabit, την Alectris και το Druckfarbengroup.
 • Ομάδα μαθητών θα πάρει μέρος στην αποστολή τής διαστημικής εταιρείας Blue Origin, με πείραμα που θα γίνει σε πραγματικό περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας, σε ύψος 100 χλμ. από την επιφάνεια της Γης. Η ομάδα υποστηρίζεται από τους BETA CAE Systems και Γ. Χίγκα.
 • Το Κολλέγιο Ανατόλια είναι το μοναδικό σχολείο από την Ευρώπη που θα λάβει μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας iGem, στον οποίο συμμετέχουν πανεπιστημιακές ομάδες. Την ομάδα υποστηρίζει η εταιρεία Konva.
 • Μαθητές συμμετέχουν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διαστημικής CanSat. Τα παιδιά σχεδίασαν και κατασκεύασαν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, ο οποίος εκτοξεύεται σε υψόμετρο 1 χλμ. και, εν τέλει, προσγειώνεται με ασφάλεια με τη χρήση αλεξίπτωτου, εκτελώντας την αποστολή που έχει επιλέξει η ομάδα.
 • Το «STEAM Voices» είναι ένα blog όπου αναρτώνται άρθρα, βίντεο και πόντκαστ σχετικά με τις επιστήμες, ενώ η ηλεκτρονική έκδοση Biomedical Journal περιλαμβάνει άρθρα σε μορφή infographics, ώστε να είναι κατανοητά και να προσελκύουν το ενδιαφέρον και μικρότερων ηλικιών.
 • Στο πλαίσιο του διαγωνισμού STEM Stars, μαθητές σχεδίασαν συσκευή που μετρά και προβάλλει τη δύναμη που ασκείται στα πέλματα αθλητών με τεχνητά κάτω άκρα.
 • Τέλος, ομάδα μαθητών δημιούργησε ένα ρομποτικό γάντι για άτομα με προβλήματα όρασης, με στόχο να βοηθήσει στην ανάπτυξη χωρικών κινητικών δεξιοτήτων.

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες