fbpx
ΑρχικήLONG READS«Αέρας» Χόλιγουντ στη Θεσσαλονίκη

«Αέρας» Χόλιγουντ στη Θεσσαλονίκη

Στόχος των στούντιο που θα ανεγερθούν στην πόλη είναι να εξυπηρετούνται παραγωγές τής εταιρείας «Millenium Films», η οποία έχει στο ενεργητικό της περισσότερες από τετρακόσιες κινηματογραφικές ταινίες. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν και παραγωγές από τις υπόλοιπες εταιρείες παραγωγής στο Χόλιγουντ (όπως το «Netflix», η «Universal» και η «Paramount»), που ενδιαφέρονται για τα κίνητρα που παρέχει πλέον η χώρα μας.

- Advertisment -

Κινηματογραφικά στούντιο επιπέδου Χόλιγουντ σε ιδιόκτητη έκταση 83 στρεμμάτων, στην περιοχή τής Θέρμης, κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» (με οκτώ κινηματογραφικά πλατό, εκατοντάδες εργαζόμενους και εκατομμύρια ευρώ σε ανταποδοτικά οφέλη από θέσεις εργασίας, αύξηση τζίρου από παράπλευρες επαγγελματικές δραστηριότητες κ.ά.), αποκτά η Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, στα νέα πλατό έχει ήδη προγραμματιστεί το γύρισμα δύο κινηματογραφικών παραγωγών (των ταινιών «Legend of Sinbad» και «Red Sonja») και μίας τηλεοπτικής σειράς (της «Undisputed»). Αυτό ανακοίνωσαν επίσημα, παρουσία τού υπουργού Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, οι εμπλεκόμενοι φορείς – και συγκεκριμένα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων-ΕΚΟΜΕ και εκπρόσωποι των επενδυτών τής «Nu Boyana Studios» (μέλους τού ομίλου τής «Millennium Films»).

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΥΨΟΥΣ 20 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «NU BOYANA HELLENIC», ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤΙΑΝΗΣ «MILLENNIUM FILMS», ΠΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 100 ΑΤΟΜΑ, ΣΕ ΜΟΝΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Σ’ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥΣ. ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΟΥΝ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ.

Επένδυση 20 εκατ.

«Πρόκειται για επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ από την εταιρεία ‘Nu Boyana Hellenic’, θυγατρική τής χολιγουντιανής ‘Millennium Films’, που εξασφαλίζει άμεση απασχόληση στα κινηματογραφικά στούντιο τουλάχιστον 100 ατόμων, σε μόνιμες θέσεις εργασίας. Το ποσό αφορά την αγορά των ακινήτων, τις κατασκευές σ’ αυτά και τον τεχνικό εξοπλισμό τους. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη το κέντρο των οπτικοακουστικών παραγωγών για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη» τόνισε, παρουσιάζοντας το σχέδιο, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Υπογράμμισε παράλληλα, αναφερόμενος στην Κεντρική Μακεδονία, πως «πρόκειται για την πρώτη Περιφέρεια που διαθέτει το πρώτο λειτουργικό Film Office στη χώρα».

Τα στούντιο που θα κατασκευαστούν μπορεί να αποτελούν επέκταση εκείνων της «Nu Buyana» στη Βουλγαρία, παρ’ όλα αυτά στην επένδυση θα συμπράξει η «York Films», την οποία ίδρυσε ο ομογενής Γιάννης Καλαφάτης στη Νέα Υόρκη. Στα «Υork Studios» έχουν γυριστεί μεγάλες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, όπως οι  «Godzilla» (2014), «John Wick», «Spider-Man 2», «Elementary» κ.ά. Μάλιστα, πριν από δύο χρόνια η «York Studios» ολοκλήρωσε ένα από τα μεγαλύτερα στούντιο στις ΗΠΑ, συνολικής έκτασης 50.000 τετρ.μ. Η επένδυση υλοποιήθηκε στο Μπρονξ τής Νέας Υόρκης και κόστισε 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους επενδυτές, στόχος των στούντιο που θα ανεγερθούν στη Θεσσαλονίκη είναι να εξυπηρετούνται παραγωγές τής εταιρείας «Millenium Films», η οποία ανήκει στην οικογένεια Λέρνερ και έχει στο ενεργητικό της περισσότερες από τετρακόσιες κινηματογραφικές ταινίες, ενώ θα μπορούν να καλύπτονται και παραγωγές από τις υπόλοιπες εταιρείες παραγωγής στο Χόλιγουντ (όπως το «Netflix», η «Universal» και η «Paramount»), που ενδιαφέρονται για τα κίνητρα που παρέχει πλέον η χώρα μας.

«Ο χώρος τής ψηφιακής τεχνολογίας και των κινηματογραφικών παραγωγών όφειλε να αποτελεί φυσικό πλεονέκτημα για τη χώρα και ως τέτοιο να αντιμετωπιστεί», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, χαρακτηρίζοντας την ίδρυση του ΕΚΟΜΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση ως «απόλυτα σωστό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Σύντομα θα προχωρήσουμε σε πρωτοβουλίες για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την άμεση επένδυση σε film offices», κατέληξε ο υπουργός.

«Απόδειξη ότι το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια» χαρακτήρισε από την πλευρά του την επίσημη ανακοίνωση για τη δημιουργία στούντιο κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, Πάνος Κουάνης.

ΤΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΚΕΙΝΩΝ ΤΗΣ «NU BUYANA» ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΘΑ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙ Η «YORK FILMS», ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΙΔΡΥΣΕ Ο ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. ΣΤΑ «ΥORK STUDIOS» ΕΧΟΥΝ ΓΥΡΙΣΤΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ, ΟΠΩΣ ΟΙ «GODZILLA», «JOHN WICK», «SPIDER-MAN 2» ΚΑΙ «ELEMENTARY». ΜΑΛΙΣΤΑ, ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ Η «YORK STUDIOS» ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ, ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ 50.000 ΤΕΤΡ.Μ. Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΜΠΡΟΝΞ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΙΣΕ 100 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ.

Οι εγκαταστάσεις

«Στη Βουλγαρία χρειάστηκε να χτίσουμε μια γέφυρα –ως σκηνικό ταινίας– ώστε η δράση να μεταφέρεται σε μιαν ορεινή σπηλιά. Η ταινία γυρίστηκε, η γέφυρα έμεινε και τώρα η περιοχή έχει βάλει εισιτήριο 5 ευρώ για τους επισκέπτες που θέλουν να επισκεφθούν τον χώρο. Θα θέλαμε να χτίσουμε και στην Ελλάδα γέφυρες και όχι τοίχους» σημείωσε ο Γιαρίβ Λέρνερ, παραγωγός και CEO των «Nu Boyana Film Studios», αποκαλύπτοντας πως στα στούντιο της «NU» στη Βουλγαρία (σε απόσταση μόλις 3,5 ωρών από τη Θεσσαλονίκη) εκπαιδεύονται ήδη 15 έλληνες τεχνικοί.

Τα πλατό θα αναπτυχθούν σε έκταση 15.000 τετρ.μ. (στο σύνολο των 83 στρεμμάτων), ενώ το σύνολο των κτισμάτων καλύπτει χώρο 25.000 τετρ.μ.

«Βρισκόμαστε εν αναμονή τής διευκρινιστικής εγκυκλίου για τη φορολογική απαλλαγή. Η έναρξη των δραστηριοτήτων προσδιορίζεται σε διάστημα ενός χρόνου από την έκδοση των πολεοδομικών αδειών» ανέφεραν εκπρόσωποι της εταιρείας, ενώ ο ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας κινηματογραφικών παραγωγών στη Νέα Υόρκη, Γιάννης Καλαφάτης, διαβεβαίωσε ότι η έναρξη των γυρισμάτων θα γίνει ακόμη και πριν από την ολοκλήρωση της ανέγερσης όλων των στούντιο – ίσως και από τις αρχές τού 2020. «Πρόκειται για έμμεση προβολή τής χώρας στο εξωτερικό, αλλά και για πολλές θέσεις εργασίας και εκπαίδευσης, με αμοιβαία οφέλη», τόνισε. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ο κ. Καλαφάτης εκτίμησε ότι ανοίγουν άμεσες θέσεις εργασίας από τις παραγωγές που έρχονται και εκτιμώνται από μερικές εκατοντάδες έως μερικές χιλιάδες, ενώ θα υπάρξουν και έμμεσες θέσεις από τα οικονομικά οφέλη μιας παραγωγής.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε και στις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η κατασκευή των στούντιο: «Αυτό που θα γίνει στην πόλη είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Προσβλέπουμε σε συνολικά 13 πλατό, ώστε να προσκληθούν παραγωγές υψηλών προδιαγραφών και να γυριστούν εδώ. Αυτό σημαίνει πολλά για την οικονομία, κυρίως για την προβολή τής πόλης και της χώρας. Είναι ο καλύτερος τρόπος, για να διαφημιστεί ο τόπος».

 


 

«Χρειάζεται αγαστή συνεργασία Πολιτείας και ιδιωτικού τομέα, για να πετύχει το εγχείρημα»

Μιλά στη «CT» o Γιάννης Καλαφάτης, CEO των «York Studios».

«ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΑ ΠΟΛΥ ΒΑΘΙΑ, ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑΙΝΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΟΥΣ, ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. ΕΝΑΣ ΙΚΑΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΕΔΩ. ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ Ή ΕΥΡΩ, ΜΕ ΠΡΩΤΟΚΛΑΣΑΤΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ, ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ».

Τι σημαίνει για εσάς να ετοιμάζετε στην Ελλάδα, την πατρίδα σας, ένα κινηματογραφικό στούντιο;

Από επιχειρηματικής πλευράς, είναι προφανές: πιστεύουμε στη δεδομένη θέληση της πολιτικής εξουσίας και κυρίως του κόσμου. Όλες οι αντιδράσεις και οι πληροφορίες που λαμβάνω είναι θετικότατες. Αυτό είναι το επιχειρηματικό κομμάτι. Ως Γιάννης Καλαφάτης, ως Έλληνας, δεν χρειάζεται να το πούμε…

Και ως Λευκαδίτης…

Και ως Λευκαδίτης – αυτό όμως είναι αδιάφορο. Είμαι πρωτίστως Έλληνας. Με όποιον τρόπο μπορώ να συνεισφέρω και να προσφέρω με τις μικρές μου δυνάμεις, θα το πράξω. Η προσπάθειά μου θα είναι ειλικρινής και γνήσια.

Ο περισσότερος κόσμος, ακούγοντας τον όρο «κινηματογραφικά στούντιο», οραματίζεται τεράστιες χολιγουντιανές παραγωγές, γεμάτες από ειδικά εφέ. Ξεκινάμε –και χρησιμοποιώ ποδοσφαιρικό όρο– κρατώντας χαμηλά τη μπάλα ή μπαίνουμε κατευθείαν στα πολύ βαθιά;

Μπαίνουμε κατευθείαν στα πολύ βαθιά, επειδή υπάρχει συνέχεια από ταινίες αντίστοιχου προϋπολογισμού και μεγέθους, που παράγονται ήδη στη Βουλγαρία. Ένας ικανός αριθμός αυτών των ταινιών μεταφέρεται εδώ. Συζητάμε για ταινίες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων ή ευρώ, με πρωτοκλασάτους ηθοποιούς, σκηνοθέτες και συγγραφείς.

«Επειδή εδώ και 42 χρόνια ζω και λειτουργώ –επαγγελματικά και προσωπικά– στην Αμερική και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, φίλοι μού λένε (καλόπιστα ή όχι) ‘να είσαι πολύ προσεκτικός με αυτά που υπόσχονται οι κυβερνώντες’. Δεν ξέρω για ποιον λόγο, αισθάνομαι ωστόσο ότι αυτήν τη φορά η θέση τους είναι ειλικρινέστατη» τονίζει ο Γιάννης Καλαφάτης, μιλώντας στη «CT».

 

Μιλήσαμε για κινηματογραφικά στούντιο. Το ίδιο το τοπίο τής Ελλάδας θα αποτελέσει σκηνικό για παραγωγές;

Θα σας πω μόνο τα εξής για την πατρίδα μας: τριακόσιες ημέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο, θάλασσα, ήλιος, φιλοξενία, πόλεις, βουνά, δάση… Χρειάζεται να πω κάτι περισσότερο;

Πότε θα ακουστεί ο ήχος της πρώτης κλακέτας;

Έχουμε δύο ταινίες ικανού μεγέθους, τον «Sinbad» και τη «Red Sonja», ένα μεγάλο μέρος των οποίων θα γυριστεί το 2020 στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε ακόμη τον χώρο – έχει επιλεγεί πάντως και θα τον μάθετε του χρόνου. Παράλληλα, δημιουργούμε τα στούντιο. Η έκταση και τα κτίρια έχουν ήδη αγοραστεί. Θα κάνουμε τις απαραίτητες μετατροπές, ώστε στο τέλος τού 2020 να μπορούμε να γυρίζουμε μέρος των ταινιών και στα πλατό.

Το μεγάλο πρόβλημα στις κινηματογραφικές παραγωγές όλα αυτά τα χρόνια ήταν η γραφειοκρατία. Πώς αισθάνεστε που πλέον έχει ξεπεραστεί;

Επειδή εδώ και 42 χρόνια ζω και λειτουργώ –επαγγελματικά και προσωπικά– στην Αμερική και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, φίλοι μού λένε (καλόπιστα ή όχι) «να είσαι πολύ προσεκτικός με αυτά που υπόσχονται οι κυβερνώντες». Δεν ξέρω για ποιον λόγο, αισθάνομαι ωστόσο ότι αυτήν τη φορά η θέση τους είναι ειλικρινέστατη. Δεν μπορώ να πιστέψω για όποιον πολιτικό γνώρισα –και δη Μακεδόνα, από την Περιφέρεια και όχι μόνο– ότι αυτά που ανέφερε και πρεσβεύει δεν είναι ειλικρινά. Νομίζω ότι το έχουν πιστέψει.

Οφείλουμε να καταλάβουμε όλοι ότι πρέπει να υπάρχει αγαστή συνεργασία τής Πολιτείας με τον ιδιωτικό τομέα, για να πετύχει αυτό το εγχείρημα. Ένα εγχείρημα, το οποίο κατ’ εμέ θα αποτελέσει για την Ελλάδα –και κυρίως για τη Βόρεια Ελλάδα– μια μεγάλη επιτυχία: θα μπορέσει να συνεισφέρει οικονομικά, να ανοίξει θέσεις εργασίας και να κρατήσει τους νέους στην πατρίδα τους.

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες