fbpx
ΑρχικήLONG READSΑφιέρωμα: Το θέρος τής μεγάλης απόδρασης

Αφιέρωμα: Το θέρος τής μεγάλης απόδρασης

Εντός των τειχών ή σε κάποια μαγευτική παραλία εντός ή εκτός των ελληνικών συνόρων, η (αναντίρρητα) πλέον συναρπαστική εποχή τού έτους ξεκινά. Η ευτυχία (ως αποτέλεσμα επιλογών που μας προκαλούν χαρά) δεν είναι απλώς δικαίωμα: είναι υποχρέωση. Είτε είστε, λοιπόν, αμετανόητοι flâneurs είτε λάτρεις των κοντινών ή μακρινών αποδράσεων, έχουμε ετοιμάσει για εσάς τον (για εμάς) «best of» οδηγό ευζωίας για τη θερινή περίοδο. Στις σελίδες που ακολουθούν θα βρείτε τα προσωπικά αγαπημένα τής ομάδας τού Citymag, τόσο urbi (εντός των τειχών τής Θεσσαλονίκης και στα πέριξ) όσο και orbi (εντός και εκτός συνόρων). Έτοιμοι;

- Advertisment -

City break: Τι βλέπει και τι θέλει ο επισκέπτης στη Θεσσαλονίκη;

Τι αγαπά να κάνει ο ταξιδιώτης που θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και ποιες καθημερινές καταστάσεις τον δυσαρεστούν; Ποιες είναι οι φυλές των επισκεπτών τής πόλης και πώς τους αρέσει να περνούν τον χρόνο τους εδώ; Πού πηγαίνουν και πόσα χρήματα ξοδεύουν; Και ποια μαθήματα μπορούμε να πάρουμε ως μόνιμοι κάτοικοί της από τη συμπεριφορά των τουριστών; Μια έρευνα δίνει χρήσιμες και αποκαλυπτικές απαντήσεις.

Σε εννέα φυλές χωρίζονται οι επισκέπτες τής Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης για το προφίλ και τον βαθμό ικανοποίησης των τουριστών, καθώς και για την απόδοση των ξενοδοχείων τής πόλης, με τη συνεισφορά της «GBR Consulting». Από την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη διανομή περίπου 1.200 ερωτηματολογίων σε τουρίστες την περίοδο Οκτωβρίου 2022-Ιανουαρίου 2023 προέκυψαν εννέα διαφορετικά προφίλ για τους επισκέπτες τής Θεσσαλονίκης.

Οι «χαλαροί». Αποτελούν μια μεγάλη ομάδα τουριστών (ένας στους τρεις), που δεν έχουν συγκεκριμένα ενδιαφέροντα και θέλουν να βιώσουν τη Θεσσαλονίκη σε «χαλαρό» ρυθμό, χωρίς να γεμίζουν το πρόγραμμά τους. Σε γενικές γραμμές, οι «χαλαροί» δεν επισκέπτονται μουσεία, συναυλίες, φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις – μόλις ένας στους πέντε επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Αγία Σοφία, τη ρωμαϊκή αγορά και τη Ροτόντα. Οι «χαλαροί» είναι συνήθως ηλικίας 26-45 ετών, ταξιδεύουν κυρίως με τον/τη σύντροφό τους ή με φίλους, ενώ οι δαπάνες τους είναι γενικώς χαμηλές. Οι «χαλαροί» αξιολόγησαν τη δημόσια καθαριότητα και την κατάσταση των δρόμων υψηλότερα από άλλα προφίλ, με βαθμούς 6,0 και 6,2, αντίστοιχα. Συνολικά από την πόλη, οι «χαλαροί» εμφανίζονται ικανοποιημένοι, αφού της δίνουν συνολικό «βαθμό» 8/10. Η πλειονότητά τους έχει επισκεφθεί περισσότερες από μία φορές τη Θεσσαλονίκη και το 81% αισθάνεται ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα να δει στην πόλη. Το 99% των «χαλαρών» θα πρότεινε τη Θεσσαλονίκη σε άλλους και το 97% δηλώνει ότι θα την επισκεπτόταν ξανά.

Η μέση ημερησία δαπάνη τους διαμορφώνεται στα 83 ευρώ.

 

Οι αρχαιόφιλοι. Είναι επισκέπτες όλων των ηλικιών. Επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη για το αρχαιολογικό της ενδιαφέρον και την προσωπικότητά της, ενώ την ίδια στιγμή ενδιαφέρονται για τη γαστρονομία της. Με συνολικό βαθμό ικανοποίησης 8,1/10, οι αρχαιόφιλοι αξιολόγησαν την εμπειρία τους στην πόλη πάνω από τον μέσο όρο. Σχεδόν όλοι θα ήθελαν να επιστρέψουν και να εξερευνήσουν πράγματα που δεν μπόρεσαν να δουν στο πρώτο τους ταξίδι, ενώ σχεδόν στο σύνολό τους θα την πρότειναν σε φίλους και συγγενείς τους. Ένας στους τέσσερις έκανε ένα οργανωμένο walking tour.

Οι αρχαιόφιλοι είναι μεταξύ των ταξιδιωτών με τις υψηλότερες ημερήσιες δαπάνες (97 ευρώ).

 

Οι φιλότεχνοι. Περίπου ένας στους τρεις συμμετείχε σε μια οργανωμένη ξενάγηση αρχιτεκτονικής ή τέχνης τού δρόμου. Πέρα από τα μουσεία τής πόλης, από πλευράς εκδηλώσεων, οι φιλότεχνοι ενδιαφέρονται για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που δίνει έμφαση στο ανεξάρτητο σινεμά και τους ανερχόμενους δημιουργούς απ’ όλον τον κόσμο, αλλά και για τη Biennale Μοντέρνας Τέχνης, που στοχεύει στην προώθηση της ευρωπαϊκής εικαστικής σκηνής. Ένας τους τρεις φιλότεχνους παρακολούθησε κάποια πολιτιστική εκδήλωση και/ή μία θεατρική παράσταση. Το 94% αυτών αισθάνεται ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα που θέλει να δει στη Θεσσαλονίκη και περίπου το 27% θεωρεί ότι η εμπειρία του ήταν πολύ καλύτερη των προσδοκιών του.

Κατά μέσον όρο, η συγκεκριμένη κατηγορία τουριστών δαπανά στην πόλη 93 ευρώ ημερησίως.

 

Οι δραστήριοι. Ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 26-45 ετών, ταξιδεύουν κυρίως με τον/τη σύντροφό τους ή με φίλους. Στην πλειονότητά τους κάνουν μία ξενάγηση με λεωφορείο και ένας στους τρεις συμμετέχει σε walking tour ή/και σε γαστρονομική ξενάγηση. Ένας στους πέντε επισκέπτεται τα αξιοθέατα μέσω ενός ποδηλατικού τουρ. Επίσης, οι δραστήριοι είναι στη δεύτερη θέση (μετά τους φιλότεχνους) όσον αφορά στη συμμετοχή τους σε ένα τουρ τέχνης τού δρόμου και αρχιτεκτονικής. Οι δραστήριοι επισκέπτονται τον Λευκό Πύργο, τη ρωμαϊκή αγορά, τους ναούς τής Αγίας Σοφίας και του Αγίου Δημητρίου, τη Ροτόντα και τη μονή Βλατάδων. Επίσης, η πλειονότητά τους επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, ενώ ένας στους τρεις βρέθηκε στο Εβραϊκό Μουσείο, στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και στο Ολυμπιακό Μουσείο. Οι δραστήριοι παρακολουθούν, επίσης, πολιτιστικές εκδηλώσεις ή συμμετέχουν σε κάποιο εργαστήρι.

Οι επισκέπτες αυτής της κατηγορίας δαπανούν περίπου 109 ευρώ ημερησίως.

 

Οι νυχτόβιοι. Ανήκουν κατά κύριο στην ηλικιακή ομάδα 18-35 ετών, επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη για τη διασκέδαση, τη νυχτερινή ζωή και την προσωπικότητά της. Επίσης, δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις γαστρονομικές προτάσεις που προσφέρει η πόλη, καθώς και για το (κατ’ αυτούς) ελκυστικό εμπορικό κέντρο της. Ένας στους τρεις συμμετείχε σε κάποια οργανωμένη περιήγηση με λεωφορείο και/ή σε κάποιο walking tour. Με βαθμολογία 9,1/10, είναι πολύ ικανοποιημένοι από τις εγκαταστάσεις των μπαρ και των καφέ και με βαθμολογία 8,4 από τη σχέση τιμής/ποιότητας. Υψηλή είναι η αξιολόγησή τους και στις επιλογές διασκέδασης, με βαθμό 9,0. Ωστόσο, η συνολική βαθμολογία για την εμπειρία τους στη Θεσσαλονίκη είναι 8. Ένας στους δύο νυχτόβιους δήλωσε ότι η εμπειρία του στην πόλη ήταν καλύτερη των προσδοκιών του.

Η μέση ημερήσια δαπάνη τους στην πόλη διαμορφώνεται στα 96 ευρώ.

 

Οι πατρογονικοί. Στη Θεσσαλονίκη έχουν ζήσει για μεγάλες περιόδους διαφορετικές εθνότητες, οι οποίες, με το πέρασμα του χρόνου, αφομοιώθηκαν από την πόλη και, ταυτόχρονα, την επηρέασαν με δικά τους στοιχεία. Οι πατρογονικοί αποτελούν μια ομάδα ταξιδιωτών που αναζητούν τις γενεαλογικές τους ρίζες και επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για την οικογενειακή τους ιστορία. Οι περισσότεροι πατρογονικοί προέρχονται από το Ισραήλ και είναι ηλικίας 36-55 χρόνων. Η πλειονότητα των Ισραηλινών επισκέπτονται όχι μόνο το Εβραϊκό Μουσείο, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο, τον Λευκό Πύργο και τη Ροτόντα. Τέσσερις στους δέκα συμμετέχουν σε οργανωμένη ξενάγηση με λεωφορείο. Επισκέπτονται την πόλη είτε με οργανωμένα γκρουπ (συχνά χάρη σε οικονομικώς προσιτά πακέτα) είτε μεμονωμένα, κυρίως για να αναζητήσουν ίχνη των προγόνων τους. Επίσης, ορισμένοι εξ αυτών επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη με επενδυτική διάθεση – αγοράζουν παλιές κατοικίες που τις μετατρέπουν σε κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Κάποια ξενοδοχεία στην πόλη διαθέτουν εστιατόριο κόσερ, το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε Εβραίους. Το 66% των πατρογονικών επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά. Σχεδόν όλοι θα σύστηναν την πόλη στο περιβάλλον τους. Η βαθμολογία τους για τις εγκαταστάσεις των εστιατορίων, των μπαρ και των καφέ είναι 8,8, ενώ για τη σχέση τιμής/ποιότητας διαμορφώνεται στο 8,1.

Η συνολική βαθμολογία για την εμπειρία τους στη Θεσσαλονίκη είναι 8,2 και η μέση ημερησία δαπάνη τους βρίσκεται στα 91 ευρώ.

 

Οι καλοφαγάδες. Ένας στους δύο καλοφαγάδες επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά. Είναι κυρίως ηλικίας 26-35 ετών και ταξιδεύουν με τον/τη σύντροφό τους ή με φίλους. Οι σημαντικότεροι λόγοι επιλογής τού συγκεκριμένου προορισμού είναι η διασκέδαση και η νυχτερινή ζωή, το γαστρονομικό του ενδιαφέρον και η προσωπικότητά του, ιδίως μετά τη διεθνή πιστοποίηση που έλαβε η Θεσσαλονίκη με την ένταξή της στο Παγκόσμιο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας τής UNESCO.

Οι ημερήσιες δαπάνες τους βρίσκονται στη δεύτερη θέση απ’ όλα τα προφίλ (98 ευρώ) και διαθέτουν τα περισσότερα χρήματα για αγορές στην πόλη.

 

Οι ανθρωποκεντρικοί. Είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία επισκεπτών. Αναφέρεται σε Έλληνες που ζουν εντός ή εκτός Ελλάδας, αλλά και σε αλλοδαπούς που ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη για να επισκεφθούν φίλους και συγγενείς. Εκπροσωπούνται απ’ όλες τις ηλικίες, αλλά ξεχωρίζουν οι ηλικιακές ομάδες 26-45 ετών. Περίπου ένας στους τρεις ταξιδεύει με τον/τη σύντροφό του και/ή με τα παιδιά του/της. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενους επισκέπτες τής Θεσσαλονίκης. Οι ανθρωποκεντρικοί δεν χρειάζονται οργανωμένες ξεναγήσεις, καθώς βρίσκουν τους οδηγούς τους ανάμεσα στους φίλους και τους συγγενείς τους, που θα τους ξεναγήσουν στην πόλη. Η συνολική αξιολόγηση της εμπειρίας τους είναι μόλις 7,9 βαθμοί, σκορ που διαμορφώνεται κυρίως από τις χαμηλές αξιολογήσεις για τους δρόμους και τα πεζοδρόμια, τη δημόσια καθαριότητα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η μέση ημερήσια δαπάνη τους ανέρχεται στα 80 ευρώ.

 

Οι επαγγελματίες. Ταξιδεύουν είτε για να παρακολουθήσουν ή για να συμμετάσχουν σε ένα συνέδριο ή σε κάποια έκθεση είτε για να συναντήσουν προμηθευτές, (δυνητικούς) επιχειρηματικούς συνεργάτες ή να επισκεφτούν κάποιο υποκατάστημα που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτό το είδος τουρισμού (MICE – Meetings, Incentives, Conferences, Exhibitions), η Θεσσαλονίκη ήταν μεταξύ των κορυφαίων 50 πόλεων διεθνών συνεδρίων για το 2021, με βάση τις επίσημες κατατάξεις για τη συγκεκριμένη χρονιά, που δημοσιεύτηκαν από το International Congress & Convention Association (ICCA).  Οι επαγγελματίες είναι ηλικίας 36-55 ετών και γνωρίζουν καλά τη Θεσσαλονίκη, καθώς την έχουν επισκεφθεί περισσότερες από μία φορές. Οι επαγγελματίες ταξιδιώτες ενδέχεται να παρατείνουν για λίγο τη διαμονή τους, ώστε να κάνουν κάποιες περαιτέρω περιηγήσεις στα αξιοθέατα. Οι περισσότεροι ταξιδεύουν μόνοι και ακολουθούν οι επαγγελματίες που ταξιδεύουν με συναδέλφους. Ένας στους τέσσερις επαγγελματίες ταξιδιώτες συνοδεύεται από φίλους ή/και τα παιδιά του.

Η μέση ημερήσια δαπάνη τους στην πόλη είναι χαμηλή (δεν ξεπερνά τα 77 ευρώ).

 

 


 

 

Ο Όλυμπος είναι ο κορυφαίος προορισμός στην Ελλάδα, με όλους τους συλλόγους να οργανώνουν εκεί τουλάχιστον δύο με τρεις εκδρομές τον χρόνο.

Πεζοπορικός τουρισμός: Keep walking…

Όχι, κυρίες και κύριοι, διακοπές δεν είναι μόνο «λιώσιμο» σε μία παραλία. Πλέον, μία ιστοσελίδα παρουσιάζει συγκεντρωμένες όλες τις εξορμήσεις πεζοπορίας ανά τη χώρα, για όσους δεν φοβούνται το περπάτημα.

 

Μια εμπειρία πεζοπορίας στο φαράγγι τού Βίκου και τη χαράδρα τού Αώου, ένα τριήμερο στην Ευρυτανία (με διάσχιση του φαραγγιού «Πάντα Βρέχει») ή μια διαδρομή στο οροπέδιο του Ομαλού Χανίων, με συνοδό που θα τους οδηγήσει με ασφάλεια στο μονοπάτι που θα ακολουθήσουν, μπορεί να επιλέξουν –ανάμεσα σε δεκάδες άλλες δυνατότητες– μια παρέα φίλων, μια οικογένεια με παιδιά ή μεμονωμένα άτομα, μέσω της ιστοσελίδας smarthikers.gr. Εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένες όλες οι εξορμήσεις πεζοπορίας που διοργανώνουν οι περίπου 110 ορειβατικοί σύλλογοι, εταιρείες και άλλες ομάδες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό στην Ελλάδα. Ο επισκέπτης μπορεί, ακόμη, να μάθει πολλά για τα άγρια μανιτάρια, το γκι και το αρκουδοπούρναρο που θα συναντήσει στη διαδρομή του, αλλά και να ενημερωθεί για ζητήματα περιβάλλοντος, για τη σχετική νομοθεσία, ακόμη και για δημοσιεύματα του Τύπου.

«Η ιστοσελίδα είναι προσβάσιμη δωρεάν απ’ όλο τον κόσμο, ενώ η δημιουργία της προέκυψε από την ανάγκη να υπάρχουν σε ένα σημείο όλες οι εκδρομές που σχεδιάζονται, ώστε καθένας να διαλέγει εκείνη που τον ενδιαφέρει» εξηγεί ο Χρήστος Καρκανιάς, επικεφαλής τής ομάδας των smarthikers και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), στον τομέα τής κυκλικής οικονομίας. Ο ίδιος θυμάται από μικρό παιδί να περπατάει στη φύση στην περιοχή τής Αμυγδαλής Καρδίτσας, απ’ όπου κατάγεται, ενώ μεγαλώνοντας άρχισε να πεζοπορεί με άλλους ανθρώπους και ομάδες και, πλέον, έχει συμπληρώσει 20 χρόνια παρουσίας σε τέτοιες δραστηριότητες στη φύση και στα βουνά.

Άγραφα.

Ο ρόλος τής πανδημίας. «Πολλοί ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα, ψάχνοντας να βρουν –κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης– διαδρομές και εναλλακτικές που δεν έχουν ακόμη ακολουθήσει» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καρκανιάς, τονίζοντας ότι ο κλάδος γνώρισε μεγάλη άνθηση κατά την περίοδο των λόκντάουν και της πανδημίας γενικότερα, όταν οι άνθρωποι κλείστηκαν αναγκαστικά στο σπίτι τους και ένιωσαν έντονα την ανάγκη να βγουν και να αποδράσουν στη φύση.

Εκτός από τους προορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα, πολλοί ορειβατικοί σύλλογοι διοργανώνουν εκδρομές πεζοπορίας σε βουνά στο εξωτερικό, με διαμονή σε καταφύγια και μετακίνηση με αεροπλάνο. Σε κάθε περίπτωση, στην ιστοσελίδα smarthikers.gr καθένας μπορεί να αναζητήσει τον προορισμό που επιθυμεί να επισκεφθεί και να επιλέξει σημείο συνάντησης, ημερομηνία, τρόπο μετακίνησης (αυτοκίνητο, λεωφορείο ή αεροπλάνο), διάρκεια δραστηριότητας (πεζοπορία ημερήσια, διήμερη ή πολυήμερη εξόρμηση). Στην επιλογή τού βαθμού δυσκολίας, οι δυνατότητες που προσφέρονται είναι «οικογένειες με παιδιά», «μέτρια», «καλή» ή «πολύ καλή φυσική κατάσταση», «εμπειρία χειμερινού βουνού» και «εξορμήσεις μόνο για πολύ έμπειρους πεζοπόρους».

Ταΰγετος.

Ο Όλυμπος στην κορυφή. Σε ό,τι αφορά τους πιο δημοφιλείς προορισμούς, ο κ. Καρκανιάς επισημαίνει ότι ο Όλυμπος είναι ο κορυφαίος προορισμός στην Ελλάδα, με όλους τους συλλόγους να οργανώνουν εκεί τουλάχιστον δύο με τρεις εκδρομές τον χρόνο: «Ομάδες που έχουν έδρα την Ξάνθη, την Πελοπόννησο και την Κρήτη περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους τον Όλυμπο, ακόμη κι αν χρειαστεί οι εκδρομείς να πάρουν το πλοίο ή το αεροπλάνο» σχολιάζει. Τις προτιμήσεις των πεζοπόρων συγκεντρώνουν στη συνέχεια, κατά σειρά, ο Ταΰγετος, ο Πάρνωνας και τα Άγραφα.

Επόμενος στόχος για τους Smarthikers είναι να προσφέρουν τις πληροφορίες τής ιστοσελίδας τους και στην αγγλική γλώσσα, ώστε να εξυπηρετούνται οι ξένοι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα και προτιμούν, αντί να μείνουν σε μια πόλη ή ένα νησί, να εξερευνήσουν τα βουνά τής χώρας μας.

 

 


 

 

Car-free και care-free: Εννέα νησιά όπου δεν θα χρειαστείτε αυτοκίνητο

Διακοπές χωρίς άγχος και με μικρότερο κόστος – το κόστος των καυσίμων. Όμως, πώς θα μετακινηθείτε όταν φτάσετε στον προορισμό σας; Υπάρχουν νησιά που έχουν δώσει απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα…

Κουφονήσια. Το αυτοκίνητο στο Άνω και το Κάτω Κουφονήσι είναι τόσο περιττό, που, και να το πάρετε μαζί σας, δεν θα το χρησιμοποιήσετε. Ιδιαίτερα στο Άνω Κουφονήσι, οι δρόμοι είναι εύκολοι και στρωτοί και ενδείκνυνται για ποδήλατο, ενώ υπάρχουν και μονοπάτια για πεζοπορία. Μπορείτε, επίσης, να πάρετε καΐκι είτε για να κάνετε τον γύρο τού νησιού είτε για να μεταβείτε σε κάποια παραλία. Το Άνω Κουφονήσι διαθέτει και ένα ταξί.

Ύδρα. Σ’ αυτό το κοσμοπολίτικο νησί με την πλούσια ιστορία και το αρχαιολογικό ενδιαφέρον δεν επιτρέπονται ούτε τα αυτοκίνητα ούτε τα μηχανάκια. Η Ύδρα είναι γεμάτη πλακόστρωτα σοκάκια και οι μετακινήσεις στο νησί γίνονται με τα πόδια ή με ιπποειδή.

Αγκίστρι. Το όμορφο Αγκίστρι απέχει μόλις μία ώρα από την Αθήνα και θα σας προσφέρει ηρεμία και γαλήνη. Το νησί φημίζεται για τις παραλίες του, με τα νερά του να είναι γαλαζοπράσινα και πεντακάθαρα. Και όλα αυτά σε κοντινές αποστάσεις, με συνέπεια ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετακίνησης να είναι το περπάτημα.

Γαύδος. Η Γαύδος είναι ο ιδανικός προορισμός για ελευθερία και χαλάρωση. Μπορείτε να εξερευνήσετε το νησί με το ποδήλατο ή και με τα πόδια. Μονοπάτια ενώνουν παραλίες και οικισμούς, ενώ στην Τρυπητή, το νοτιότερο άκρο τής Ευρώπης με την περίφημη καρέκλα, μπορείτε να φτάσετε κάνοντας πεζοπορία για περίπου μία ώρα ή με σκάφος.

Κίμωλος. Το μικροσκοπικό κυκλαδίτικο νησί, η Κίμωλος, με τους μόλις εννιακόσιους κατοίκους, προσφέρεται για διακοπές χωρίς αυτοκίνητο. Ένα μηχανάκι ή κάποιο ποδήλατο θα σας πάει σε όποια παραλία επιθυμείτε, ενώ στα στενά σοκάκια τού Χωριού, του οικισμού στον οποίο διαμένουν οι περισσότεροι κάτοικοι, θα περιηγηθείτε με τα πόδια.

Σχοινούσα. Αν δεν ήταν οι Μικρές Κυκλάδες το κατάλληλο μέρος για ξέγνοιαστες διακοπές χωρίς όχημα, ποιο θα ήταν; Η Σχοινούσα είναι τόσο μικρή που οι περισσότερες αποστάσεις μπορούν να διανυθούν με τα πόδια. Το νησί δεν έχει ταξί ή λεωφορείο. Πολλές, πάντως, από τις παραλίες είναι προσβάσιμες και με καΐκι.

Δονούσα. Η μικρή Δονούσα δεν έχει να υπερηφανεύεται μόνο για τις υπέροχες παραλίες της, αλλά και για τα μονοπάτια της. Αυτές οι σηματοδοτημένες διαδρομές ενώνουν τους οικισμούς μεταξύ τους. Για κάποιες από τις παραλίες μπορείτε να πάρετε καΐκι, ενώ το νησί έχει και δύο ταξί.

Αντίπαρος. Δίπλα στην Πάρο βρίσκεται άλλο ένα μικρό Κυκλαδονήσι, έτοιμο να το εξερευνήσετε με τα πόδια. Και στην Αντίπαρο οι αποστάσεις είναι μικρές και δεν χρειάζεστε αυτοκίνητο. Πολλές από τις παραλίες είναι αρκετά κοντά, ώστε να μεταβείτε περπατώντας, ενώ μπορείτε να νοικιάσετε μηχανάκι ή να πάρετε το λεωφορείο για τις λίγο μεγαλύτερες αποστάσεις. Το νησί διαθέτει και δύο ταξί.

Σίκινος. Ένα από τα ελάχιστα νησιά τής Ελλάδας που παραμένει αυθεντικό, σας περιμένει για ήρεμες και χαλαρές διακοπές. Η Σίκινος έχει έκταση μόλις 41 τετρ.χλμ. Το τοπικό λεωφορείο (με το λιτό δρομολόγιο Λιμάνι – Χώρα – Επισκοπή) είναι ό,τι χρειάζεστε (και παραπάνω), ενώ μικρά σκάφη θα σας οδηγήσουν στις όμορφες παραλίες του ή θα σας κάνουν τον γύρο τού νησιού. Τις παρθένες παραλίες τής Σικίνου μπορείτε να τις επισκεφθείτε και με τα πόδια.

 


 

 

Στο Παλαιό Τρίκερι δεν υπάρχουν καθόλου αυτοκίνητα, ενώ το γραφικό λιμανάκι περιβάλλεται από ένα καταπράσινο τοπίο, γεμάτο ελαιώνες. Είναι ιδανικός προορισμός για όσους δεν νοιάζονται για μεγάλες ταξιδιωτικές ανέσεις.

Πέντε ειδυλλιακά ψαροχώρια, ιδανικά για ολιγοήμερες αποδράσεις

Ήσυχα, παραθαλάσσια, με γραφικά λιμανάκια και ταβερνάκια με φρέσκα θαλασσινά, κρατιούνται συνήθως μακριά από τα φώτα τού μαζικού τουρισμού.

 

Για όσους αγαπούν τις ήσυχες, ολιγοήμερες αποδράσεις δίπλα στη θάλασσα, τα άφθονα ψαροχώρια τής Ελλάδας γίνονται ιδανικοί προορισμοί τώρα που καλοκαιριάζει. Οι επιλογές είναι πολλές – εμείς σας προτείνουμε τα δικά μας αγαπημένα.

Πέρδικα. Η Πέρδικα βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή τής Αίγινας, πάνω σε ένα μικρό ακρωτήρι, έχοντας ως κύρια χαρακτηριστικά της τη δεσπόζουσα εκκλησία τής Κοίμησης της Θεοτόκου στο παραλιακό μέτωπο και τη νησίδα Μονή, ακριβώς απέναντί της. Απέχει μόλις 9 χλμ. από την πρωτεύουσα Αίγινα.

Παρότι τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε ως τουριστικός προορισμός (θα παρατηρήσετε ότι την περιβάλλουν διάφορα πολυτελή εξοχικά), η Πέρδικα διατηρεί τον χαρακτήρα της ως αλιευτικού οικισμού. Είναι κάτι που αποτυπώνεται έντονα στη ρυμοτομία της, καθώς τα σπίτια έχουν χτιστεί σε μη συνεχές οικοδομικό σύστημα, με πρόνοια για ανοιχτές αυλές.

Σαγιάδα. Είναι το δυτικότερο σημείο όλης της ηπειρωτικής Ελλάδας, ωστόσο δεν έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό, παρότι απέχει περίπου 20 χλμ. από την Ηγουμενίτσα. Πολύ κοντά στις εκβολές τού ποταμού Καλαμά, η Σαγιάδα είναι ένα γραφικό ψαροχώρι τής Θεσπρωτίας, που φαίνεται ότι βρίσκεται στη θέση μιας αρχαίας πόλης. Είναι ένας ήσυχος οικισμός, κρατημένος μακριά από τη μαζική τουριστική ανάπτυξη, στον οποίο θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι, αλλά και πεζοπορικές διαδρομές στα γύρω ορεινά σημεία – τα διαθέσιμα μονοπάτια είναι καλά χαρτογραφημένα.

Παλαιό Τρίκερι. Οι μόλις 86 κάτοικοι αυτού του μικρού νησιού τού Παγασητικού κόλπου ζουν στον ομώνυμο, μοναδικό οικισμό, ο οποίος διατηρεί τον χαρακτήρα του ως ψαροχωριού, σε πείσμα τής μαζικής τουριστικής ανάπτυξης που έχει συνδυαστεί με το νότιο Πήλιο, όπου κατά τα λοιπά υπάγεται.

Στο Παλαιό Τρίκερι δεν υπάρχουν καθόλου αυτοκίνητα, ενώ το γραφικό λιμανάκι περιβάλλεται από ένα καταπράσινο τοπίο, γεμάτο ελαιώνες. Είναι ιδανικός προορισμός για όσους δεν νοιάζονται για μεγάλες ταξιδιωτικές ανέσεις, οι δε επισκέπτες που θα φτάσουν ώς εκεί θα γοητευτούν από τα δύο ψαροταβερνάκια τού οικισμού, τα οποία μαγειρεύουν ό,τι αλιεύσουν τα ντόπια καΐκια – αναζητήστε τις λεγόμενες «φούσκες», όστρακα που εντοπίζονται δύσκολα.

Πούλιθρα. Μόλις 9 χλμ μακριά από το σαφώς πιο διάσημο Λεωνίδιο βρίσκονται τα Πούλιθρα (και όχι «η» Πούλιθρα, όπως γράφεται μερικές φορές), με το όμορφό τους λιμανάκι. Διατηρούν το παραδοσιακό τους χρώμα, παρότι δεν αδιαφορούν για την τουριστική ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου τής Αρκαδίας – χάρη σ’ αυτήν, άλλωστε, έρχονται και πολλοί επισκέπτες από την υπόλοιπη Ευρώπη, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τα Πούλιθρα είναι ιδανικά για ολιγοήμερη ξεκούραση, καθώς συνδυάζουν πέτρινα, παραδοσιακά σπίτια, όμορφη παραλία και μπόλικους ελαιώνες, που φτάνουν σχεδόν ώς την ακτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλούς επισκέπτες θυμίζουν νησί, παρά την ηπειρωτική τους θέση.

Κλήμα. Η Μήλος έχει σίγουρα πολλές ομορφιές, ένα από τα πράγματα που πρέπει απαραιτήτως να κάνετε αν βρεθείτε εκεί, ωστόσο, είναι να επισκεφθείτε το ψαροχώρι Κλήμα, με τα πολύχρωμα σπίτια και τα εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα.

Το Κλήμα διατηρεί τη γαλήνη του κατά τις πρώτες καλοκαιρινές ημέρες, που είναι και οι καλύτερες για να παρατηρήσετε με την ησυχία σας τα λεγόμενα «Σύρματα»: τα διώροφα, πολύχρωμα σπίτια των ψαράδων τού χωριού, που χρησιμοποιούν τον ισόγειο χώρο για να προφυλάσσουν τις βάρκες τους όσο διάστημα διαρκούν οι κακοκαιρίες τού χειμώνα.

 

 


 

 

Περιήγηση στους εκπληκτικούς μαιάνδρους τού Νέστου

Αυθεντική, φυσική ομορφιά με θέα-«μπαλκόνι» μέχρι τη Λήμνο.

Ξεκινά το ταξίδι του από τα βουνά τής Βουλγαρίας και έπειτα από 243 χλμ. καταλήγει στο Θρακικό πέλαγος. Ο λόγος για τον Νέστο, ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια τής χώρας μας, ο ρους τού οποίου οριοθετεί τα σύνορα της Μακεδονίας και της Θράκης.

Από το ύψος τής Σταυρούπολης, στην Ξάνθη, και επί 18 χλμ. ο Νέστος επιδίδεται σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι με τους μαιάνδρους, απλά και μόνον η θέα των οποίων είναι αρκετή για να εντυπωσιάσει και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη. Τα εντυπωσιακά αυτά Στενά τού Νέστου δημιουργήθηκαν όταν οι ορμητικές ποσότητες του νερού στάθηκε αδύνατον να ξεπεράσουν τους συμπαγείς όγκους των βουνών, ενώ έχουν ανακηρυχθεί και διατηρητέο μνημείο τής φύσης.

Καθηλωτική θέα. Ξεκινώντας από τη Σταυρούπολη προς τον οικισμό των Τοξοτών, μέσα από το χωριό Κομνηνά, καθώς και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Λιβερά και Κρωμνικό, φτάνουμε σε μια εκπληκτική τοποθεσία σε υψόμετρο περίπου 900 μ., απ’ όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει τους εκπληκτικούς μαιάνδρους τού Νέστου από ψηλά. Μάλιστα, από το «μπαλκόνι» που έχει στηθεί στη θέση «Ύψωμα Καρπούζι» ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει ολόκληρο τον κάμπο τής Ξάνθης, ενώ, αν ο καιρός το επιτρέπει, μπορεί να αφήσει τη ματιά του να απλωθεί ώς τη Θάσο και τη Λήμνο.

Στη συνέχεια (με αρκετές, βεβαίως, στροφές για περίπου 10 χλμ.), ο δρόμος κατηφορίζει προς Ίμερα και, εν συνεχεία, προς τη Γαλάνη, τον οικισμό στην είσοδο των Στενών τού Νέστου. Εκεί θα βρείτε και μια πολύ ενδιαφέρουσα καντίνα, η οποία λειτουργεί καθημερινά, από νωρίς το πρωί ώς αργά το βράδυ.

Περπατήστε, λοιπόν, πλάι στον Νέστο και χαλαρώστε, απαθανατίζοντας τις πιο όμορφες εικόνες του με πλήρη ασφάλεια, οποιαδήποτε εποχή τού χρόνου κι αν το θελήσετε. Η επαφή με τη φύση, άλλωστε, είναι ένα από τα πιο υπέροχα πράγματα στον κόσμο…

 

 


 

 

Κάτω Πορρόια: Ένα χωριό στις Σέρρες, πραγματική ζωγραφιά

Τη ζωή στο χωριό παλαιότερων δεκαετιών, τότε που υπήρχε ο σιδεράς και ο υπαίθριος τσαγκάρης και το ανδρικό κούρεμα κόστιζε 5 δραχμές, αναβιώνουν στα Κάτω Πορρόια Σερρών δύο γυναίκες, οι οποίες ζωγραφίζουν στις προσόψεις παλιών, εγκαταλειμμένων καταστημάτων την παλαιότερη χρήση τους.

Στον χώρο όπου λειτουργούσε το κομμωτήριο υπάρχει ζωγραφιά με γυναίκες τής δεκαετίας τού 1960 να φτιάχνουν τα μαλλιά τους. Το περίπτερο, που έχασκε άδειο εδώ και περίπου 10 χρόνια, «ξανανοίγει» και στο μπακάλικο «Η αφθονία» ο καταστηματάρχης υποδέχεται τους πελάτες κρατώντας τη σέσουλα. Χρώμα με προσωπογραφίες παιδιών αποκτά και η στάση λεωφορείων, ενώ όλο το χωριό αποτυπώνεται στη στάση των ταξί.

Έργο γυναικών. Η πρωτοβουλία για τη μεταμόρφωση του χωριού ανήκει σε δύο γυναίκες κατοίκους του, την Ελένη Καραφλούδη και την Κλεονίκη Ζωίδου, οι οποίες μέσα σε λίγους μήνες έκαναν με τα πινέλα τους όσους περνούν από τον τόπο τους να σταματούν, για να θαυμάσουν και να φωτογραφήσουν τις δημιουργίες τους.

Η Ελένη Καραφλούδη, η οποία γύρισε πριν από 8 χρόνια στο χωριό των γονιών της, έχει λατρεία, όπως λέει, στα παλιά κτίρια και την ιστορία. Έτσι, πριν από λίγο καιρό, μαζί με την Κλεονίκη Ζωίδου και την αρωγή τού πολιτιστικού συλλόγου, αποφάσισε να εμφυσήσει ζωή στα κενά κτίσματα.

«Ζωγραφίσαμε 12 προσόψεις, αναδεικνύοντας την παλιά χρήση καταστημάτων, αλλά και τη ζωή τού χωριού γενικότερα τις περασμένες δεκαετίες. Ο πολιτιστικός σύλλογος μας παρείχε κάποια χρώματα και μάστορες που μας βοήθησαν στις αναστηλώσεις των εξωτερικών όψεων των κτιρίων» αναφέρει η κυρία Καραφλούδη. Έτσι, καταστήματα με εμπορικές χρήσεις κατά το παρελθόν, που παραμένουν κλειστά εδώ και χρόνια, απέκτησαν «παράθυρα» όπου οι περαστικοί μπορούν να δουν τη ζωή που φιλοξένησαν και, έτσι, το χωριό να πάρει ακόμη μία προστιθέμενη τουριστική αξία.

«Είναι πολλοί αυτοί που σταματούν για να βγάλουν φωτογραφίες, διαφημίζοντας έτσι τα Κάτω Πορρόια» παρατηρεί η κυρία Καραφλούδη. Τονίζει δε ότι το χωριό γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση στο παρελθόν, με πολλά καταστήματα να λειτουργούν στην περιοχή, για να εξυπηρετήσουν τον τότε πληθυσμό του.

Προσπάθεια να αναστραφεί μια φθίνουσα πορεία. «Στο δημοτικό σχολείο φοιτούσαν 300 παιδιά» εξηγεί η Ελένη Καραφλούδη. «Τώρα, οι μόνιμοι κάτοικοι είμαστε περίπου 400» διευκρινίζει, ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεχίσει να ζωγραφίζει και άλλα κτίρια, αλλά και να εμπλουτίζει με παλιά αντικείμενα που βρίσκει το λαογραφικό μουσείο τού χωριού.

 


 

 

Plasmata II: Ioannina: Κάτι πολύ ωραίο έρχεται στα Γιάννενα τον Ιούνιο

Από το Πεδίον τού Άρεως στα Γιάννενα, από το πάρκο στη λίμνη, τα Plásmata ΙΙ τής Στέγης τού Ιδρύματος Ωνάση, ανθρώπινα, παράξενα, ψηφιακά, μεταφυσικά, κατοικούν στην πόλη των Ιωαννίνων για τρεις εβδομάδες, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2023. Έκθεση, συναυλίες, workshops, συζητήσεις, περιηγήσεις, για θεατές κάθε ηλικίας, με ελεύθερη είσοδο.

Τα Plasmata II: Ioannina παρουσιάζουν μια σειρά έργων τέχνης για το ψηφιακό, για τους κόσμους που φτιάχνουμε και στους οποίους, τελικά, ανήκουμε. Μετά την Αθήνα και το Πεδίον τού Άρεως, όπου τα Plásmata συγκέντρωσαν περισσότερους από 400.000 επισκέπτες, η Στέγη ταξιδεύει στην ιστορική πόλη των Ιωαννίνων από τις 16 Ιουνίου ώς τις 9 Ιουλίου. Τα Plásmata ΙΙ: Ioannina δεν είναι ακόμη μία έκθεση, αλλά μια εμπειρία που φέρνει κοντά την τεχνολογία, την πόλη και τη φύση. Απευθύνεται σε θεατές κάθε ηλικίας, με συναυλίες και dj sets, εργαστήρια, συζητήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις, αλλά και το Movement Radio, τον 24ωρο, διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό τής Στέγης, που δημιουργεί ένα πρόγραμμα βαθιά τοπικό και, γι’ αυτό, πραγματικά παγκόσμιο. Τα Plásmata ΙΙ: Ioannina προτείνουν νέες διαδρομές και συμβιώσεις στο όριο της πόλης και της λίμνης Παμβώτιδας, επεκτείνοντας τον διάλογο ανάμεσα στο υλικό και το άυλο, το κέντρο και την περιφέρεια, το παρελθόν και το μέλλον.

Τα Plásmata ΙΙ: Ioannina μας καλούν να περιπλανηθούμε σε 28 διαφορετικούς σταθμούς, σε μια διαδρομή κατά μήκος τής μεθορίου τού κάστρου και της λίμνης, όπου κυριαρχούν τα 19 έργα τής έκθεσης, αλλά και οι ιστορίες που χαρακτηρίζουν 9 ξεχωριστά (κάποιες φορές, μυστικά) τοπόσημα των Ιωαννίνων. Οι 28 σταθμοί βρίσκονται σε αδιαχώριστη συνάφεια με το περιβάλλον τής πόλης και είναι η αφορμή να ανακαλύψουμε ορισμένες ορατές ή απόκρυφες λεπτομέρειες, προϋπάρχοντα στοιχεία, σχισμές, αστικές μυθοπλασίες και μη ανθρώπινους οργανισμούς που συνδιαλέγονται με τα έργα, τα Γιάννενα και, προπάντων, μ’ εμάς τους ίδιους και το μέλλον μας.

Δεκαεννέα έργα τέχνης από έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες (τα περισσότερα σε νέες αναθέσεις) εξερευνούν την έλευση και την εξαφάνιση του ψηφιακού μέσα σε μια νέα υλικότητα που διαχέεται στα σώματα, στη φύση, ακόμη και στις σκέψεις, στις συνομιλίες, στα τραγούδια και στα όνειρά μας. Έργα που αφουγκράζονται τον παλμό τής πόλης των Ιωαννίνων και μας συστήνουν νέα Πλάσματα, σε μια διαδρομή που αναπτύσσεται γύρω από τη μαγική λίμνη Παμβώτιδα. Εκεί παρελαύνουν φέτος φιγούρες που μεταμορφώνονται μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας, μανιτάρια που μεταβάλλονται μέρα με τη μέρα, γλυπτά που αλλάζουν χρώματα, τραγουδούν με ανθρώπινες –ή μη– φωνές, μας μυούν στη γιαννιώτικη αργυροχοΐα, αναζητώντας τους τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διασώσει την παράδοση. Υβριδικά πλάσματα μιλούν τις γλώσσες που συνθέτουν το παλίμψηστο της πόλης, μας αποκαλύπτουν τη μαντεία τού νερού ως μέσο χειραφέτησης για τις φωνές που δεν μπορούν να ακουστούν και υλικοποιούν τις τοπικές παραδόσεις και τα έθιμα. Ολάνθιστα δάση μέσα σε terrarium, ζώα που έχουν εκλείψει, αλλά επανέρχονται ψηφιακά στη ζωή, συνθετικές μέδουσες βγαλμένες μέσα από αλγοριθμικά όνειρα και ένα σώμα από τις γυναίκες που χάθηκαν στη λίμνη (αλλά είναι πάντοτε εκεί) μας καλούν να χαθούμε στις δυνάμεις τής φύσης που είναι εκεί προαιώνιες, δυνατές, ακατάλυτες. Δείτε τα πτηνά της λίμνης και το Μιτσικέλι μέσα από τα μάτια τής τεχνητής νοημοσύνης, τραγουδήστε πολυφωνικά, θαυμάστε μια σημαία από φλόγες που κυματίζει –καταμεσής, θαρρείς– της λίμνης, περιπλανηθείτε με τη φαντασία σας σε ένα εμβυθιστικό λουτρό από ήχους, εικόνες και λόγια για τα Γιάννενα και την ιστορία τους, βουτήξτε ψηφιακά στον βυθό τής λίμνης με μια μέδουσα, ζήστε την περιπέτεια μαζί με ανθρώπινα, παράξενα, ψηφιακά, μεταφυσικά Πλάσματα.

Με τα Plásmata ΙΙ: Ioannina, η Στέγη συνεχίζει τη συζήτηση για το ψηφιακό, όχι ως κάτι δομημένο σε απαστράπτουσες LED οθόνες και κυκλώματα υπολογιστών, αλλά ως κάτι οργανικό που φυτρώνει μέσα στη λίμνη, που μοιάζει με τη βροχή που δεν σταματάει ποτέ, που ενυπάρχει στους ήχους των πουλιών και στα πλατάνια τής παραλίμνιας διαδρομής. Τα Γιάννενα δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τη σκέψη μας σε τέσσερις διαστάσεις (αν συμπεριλάβουμε και τον χρόνο), να κοιτάξουμε τα βάθη και τις διαστρωματώσεις μιας πόλης που αναπτύσσεται σαν παλίμψηστο και η οποία εκτείνεται μέσα από τις δράσεις και τις κινήσεις των ανθρώπων της, πέρα από τον τωρινό χρόνο και τον πεπερασμένο τόπο. Στα Γιάννενα συνειδητοποιείς ότι ο τρόπος με τον οποίον αντιλαμβανόμαστε την τεχνολογία σήμερα είναι η αέναη τελετουργία με την οποία ανέκαθεν συμβίωναν οι κάτοικοι, σχηματίζοντας δίκτυα που ξεπερνούσαν τα σαφή όρια της λίμνης και της πόλης: παρόντα σε κάθε ιστορική περίοδο των Ιωαννίνων, στην τουρκοκρατία, στον νεοελληνικό διαφωτισμό και τους εθνικούς ευεργέτες, στην ανάμειξη των διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων, στην επιχειρηματική δυναμική τής αργυροχρυσοχοΐας, της μεταλλουργίας και της κτηνοτροφίας, στη διαμετακομιστική θέση τους στα Βαλκάνια και την Ευρώπη, αλλά και στις μεταναστευτικές ροές, στον εναργή παλμό της ως πεδίου δράσης των φοιτητών στον άξονα της νέας γνώσης και της καινοτομίας.

Η τεχνητή νοημοσύνη, τα ψηφιακά δίκτυα και οι μαζικές συγκεντρώσεις δεδομένων δημιουργούν τη νέα μας καθημερινότητα, στην οποία η ώσμωση φυσικού και ψηφιακού συνιστά την πραγματικότητά μας. Καθώς η τεχνολογία σε όλες της τις εκφάνσεις αποκτά ηγεμονικό χαρακτήρα, σταδιακά εξαφανίζεται από το προσκήνιο, αφήνοντας μόνον ίχνη. Καθίσταται αόρατη και διαρκώς παρούσα. Διεκδικεί τον χρόνο και τον χώρο μας. Τα Plásmata ΙΙ: Ioannina μας καλούν να αναζητήσουμε τρόπους για να υπονομεύσουμε την ηγεμονικότητά της μέσα από το συνηθισμένο, το οικείο και, ταυτόχρονα, ανοίκειο, μυθικό και υγρό. Αυτό που αναδύεται στον τόπο των Ιωαννίνων είναι ο λόγος για τον οποίο τα Plásmata ΙΙ: Ioannina βρίσκονται εδώ.

ID

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Αφροδίτη Παναγιωτάκου. Επιμελητική διεύθυνση: Πρόδρομος Τσιαβός. Επιμελητικός σύμβουλος: Γιώργος Τζιρτζιλάκης. Συνεργάτις επιμελήτρια (νέες παραγωγές): Δάφνη Δραγώνα. Επιμέλεια μουσικής, διεύθυνση Movement Radio: Voltnoi & Quetempo. Επικεφαλής παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος. Τεχνικός διευθυντής: Λευτέρης Καραμπίλας. Σχεδιασμός έκθεσης: Λουκάς Μπάκας, Ιάσων Πανταζής. Μια παραγωγή τής Στέγης τού Ιδρύματος Ωνάση υπό την αιγίδα τής περιφέρειας Ηπείρου και του δήμου Ιωαννιτών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, από τις 16.06 ώς τις 09.07.2023 (ώρες λειτουργίας: 18:00-23:00, με ελεύθερη είσοδο.
Οι καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες που συμμετέχουν: Μαρία Βαρελά, Νικομάχη Καρακωστάνογλου, Κατερίνα Κομιανού, Μαρία Λουίζου, Μανώλης Μανουσάκης & Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Πάνος Σκλαβενίτης, Στεφανία Στρούζα, Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης, Entangled Others, Matthias Fritsch, John Gerrard, Alexandra Daisy Ginsberg, Christian Mio Loclair, Maenads, Matthew Niederhauser & Marc Da Costa, slow immediate, Universal Everything, WordMord.

 


 

 

Ράφτινγκ: 4+1 ποτάμια ιδανικά για τους λάτρεις των extreme sports

Αν λατρεύετε την ελληνική φύση στην πλέον παρθένα εκδοχή της και, ταυτόχρονα, δεν μπορείτε να διανοηθείτε τις διακοπές σας χωρίς κάποιου είδους άθληση, μια σειρά από ποταμούς τής χώρας μας σάς προσφέρουν τη δυνατότητα να συνδυάσετε αυτές τις δύο αγάπες, μέσα από δραστηριότητες που υπόσχονται να ανεβάσουν την αδρεναλίνη σας στα ύψη.

Βοϊδομάτης (Ζαγόρι). Σύμφωνα με στοιχεία τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Βοϊδομάτης είναι ένας από τους πλέον καθαρούς ποταμούς σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο, ο οποίος μάλιστα διασχίζει ένα τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Πέραν του φυσικού του κάλλους, αποτελεί ιδανική επιλογή για να αποκτήσετε τις πρώτες σας εμπειρίες στο ράφτινγκ. Με σημείο εκκίνησης τη γέφυρα Αρίστης, απολαύστε την εύκολη κατάβαση, τερματίζοντας στη γέφυρα Κλειδωνιάς.

Βαθμός δυσκολίας: 1-2.
Διάρκεια: 1,5 ώρα.
Πού θα μείνετε: η περιοχή τού Ζαγορίου (και ειδικότερα η δυτική της πλευρά) περιλαμβάνει ορισμένα από τα ομορφότερα και πλέον δημοφιλή χωριά τής Ηπείρου, όπως το Πάπιγκο, η Αρίστη και ο Βίκος, τα οποία πλαισιώνουν την κοιλάδα τού ποταμού. Μπορείτε να επισκεφτείτε τη μαγευτική Δρακόλιμνη με τη σπάνια πανίδα, να θαυμάσετε την εξαίσια, πέτρινη αρχιτεκτονική τής Ηπείρου, αλλά και να επισκεφθείτε τα λαογραφικά μουσεία τής περιοχής.

 

Ταυρωπός ή Μέγδοβας (Ευρυτανία). Η κατάβαση στον Ταυρωπό προσφέρει όμορφες στιγμές για όσους θέλουν να δοκιμάσουν την εμπειρία τού ράφτινγκ για πρώτη φορά, αλλά και για τους πιο προχωρημένους. Ξεκινώντας από την Παλαιά Bίνιανη, μέσα σε ένα μοναδικό, καταπράσινο τοπίο, θα τερματίσετε στη γέφυρα του Mέγδοβα. Η διαδρομή των περίπου 10 χλμ. θα σας συναρπάσει: μια έκπληξη, ωστόσο, σας περιμένει για το τέλος, όταν θα κατεβείτε από τη βάρκα, για να περπατήσετε μέχρι τον εντυπωσιακό καταρράκτη τής Βίνιανης.

Βαθμός δυσκολίας: 1-2.
Διάρκεια: 2 ώρες.
Πού θα μείνετε: μπορείτε να μείνετε στο Καρπενήσι, καθώς και στα γύρω χωριά, όπως οι Κορυσχάδες, η Λαγκαδιά, ο Άγιος Ανδρέας και οι Γοριανάδες, το Μικρό Χωριό, το Βούτυρο και ο Άγιος Νικόλαος. Η εκδρομή σας στην «καρδιά» τής ευρυτανικής φύσης οφείλει να συμπεριλάβει και μια σειρά από βόλτες στη φύση, όπου θα σας δοθούν πολλές δυνατότητες για αθλητικές δραστηριότητες. Αξίζει να κάνετε τη διαδρομή Καρπενήσι-Προυσός, απολαμβάνοντας τα ελατόφυτα βουνά τής Xελιδώνας και της Kαλιακούδας, όπως επίσης και να κάνετε μία στάση στην ιστορική μονή τής Παναγίας τής Προυσιώτισσας.

 

Εύηνος (Ορεινή Ναυπακτία). Με τις πηγές του στα Βαρδούσια και τις εκβολές του στον Πατραϊκό κόλπο, ο Εύηνος αποτελεί ιδανική επιλογή για τους αρχάριους. Το σήμα για την εκκίνηση της διαδρομής δίνεται στη γέφυρα του Πόρου, ενώ η διαδρομή των 10 χλμ. ολοκληρώνεται με μοναδικά περάσματα σλάλομ μέσα από την τεχνητή ολυμπιακή πίστα τού καγιάκ, καταλήγοντας στη γέφυρα του οικισμού Χάνι Μπανιά.

Βαθμός δυσκολίας: 2.
Διάρκεια: 2 ώρες.
Πού θα μείνετε: ο πιο κοντινός οικισμός στον Εύηνο είναι το Χάνι Μπανιά. Μπορείτε, ωστόσο, να διαμείνετε στην ειδυλλιακή Ναύπακτο, απολαμβάνοντας τις βόλτες σας στο γραφικό ενετικό λιμάνι και στο κάστρο που δεσπόζει στην πόλη. Επίσης, με αφετηρία εξόρμησης την Άνω Xώρα, μπορείτε να ανακαλύψετε γνωστές και άγνωστες πτυχές τής Ορεινής Ναυπακτίας: την Περδικόβρυση, την τεχνητή λίμνη τού Εύηνου, το χωριό Πλάτανος με το λαογραφικό του μουσείο και το μονότοξο γεφύρι της Aρτοτίβας, αρχιτεκτονικό θαύμα τού 15ου αιώνα.

 

Λούσιος (Αρκαδία). Ένας από τους πλέον εντυπωσιακούς ποταμούς στη χώρα, ο Λούσιος, αποτελεί ιδανικό ποτάμι για ράφτερς με μικρή εμπειρία. Η διαδρομή, μήκους 8 χλμ., εξελίσσεται εξ ολοκλήρου μέσα στο στενό φαράγγι, όπου η βλάστηση οργιάζει, δημιουργώντας σε πολλά σημεία «τούνελ», κάτω από τα οποία θα περάσετε. Τοξωτά γεφύρια, πηγές μέσα από τους βράχους και εντυπωσιακά περάσματα συμπληρώνουν το ήδη συναρπαστικό τοπίο τής διαδρομής.

Βαθμός δυσκολίας: 3.
Διάρκεια διαδρομής: 2 ώρες.
Πού θα μείνετε: η ιστορική Καρύταινα προσφέρεται, για να συνδυάσετε την εμπειρία τού ράφτινγκ με αξέχαστη διαμονή. Το μικρό αρκαδικό χωριό, που αποκαλείται από πολλούς «Τολέδο τής Ελλάδος», διατηρεί αναλλοίωτο το παραδοσιακό του χρώμα, με τα λιθόκτιστα δρομάκια, τα πέτρινα κτίρια και το ιστορικό του κάστρο, σε συνδυασμό με τα γεφυράκια και τα ιστορικά μοναστήρια. Μπορείτε, επίσης, να μείνετε στα παραδοσιακά αρκαδικά χωριά τής Στεμνίτσας και της Δημητσάνας.

 

Άραχθος (Τζουμέρκα). Όπως λένε οι γνωρίζοντες, ο ποταμός Άραχθος, με δύο εναλλακτικές διαδρομές, αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ελληνικά ποτάμια για ράφτινγκ, είτε ο ράφτερ είναι αρχάριος είναι έμπειρος. Η είσοδος στο στενό φαράγγι τού Αράχθου είναι επιβλητική, με κατακόρυφες πλαγιές που φτάνουν τα 700 μέτρα ύψος. Στη μέση τής διαδρομής μπορείτε να σταματήσετε και να περπατήσετε ώς τον καταρράκτη τής Γλύφκης, στη βάση τού οποίου σχηματίζεται μια μικρή λιμνούλα. Οι πιο τολμηροί μπορείτε να βουτήξετε, απολαμβάνοντας μια μοναδική εμπειρία.

Η διαδρομή ξεκινά για τους αρχάριους στη Γέφυρα Πολίτσας (Λάζαινα), ενώ για τους πιο έμπειρους του αθλήματος η εκκίνηση δίνεται στη Γέφυρα Τσιμπόβου (Χαροκόπι), χρωματίζοντας τη διαδρομή με έναν περισσότερο εξτρίμ χαρακτήρα, με 4ο βαθμό δυσκολίας. Αμφότερες οι διαδρομές καταλήγουν στο ιστορικό Γεφύρι τής Πλάκας, το ψηλότερο μονότοξο γεφύρι στην Ελλάδα, που ενώνει τις δύο όχθες τού Άραχθου.

Βαθμός δυσκολίας: 2-3 (αρχάριοι), 4 (προχωρημένοι).
Διάρκεια διαδρομής: 2 ώρες (4 ώρες για τους προχωρημένους).
Πού θα μείνετε: τα Τζουμέρκα αποτελούν ιδανικό προορισμό για τη διαμονή σας, μακριά από την πολυκοσμία, με χωριά εντυπωσιακού φυσικού κάλλους, γεμάτα από την ηπειρώτικη παράδοση.

 


 

 

Κύπρος: Ο απόλυτος insider’s guide με τα 24+1 «must try» στη Μεγαλόνησο

Αν δεν έχεις φίλη ή φίλο Κύπριο, να κάνεις! Αν μη τι άλλο, για να ξέρεις πού θα πας, όταν επισκεφθείς το νησί. Μέχρι, όμως, να κάνεις, διαβάστε τη λίστα τού Citymag. Μαζέψαμε διάφορα – από κυπριακό καφέ μέχρι brandy sour και από έργα τέχνης μέχρι παρατηρητήρια για πτηνά.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Φλωρεντία Κυθραιώτου

 

 

Αδαμάντιος Διαμαντής (1900-1994), «Ο Κόσμος της Κύπρου, 1967-1972». Κάρβουνο και ακρυλικό σε ιρλανδικό λινό σε έντεκα τελάρα. Μόνιμο δάνειο από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.

Κοντοστέκομαι, θαυμάζω, ονειρεύομαι, βρίσκω το νήμα. Κάθε φορά που επισκέπτομαι τη Λεβέντειο Πινακοθήκη, υποκλίνομαι στον Κόσμο της Κύπρου του Διαμαντή και θυμάμαι τα λόγια του: «Ήταν ο καλύτερος κόσμος που γνώρισα. Βαρύς, αδρός και σίγουρος στο καλό και στο κακό, κουβαλούσε τη μακραίωνη κληρονομιά του.

Info: Λεβέντειος Πινακοθήκη, Αναστασίου Γ. Λεβέντη 5, 1097 Λευκωσία. Τ. +357 22 668838.

 

 

Brunch στο «Zest», στη Λεβέντειο Πινακοθήκη.

ZEST ΣΤΗ ΛΕΒΕΝΤΕΙΟ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ.

Αν πάτε στη Λεβέντειο Πινακοθήκη για κάποια από τις εκθέσεις (μόνιμες ή περιοδικές), κάντε στάση για καφέ ή φαγητό στην καφετέρια «Zest Coffee + Kitchen», όπου θα δοκιμάσετε εξαιρετικά φαλάφελ, ντάκους, δροσερές σαλάτες και το φιλέτο τόνου. Μπορείτε, επίσης, να πάτε για brunch το Σαββατοκύριακο. Ανοικτό ΤΡ-ΚΥ, από τις 08:30 ώς τις 17:00.

Info: Αναστασίου Γ. Λεβέντη 5, 1097 Λευκωσία. Τ. +357 22 460006.

 

 

Ο «πήλινος στρατός» της Κύπρου, στο Κυπριακό Μουσείο. Η φωτογραφία χρησιμοποιείται με την άδεια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου.

Ο ΠΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.

Τα πήλινα ειδώλια και αγάλματα, που προέρχονται από το σημαντικό ιερό της Αγίας Ειρήνης, στην κατεχόμενη Κύπρο, απεικονίζουν σχεδόν αποκλειστικά άνδρες, πολεμιστές, Κενταύρους και άρματα με πολεμιστές. Ουδείς, ωστόσο, είναι οπλισμένος. Όλα τα αναθήματα ανήκουν στην πιο λαμπρή εποχή του ιερού, στον 7ο-6ο αιώνα π.Χ. Εκτός από τους θαμμένους στρατιώτες στο μαυσωλείο του πρώτου κινέζου αυτοκράτορα, δεν υπάρχει παγκοσμίως άλλο τέτοιο αρχαιολογικό εύρημα.

Info: Κυπριακό Μουσείο, Αίθουσα IV, Μουσείου 1, Λευκωσία. Τ. +357 22 865854.

 

 

ΓΙΑ ΚΑΦΕΔΑΚΙ ΣΤΑ «7 ΚΛΕΙΔΙΑ».

Μικρό, urban καφενείο στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας. Αυθεντικό και χαλαρό, προσφέρεται για μακρόσυρτες βραδιές με καλή παρέα για καφέ στη χόβολη, ούζο, τσίπουρο, ζιβανία, επιλεγμένες ετικέτες κυπριακού κρασιού και craft μπίρες. Πάντοτε μαζί με μεζεδάκια…

Info: Τρικούπη 92Ε, Λευκωσία. Τ. +357 22103857.

 

 

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΣΤΑ «ΚΑΛΑ ΚΑΘΟΥΜΕΝΑ».

Γωνιακό καφενείο στην πλατεία Φανερωμένης, με λαϊκές τιμές. Κλασικό σημείο συνάντησης, οικείο και αυθεντικό. Πέρα απ’ τον καφέ, σερβίρει δροσιστικές, σπιτικές λεμονάδες, μπίρες, σουμάδα και το δικό τους κοκτέιλ «Πόνι Ροζ», με λεμονάδα, τριαντάφυλλο, τσιπουράκι, σόδα και φρέσκο δυόσμο.

Info: Νικοκλέους 21, πλατεία Φανερωμένης, Λευκωσία. Τ. +357 22664654.

 

 

Χαλουμωτές στο «Avo’s Armenian Food».

ΕΘΝΙΚ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΟ «AVO’S ARMENIAN FOOD».

Θα φάτε φθηνά και νόστιμα, στο πόδι ή σε τραπεζάκι, στο «Avo’s», στον πεζόδρομο της οδού Ονασαγόρου, στο κέντρο της Λευκωσίας. Αρμένικα και κυπριακά εδέσματα ψημένα στον ξυλόφουρνο: λαχματζούν (€1,30), χαλουμωτή (€1,00), κούπες με κιμά (€1,00), σουβλάκι σε αρμένικη πίτα (€2,00), χατσαπούρι (€1,30) και άλλα πολλά και νόστιμα.

Info: Ονασαγόρου, Λευκωσία. Τ. +357 22 661172.

 

 

 

Καφές Χαραλάμπους.

ΚΑΦΕΣ Γ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: ΑΡΩΜΑ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑΣ.

Το παλιό καφεκοπτείο, με τις μηχανές για καβούρδισμα να λειτουργούν ακόμη, μυρίζει πάντοτε φρέσκο καφέ και έχει αέρα παλιάς εποχής. Εκεί στεγαζόταν το πρώτο καφεκοπτείο Χαραλάμπους πριν από περίπου έναν αιώνα. Υπέροχος κυπριακός καφές με υπογραφή – και λουκουμάκι! Δοκιμάστε και το μαχαλεπί.

Info: Λήδρας 118, Λευκωσία. Τ. +357 22 460006.

 

 

Σε αυτήν και στην κάτω φωτογραφία: το Κέντρο Τεχνών «Φανερωμένης 70».

ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ «ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ 70»: ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ.

Στον χώρο όπου στεγάζεται το Ίδρυμα Φανερωμένης 70 μπορείτε να βρείτε από καρτ ποστάλ μέχρι ποτήρια, κοσμήματα, τσάντες ή ρούχα. Ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, το «Φανερωμένης 70» συνεργάζεται με ντόπιους καλλιτέχνες και χειροτέχνες, των οποίων οι δουλειές αντανακλούν τη φιλοσοφία του χώρου, περιλαμβάνοντας στοιχεία από την κυπριακή παράδοση με ένα σύγχρονο τουίστ. Εκεί διοργανώνονται και ενδιαφέροντα καλλιτεχνικά πρότζεκτ.

Info: Φανερωμένης 70, Στοά Παπαδόπουλου, 1011 Λευκωσία.

 

 

 

Καφέ «Προζάκ».
Το κυπριακό Brandy Sour με σπιτική λεμονάδα και κυπριακό μπράντι.

«ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΠΡΟΖΑΚ»: ΤΟ «ΦΑΡΜΑΚΟ» ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ.

Ένα καλόγουστο καφέ με… αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και καλλιτεχνικές ανησυχίες, σε μια ήσυχη γωνιά της Λευκωσίας. Υπέροχη διακόσμηση, μεγάλη συλλογή από τσάγια, βότανα (και όχι μόνο), χειροποίητα μπισκότα, ωραία επιλογή μουσικής και πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Δοκιμάστε το κυπριακό Brandy Sour με σπιτική λεμονάδα και κυπριακό μπράντι και ρωτήστε να μάθετε για την ιστορία του.

Info: Μέδοντος 3Α, Λευκωσία 106022. Τ. +357 22104244.

 

 

ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΑΣΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΘΑΛΑΣΣΑΣ, ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ.

Μόνο δέκα λεπτά από το κέντρο της πρωτεύουσας, στο νοτιοανατολικό της άκρο, θα συναντήσετε μια όαση πρασίνου σε μια έκταση 840 στρεμμάτων, με πολλά δέντρα, θάμνους και βότανα. Το δίκτυο μονοπατιών που διασχίζει το πάρκο καλύπτει 20 χιλιόμετρα και είναι ένα δημοφιλές μέρος για ποδηλασία, πεζοπορία και βόλτα με τον σκύλο (σε προκαθορισμένες διαδρομές). Εκατοντάδες ερωδιοί επισκέπτονται καθημερινά τη λίμνη του πάρκου, όπου υπάρχει και παρατηρητήριο πτηνών.

Info: λεωφόρος Κυρηνείας 1, Αγλαντζιά, Λευκωσία.

 

 

ΠΑΛΙΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΛΕΒΕΝΤΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ.

Η Λευκωσία σάς αφηγείται την ιστορία της από τους προϊστορικούς χρόνους ώς και σήμερα, μέσω των μοναδικών, πλούσιων συλλογών του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα συγκρότημα τριών ιστορικών κτιρίων. Δείτε τους χάρτες της Λευκωσίας από τον 16ο μέχρι και τον 18ο αιώνα, οι οποίοι απεικονίζουν ή αναφέρονται στα βενετσιάνικα τείχη της πόλης και στην πολιορκία της Λευκωσίας από τους Οθωμανούς. Περάστε και από το πωλητήριο, για δωράκια.

Info: Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, Ιπποκράτους 15-17, Λαϊκή Γειτονιά, 1011 Λευκωσία. Τ. +357 22 661 475. Ώρες λειτουργίας: ΤΡ-ΚΥ 10:00-16:30. Είσοδος: δωρεάν.

 

 

 

ΓΙΑ ΠΟΤΑΚΙ ΣΤΟ «ΓΡΑΝΑΖΙ».

Παρεΐστικο μπαράκι με νεαρόκοσμο και χαλαρή διάθεση, ωραία κοκτέιλ και επιλεγμένες ετικέτες κρασιών, σε μια υπέροχη αυλή ενός νεοκλασικού σπιτιού. Μια διαφορετική πρόταση στους Αγίους Ομολογητές, με ενδιαφέρουσες μουσικές – συχνά από guest DJs.

Info: λεωφόρος Αγίων Ομολογητών 14, Λευκωσία, 1080. Τ. +357 22281660.

 

 

 

Χαμάμ Ομεριέ.

ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ ΣΤΟ ΧΑΜΑΜ ΟΜΕΡΙΕ.

Χαλάρωση, ηρεμία και θεραπεία με βεντούζες ή «καζιά», όπως τις λένε στα κυπριακά, μασάζ ή απολέπιση και μετά κρασάκι στα μπαράκια της παλιάς Λευκωσίας. Το χαμάμ Ομεριέ είναι ένα πέτρινο, οθωμανικό κτίσμα, ανακαινισμένο και με βραβείο από τη Europa Nostra. Ανοιχτό Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή για όλους, την Πέμπτη μόνο για γυναίκες, την Παρασκευή μόνο για άνδρες.

Info: Πλατεία Τυλληρίας, Λευκωσία 1016. Τ. +357 22 460006.

 

 

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΑΡΚΑΤΕΝΑ ΟΜΟΔΟΥΣ «ΦΩΤΕΙΝΗΣ».

Μέχρι πρόσφατα τα βρίσκαμε μόνο στο χωριό Όμοδος, στον ομώνυμο φούρνο. Τώρα όμως ήρθαν και στη Λεμεσό. Τα αρκατένα είναι ένζυμα, μαλακά ψωμιά ή παξιμάδια που παρασκευάζονται με «αρκάτη», δηλαδή προζύμι από αφρό ρεβιθιών, όπως τα εφτάζυμα στην Ελλάδα. Αναζητήστε τα στα στενά δρομάκια του Ομόδους, όπου θα απολαύσετε και πλούσιο brunch.

Info: Λινού 4, Όμοδος, Λεμεσός. Τ. +357 99 2842011.

 

 

«LAST WORD»: ΕΝΑ CONCEPT BAR ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ.

«Δύσκολο να το βρεις, δυσκολότερο να το εγκαταλείψεις» είναι το σλόγκαν. Εξαιρετικά κοκτέιλ, αλλά και μοναδικά single malts από Ταϊβάν και Ιαπωνία. Στα «συν», ο διακριτικός φωτισμός και οι προχωρημένες μουσικές, συχνά από DJs που παίζουν με βινύλια.

Info: Ιφιγενείας 6, Λεμεσός 3036. Τ. +357 96 419698.

 

 

Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΜΑΡΜΑΝΤΑΣ!

Μια πανάρχαια ποικιλία ντομάτας, η μαρμάντα, έγινε viral σε όλη την Κύπρο χάρη σε ένα ζευγάρι «επίμονων κηπουρών», τον Πιερή και τη Χρυστάλλα Χατζηπιερή. Στο βιολογικό τους κτήμα στην Αγία Φύλα, στη Λεμεσό, διοργανώνεται κάθε Σάββατο αγορά οργανικών προϊόντων – και γίνεται της μαρμάντας! Δεν γίνονται μόνον οι ντομάτες ανάρπαστες, αλλά και οι πίτες, τα ψωμιά και άλλα καλούδια.

Info: αγορά οργανικών προϊόντων Χατζηπιερή, Αγία Φύλα, Λεμεσός. Τ. +357 99332581.

 

 

ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΖΗΝΟΒΙΑ».

Ένα από τα δέκα καλύτερα σημεία για ναυαγιοκατάδυση στον κόσμο! Η μαγεία του ναυαγίου είναι απερίγραπτη. Για την κατάδυση αυτή απαιτείται πιστοποίηση ανοιχτής θάλασσας για προχωρημένους (AOW). Θα συναντήσετε αφθονία θαλάσσιας ζωής, με αγέλες ψαριών – συμπεριλαμβανομένων σφυρίδων, λούτσων, σκουμπριών, μελανουριών και μεγαλοπρεπών μοναχικών ροφών.

 

 

ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΜΠΙΡΑ «ΤΣΑΚΡΙΝ» ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ.

Θα ακούσετε συχνά τους Κυπρίους να ζητάνε τη μπίρα τους «τσακρίν», δηλαδή πολύ παγωμένη – σχεδόν… στερεοποιημένη. Μην πτοηθείτε. Το καλοκαίρι στην Κύπρο είναι τόσο καυτό, που μέχρι να φέρετε το ποτήρι στο στόμα σας η μπίρα θα πάρει τη σωστή θερμοκρασία. Η αγαπημένη ντόπια lager της Κύπρου είναι η ΚΕΟ.

 

 

ΦΡΕΣΚΟ ΨΑΡΙ ΣΤΟΝ ΓΛΑΡΟ.

Μια ιστορική ψαροταβέρνα της Λεμεσού με παράδοση 40 χρόνων, που κάθε σοβαρός ψαροφάγος οφείλει να γνωρίζει. Όμορφο στέκι με μεγάλη βεράντα, διακοσμημένο στα γαλάζια και στα λευκά, πάνω στην παραλία, δίπλα από το Νέο Λιμάνι Λεμεσού. Οι σαργοί στα κάρβουνα θα σας κερδίσουν.

Info: Ίντιρας Γκάντι 31, Νέο Λιμάνι Λεμεσού. Τ. +357 99 357049.

 

 

Η θέα από το «Oniro by the Sea».

ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ ΘΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ «ONIRO BY THE SEA».

Ένα all-day καλοκαιρινό μπαρ-εστιατόριο με χαλαρή ατμόσφαιρα, με υπέροχη λίστα από κοκτέιλ και νόστιμο φαγητό. Το αγαπημένο μου πιάτο είναι το φρέσκο ταρτάρ σολομού, μαριναρισμένο σε φύκια και μηλόξιδο. Για κοκτέιλ, επιλέγω το «Μezcalita de piña». Μόνιμα γεμάτο! Υπέροχη θέα, πάνω από τις εντυπωσιακές θαλάσσιες σπηλιές με το πολυφωτογραφημένο ναυάγιο και το καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα.

Info: Γλυκού Νερού 5, Πέγεια 8560, Πάφος. Τ. +357 70 077272.

 

 

Brunch στο «Kika’s Garden»

BRUNCH ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ «KIKA’S GARDEN».

Στον κρυμμένο κήπο της φιλόξενης κυρίας Κίκας και της κόρης της, Μαρλεν, θα απολαύσετε τη θέα, αλλά και ένα πλούσιο πρόγευμα με φρέσκα υλικά από το μποστάνι της και άλλα βιολογικά προϊόντα. Πέντε διαφορετικά είδη ζεστού ψωμιού, σπιτικές μαρμελάδες, τηγανιά με φρέσκα αβγά, χαλούμι, αναρή και σπιτικές πίτες.

Info: Καλλέπεια, Πάφος. Τ. +357 99 459400.

 

 

ΓΙΑ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΚΑΒΟ ΓΚΡΕΚΟ.

Μια βόλτα στην κορυφή του ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο θα σας μαγέψει. Μέχρι ένα σημείο μπορείτε να πάτε με αυτοκίνητο, από εκεί και πέρα θα ακολουθήσετε το μονοπάτι «Αφροδίτη», το οποίο θα σας κατευθύνει στο ανατολικότερο σημείο της Κύπρου. Ολόκληρη η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως εθνικό δασικό πάρκο, ενταγμένο στο πρόγραμμα Natura 2000.

Info: Στην επαρχία Αμμοχώστου, μεταξύ Αγίας Νάπας και Πρωταρά.

 

 

«Cliff» lounge bar.

LOUNGE ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΣΤΟ «CLIFF».

Μια ατμοσφαιρική, lounge βεράντα, με την καλύτερη θέα στην παραλία του Κόννου, στον Πρωταρά. Εξαιρετικά και ιδιαίτερα κοκτέιλ, προσεγμένη λίστα κρασιών και ωραία μεζεδάκια. Διαλεχτές μουσικές και πράσινο παντού. Τα Σαββατοκύριακα μόνο με κράτηση.

Info: Grecian Hotel, Κόννου 81, Κάβο Γκρέκο. Τ. +357 23 832000.

 

 

ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ: ΤΑ «ΤΕΙΣΙΑ» ΤΗΣ ΜΑΔΑΡΗΣ.

Ένα μονοπάτι της φύσης, μοναδικής ομορφιάς, για χαλαρό περπάτημα στην οροσειρά Μαδαρή, στο Τρόοδος. Η τοποθεσία αποκαλείται στα κυπριακά «τεισιά», δηλαδή τείχη, λόγω των μεγάλων, κάθετων βράχων που συναντάτε στη διαδρομή. Η θέα από εκεί πάνω θα σας κόψει την ανάσα.

Info: το σημείο εκκίνησης βρίσκεται στις συντεταγμένες GPS 34.956453, 32.995277.

 

 

ΜΙΑ ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΣΕ ΣΧΗΜΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟΥ.

Τα λαξευμένα βράχια μοιάζουν με κερκίδες αρχαίου θεάτρου – εκτιμάται ότι ο χώρος αυτός ήταν μεταλλείο κατά την αρχαιότητα. Μεγάλα, σχετικά λεία βράχια βρίσκονται και μέσα στη θάλασσα, δημιουργώντας τις τέλειες συνθήκες για ένα φυσικό σπα, στην καρδιά του Ακάμα. Κάνοντας οργανωμένη κατάδυση, μπορείτε να θαυμάσετε το υποθαλάσσιο αμφιθέατρο, στα πιο βαθιά σημεία της θάλασσας.

Πώς θα πάτε: πολύ κοντά στον Μικρό Ακάμα, περίπου 3,4 χλμ. από τα Λουτρά της Αφροδίτης, θα πάτε διά θαλάσσης ή με ψηλό αυτοκίνητο με τετρακίνηση.

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες