fbpx
ΑρχικήLONG READSΑγορά Μοδιάνο: ένας θρύλος επιστρέφει…

Αγορά Μοδιάνο: ένας θρύλος επιστρέφει…

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα ώς την 1η Σεπτεμβρίου, όταν η νέα Αγορά Μοδιάνο θα ανοίξει τις πύλες της για το κοινό, στο πλαίσιο μιας σημαντικότατης επένδυσης του Ομίλου Εταιρειών Fais, αποδίδοντας σε ντόπιους και επισκέπτες ένα πρωτοποριακό concept αγοράς και χώρου αναψυχής. Το Citymag την επισκέπτεται – και σας αποκαλύπτει όλα τα θαυμαστά που θα απολαύσουμε σε κάτι λιγότερο από 100 ημέρες από σήμερα.

- Advertisment -
Κείμενο: Άγγελος Ν. Βάσσος. Φωτογραφίες: Όλγα Δέικου.

ΚΑΤΙ ΩΡΑΙΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ…

Οι λαμαρίνες που αποκλείουν την πρόσβαση των περαστικών έχουν τοποθετηθεί εδώ και καιρό γύρω από την υπό ανακαίνιση Αγορά Μοδιάνο – αυτό όμως κάθε άλλο παρά αποθαρρύνει τους περαστικούς (Θεσσαλονικείς και επισκέπτες) από το να προσπαθούν να ξεκλέψουν μία ματιά, να δουν πάνω από τις λαμαρίνες (οι ψηλότεροι) ή μέσα από το ευκαιριακό άνοιγμα μιας μισόκλειστης πόρτας (οι… κανονικού ύψους) όλα τα θαυμαστά που συμβαίνουν στην Αγορά Μοδιάνο. Την εδώ και περίπου έναν αιώνα αγαπημένη όλων των Θεσσαλονικέων (τόσο του κέντρου όσο και των περιφερειακών γειτονιών), που κατέβαιναν καθημερινά στην κεντρική αγορά τής πόλης, για να αγοράσουν τα χρειώδη για το καθημερινό τραπέζι – από μυρωδάτα φρούτα και ολόφρεσκα λαχανικά ώς μοσχοβολιστά ψάρια και θαλασσινά, αλλά και εκλεκτά κρέατα.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που εδώ και πάνω από μία δεκαετία (πολύ νωρίτερα, δηλαδή, από το «λουκέτο» τού 2016, που τερμάτισε οριστικά τη λειτουργία τής αγοράς όπως τη γνωρίζαμε ώς τότε) ένιωθαν να στερούνται την «καρδιά» τής πόλης τους. Και είναι μάλλον αυτοί που σήμερα νιώθουν πιο έντονη από άλλους τη νοσταλγία για ένα σημαντικό κομμάτι τής ζωής τους που είχαν στερηθεί (και που σύντομα επιστρέφει), μαζί με τους Θεσσαλονικείς των νεότερων γενεών, οι οποίοι σίγουρα νιώθουν περηφάνεια για κάτι όμορφο και πρωτοποριακό, που ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΜΟΔΙΑΝΟ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΤΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΚΕΠΑΣΑΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΡΟΣΟΨΕΙΣ ΤΗΣ, ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΕΡΜΟΥ. ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΠΡΙΝ ΟΙ ΜΝΗΜΕΙΑΚΕΣ ΠΡΟΣΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΙΓΛΗ. ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ, ΩΣΤΟΣΟ, ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΝΑ ΞΕΝΑΓΗΘΕΙ ΤΟ CITYMAG, Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΤΟΥΣ ΜΟΡΦΗ.

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ

Η εικόνα τής Αγοράς Μοδιάνο στο δεύτερο μισό τού Μαΐου χαρακτηρίστηκε από τα πετάσματα που σκέπασαν και τις δύο προσόψεις της, επί της οδού Βασιλέως Ηρακλείου και επί της οδού Ερμού. Ήταν το αναγκαίο στάδιο πριν οι μνημειακές προσόψεις τού ιστορικού κτιρίου αποδοθούν στην πόλη στην αρχική τους μεγαλοπρέπεια και αίγλη. Στο εσωτερικό τού κτιρίου, ωστόσο, στο οποίο είχε την τύχη να ξεναγηθεί το Citymag, η πρόοδος είναι ακόμη μεγαλύτερη, με τους χώρους να έχουν αποκτήσει σχεδόν την τελική τους μορφή.

Το ραντεβού για την επιστροφή τής αγαπημένης των Θεσσαλονικέων έχει ήδη κλείσει: η περίφημη «Κεντρική Αγορά» τής πόλης, η Αγορά Μοδιάνο, επιστρέφει ανακαινισμένη και ανανεωμένη την 1η Σεπτεμβρίου 2022, μετά από μια φιλόδοξη ανάπλαση από τον Όμιλο Εταιρειών Fais, με νέα φιλοσοφία και προσέγγιση, για να λάμψει ξανά ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και ζωντανά κτίρια της Θεσσαλονίκης, αποτελώντας σημαντικό μέρος τής καθημερινότητας χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών. Μια επιλογή που μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς η οικογένεια Φάις, με καταγωγή από τη Βόρεια Ελλάδα (οι ρίζες της εντοπίζονται στη Δράμα), αντιλαμβάνεται άριστα τη σημασία αυτού του αρχιτεκτονικού τοπόσημου για την πόλη τής Θεσσαλονίκης.

Οι νέοι ιδιοκτήτες έχουν προχωρήσει σε ολική αναστήλωση και ανακατασκευή τού κτιρίου. Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει καταρτιστεί, στο ισόγειο θα λειτουργήσουν (σε πλήρη ανάπτυξη) περί τα 70 καταστήματα, τα οποία θα χωρίζονται κατά ομάδες, ανάλογα με το είδος τροφίμων που θα πωλούν. Κάθε κατάστημα θα έχει πρόσοψη τριών μέτρων και βάθος 3,5 μέτρων (ή και περισσότερο, ανάλογα με τις κατά περίπτωση ανάγκες). Παράλληλα, κάθε επιχείρηση θα έχει τον δικό της χώρο αποθήκευσης, ακριβώς κάτω από το δάπεδο, όπου υπάρχει χώρος συνολικού εμβαδού 2.500 τετρ.μ. Προβλέφθηκε, ακόμη, η ανάπτυξη συστήματος ανελκυστήρων και κλιμακοστασίου, για τη διευκόλυνση της τροφοδοσίας των καταστημάτων.

Η νέα Αγορά Μοδιάνο διαθέτει, όπως και η προηγούμενη, εξώστες (έναν στην πλευρά τής Βασιλέως Ηρακλείου, στο νότιο τμήμα της, και άλλον έναν προς την οδό Ερμού, στο βόρειο), οι οποίοι συνδέονται και επικοινωνούν μέσω γεφυρών. Είναι αυτό ακριβώς το σημείο τής νέας αγοράς που εκτιμάται ότι θα προσελκύσει τεράστιο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις εστίασης και αναψυκτηρίων, αποτελώντας το νέο «place to be» στην «καρδιά» τής πόλης.

Στη νέα της μορφή, με σεβασμό στην αίγλη τού παρελθόντος και με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο, η Αγορά Μοδιάνο ετοιμάζεται να φιλοξενήσει προϊόντα από ολόκληρη την Ελλάδα και από το εξωτερικό (από είδη πρώτης ανάγκης μέχρι πιστοποιημένα βιολογικά καλούδια και από τοπικά ελληνικά προϊόντα μέχρι προϊόντα fair trade και παραδοσιακές νοστιμιές από διάφορες χώρες τού κόσμου), γεύσεις, εμπειρίες και ψυχαγωγία, προτείνοντας στο αγοραστικό κοινό ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ελληνική γη, εξωτικά υλικά, αλλά και συναρπαστικές ιδέες – από επιτόπια γεύματα και συναθροίσεις, βραδιές ψυχαγωγίας και φεστιβάλ μέχρι εκδηλώσεις γαστρονομίας και πολιτισμού. Φιλοδοξεί, με απλά λόγια, να αποτελέσει έναν πόλο έλξης για την κάλυψη βασικών διατροφικών αναγκών τού κοινού, αλλά και για την παροχή ψυχαγωγίας υψηλής αισθητικής για το μεγαλύτερο μέρος τού 24ώρου. Κάπως έτσι, ο Όμιλος Εταιρειών Fais φιλοδοξεί να γράψει νέες, υπέροχες σελίδες στη συναρπαστική ιστορία που ξεκίνησε το 1922, από τον οραματιστή Ελί Μοδιάνο.

Τα καταστήματα πλησιάζουν την τελική τους μορφή, σχεδόν έτοιμα να υποδεχθούν τους νέους τους χρήστες, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η διαμόρφωση του δαπέδου στον χώρο τού ισογείου, όπου δεσπόζει το μαρμαροθέτημα με τον λογότυπο της νέας Αγοράς Μοδιάνο.

ΕΝΑ ΝΕΟ CONCEPT ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Πηγή έμπνευσης για τη νέα Αγορά Μοδιάνο αποτελεί ένας πραγματικός «ναός» τής γαστρονομίας: η περίφημη αγορά τού Σαν Μιγκέλ, στη Μαδρίτη. Με ιστορία που ξεπερνάει τα 100 χρόνια (ιδρύθηκε το 1916), η Mercado de San Miguel μπορεί να θεωρηθεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αρχιτεκτονικής με γυαλί και σιδηροκατασκευή. Το 2000 χαρακτηρίστηκε «προορισμός πολιτισμικού ενδιαφέροντος» («Bien de Interés Cultural») και σήμερα πλέον, μετά από μια ριζική αναστήλωση, θεωρείται ο πιο συναρπαστικός γαστρονομικός «ναός» τής ισπανικής πρωτεύουσας, προσφέροντας καθημερινά τα καλύτερα προϊόντα από την Ισπανία και από ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι ακριβώς μια τέτοια «καρδιά» που θα αποκτήσει από το προσεχές φθινόπωρο και η Θεσσαλονίκη, με την ολική ανακατασκευή τής Αγοράς Μοδιάνο.

ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗ, ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΛΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ, Η ΑΓΟΡΑ ΜΟΔΙΑΝΟ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (ΑΠΟ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΜΕΧΡΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΠΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ FAIR TRADE ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ), ΓΕΥΣΕΙΣ, ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ, ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ Ο,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ, ΕΞΩΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ – ΑΠΟ ΕΠΙΤΟΠΙΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΙΣ, ΒΡΑΔΙΕΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΧΡΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Η ιστορία αυτού του εμβληματικού κτιρίου τής Θεσσαλονίκης είναι πραγματικά συναρπαστική. Όλα ξεκίνησαν το 1922 από τον μηχανικό Ελί Μοδιάνο, ο οποίος –σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Ζακ Ολιφάν– ξεκίνησε να χτίζει την αγορά στην περιοχή τής πόλης που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από την πυρκαγιά τού 1917. Το σημείο ήταν εμβληματικό: η νέα κεντρική αγορά τής Θεσσαλονίκης θα ανεγειρόταν εκεί όπου προηγουμένως βρισκόταν η συναγωγή Ταλμούδ Τορά, στο σημείο όπου το σχέδιο του «starchitect» της εποχής, Ερνέστ Εμπράρ (ο οποίος ανέλαβε να σχεδιάσει τη νέα Θεσσαλονίκη, μετά το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας), προέβλεπε την ανάπτυξη παζαριών. Μάλιστα, η επωνυμία τής αγοράς, βάσει των αυθεντικών σχεδίων τού γάλλου αρχιτέκτονα, ήταν «Bazar Central Salonique».

Το 1925 ο Ελί Μοδιάνο ολοκληρώνει ένα επίμηκες, μονώροφο κτίριο με υπόγειο και εσωτερικά μπαλκόνια, συνολικής επιφάνειας περίπου 2.707 τετρ.μ. Τα εγκαίνια της αγοράς πραγματοποιήθηκαν το 1930, με μια μεγάλη γιορτή.

Το κτίριο, που είχε την τυπολογία τής τρίκλιτης βασιλικής με φωταγωγό (που δίνει την αίσθηση ότι η στέγη αιωρείται), ήταν καινοτόμο για την εποχή ως προς τις διαφορετικές τεχνικές και τα υλικά κατασκευής. Ο εσωτερικός διάκοσμός του ήταν λιτός, ωστόσο ξεχώριζαν τα μαρμάρινα κλιμακοστάσια και τα περίτεχνα κιγκλιδώματα. Διέθετε μελετημένα συστήματα απορροής των ομβρίων των στεγών και αποχέτευση και αρχικώς φιλοξενούσε 144 καταστήματα στο ισόγειο, οι χρήσεις των οποίων ήταν ομαδοποιημένες ανά κατηγορία.

Στην εποχή της, η Αγορά Μοδιάνο ήταν η πρώτη κλειστή αγορά τροφίμων λιανικού εμπορίου που κατασκευάστηκε στη Θεσσαλονίκη κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα: συνδεόταν με ό,τι εκλεκτότερο και ποιοτικότερο μπορούσε να βρει κάποιος σε είδη τροφίμων και για μεγάλο διάστημα αποτέλεσε στέκι λογίων, πολιτικών και επωνύμων, σφραγίζοντας με την παρουσία της μιαν ολόκληρη εποχή, αλλά και τη γύρω περιοχή τής Βασιλέως Ηρακλείου.

Η Αγορά Μοδιάνο συνδέθηκε στενά με την ιστορία τής εβραϊκής κοινότητας. Από την αρχή διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή και στη λειτουργία τού εμπορικού κέντρου, καθώς φιλοξενούσε τα καλύτερα προϊόντα, αποτελώντας ένα σημαντικό εμπορικό σημείο τής πόλης.

Το 1983 η Αγορά Μοδιάνο χαρακτηρίστηκε «διατηρητέο κτίριο» από το τότε υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ) και το 1995 «ιστορικό διατηρητέο μνημείο» από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα κτιρίων αγοράς με στοά. Μέσα στα επόμενα χρόνια, η εικόνα τής Μοδιάνο αρχίζει σιγά σιγά να αλλάζει, καθώς τα περισσότερα από τα 144 καταστήματά της κλείνουν σταδιακά. Και, παρότι η εικόνα τής αγοράς διατηρεί τις αναμνήσεις παλαιότερων εποχών, απέχει πολύ από την αρχική της αίγλη, με το οριστικό της κλείσιμο να έρχεται το 2016.

Τον Ιούλιο του 2017 η Αγορά Μοδιάνο περνάει επίσημα στα χέρια τού Ομίλου Εταιρειών Fais, με την υπογραφή τής σχετικής σύμβασης από το Ταμείο για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας τού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Και κάπως έτσι φτάνουμε στο 2022 και στο παρόν, λίγους μήνες πριν τη νέα εποχή τής αγοράς ως ενός food market concept νέας γενιάς.

Ένα νέο επίπεδο χρήσης διαμορφώθηκε στα δώματα των κεντρικών νησίδων των υποκείμενων καταστημάτων, χάρη σε μια αναστρέψιμη κατασκευή με λιτό εξοπλισμό, που συνδέει τους δύο εξώστες (στην πλευρά τής Βασιλέως Ηρακλείου και σε εκείνη της Ερμού), εξυπηρετώντας παράλληλα δραστηριότητες χαλάρωσης και συνεύρεσης των επισκεπτών, φιλοξενίας μικρών πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς και οργάνωσης εργαστηρίων ή εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

INFO: Μάθετε περισσότερα για τη νέα εποχή τής Αγοράς Μοδιάνο επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα της, στη διεύθυνση www.agoramodiano.com

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες