Αρχική LONG READS Game of (the) throne

Game of (the) throne

Οι Αμερικανοί εκλέγουν αυτήν την Τρίτη τον πρόεδρό τους για την επόμενη τετραετία και ο πλανήτης κρατά την ανάσα του για το αποτέλεσμα: πρόκειται για μια εκλογική αναμέτρηση που διεξάγεται με όρους παγκόσμιου ριάλιτι – και έχει πράγματι στοιχεία θρίλερ, ακόμη και στους όρους διεξαγωγής της, με τις ανατροπές στο πρόγραμμα. Η «CT» δίνει απαντήσεις σε όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε.

- Advertisment -

Δεν χωρεί αμφιβολία: ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει τεράστιο αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων, τόσο στο εσωτερικό τής χώρας του όσο και διεθνώς. Αυτός είναι και ο λόγος που το αποτέλεσμα των φετινών αμερικανικών προεδρικών εκλογών, στις 3 Νοεμβρίου, απασχολεί τη διεθνή κοινή γνώμη.

Το αμερικανικό πολιτικό σύστημα κυριαρχείται από μόλις δύο κόμματα, οπότε ο πρόεδρος ανήκει πάντοτε σε ένα από αυτά. Οι Ρεπουμπλικανοί είναι το συντηρητικό πολιτικό κόμμα, με υποψήφιό τους στις εκλογές αυτής της χρονιάς τον νυν πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φιλοδοξεί να διασφαλίσει άλλα τέσσερα χρόνια στην εξουσία. Οι Δημοκρατικοί είναι το φιλελεύθερο πολιτικό κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών, με υποψήφιο φέτος για την προεδρία τον Τζο Μπάιντεν, έναν έμπειρο πολιτικό που έγινε ευρύτερα γνωστός υπηρετώντας επί οκτώ χρόνια ως αντιπρόεδρος του τέως αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Και οι δύο άνδρες είναι στη δεκαετία των 70 χρόνων – ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει 74 στην αρχή τής δεύτερης θητείας του (αν τη διασφαλίσει), ενώ στα 78 ο Τζο Μπάιντεν θα είναι, αν εκλεγεί, ο γηραιότερος (σε πρώτη θητεία) πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πώς αναδεικνύεται ο νικητής

Και οι δύο υποψήφιοι αγωνίζονται να κερδίσουν την πλειοψηφία ενός κολλεγίου εκλεκτόρων. Κάθε πολιτεία αναδεικνύει συγκεκριμένο αριθμό εκλεκτόρων, εν μέρει βάσει τού πληθυσμού της. Συνολικά υπάρχουν 538 εκλέκτορες προς εκλογή, με νικητή να αναδεικνύεται ο υποψήφιος που συγκέντρωσε τουλάχιστον 270 εκλέκτορες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι επιλέγουν υποψηφίους σε επίπεδο πολιτείας και όχι έναν, σε επίπεδο χώρας, κάτι που εξηγεί πώς είναι πιθανόν ένας υποψήφιος να αποσπάσει περισσότερες ψήφους παναμερικανικά (όπως συνέβη με τη Χίλαρι Κλίντον το 2016) και, παρά ταύτα, να χάσει την πλειοψηφία τού κολλεγίου των εκλεκτόρων.

Σε όλες τις πολιτείες εκτός από δύο ισχύει ο κανόνας «ο νικητής τα παίρνει όλα», κάτι που σημαίνει ότι εκείνος που προηγείται ακόμη και με μία ψήφο λαμβάνει το σύνολο των εκλεκτόρων τής συγκεκριμένης πολιτείας. Οι περισσότερες πολιτείες έχουν διαχρονική προτίμηση προς το ένα ή προς το άλλο κόμμα: έτσι, η προσοχή πέφτει συνήθως σε περίπου 12 πολιτείες, όπου το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο. Είναι αυτές ακριβώς οι πολιτείες που στην αμερικανική αργκό περιγράφονται ως «battleground states» («οι πολιτείες όπου δίνεται η μάχη»).

Ποιος ψηφίζει (και πώς ψηφίζει);

Αν είστε αμερικανός πολίτης και είστε 18 ετών και άνω, πληροίτε τις προϋποθέσεις ώστε να ψηφίσετε στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, που πραγματοποιούνται μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια (την Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα τού Νοεμβρίου). Ωστόσο, αρκετές πολιτείες έχουν περάσει νομοθεσία που υποχρεώνει εκείνους που επιθυμούν να ψηφίσουν να επιδείξουν, επιπρόσθετα, κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητά τους, πριν ρίξουν το ψηφοδέλτιό τους στην κάλπη. Τις περισσότερες φορές αυτοί οι νόμοι περνούν από Ρεπουμπλικανούς, που υποστηρίζουν ότι απαιτούνται, για να θωρακίσουν τη διαδικασία από ενδεχόμενα πλαστοπροσωπίας. Αντιδρώντας, οι Δημοκρατικοί τούς κατηγορούν ότι χρησιμοποιούν τους συγκεκριμένους νόμους ως μοχλό πίεσης κατά των ψηφοφόρων, καθώς τις περισσότερες φορές είναι οι εκλογείς που είναι φτωχότεροι ή που ανήκουν σε μειονότητες εκείνοι που δεν είναι σε θέση να προσκομίσουν ένα αποδεικτικό όπως, για παράδειγμα, το δίπλωμα οδήγησης.

Ειδικά φέτος, ο τρόπος με τον οποίο θα ψηφίσουν οι Αμερικανοί αποτελεί μείζον θέμα συζήτησης, λόγω της πανδημίας. Ορισμένοι πολιτικοί ζητούν διεύρυνση του δικαιώματος επιλογής τής επιστολικής ψήφου, τη στιγμή που ο πρόεδρος Τραμπ υποστηρίζει –χωρίς, ομολογουμένως, να επικαλείται απτές αποδείξεις που να στηρίζουν τον ισχυρισμό του– ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο ενδεχόμενο λαθροχειρίας.

Η διαδικασία αφορά μόνο τον πρόεδρο;

Όχι. Προφανώς, όλη η προσοχή θα πέσει στο δίπολο «Τραμπ κατά Μπάιντεν», οι ψηφοφόροι ωστόσο θα επιλέξουν ρίχνοντας το ψηφοδέλτιό τους και για νέα μέλη στο Κογκρέσο (σ.σ.: στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία). Οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη πλειοψηφία στη Βουλή, επιδιώκουν επομένως να διατηρήσουν τον έλεγχό της και, παράλληλα, να αποκτήσουν τον έλεγχο και της Γερουσίας. Σε περίπτωση που αποκτήσουν έλεγχο και τον δύο σωμάτων, θα είναι σε θέση να μπλοκάρουν ή να καθυστερήσουν τα όποια σχέδια του προέδρου Τραμπ, στο ενδεχόμενο επανεκλογής του.

Στις φετινές εκλογές θα ανανεωθεί το σύνολο των εδρών τής Βουλής (435 έδρες), ενώ θα ανανεωθούν και 33 έδρες τής Γερουσίας.

Πότε θα μάθουμε το αποτέλεσμα;

Μπορεί να χρειαστούν ακόμη και μέρες έως ότου καταμετρηθεί κάθε ψήφος, συνήθως όμως είναι αρκετά σαφές ποιος είναι ο νικητής ήδη από τις πρώτες ώρες τής επομένης των εκλογών. Το 2016, για παράδειγμα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβηκε στη σκηνή για να ανακοινώσει τη νίκη του στις τρεις τα ξημερώματα, μπροστά σε πλήθος ενθουσιωδών οπαδών του.

Ίσως όμως σε αυτές τις εκλογές να μην πρέπει να βιαστούμε να ρυθμίσουμε το ξυπνητήρι μας… Οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές προειδοποιούν ότι φέτος ίσως χρειαστεί να περιμένουμε περισσότερο –πιθανότατα ημέρες, ενδεχομένως ακόμη και εβδομάδες– έως ότου μάθουμε το οριστικό αποτέλεσμα της κάλπης αυτής της χρονιάς, λόγω της αλματώδους αύξησης του αριθμού των επιστολικών ψήφων. Η τελευταία φορά που το αποτέλεσμα δεν είχε αποσαφηνιστεί εντός μερικών ωρών ήταν το 2000, όταν ο νικητής δεν ανακηρύχθηκε παρά μόνον αφού προηγήθηκε σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, περίπου έναν μήνα αργότερα.

Σημειωτέον ότι οι κάλπες κλείνουν σε διαφορετικές ώρες στις διάφορες πολιτείες. Για παράδειγμα, οι πρώτες κάλπες κλείνουν στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ στις 19:00 τής Τρίτης, τοπική ώρα (περίπου στις 02:00 ξημερώματα Τετάρτης, ώρα Ελλάδας). Ο νικητής σε μια πολιτεία ανακηρύσσεται πρώτα από τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα ενημέρωσης, όταν εκτιμηθεί ότι διαθέτει προβάδισμα που δεν είναι δυνατόν να ανατραπεί. Αυτό ωστόσο αποτελεί πρόβλεψη και όχι τελικό αποτέλεσμα. Ίδια πρακτική ακολουθούν τα αμερικανικά μέσα και σε εθνικό επίπεδο, όταν εκτιμηθεί ότι ο υποψήφιος κατάφερε να επικρατήσει χωρίς περιθώρια ανατροπής. Ενδεικτικά, το 2016 ο Ντόναλντ Τραμπ ανακηρύχθηκε νικητής περίπου στις 02:30 (ώρα ανατολικής ακτής ΗΠΑ, περίπου στις 09:30 το πρωί τής Τετάρτης, ώρα Ελλάδας), λίγο αφότου η νίκη του στο Γουισκόνσιν τού είχε χαρίσει περισσότερους από τους 270 εκλέκτορες που απαιτούνταν για να διασφαλίσει την πρωτιά του.

Πώς θα επηρεάσει η επιστολική ψήφος;

Παλαιότερα αποτελούσε κοινή πρακτική για τις πολιτείες να περιορίζουν την επιστολική ψήφο αποκλειστικά για ορισμένες κατηγορίες ψηφοφόρων – όπως, για παράδειγμα, για εκείνους που είναι άνω των 65, τους ασθενείς ή όσους ήταν αναγκασμένοι να μείνουν μακριά από την πολιτεία τους. Πλέον, ωστόσο, η συγκεκριμένη πρακτική είναι ευρύτατα διαδεδομένη στην πλειονότητα των πολιτειών.

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΚΟΙΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ – ΟΠΩΣ, ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 65, ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ‘Η ΟΣΟΥΣ ΗΤΑΝ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥΣ. ΠΛΕΟΝ, ΩΣΤΟΣΟ, Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΥΤΑΤΑ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ. ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2016 ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ ΑΠΕΣΤΑΛΗΣΑΝ ΜΕ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ. ΦΕΤΟΣ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΕΣ ΨΗΦΟΙ ΘΑ ΑΝΕΛΘΟΥΝ ΣΕ ΣΧΕΔΟΝ 80 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΔΙΠΛΑΣΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΟΥ 2016), ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΥΓΧΡΩΤΙΣΜΟΥ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ. ΩΣΤΟΣΟ, ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΩΝ ΨΗΦΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΑ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥΣ, ΕΝΩ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΘΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ. ΑΥΤΟ ΕΓΕΙΡΕΙ ΒΑΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΝ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΝΤΕΠΕΞΕΛΘΕΙ ΣΤΟΝ ΟΓΚΟ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΕΣ (ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ) ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ.

Στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τού 2016 σχεδόν το ένα τέταρτο των ψήφων απεστάλησαν με ταχυδρομείο. Φέτος εκτιμάται ότι οι επιστολικές ψήφοι θα ανέλθουν σε σχεδόν 80 εκατομμύρια (περισσότερες από διπλάσιες από εκείνες του 2016), καθώς οι πολιτείες προσπαθούν να αποτρέψουν τη δημιουργία συνθηκών συγχρωτισμού, λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, τα αμερικανικά ταχυδρομεία, που είναι υπεύθυνα για την παράδοση των επιστολικών ψήφων, είναι την τρέχουσα περίοδο αντιμέτωπα με σημαντικές περικοπές στον προϋπολογισμό τους, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο έκτακτης επιχορήγησης. Αυτό εγείρει βάσιμα ερωτήματα για το κατά πόσον η αμερικανική ταχυδρομική υπηρεσία θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στον όγκο αλληλογραφίας, αυξάνοντας τους φόβους για πιθανές (σημαντικές) καθυστερήσεις.

Πώς καταμετρώνται οι επιστολικές ψήφοι

Οι επιστολικές ψήφοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο και για την καταμέτρησή τους (αφού φτάσουν στον προορισμό τους), καθώς οι διάφορες πολιτείες έχουν διαφορετικούς κανόνες που αφορούν το πώς και πότε καταμετρώνται.

Οι περισσότερες πολιτείες προσμετρούν αποκλειστικά τις επιστολικές ψήφους που έχουν παραληφθεί ώς την ώρα που κλείνουν οι κάλπες, την ημέρα των εκλογών. Ορισμένες ωστόσο, όπως η Καλιφόρνια, συνυπολογίζουν και τις ψήφους που έχουν αποσταλεί ώς την ημέρα των εκλογών, ακόμη κι αν παραδοθούν ημέρες ή εβδομάδες αργότερα.

Η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων παίρνει περισσότερο χρόνο, καθώς κάθε ψήφος θα πρέπει να φέρει υπογραφή, η οποία θα αντιστοιχηθεί με την αντίστοιχη υπογραφή τού ψηφοφόρου στο αίτημα συμμετοχής στις εκλογές μέσω ταχυδρομείου, το οποίο (πρέπει να) έχει υποβάλει νωρίτερα. Ορισμένες πολιτείες, όπως η Φλόριντα, ξεκινούν την καταμέτρηση ήδη πριν από την ημέρα των εκλογών, οι περισσότερες ωστόσο εκκινούν τη σχετική διαδικασία μόνον αφού κλείσουν οι παραδοσιακές κάλπες.

Το 2016 η τελευταία ψήφος καταμετρήθηκε περισσότερο από έναν μήνα μετά τις εκλογές: η δημοκρατική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον διεύρυνε ακόμη περισσότερο το προβάδισμά της σε απόλυτο αριθμό ψήφων σε εθνικό επίπεδο – κάτι που, ωστόσο, ελάχιστη σημασία είχε, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη κερδίσει αρκετούς εκλέκτορες, ώστε να διασφαλίσει την εκλογή του στην προεδρία…

Πότε αναλαμβάνει ο νέος πρόεδρος;

Σε περίπτωση που ο Τζο Μπάιντεν κερδίσει την αναμέτρηση, δεν θα αντικαταστήσει αμέσως τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς έχει προβλεφθεί μια μεταβατική περίοδος, στη διάρκεια της οποίας ο νέος ηγέτης θα ορίσει το υπουργικό του συμβούλιο και θα θέσει τις προτεραιότητές του.

Επισήμως, ο νέος πρόεδρος δίνει τον όρκο του στις 20 Ιανουαρίου, στη διάρκεια μιας τελετής που είναι γνωστή ως «Εγκαίνιο» («Inauguration») και φιλοξενείται στα σκαλιά τού κτιρίου τού Καπιτωλίου, στην Ουάσιγκτον. Μετά την τελετή, ο νέος πρόεδρος κατευθύνεται με πομπή στον Λευκό Οίκο, για να ξεκινήσει την τετραετή του θητεία στον θώκο.

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες