fbpx
ΑρχικήLONG READSΜε το βλέμμα στο 2026 η φετινή ΔΕΘ

Με το βλέμμα στο 2026 η φετινή ΔΕΘ

Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης φιλοδοξεί να κατακτήσει μια διεθνή πρωτιά: να αποτελέσει την πρώτη covid-free εκθεσιακή διοργάνωση πανευρωπαϊκά, που θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία εκθετών και επισκεπτών. Ταυτόχρονα, βρίσκεται ένα βήμα εγγύτερα στην επόμενη μέρα της, με τα σχέδια του νέου εκθεσιακού και συνεδριακού της κέντρου, το οποίο ελπίζεται να είναι έτοιμο το 2026, να δίνονται στη δημοσιότητα. Λίγες ημέρες πριν την πρεμιέρα τής φετινής διοργάνωσης (που έρχεται μετά το αναγκαστικό –λόγω πανδημίας– διάλειμμα του 2020) και σε μια συναρπαστική στιγμή στη διαχρονία τού θεσμού, η Citymag συζητά με το διοικητικό δίδυμο της ΔΕΘ-Helexpo (τον πρόεδρο της εταιρείας, Τάσο Τζήκα, και τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Κυριάκο Ποζρικίδη) για την επόμενη, αλλά κυρίως για τη… μεθεπόμενη μέρα του εθνικού εκθεσιακού φορέα.

- Advertisment -
Στην κεντρική φωτογραφία: ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας (αριστερά), με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Κυριάκο Ποζρικίδη.

Συνέντευξη στον Άγγελο Ν. Βάσσο και στον Λεόντιο Παπαδόπουλο. Φωτογραφίες: Σάκης Γιούμπασης.

 

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από το ξεκίνημα της 85ης ΔΕΘ, της πρώτης, όπως έχετε επανειλημμένα τονίσει, covid-free μεγάλης εκθεσιακής διοργάνωσης πανευρωπαϊκά. Πόσο έτοιμοι και θωρακισμένοι έναντι του κορωνοϊού αισθάνεστε; Τι διαφορετικό θα ζήσει ως εμπειρία ο εμπορικός, αλλά και ο απλός επισκέπτης τής φετινής διοργάνωσης;

Κυριάκος Ποζρικίδης (Κ.Π.): Αισθανόμαστε έτοιμοι, ελπίζουμε να είμαστε και τυχεροί. Από την πλευρά μας, λαμβάνουμε όλα τα μέτρα, έτσι ώστε να έχουμε ένα ασφαλές περιβάλλον. Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η υγεία των επισκεπτών μας και η μη διασπορά τού κορωνοϊού.

«Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπάρχει και η ανάγκη να διοργανωθεί η Έκθεση. Πέρσι δεν πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο – τον πραγματικό πόλεμο, και τώρα ήρθε ο υγειονομικός πόλεμος. Η πόλη τη θέλει, η χώρα τη θέλει. Παράλληλα, θα πρέπει, εκτός από το επιχειρηματικό μέρος, να δούμε και την ψυχολογική πλευρά, καθώς η διοργάνωση της Έκθεσης αλλάζει και την ψυχολογία, επιστρέφοντάς μας σε μια κανονικότητα – το ποια θα είναι αυτή η κανονικότητα θα το δούμε στο πλαίσιο των περιορισμών που έχουμε. Τουλάχιστον, ωστόσο, δεν θα είμαστε σε κατάσταση λόκντάουν και αυτό μόνο του είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός.

Σε ό,τι αφορά το τι θα περιλαμβάνει η 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, θεωρήσαμε μια πολύ καλή περίσταση τιμώμενη χώρα φέτος να είναι η Ελλάδα, από τη στιγμή που δεν θα μπορούσε να υπάρχει τιμώμενη χώρα από το εξωτερικό – πιστεύω ότι όλοι αντιλαμβάνονται το γιατί, δεδομένης της καραντίνας και του περιορισμού στις μετακινήσεις. Στην πραγματικότητα, η επιλογή τής Ελλάδας αποδείχθηκε όχι εναλλακτική λύση, αλλά η πρώτη λύση, με δεδομένο ότι ουδέποτε ώς σήμερα είχαμε τιμήσει τη χώρα μας. Ήρθε η ώρα της. Η Ελλάδα βγήκε από ένα μακρύ τούνελ, κάτι το οποίο πολλές φορές ξεχνάμε – δεν απέχει μακριά η εποχή που εμείς κάναμε γενικές εκθέσεις με τον κόσμο στην ουρά μπροστά από τα ATMs. Η Ελλάδα τιμάται για πρώτη φορά στην ιστορία τής Έκθεσης από το 1926. Η χώρα μας πέρασε πολλά, ήρθε και η κρίση, την αντιμετώπισε –θεωρούμε– σε μεγάλο βαθμό επιτυχώς συγκρινόμενη με άλλες χώρες και συνεχίζει με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, γιορτάζοντας τα 200 χρόνια ελεύθερου βίου της. Βλέπουμε τα 200 χρόνια που πέρασαν, κυρίως όμως έχουμε τη ματιά μας στραμμένη στα 200 χρόνια που έρχονται, με την ανάδειξη των startups, των νέων τεχνολογιών, όλων όσα χτυπούν την πόρτα μας. Και τούτο επειδή μπορεί το ψηφιακό κομμάτι να μπήκε κάπως βίαια στις ζωές μας, στο πλαίσιο μιας γρήγορης μετάβασης που επέβαλαν τα λόκντάουν, είμαστε πεπεισμένοι όμως ότι ήρθε για να μείνει – ίσως όχι σε αυτόν τον βαθμό, σίγουρα όμως θα παραμείνει με κάποιον τρόπο και θα αλλάξει τα δεδομένα. Αυτός είναι ο λόγος που, μέσα από τη φετινή Έκθεση, φιλοδοξούμε να δείξουμε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η τεχνολογία ήδη μέσα στις επόμενες δεκαετίες, όχι μόνο στην οικονομική, αλλά και στην κοινωνική ζωή.

Τάσος Τζήκας (Τ.Τζ.): Φέτος ήμασταν αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε τα περιθώρια να κάνουμε την Έκθεση, επειδή η περσινή ακύρωση δημιούργησε πολύ μεγάλο πρόβλημα και στην πόλη και στον δικό μας σχεδιασμό να είναι η περσινή διοργάνωση το πρώτο μεγάλο εκθεσιακό γεγονός στην Ευρώπη που θα πραγματοποιούταν με συνθήκες φυσικής παρουσίας. Αυτό φιλοδοξούμε να πετύχουμε στη φετινή, 85η διοργάνωση, βάζοντας τη Θεσσαλονίκη στον διεθνή χάρτη με έναν τρόπο καινούργιο, ως την πόλη όπου θα φιλοξενηθεί η πρώτη μετά την πανδημία μεγάλη έκθεση. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας, επειδή όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν αντέχουμε άλλο ακυρώσεις και προβλήματα στην οικονομία.

«ΦΕΤΟΣ ΗΜΑΣΤΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΞΑΝΤΛΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ, ΕΠΕΙΔΗ Η ΠΕΡΣΙΝΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΣΙΝΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΤΑΝ ΜΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ. ΑΥΤΟ ΦΙΛΟΔΟΞΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΦΕΤΙΝΗ, 85Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ, ΩΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΟΠΟΥ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΟΛΟΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ».

Στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ, προγραμματίζετε την πραγματοποίηση του 2ου Thessaloniki Helexpo Forum από τις 13 ώς τις 17 Σεπτεμβρίου. Υποθέτουμε ότι η παρθενική του διοργάνωση, πέρσι, προέκυψε –και διορθώστε μας αν κάνουμε λάθος– εν μέρει και ως μια αναγκαστική εναλλακτική, από τη στιγμή που αποφασίστηκε η ακύρωση της ΔΕΘ. Φέτος έχουμε το 2ο Thessaloniki Helexpo Forum. Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να βάζουμε τίτλους – εν προκειμένω, ότι στόχος είναι το φόρουμ να αποτελέσει ένα «Νταβός» τής Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ποια είναι η φυσιογνωμία που θα θέλατε να έχει αυτός ο νέος θεσμός, όταν κάποια στιγμή επιστρέψουμε σε συνθήκες απόλυτης ομαλότητας;

Τ.Τζ.: Πέρσι η ακύρωση της διοργάνωσης ουσιαστικά μας ανάγκασε να σκεφτούμε ένα υποκατάστατο της Έκθεσης. Το φόρουμ ήταν κάτι που θα μπορούσαμε να οργανώσουμε γρήγορα, κάτι που θα είχε χαρακτήρα διεθνή, αλλά και υβριδικό – καθώς είχαμε περιορισμένη φυσική παρουσία, με το φόρουμ να υποστηρίζεται κατεξοχήν ηλεκτρονικά. Λέγαμε και παλαιότερα, όταν μας γινόταν κριτική ότι η Διεθνής Έκθεση του Σεπτεμβρίου είναι ένα γεγονός χωρίς ταυτότητα –επειδή είναι μια διοργάνωση και εμπορική και πολιτική και ψυχαγωγική και πολιτιστική–, ότι αυτό το στοιχείο, ότι δηλαδή η Έκθεση είναι πολυσυλλεκτική, είναι το πλεονέκτημά της. Είναι λίγες οι εκθέσεις παγκοσμίως που είναι έτσι, πολυσυλλεκτικές – ή μάλλον πολυθεματικές. Αυτό το στοιχείο οφείλουμε να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, επειδή τέτοιες εκθέσεις γίνονται πολύ λίγες και η δική μας είναι μια πολύ επιτυχημένη αυτού του είδους. Είναι πολύ σημαντικός αυτός ο μεικτός χαρακτήρας. Τι λέγαμε τότε, όταν μας έκαναν κριτική για το πολιτικό κομμάτι; Απαντούσαμε ότι αυτό ακριβώς το πολιτικό κομμάτι είναι μια «προίκα» για την πόλη: το γεγονός δηλαδή ότι κάθε χρονιά, στις αρχές Σεπτεμβρίου, φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη αυτός ο έμμεσος πολιτικός διάλογος για όλα τα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα. Ήταν καθήκον μας να διαφυλάξουμε την ουσία του. Και, από τη στιγμή που το καταφέρναμε, ήταν πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε αυτόν τον μεικτό χαρακτήρα τής ΔΕΘ.

Λέγαμε λοιπόν τότε ότι αυτή η ανταλλαγή απόψεων, σε μια μετεξέλιξή της, θα μπορούσε να γίνει ένα μικρό, περιφερειακό «Νταβός», που θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η περσινή χρονιά μάς έδωσε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε ένα δεκαήμερο φόρουμ – φέτος θα είναι πενθήμερο, επειδή συγχρόνως πραγματοποιείται και η Έκθεση. Συζητήθηκαν πάρα πολύ όλα τα μεγάλα θέματα που προέκυψαν λόγω της πανδημίας, με τους ομιλητές να δηλώνουν ενθουσιασμένοι – είχαμε πολλούς συμμετέχοντες και από το εξωτερικό, προφανώς μέσω Zoom, λόγω συνθηκών.

Φέτος διοργανώνουμε από τη Δευτέρα 13 ώς την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου το 2ο Thessaloniki Helexpo Forum, κάτι που αποτελούσε απαίτηση της αγοράς. Έχουμε προγραμματίσει πάνελ που αφορούν όλα τα μεγάλα ζητήματα που ανέδειξε η πανδημία – οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά. Φέτος το φόρουμ θα υποστηριχθεί κυρίως με φυσική παρουσία και δευτερευόντως ηλεκτρονικά, ενώ πέρσι είχε γίνει το αντίθετο. Θα έχουμε πολύ σημαντικούς ομιλητές, έγινε μεγάλη κινητοποίηση… Η αγορά διψάει και για την Έκθεση, όπου μπορεί να κλείνει συμφωνίες, αλλά και για το φόρουμ, στο πλαίσιο του οποίου μπορεί να συζητήσει διά ζώσης για όλα τα μεγάλα ζητήματα.

Νομίζω ότι θα πάει πολύ καλά. Ουσιαστικά, η δεύτερη χρονιά είναι πάντοτε η χρονιά τής καθιέρωσης. Καθιερώνουμε δηλαδή, μαζί με την Έκθεση, αυτό το μικρό, περιφερειακό «Νταβός» – και, παρότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε ένα τέτοιο επίπεδο, πιστεύω ότι, με τις ομιλίες τού πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών, με όλους τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες, σύντομα να καταφέρουμε να πετύχουμε το σχέδιο που είχαμε από την αρχή.

Η ανάπλαση της ΔΕΘ

Πάμε στο ζήτημα της ανάπλασης της ΔΕΘ. Επιτρέψτε μας να ξεκινήσουμε με μια ερώτηση, η απάντηση στην οποία ίσως μοιάζει για κάποιους αυτονόητη, νιώθουμε ωστόσο ότι οφείλουμε να τη θέσουμε. Έχει κλείσει οριστικά το θέμα μεταφοράς τής Έκθεσης στα δυτικά τού πολεοδομικού συγκροτήματος; Βλέπουμε ότι ορισμένοι τοπικοί άρχοντες επιχειρούν να κρατήσουν ανοιχτό το ζήτημα, συνεπικουρούμενοι και από κάποιουςεκκλησιαστικούς παράγοντες.

Τ.Τζ.: Νομίζω ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει κλείσει. Η συζήτηση έχει εξαντληθεί με όρους δημοκρατίας. Το θέμα μελετήθηκε το 2012, κουβεντιάζεται από το 2013 με τους φορείς, με την Πολιτεία, με τα υπουργεία, με τον δήμο, με την πόλη – και κάναμε και δημοσκοπήσεις στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας. Πρώτη φορά έγινε τόσο αναλυτική διαβούλευση στη Θεσσαλονίκη για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως είναι το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο. Έγινε και ηλεκτρονική και φυσική διαβούλευση. Λάβαμε υπόψη αρκετές παρατηρήσεις των πολιτών και των φορέων τής πόλης.

Συνεπώς και επιστημονικά (με βάση τη μελέτη που κάναμε) και οικολογικά (στη σημερινή ΔΕΘ έχουμε μηδενικό πράσινο, ενώ στο νέο εκθεσιακό κέντρο θα έχουμε πάνω από το 50% πράσινο, με ελεύθερο χώρο για τους πολίτες) και σε ό,τι αφορά τη δημοκρατικότητα της απόφασης (την υποστηρίζει το 100% των φορέων και η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων τής πόλης, μέσα από τις δημοσκοπήσεις που κάναμε) νομίζω ότι αυτή η κουβέντα έχει κλείσει.

Είναι καλό να συζητάμε. Πάντοτε θα υπάρχει και η άλλη άποψη – εδώ υπάρχει μέσα στις οικογένειές μας, στα σπίτια μας, στις εταιρείες μας. Ωστόσο, έτσι έχουμε εκπαιδευτεί, αυτή είναι η κουλτούρα τής δημοκρατίας. Η επιστημονική άποψη που είναι ταυτόχρονα και πλειοψηφική πρέπει να προχωράει. Άρα, με αυτήν τη λογική η συγκεκριμένη κουβέντα έχει κλείσει.

Ποιο είναι το πρώτο feedback που παίρνετε από την πόλη αναφορικά με το σχεδιαζόμενο νέο εκθεσιακό κέντρο, μετά και τη δημοσιοποίηση κάποιων πρώτων μακετών; Διαβάσαμε αρκετά σχόλια στα social media, τόσο υποστηρικτικά όσο και επικριτικά – σχολιάστηκαν ο όγκος των νέων κατασκευών, ο ελεύθερος χώρος που αφήνουν για τις ανάγκες τού πάρκου, το αν εναρμονίζονται με τη φυσιογνωμία τής πόλης, ακόμη και το αν θα ήταν τεχνικώς εφικτή η κατασκευή τους, βάσει, μεταξύ άλλων, του ισχύοντος αντισεισμικού κανονισμού. Η δική σας αίσθηση όσον αφορά την αντίδραση της πόλης ποια είναι;

Κ.Π.: Άλλη άποψη πάντοτε υπάρχει και πάντοτε θα υπάρχει. Όσον αφορά την αισθητική τού πράγματος, σαφώς είναι πολύ δύσκολο να βρεις αντικειμενική γραμμή. Συνήθως είναι υποκειμενική η αισθητική.

Τα υπόλοιπα όμως στοιχειοθετούνται… Υπήρξε μια διεθνής κριτική επιτροπή από διάσημους αρχιτέκτονες απ’ όλο τον κόσμο, που ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Ενδεικτικό είναι ότι πρόεδρός της ήταν ο ισπανός αρχιτέκτονας, πολεοδόμος και επικεφαλής καθηγητής Πολεοδομικού Σχεδιασμού στο Harvard Graduate School of Design, Joan Busquets, ο οποίος μεταμόρφωσε τη Βαρκελώνη. Υπήρξε μια ολόκληρη ομάδα από ειδικούς, που συνεπικουρούσαν σε διάφορους κλάδους και υποκλάδους τής αρχιτεκτονικής πρότασης τη διεθνή κριτική επιτροπή – μεταξύ αυτών, ο μηχανικός που ανέλαβε το νεότερο, το πιο οικολογικό εκθεσιακό κέντρο στην Ευρώπη, αυτό της Έκθεσης της Στουτγάρδης, ο οποίος ήρθε εδώ, ως ειδικός, για να μιλήσει για τα εκθεσιακά. Υπήρχε ειδικός στα στατικά, που κατέφθασε από το Λονδίνο. Συνεπώς, σε ό,τι αφορά το τεχνικό κομμάτι, νομίζω ότι αυτό δεν αμφισβητείται, από τη στιγμή που υπήρχε μια ομάδα ειδικών καταρτισμένων και διεθνώς αναγνωρισμένων, οι οποίοι, αν θέλετε, διαφύλαξαν την ορθότητα της επιλογής τής επιτροπής με την εισήγησή τους σε σχέση με τις προτάσεις που υποβλήθηκαν.

Το άλλο δεδομένο είναι ότι, στο πλαίσιο της πρότασης που καταθέσαμε, πάνω από το 50% τής έκτασης είναι πάρκο, είναι χώρος ελεύθερος προς χρήση στους πολίτες – μάλιστα, η πρόταση έχει δομηθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε το εκθεσιακό κέντρο να λειτουργεί χωρίς να παρεμποδίζεται η ροή τού κόσμου στους ελεύθερους χώρους τής Έκθεσης και του πάρκου.

Για να το συνοψίσω… Τι έχουμε σήμερα; Έχουμε ένα εκθεσιακό κέντρο περίκλειστο με κάγκελα, εξαιτίας του οποίου βγαίνεις από τη Σβώλου και πέφτεις πάνω στα καταστήματα της οδού Αγγελάκη. Στο νέο εκθεσιακό έχουμε τη διαφύλαξη του περίφημου άξονα Εμπράρ με μια μεγάλη διάνοιξη, ενώ έχουμε και μια δεύτερη μεγάλη διάνοιξη που θα βγάζει από τη Σβώλου στα ανατολικά.

Ξέρετε, η διαβούλευση, παρότι μακρά και επίπονη για εμάς, είχε πολλά θετικά στοιχεία. Για παράδειγμα, δεχθήκαμε την άποψη του Τεχνικού Επιμελητηρίου και του δήμου Θεσσαλονίκης και το «Ιωάννης Βελλίδης» «τραβήχτηκε» πολύ πιο μέσα, ώστε να δημιουργηθεί ένα πράσινο αμφιθέατρο εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το συνεδριακό κέντρο. Την ίδια στιγμή, το ξενοδοχείο, για να μην επηρεάζει την περιοχή των μουσείων, μεταφέρθηκε στο βόρειο άκρο, στο Σιντριβάνι. Στην πραγματικότητα, δημιουργείται ένας πόλος πρασίνου στο κέντρο τής Θεσσαλονίκης (που σήμερα δεν υπάρχει), ο οποίος θα παραμείνει ποιοτικά άψογος, επειδή συνδυάζεται και με άλλες χρήσεις. Είναι αυτό ακριβώς το στοιχείο που θα επιτρέψει στο πάρκο να παραμείνει για πάντα ζωντανό και πράσινο, χρησιμοποιούμενο τόσο από τους πολίτες τής Θεσσαλονίκης όσο και από τους τουρίστες. Για το αισθητικό κομμάτι μπορώ να δεχτώ την άλλη άποψη. Το τεχνικό κομμάτι όμως νομίζω ότι είναι επαρκώς τεκμηριωμένο επιστημονικά από ειδικούς.

Τ.Τζ.: Είναι κατανοητό να υπάρχει μια άλλη άποψη, οφείλουμε όμως κάποια στιγμή να προχωράμε με βάση το ποια είναι η κυρίαρχη άποψη με όρους επιστημονικούς, με όρους δημοκρατίας και με όρους ποιότητας της ζωής στην πόλη.

Εγώ θα σας πω κάτι ακόμη: αν εμείς δεν είχαμε πάρει το 2011-2012 την πρωτοβουλία να κάνουμε τη μελέτη και να πούμε ότι, στην πρόταση που ετοιμάζουμε, το 50% θα δοθεί για χρήση στην πόλη, αυτό το οικόπεδο που βλέπετε σήμερα δεν επρόκειτο ποτέ να καθαρίσει από αυτά τα κτίρια, επειδή υπάρχει μια αντίληψη πολλών αρχιτεκτόνων ότι, αρχιτεκτονικά, όλα τα κτίρια έχουν ενδιαφέρον. Έτσι, δεν επρόκειτο να βρεθεί άκρη όσον αφορά το ποια θα πρέπει να κατεδαφιστούν και ποια όχι. Κατά πάσα πιθανότητα, θα καταλήγαμε στο να κρατηθούν όλα τα κτίρια – άρα, πιθανώς 37 κτίρια με μηδενικό πράσινο ανάμεσά τους. Θα καταλήγαμε σε ένα «νεκροταφείο κτιρίων» στο κέντρο τής πόλης, η οποία πιθανότατα θα περνούσε άλλα 50 χρόνια μη καταλήγοντας για το τι πρέπει να γίνει.

Σε ό,τι μας αφορά, όλες οι λύσεις είναι κατανοητές – το είπε και ο Κυριάκος. Νομίζουμε ωστόσο ότι είναι μονοθεματικές. Μπορεί, δηλαδή, αρχιτεκτονικά να έχουν κάποιο δίκιο, ότι κάποια κτίρια έχουν ένα ενδιαφέρον – όχι όλα. Όταν όμως κάποιος βάλει στο τραπέζι το αρχιτεκτονικό μέρος, όταν βάλει στο τραπέζι τα οικονομικά τής Έκθεσης (επειδή η Έκθεση μόνον εδώ μπορεί να είναι βιώσιμη, μόνο στο κέντρο – και αυτό μας το έχουν πει οι μελέτες, αλλά και διεθνείς συνεργάτες μας), όταν συνυπολογίσει τον παράγοντα «ποιότητα της καθημερινής ζωής στην πόλη» (βλέπετε ότι δεν υπάρχει ποιότητα σ’ αυτό το σημείο σήμερα, είναι μόνο τσιμέντο και πίσσα) και όταν συνεκτιμήσει και τον πολλαπλασιαστή από τις εκθεσιακές δραστηριότητες για την υπόλοιπη οικονομία τής πόλης, δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Αν η Έκθεση φύγει από το κέντρο, δεν θα προσφέρει πλέον στην οικονομία τής πόλης. Δεύτερον, θα καταστρεφόταν οικονομικά – το επιχείρησε η Fiera di Roma, στη Ρώμη, και καταστράφηκε. Τρίτον, η ποιότητα ζωής αναβαθμίζεται με την πρότασή μας. Επομένως, πρόκειται για μια λύση που, όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε στα συνέδρια όπου πηγαίνουμε, είναι «win win win» για όλους τους εμπλεκόμενους.

Η άλλη άποψη είναι μονοθεματική. Αντιμετωπίζει μόνο το οικολογικό αποτύπωμα στην πόλη και μηδενίζει τα υπόλοιπα. Μηδενίζει τον πολλαπλασιαστή στην οικονομία τής πόλης, μηδενίζει και το αποτέλεσμα στην εκθεσιακή δραστηριότητα – που, όπως έχουμε πει, εκτός πόλης θα είναι καταστροφική.

Συνεπώς, πιστεύω ότι, αν εξετάσουμε το θέμα συνεκτιμώντας όλους τους βασικούς παράγοντες, είναι η μόνη λύση. Η άλλη άποψη είναι σεβαστή, αντιμετωπίζει ωστόσο μόνον ένα θέμα, ενώ τα ζητήματα είναι πιο πολύπλοκα και χρειάζονται περισσότερο επεξεργασμένες λύσεις.

Κ.Π.: Επιτρέψτε μου να συμπληρώσω ότι προτεραιότητα στην ανάπλαση ήταν και τα φιλικά προς το περιβάλλον, βιοκλιματικά κτίρια. Υποβλήθηκε μια πρόταση, η οποία αναδείχθηκε πρώτη, που περιλαμβάνει ό,τι πιο σύγχρονο –από συλλέκτες ενέργειας μέχρι υδροσυλλέκτες για να ποτίζονται τα πάρκα–, δημιουργώντας ένα απόλυτα πράσινο εκθεσιακό κέντρο. Αυτό, αν το βάλεις στη ζυγαριά, μετράει.

Έγινε θέμα συζήτησης το ποια κτίρια από τη σημερινή Έκθεση θα έπρεπε να παραμείνουν. Επιτρέψτε μου να αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα… Ένα από τα κτίρια που προτάθηκε να διατηρηθούν χτίστηκε με το Σχέδιο Μάρσαλ. Είναι ένα κτίριο που καίει πετρέλαιο, «ζει» χάρη σε τσιμεντοενέσεις (επειδή στους σεισμούς τού 1978 είχε πρόβλημα) και έχει κολώνες 1,5 επί 1,5 μέτρο ανά 8 μέτρα (κάτι που σημαίνει ότι εκθέσεις γίνονται μόνο στο ισόγειό του και μόνο με μεταβατικές διατάξεις, επειδή έχουν αλλάξει οι κανονισμοί). Άρα, έρχεσαι σε αυτό που είπε ο πρόεδρος: τα βάζεις όλα στη ζυγαριά, επειδή υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν τον ρόλο τους.

Κι όμως, εμείς, από την πλευρά μας, πάντοτε με σύμβουλο τους ειδικούς (και ποιοι είναι οι ειδικοί; Εκτός από τους αρχιτέκτονες, η αρχαιολογική υπηρεσία και η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων), εντάξαμε κατά τη διαδικασία τής διαβούλευσης, εκτός από ιστορικά οικοδομήματα, όπως ο Πύργος τού ΟΤΕ ή το Παλέ ντε Σπορ, ακόμη ένα κτίριο: αυτό που είχε χτιστεί από τον αρχιτέκτονα Παπαγιάννη κατά παραγγελία τής Esso Pappas, του οποίου η μελέτη αποκατάστασης εκπονείται ήδη. Ήμασταν πάντοτε ανοιχτοί. Όποιο αρχιτεκτονικό έργο εισηγήθηκαν οι ειδικοί ότι πρέπει να διατηρηθεί για λόγους αρχιτεκτονικής ή μνημειακής αξίας, έχει παραμείνει.

Υποθέτουμε ότι το χρονοδιάγραμμα παραμένει το 2023 να αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες και το 2026 να παραδοθεί το νέο εκθεσιακόκαι συνεδριακό κέντρο. Επιτρέψτε μας να σας ρωτήσουμε για ένα ενδεχόμενο… Το εκθεσιακό κέντρο βρίσκεται στο σημείο όπου το εβραϊκό νεκροταφείο τής Θεσσαλονίκης συναντούσε ένα από τα οθωμανικά κοιμητήρια της πόλης. Λίγα μέτρα μακρύτερα από τα γραφεία σας, βρέθηκε, στο πλαίσιο των έργων τού μετρό, παλαιοχριστιανική βασιλική. Σας φοβίζει το ενδεχόμενο, όταν αρχίσουν κάποια στιγμή οιεκσκαφές στον χώρο τής σημερινής ΔΕΘ, να πέσετε πάνω σε ευρήματα που θα μετατρέψουν τον χώρο σε μια δεύτερη πλατεία Διοικητηρίου;

Τ.Τζ.: Είναι αλήθεια ότι το ζήτημα μας έχει απασχολήσει. Μέχρι σήμερα έχουμε συνεργαστεί πάρα πολύ καλά με την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων. Έτσι, έχουμε πάρει μια πρώτη εκτίμηση ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα. Υπάρχουν τάφοι, αλλά αντιμετωπίζονται. Επίσης, ο χώρος τής ΔΕΘ δεν έχει σχέση με την πλατεία Διοικητηρίου, επειδή η πλατεία Διοικητηρίου είναι στο ιστορικό κέντρο τής πόλης – επομένως, όταν έγιναν οι ανασκαφές εκεί, ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα βρεθούν αρχαιότητες.

Για το συγκεκριμένο θέμα βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή και με το υπουργείο Πολιτισμού και με την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων. Η εκτίμηση είναι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Εν πάση περιπτώσει, σχεδιάζουμε με τα δεδομένα που έχουμε. Με αυτά τα δεδομένα, μπορούμε να προχωρήσουμε.

Έχουμε καταφέρει –παρά τη μεγάλη κρίση που περάσαμε την προηγούμενη δεκαετία, αλλά και την πανδημία– να είμαστε απολύτως on time, εντός τού προγραμματισμού μας. Ελπίζουμε ότι το 2023 θα ξεκινήσουμε τις κατασκευές και το 2026 θα εγκαινιάσουμε το νέο εκθεσιακό κέντρο. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, προσπάθειά μας θα είναι να μην κλείσει καθόλου η Έκθεση. Αυτό ωστόσο είναι μια άσκηση που θα τη δούμε όταν έρθει η ώρα.

Ο χαρακτήρας τής «νέας» ΔΕΘ

Στόχος σας είναι το 2026 η πόλη να διαθέτει ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο –λογικά, με δυνατότητες απείρως διευρυμένες σε σχέση με αυτές που επιτρέπουν οι σημερινές εγκαταστάσεις–, ώστε να γιορτάσουμε όλοι μαζί σε αυτό τα 100 χρόνια από την πρώτη Έκθεση. Πώς θα μπορούσε να αλλάξει αυτό το νέο δεδομένο τη φυσιογνωμία και τη στόχευση της Helexpo, όσον αφορά τόσο τις κλαδικές εκθέσεις όσο και τη γενική διοργάνωση του Σεπτεμβρίου;

Κ.Π.: Σίγουρα θα επηρεάσει –και μάλιστα πολύ– όχι μόνο την Έκθεση, αλλά και την πόλη ολόκληρη. Έχουμε ένα μειονέκτημα όσον αφορά τις υποδομές μας: είναι «βαριές», παλιές και διάσπαρτες, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα και στη διοργάνωση των εκθέσεων.

Παράλληλα, δεν κάνουμε μόνον εκθέσεις, είναι και τα συνέδρια. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικό προορισμό, καθώς διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Δεν έχει «ανακαλυφθεί» ακόμη ως συνεδριακός προορισμός, έχει ωστόσο πολύ καλό κλίμα, είναι ασφαλής ως πόλη, προσφέρει εξαιρετική σχέση κόστους-προσφερόμενων υπηρεσιών, ενώ και οι υποδομές της (με την επέκταση και τη λειτουργία τού νέου αεροδρομίου από τη Fraport) βοηθούν πολύ προς αυτήν την κατεύθυνση. Όλοι αυτοί είναι οι λόγοι που ποντάρουμε και στο συνεδριακό κέντρο.

Θέλουμε να προλάβουμε τον ανταγωνισμό με ένα πολύ καλό εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο – εμείς το αποκαλούμε ConfEx Park (σ.σ.: Conference & Exhibition Park), επειδή θα είναι ταυτόχρονα και πάρκο και συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο. Ποιος είναι ο ανταγωνισμός; Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε ούτε τη Φρανκφούρτη ούτε την Κολωνία. Εμείς θέλουμε να είμαστε ο μεγάλος παίκτης στην περιοχή των Βαλκανίων. Αν κάποιο άλλο εκθεσιακό κέντρο αναβαθμίσει τις υποδομές του, μπορεί να χάσουμε το πλεονέκτημα που αυτήν τη στιγμή έχουμε στις soft ενέργειές μας, δεν το έχουμε όμως στις υποδομές, στις hard. Πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε ξένους οργανωτές εκθέσεων και συνεδρίων, ενώ και οι δικές μας εκθέσεις θα μπορούν να φιλοξενούν πολύ πιο άνετα τόσο τους ξένους εκθέτες όσο και άλλα γεγονότα, χάρη στη συνύπαρξη της πόλης με το πάρκο και τον ελεύθερο χώρο. Κάτι τέτοιο σήμερα είναι απλώς αδύνατον.

Νομίζω ότι ακόμη και το ίδιο το εκθεσιακό κέντρο θα δώσει προστιθέμενη αξία στην πόλη, με δεδομένο και το ότι το γερμανικό γραφείο Sauerbruch Hutton που το ανέλαβε είναι διάσημο – είναι το ίδιο γραφείο που δημιούργησε το Μ9, το λεγόμενο «Μουσείο τού 20ού αιώνα», στο Μέστρε τής Βενετίας, το οποίο είναι εξαιρετικό, αποτελώντας και το ίδιο, ως κτίριο, πόλο έλξης, πέρα από το περιεχόμενό του. Πιστεύουμε επομένως ότι το συγκεκριμένο πρότζεκτ θα αποτελέσει ακόμη ένα θέλγητρο επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη.

Τ.Τζ.: Εμείς την έχουμε ονειρευτεί την πόλη με αυτές τις νέες υποδομές. Φανταστείτε: η Αγγελάκη από τη Σβώλου και κάτω θα μοιάζει με παρισινό μπουλβάρ. Θα έχουν πέσει τα κτίρια, θα έχει «ανοίξει», θα έχει –σύμφωνα με την πρόταση που έχει βραβευτεί– ένα όριο νερού. Η Σβώλου, μετά την Αγγελάκη, θα είναι ένας πεζόδρομος που θα καταλήγει στο Παλέ ντε Σπορ. Η Βελλίδη, η οποία ενώνει το πανεπιστήμιο με την πλατεία τής ΧΑΝΘ, θα διανοιχθεί, θα γίνει ένας πράσινος δρόμος ελεύθερος για χρήση από την πόλη, μέσω του οποίου η θάλασσα θα επικοινωνεί με το πανεπιστήμιο και το Σέιχ Σου, ακριβώς όπως το είχε ονειρευτεί ο Εμπράρ. Γύρω γύρω, περιμετρικά, η Έκθεση θα «αναπνέει» πολύ καλύτερα, επειδή θα υπάρχει ελεύθερος χώρος πλάτους από 10 μέχρι 20 μέτρα. Στη γωνία Εγνατία με Αγγελάκη θα υπάρχει ένα επιχειρηματικό κέντρο απίστευτα ωραίο αρχιτεκτονικά, με ένα αίθριο στην «καρδιά» του, το οποίο, μαζί με το ξενοδοχείο, θα αποτελεί ένα κομψοτέχνημα στο κέντρο τής πόλης.

Ενεργειακά, τα νέα περίπτερα θα είναι μοναδικά και πρωτοποριακά, καθώς αυτές οι κοίλες στέγες θα διαχειρίζονται το νερό και θα παράγουν ενέργεια από την ηλιακή ακτινοβολία, καθιστώντας το νέο εκθεσιακό κέντρο απόλυτα αυτοδύναμο και μοναδικό, ενεργειακά, στην Ευρώπη.

Εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το «Ιωάννης Βελλίδης», το συνεδριακό μας κέντρο, θα διαμορφωθεί ένας πράσινος λόφος, ενώ το νέο συνεδριακό θα ξεκινάει από εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η σκηνή τού συνεδριακού κέντρου.

Όπως αντιλαμβάνεστε, μιλάμε για μια πράσινη έκταση, ένα αστικό πάρκο πλήρως επισκέψιμο από τους πολίτες. Στην πραγματικότητα, μιλάμε για μιαν άλλη Θεσσαλονίκη. Κατά τη δική μας εκτίμηση, τέτοιου είδους πολεοδομική και οικολογική παρέμβαση δεν έχει γίνει τα τελευταία 50 χρόνια. Και αυτή είναι μια πρωτοβουλία που πήρε η Έκθεση – όχι μόνη της, αλλά σε συνεργασία με τους φορείς τής πόλης και με τα υπουργεία, διαχρονικά την τελευταία δεκαετία, κατά την οποία συνεργαστήκαμε άψογα με όλες τις κυβερνήσεις. Είναι κάτι που θα αλλάξει την πόλη. Εμείς, όπως είπα και στην αρχή, αυτό ήδη το ονειρευόμαστε.

Πώς διαφοροποιούνται από άποψη εργονομίας τα νέα περίπτερα που σχεδιάζετε σε σχέση με τα υφιστάμενα;

Κ.Π.: Μπορεί τα τετραγωνικά μέτρα των περιπτέρων να είναι περισσότερα τώρα, είναι ωστόσο μη χρησιμοποιήσιμα για εκθεσιακούς λόγους. Πλέον, δεν μπορείς να βάλεις εκθέτη σε πατάρι ή σε υπόγειο. Δεν μπορείς να ανεβάσεις μηχάνημα σε πατάρι – δεν το επιτρέπει ούτε η χωροταξία ούτε η στατικότητα. Σήμερα μια μικρομεσαία επιχείρηση μπορεί να πληρώνει για να συμμετέχει σε χώρο 10 τετραγωνικών και τα 2 τετραγωνικά να τα «τρώει» μία κολόνα.

Σαφώς, τα νέα περίπτερα θα είναι πολύ πιο λειτουργικά. Σήμερα έχουμε 17 περίπτερα επί συνόλου 37 κτισμάτων, τα οποία έχουν διαφορετική αρχιτεκτονική και λειτουργική προσέγγιση – καθένα έχει χτιστεί σε διαφορετική δεκαετία.

Σκεφτείτε τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου έναν εκθέτη τής Agrotica που μπαίνει στο εκθεσιακό και βρέχει εκείνη την ημέρα. Μπαίνει σε ένα περίπτερο, βγαίνει για να πάει σε ένα άλλο περίπτερο, αν υπάρχει τέντα, καλώς, κάπως θα καλυφθεί, διαφορετικά πρέπει να τρέχει με την ομπρέλα στο χέρι, ώσπου να μπει σε ένα άλλο περίπτερο, που είναι οργανωμένο σαν λαβύρινθος, για να αποφύγουμε τις κολώνες.

Στο νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, τα διαθέσιμα τετραγωνικά, παρότι λιγότερα σε έκταση, θα είναι σαφώς αυξημένα σε λειτουργικότητα σε σχέση με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις.

«ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΠΑΝΤΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΣ, ΣΑΦΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ. ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ. ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΟΜΩΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ…» ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΟΖΡΙΚΙΔΗΣ. «ΥΠΗΡΞΕ ΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΔΙΑΣΗΜΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΑΠ’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΗΤΑΝ Ο ΙΣΠΑΝΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΣΤΟ HARVARD GRADUATE SCHOOL OF DESIGN, JOAN BUSQUETS, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕ ΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. ΥΠΗΡΞΕ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ, ΠΟΥ ΣΥΝΕΠΙΚΟΥΡΟΥΣΑΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΛΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ, Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟ ΝΕΟΤΕΡΟ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΗΡΘΕ ΕΔΩ, ΩΣ ΕΙΔΙΚΟΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΘΕΣΙΑΚΑ. ΥΠΗΡΧΕ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑ ΣΤΑΤΙΚΑ, ΠΟΥ ΚΑΤΕΦΘΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ. ΣΥΝΕΠΩΣ, ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ, ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ, ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ, ΔΙΑΦΥΛΑΞΑΝ ΤΗΝ ΟΡΘΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ».

Είστε, αν δεν κάνουμε λάθος, το μακροβιότερο δίδυμο στη διοίκηση του εθνικού εκθεσιακού φορέα – εσείς, κ. Τζήκα, ως διευθύνων σύμβουλος από τον Ιούλιο του 2011 και ως πρόεδρος από τον Αύγουστο του 2013, όταν ενοποιήθηκαν ΔΕΘ και Helexpo, εσείς, κ. Ποζρικίδη, που προέρχεστε από τα «σπλάχνα» τής Έκθεσης, ως διευθύνων σύμβουλος από τον Αύγουστο του 2013. Πόσα από αυτά που σχεδιάζατε, όταν αναλαμβάνατε καθήκοντα, έχετε καταφέρει να υλοποιήσετε; Υπήρχαν σχέδια που στην πράξη αποδείχθηκαν μεγαλεπήβολα; Και τι θα θέλατε να έχετε πραγματοποιήσει ώς την ημέρα που θα έρθει η ώρα να παραδώσετε τη σκυτάλη στους επόμενους;

Τ.Τζ.: Όταν δέχτηκα την τιμητική πρόταση να αναλάβω τη διοίκηση της ΔΕΘ, αρχικά ως διευθύνων σύμβουλος και αργότερα ως πρόεδρος, ήμουν τυχερός. Πρώτον, επειδή ήρθα σε έναν οργανισμό που γνώριζα επί 20 χρόνια ως πελάτης – κατ’ αρχήν με την εταιρεία μου, τη Singular, αλλά και μέσα από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, όπου ήμουν πρόεδρος. Ήρθα σε έναν οργανισμό που γνώριζα. Εδώ συνάντησα ανθρώπους που ήταν ήδη στη διοίκηση, όπως ο Κυριάκος Ποζρικίδης, με τους οποίους είχα συναντίληψη όσον αφορά τις προτεραιότητες και τη στρατηγική.

Από την πρώτη στιγμή είχαμε συγκεκριμένο σχέδιο σε σχέση με το τι έπρεπε να γίνει. Πρώτος στόχος ήταν να ενοποιήσουμε τις δύο εταιρείες, τη ΔΕΘ και τη Helexpo, κάτι που καταφέραμε το 2013. Και, επίσης, από το 2012, όταν κάναμε τη μελέτη για το ποια είναι η πιο βιώσιμη λύση –μετεγκατάσταση ή ανάπλαση στο κέντρο–, βάλαμε μπροστά το σχέδιο της ανάπλασης. Αυτοί οι δύο στόχοι υπηρέτησαν τη στρατηγική που χαράξαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση, καθώς γνωρίζαμε ότι μόνον έτσι μπορεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η Helexpo, να καταστεί πρωτοπόρος στα Βαλκάνια. Το ζήτημα των υποδομών είναι εξαιρετικά σημαντικό – με τις υφιστάμενες υποδομές δεν μπορείς να είσαι ούτε πρωτοπόρος ούτε ο leader τής αγοράς.

Άρα, από την αρχή είχαμε σχέδιο και ήμασταν τυχεροί που βρεθήκαμε ως ομάδα. Καταφέραμε το 2013 την ενοποίηση, μέσα από την οποία έγιναν πάρα πολλά πράγματα που αναβάθμισαν τον θεσμό, ενώ ταυτόχρονα βάλαμε μπροστά την ανάπλαση, σε σχέση με την οποία –μετά από πολλή ζύμωση, επιμονή και σκληρή δουλειά– φτάσαμε στο σημερινό σημείο. Ελπίζω το 2026 να μπορέσουμε να κάνουμε και τα εγκαίνια.

Κ.Π.: Είχαμε, νομίζω, δύο κυρίαρχα στοιχεία: πρώτον, ότι βοήθησε ο Θεός και μοιραστήκαμε το ίδιο όνειρο – και δεν ήταν μόνο δικό μου και του Τάσου, ήταν και του διοικητικού συμβουλίου, αλλά και όλων των εργαζομένων. Κατορθώσαμε να έχουμε ένα κοινό όνειρο, να το μοιραστούμε και να ενθουσιαστούμε όλοι με αυτό. Το δεύτερο είναι ότι όλοι οι στόχοι που θέσαμε –επειδή έτσι είμαστε ως άνθρωποι και έτσι έχουμε μάθει– ήταν συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι, μπορούσαν να κατακτηθούν σε συγκεκριμένους χρόνους και ήταν ρεαλιστικοί, είτε ήταν πιο μικροί είτε πιο μεγάλοι.

Αναλογιστείτε ότι το 2013, στην πρώτη ΔΕΘ που οργανώσαμε ως διοίκηση, είχαμε 80.000 επισκέπτες, με την Έκθεση να φιλοξενεί πέλετ και καυστήρες για πέλετ. Φτάσαμε τα τελευταία 3-4 χρόνια να έχουμε 300.000 επισκέπτες και να μην υπάρχει στη ΔΕΘ ούτε μπαλκόνι ελεύθερο, ώστε να διατεθεί.

Να θυμίσω ότι σε περιόδους που έξω από τα ATMs παίρναμε είκοσι-είκοσι ευρώ, επειδή φοβόμασταν μη δεσμευτούν, και υπήρχε απαγόρευση εμβασμάτων, εμείς φέραμε στη Θεσσαλονίκη για τα 80 χρόνια τής διοργάνωσης τα αντίγραφα των «Μαγεμένων» από το Λούβρο, κάτι που είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς η πόλη και στην επέτειο των 2.300 χρόνων της και την περίοδο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Αυτό, που δεν επετεύχθη τότε, εμείς, εργαζόμενοι επί έναν-ενάμιση χρόνο με ησυχία και χωρίς να ακουστεί οτιδήποτε, το καταφέραμε και αυτήν τη στιγμή οι «Μαγεμένες» εκτίθενται στον ημιυπαίθριο χώρο τού Αρχαιολογικού Μουσείου, αποτελώντας απόδειξη της ιστορικής συνέχειας της πόλης. Σας μιλάω λοιπόν ακόμη και για τέτοιους, μικρότερους στόχους.

Προφανώς, το πιο μεγαλεπήβολο σχέδιο –όχι μόνο για εμάς τους δύο, αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων στη ΔΕΘ, επειδή όλοι αγαπάμε την Έκθεση– είναι το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο. Γι’ αυτό δουλεύουμε με τόση επιμονή και γι’ αυτό θεωρούμε ότι θα το πετύχουμε – επειδή πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Νομίζω ότι αυτό θα είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή.

Τ.Τζ.: Επιτρέψτε μου να πω και κάτι ακόμη… Επειδή προέρχομαι από τον κλάδο τής τεχνολογίας και έχω ασχοληθεί επί σειρά ετών με τα κλαδικά ζητήματα – είτε από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος είτε από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος, στην Αθήνα–, είμαι πεπεισμένος ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ξενιτεμένων νέων ανθρώπων υπάρχει στον κλάδο των νέων τεχνολογιών, των μηχανικών, της πληροφορικής, των οικονομικών. Αυτό ισχύει και για τους γιατρούς βέβαια, θεωρώ ωστόσο ότι η πληροφορική έχει πληγεί από το υψηλότερο ποσοστό επιστημονικής μετανάστευσης. Έχοντας υποστεί, λοιπόν, ως χώρα όλο αυτό το brain drain την προηγούμενη δεκαετία, νομίζω ότι αυτό που επιχειρούμε με την ανάπλαση, επιμένοντας εδώ και σχεδόν 10 χρόνια σε αυτό το σχέδιο, θα αναστρέψει και αυτόν τον ξενιτεμό των νέων παιδιών. Η Θεσσαλονίκη θα καταστεί πολύ πιο ελκυστική όχι μόνο για τους κατοίκους της, αλλά και για όλα αυτά τα νέα παιδιά που ψάχνουν δουλειές. Θα γίνει μια πόλη αντάξια των προσδοκιών τους. Το νέο εκθεσιακό θα κάνει πιο ελκυστική την πόλη για έναν νέο εργαζόμενο. Θα την κάνει πιο βιώσιμη, με τα σύγχρονα δεδομένα. Θα την κάνει πιο ευρωπαϊκή. Θα βελτιώσει το οικολογικό της αποτύπωμα. Πέρα απ’ όλα τα άλλα, πιστεύω ότι η ανάπλαση θα αποτελέσει και ένα ανάχωμα για το brain drain που υποστήκαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Κ.Π.: Για να ενισχύσω αυτήν την άποψη, παραπέμπω στις δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος χαρακτήρισε την προ ετών συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών ως τιμώμενης χώρας στη ΔΕΘ ως το πρώτο βήμα για τις επενδύσεις τής Deloitte, της Pfizer και της Cisco στη Θεσσαλονίκη. Άρα, όλα από κάπου ξεκινούν. Και πιστεύουμε ότι η ΔΕΘ, η Helexpo, είναι γεννήτορας τέτοιων επενδύσεων, αλλά και μια πλατφόρμα εκκίνησης για το επιχειρείν τής πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συζήτηση. Καλή επιτυχία στη φετινή διοργάνωση.

Τ.Τζ., Κ.Π.: Εμείς σας ευχαριστούμε. Σας περιμένουμε όλους στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες