fbpx
ΑρχικήLONG READSΜια νέα πολιτεία γνώσης στην Πυλαία

Μια νέα πολιτεία γνώσης στην Πυλαία

Περισσότερα από 135 χρόνια έχουν περάσει από τότε που το Κολλέγιο Ανατόλια άνοιξε τις πύλες του στη Μερζιφούντα του Πόντου, με αποστολή να προσφέρει νέες προοπτικές εκπαίδευσης στους πληθυσμούς τής περιοχής. Το όραμα, το καινοτόμο πνεύμα των ιδρυτών του σχολείου και η πίστη τους σε υψηλά ιδανικά οδήγησαν το Κολλέγιο Ανατόλια να εξελιχθεί σε έναν εκπαιδευτικό οργανισμό με πανελλήνια και διεθνή αναγνώριση, ένα παράδειγμα καινοτομίας και προσφοράς στην εκπαίδευση.

- Advertisment -

Συνεχίζοντας σε αυτόν τον δρόμο, το Κολλέγιο Ανατόλια βαδίζει προς τη νέα εποχή του με δυναμισμό, όραμα και στρατηγικό σχεδιασμό. Βασικοί στόχοι αυτής της προσπάθειας είναι η ενίσχυση της προσβασιμότητας μέσα από την ενδυνάμωση του Προγράμματος Υποτροφιών, η ενσωμάτωση καινοτομιών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, η συνεχής επιμόρφωση του διδακτικού προσωπικού, η διάχυση της τεχνογνωσίας στην ευρύτερη κοινότητα, αλλά και η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του οργανισμού για τη δημιουργία ενός νέου σχολικού και ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, ικανού να στηρίξει την εκπαίδευση του 21ου αιώνα. Καθοριστικό στοιχείο στον στρατηγικό σχεδιασμό είναι το ίδιο το εκπαιδευτικό περιβάλλον και η σημασία της αειφορίας, σε συνδυασμό με το εκπαιδευτικό παράδειγμα του οργανισμού, που δίνει έμφαση στη βιωματική μάθηση, την αναζήτηση και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, την κοινωνική υπευθυνότητα και την αριστεία.

Το πρόγραμμα στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης ξεκίνησε το 2013 με ορίζοντα δεκαετίας και εγκαινιάστηκε με την εισαγωγή του Middle Years Programs (MYP) στο Γυμνάσιο του Anatolia High School, φέρνοντας τομή στον τρόπο διδασκαλίας του αναλυτικού προγράμματος και δίνοντας παράλληλα έμφαση στα περίφημα soft skills (μη τεχνικές δεξιότητες) που θεωρούνται απαραίτητα στη σύγχρονη εποχή.

Έχοντας αντιληφθεί ότι η αρχιτεκτονική του χώρου παίζει καθοριστικό ρόλο στο μαθησιακό αποτέλεσμα, το Κολλέγιο Ανατόλια δρομολόγησε την επέκταση του Νηπιαγωγείου, τη δημιουργία της Νησίδας Καινοτομίας (Innovation Isle), που περιλαμβάνει το Fabrication Lab και το Κέντρο Πράσινης Εκπαίδευσης, και τις ευέλικτες αίθουσες μάθησης. Το στρατηγικό σχέδιο του οργανισμού ενισχύθηκε περαιτέρω το 2016: τότε ξεκίνησε η μεγάλη προσπάθεια του Κολλεγίου Ανατόλια για τη συγκέντρωση δωρεών, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα και καινούρια προγράμματα με όχημα την «Καμπάνια για τον Επόμενο Αιώνα του Κολλεγίου Ανατόλια». Είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος, άλλωστε, ότι η κατασκευή καθενός από τα 29 κτίρια που βρίσκονται στο campus του Ανατόλια έχει υλοποιηθεί χάρη σε δωρεές αποφοίτων, γονέων, οργανισμών, αλλά και φίλων, που δείχνουν ενεργά την πίστη τους στη μεταμορφωτική δύναμη της παιδείας και την εμπιστοσύνη τους στο Κολλέγιο Ανατόλια.

Το συνολικό ποσό της επένδυσης έχει ξεπεράσει πλέον τα 33 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από δωρεές Εφόρων, αποφοίτων, γονέων, οργανισμών, εταιρειών και φίλων του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή τεσσάρων νέων κτιρίων, επεκτάσεις και ανακαινίσεις σε υπάρχοντα κτίρια, καθώς και αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών. Οι ενέργειες αυτές θα επιτρέψουν σε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών, μαθητριών, φοιτητών και φοιτητριών να έχουν πρόσβαση στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες και στα προγράμματα του Κολλεγίου Ανατόλια, όπως σε αυτά που προσφέρει το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/CTY Greece, το νεοσύστατο Κέντρο Αριστείας για την Εκπαίδευση/Center for Educational Excellence, το Κέντρου Διά Βίου Μάθησης και το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του ACT.

Συγκεκριμένα, το «οικοσύστημα» του Κολλεγίου Ανατόλια εμπλουτίστηκε ήδη με το Anna Papageorgiou STEM Center, ενώ το νέο, ενοποιημένο campus για το Anatolia Elementary School (Δημοτικό Σχολείο του Κολλεγίου Ανατόλια) ολοκληρώνεται το πρώτο τρίμηνο του 2022. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του ΙΒ Diploma Programme (Πρόγραμμα Διεθνούς Απολυτηρίου) θα επεκταθούν και θα στεγάσουν το νεοσύστατο Κέντρο Αριστείας στην Εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, προγραμματίζεται η επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Οικοτροφείου. Στις εγκαταστάσεις του ACT – American College of Thessaloniki προστέθηκε ήδη το West Hall, για να εξυπηρετήσει διδακτικές ανάγκες, ενώ δημιουργήθηκαν δύο νέα εργαστήρια επιστημών. Το Pinewood – The American International School επιστρέφει στο campus του Κολλεγίου Ανατόλια, ως μέλος, πλέον, του οργανισμού, σε νέες εγκαταστάσεις. Επίσης, προγραμματίζεται η ανακαίνιση του κτιρίου που φιλοξενεί σήμερα τις μεγάλες τάξεις του δημοτικού σχολείου του Κολλεγίου Ανατόλια, όπου θα λειτουργήσει το δημοτικό σχολείο του Pinewood – The American International School.

Οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, τις οποίες παρουσιάζει σήμερα η Citymag, σηματοδοτούν και την ευαισθησία του οργανισμού σε θέματα βιωσιμότητας, εξοικονόμησης ενέργειας, χρήσης φιλικών προς στο περιβάλλον τεχνολογιών, προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου.

 

Κέντρο Αριστείας στην Εκπαίδευση/Center for Educational Excellence

 

Το Κολλέγιο Ανατόλια ανήγγειλε πρόσφατα τη δημιουργία του Κέντρου Αριστείας στην Εκπαίδευση/Center for Educational Excellence. Πρόκειται για το νέο, οραματικό εγχείρημα του Κολλεγίου Ανατόλια, αφιερωμένο στην αριστεία στην εκπαίδευση, ενώ εκφράζει την επιτομή όλων των διαχρονικών στόχων και αξιών του εκπαιδευτικού οργανισμού.

Το Κέντρο Αριστείας στην Εκπαίδευση αποτελεί μια σύνθεση καινοτομίας, αριστείας και προσβασιμότητας. Η λειτουργία του αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ακαδημαϊκού πλαισίου για την υιοθέτηση ευέλικτων και διαφοροποιημένων, καινοτόμων διδακτικών πρακτικών που εφαρμόζονται με επιτυχία σε διεθνές επίπεδο, συγχρονισμένων με τις ανάγκες της κοινωνίας, τη διάχυση αυτών στην ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα, την επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, την προσβασιμότητα μαθητών και μαθητριών απ’ όλη την Ελλάδα σε εκπαίδευση υψηλού επιπέδου μέσω της ενίσχυσης του προγράμματος υποτροφιών, καθώς και την επέκταση των εγκαταστάσεων του Οικοτροφείου, οι οποίες θα προσφέρουν δυνατότητα διαμονής στο campus σε ακόμη περισσότερα παιδιά από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

01

 

Επέκταση εγκαταστάσεων µε κατασκευή νέου κτιρίου για τη λειτουργία του Κέντρου Αριστείας στην Εκπαίδευση και του IB Diploma Program

 

THE DESIGN TEAM / DEDA & ARCHITECTS (ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ) * ΜΕΤΕ ΣΥΣΜ ΑΕ (ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ) * JEPA/ΙΕ ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ (ΜΕΛΕΤΗ Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ)

Στην πλευρά των Λυκείων (πρώην Αρρένων) πρόκειται να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο, τριώροφο σχολικό κτίριο, που περιλαμβάνει το ιστορικό κτίριο του Compton Hall και την υπάρχουσα, μεταγενέστερη προσθήκη του κτιρίου στη βορειοανατολική πλευρά. Η νέα πτέρυγα, επιφάνειας περίπου 2.350 τετρ.μ., θα στεγάζει νέες αίθουσες διδασκαλίας, σύγχρονα εργαστήρια, αίθουσες μελέτης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και τους απαιτούμενους κοινόχρηστους χώρους, καθώς και το νεοσύστατο Κέντρο Αριστείας στην Εκπαίδευση/Center for Educational Excellence.

Το Compton Hall, όπου λειτουργεί το IB Diploma Program του Κολλεγίου Ανατόλια, ανακαινίζεται στο σύνολό του, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις για τις διοικητικές και λειτουργικές ανάγκες του προγράμματος του IB. Η ανακαίνιση περιλαμβάνει τη δημιουργία πλήρως εξοπλισμένων εργαστηρίων βιολογίας, τεχνών (εικαστικών και θεάτρου), αίθουσες ηχογράφησης, ενώ διατηρούνται και αναβαθμίζονται, όπου απαιτείται, οι υπάρχουσες αίθουσες διδασκαλίας. Για την κατασκευή του νέου κτιρίου θα απαιτηθεί η καθαίρεση του υφιστάμενου κτιρίου Ladas.

 

02

 

Επέκταση Οικοτροφείου/Ανάπτυξη νέων κοιτώνων στο κτίριο Ingle Hall

 

THE DESIGN TEAM / ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ Θ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ/ TCP ARCHITECTS (ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ) * ∆. ΚΑΡΦΟΠΟΥΛΟΥ & ΣΙΑ ΕΤΕ (ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ) * ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΜΕΛΕΤΗ Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ)

Το οικοτροφείο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ιστορίας και της δομής του Κολλεγίου Ανατόλια, από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, στη Μερζιφούντα του Πόντου. Από το 1886 μέχρι σήμερα, το Οικοτροφείο έχει γίνει το δεύτερο σπίτι εκατοντάδων παιδιών από άλλες πόλεις και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, ακόμη και από άλλες χώρες. Πολλοί από τους οικότροφους μαθητές και μαθήτριες υποστηρίζονται από το μεγάλο Πρόγραμμα Υποτροφιών του εκπαιδευτικού οργανισμού, ενώ κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες παιδιά διαμένουν στο οικοτροφείο, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών προγραμμάτων του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/CTY Greece. Η δημιουργία του Center for Educational Excellence, το οποίο θα ενισχύσει και το Πρόγραμμα Υποτροφιών, η εκπόνηση νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η αύξηση των μαθητών και μαθητριών του CTY Greece, η ένταξη του Pinewood στο δυναμικό του Κολλεγίου Ανατόλια, καθώς και η προσέλκυση νέων μαθητών και μαθητριών του IB Diploma Programme/Διεθνούς Απολυτηρίου από άλλες ελληνικές πόλεις και από χώρες του εξωτερικού ανέδειξαν την ανάγκη για επέκταση του Οικοτροφείου και για τη δημιουργία μιας νέας πτέρυγας

Η επέκταση αυτή θα πραγματοποιηθεί στην πλευρά των Γυμνασίων (πρώην πλευρά Θηλέων), στο κτίριο του Ingle Hall, όπου φιλοξενούνται σήμερα οι εγκαταστάσεις του Οικοτροφείου. Η αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπει μονώροφες προσθήκες για τον σχεδιασμό τουλάχιστον είκοσι πέντε νέων, δίκλινων κοιτώνων, με ανεπαίσθητες, αλλά διακριτές διαφοροποιήσεις από το υπάρχον κτίριο, οι οποίες συντελούν στη συνολική αναβάθμισή του. Κάνοντας αποτελεσματικό χειρισμό των υλικών και επιδέξια διάταξη των χώρων, η μελέτη περιλαμβάνει άρτια λειτουργικούς κοιτώνες, καθώς και μια ευρηματική διαμόρφωση των εσωτερικών κοινόχρηστων χώρων, συνδέοντας τον εσωτερικό με τον υπαίθριο χώρο με έναν τρόπο που συνάδει με το πνεύμα και τις ανάγκες της μαθητικής κοινότητας.

INFO: Η δημιουργία του Center for Educational Excellence, οι εργασίες για την ανακαίνιση υφιστάμενων κτιρίων και η επέκταση των κτιρίων του IB Diploma Programme και του Οικοτροφείου χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου μέσω της αξιοσημείωτης δωρεάς ενός γενναιόδωρου μέλους της κοινότητας του Κολλεγίου Ανατόλια.

 

03

 

Anna Papageorgiou STEM Center

 

THE DESIGN TEAM / SCHEMA 4 ARCHITECTS (ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ) * CONCEPT ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ) * ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ (ΜΕΛΕΤΗ Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ)

To Anna Papageorgiou STEM Center αποτελεί μια σημαντική προσθήκη στο campus του Κολλεγίου Ανατόλια. Βρίσκεται στην πλευρά των Γυμνασίων (πρώην πλευρά Θηλέων). Σχεδιασμένο έτσι ώστε να υπογραμμίζει τη σχέση του με την επιστήμη και να σέβεται το περιβάλλον, παρέχει όλα τα απαιτούμενα μέσα για μια διδασκαλία με βάση το νέο εκπαιδευτικό παράδειγμα του Ανατόλια, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου σχολικού περιβάλλοντος που θα στηρίξει τις ανάγκες της εκπαίδευσης του 21ου αιώνα.

Με συνολικό εμβαδό 950 τετρ.μ., ο νέος χώρος ξεκίνησε να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο του 2020 και σήμερα στεγάζει τα εργαστηριακά μαθήματα Χημείας, Φυσικής και Βιολογίας για τους μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια, καθώς και τα προγράμματα του Κέντρου STEM του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού. Οι νέες υποδομές χρησιμοποιούνται, επίσης, για τα προγράμματα του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/Center for Talented Youth (CTY) Greece. Στα τρία εργαστήριά του, καθώς και στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, η βιωματική μάθηση διευκολύνεται, ενώ την ίδια στιγμή ενθαρρύνονται τόσο η δημιουργική σκέψη όσο και η επίλυση προβλημάτων.

Βιοκλιματικά σχεδιασμένο, με μηδενικές εκπομπές ρύπων και κάνοντας χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το Anna Papageorgiou STEM Center καταδεικνύει την επίδραση της αρχιτεκτονικής στην κατανάλωση της ενέργειας, αποτελώντας το ίδιο ένα πρότυπο τεχνολογικής καινοτομίας και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας. Τόσο οι καθηγητές και οι καθηγήτριες όσο και οι μαθητές και οι μαθήτριές του έχουν πρόσβαση στα συστήματα του κτιρίου, βλέποντας στην πράξη τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές στον τομέα της ενέργειας. Μέρος της ρευματοδότησής του καλύπτεται από τη χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων, ενώ για τη θέρμανση και την ψύξη των χώρων του έχουν αξιοποιηθεί η γεωθερμία, καθώς και η πρωτοποριακή μέθοδος της ηλιακής ψύξης.

Παράλληλα (και μέσα από τη συνεργασία με οργανισμούς και ερευνητικούς φορείς), θα υλοποιηθούν δράσεις για τους μαθητές και τις μαθήτριες της ευρύτερης κοινότητας, ώστε να έρθουν σε επαφή με τεχνολογίες αιχμής, να γνωρίσουν τα οφέλη της «πράσινης» αρχιτεκτονικής και να συμμετάσχουν σε πρωτοποριακές εκπαιδευτικές δράσεις.

Όλοι οι εργαστηριακοί χώροι έχουν άμεση πρόσβαση στον περιβάλλοντα υπαίθριο χώρο και μπορούν να λειτουργήσουν με διαφορετικούς τρόπους –με ενοποίηση ή διαίρεση του χώρου–, καλύπτοντας διαφορετικά σενάρια λειτουργίας. Η φύτευση του χώρου, εμπνευσμένη από τους υπάρχοντες κήπους του Κολλεγίου Ανατόλια, περιλαμβάνει 28 διαφορετικά είδη φυτών, καθώς και δύο δένδρα ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας. Τα φυτά φέρουν μεσογειακή ταυτότητα, άρωμα σε φύλλωμα και άνθος και έχουν μειωμένες απαιτήσεις σε άρδευση και σε λίπανση, καθώς και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού τοπίου ήταν η δρ. Λένα Αθανασιάδου, αρχιτέκτων τοπίου-γεωπόνος, διδακτικό προσωπικό ΑΠΘ.

INFO: Το κτίριο υλοποιήθηκε χάρη στη γενναιόδωρη συμβολή του κυβερνητικού οργανισμού των ΗΠΑ USAID/ASHA (United States Agency for International Development/American Schools and Hospitals Abroad) και του Ιδρύματος Παπαγεωργίου ως major benefactors, του Μάρκου και της Αλεξάνδρας Παπαγεωργίου ως distinguished donors και των Εφόρων του Κολλεγίου Ανατόλια, εταιρειών, αποφοίτων και γονέων, ιδιωτών και οργανισμών ως major donors.

 

04

 

New Anatolia Elementary School campus

 

THE DESIGN TEAM / S P A R C H SAKELLARIDOU/PAPANIKOLAOU & ASSOCIATED ARCHITECTS. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΡΓΟΥ: ΜΟΡΦΩ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ) * STATIKA.GR (ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ) * P. KIKIDIS & ASSOCIATES (Η/Μ ΜΕΛΕΤΗ)

Η ενδυνάμωση της ελληνικής νεολαίας μέσω της εκπαίδευσης παραμένει η θεμελιώδης αποστολή του Κολλεγίου Ανατόλια. Ως ολοκληρωμένη ακαδημαϊκή κοινότητα, το Κολλέγιο Ανατόλια δεσμεύεται να συνεχίσει να μεταμορφώνει το εκπαιδευτικό τοπίο στην Ελλάδα, μέσα από τη συνεχή εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων και προγραμμάτων εκμάθησης, με σκοπό να μπορέσει να επηρεάσει θετικά τον μέγιστο αριθμό μαθητών και μαθητριών.

Ακολουθώντας τη λογική αυτή, το Κολλέγιο Ανατόλια σχεδίασε το νέο Anatolia Elementary School campus, ενσωματώνοντας σε αυτό έναν συνδυασμό ανοιχτών και ευέλικτων χώρων μάθησης. Το φυσικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο πραγματοποιείται η μεταμορφωτική εκπαίδευση, είναι ύψιστης σημασίας, προκειμένου να μπορεί να εμπνεύσει τους νέους μαθητές και τις νέες μαθήτριες στην αναζήτηση της προσωπικής τους αριστείας.

Σύμφωνα με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, η μάθηση είναι πολύ πιο αποτελεσματική, όταν γίνεται με δημιουργικό και διερευνητικό τρόπο και όταν προσαρμόζεται στον ρυθμό και στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε μαθητή και κάθε μαθήτριας. Η κατάκτηση της γνώσης δεν μπορεί να είναι πλέον μια παθητική διαδικασία, αλλά πρέπει να είναι διαδραστική και ικανή να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν απαραίτητες δεξιότητες, όπως είναι η επίλυση προβλημάτων, η κριτική σκέψη και η αποτελεσματική επικοινωνία.

Η ευελιξία που απαιτείται στο σημερινό παγκόσμιο τοπίο μπορεί και πρέπει να λαμβάνεται σημαντικά υπόψη στον σχεδιασμό ενός σχολικού περιβάλλοντος, το οποίο θα πρέπει να αποτελείται από ευέλικτους χώρους, ικανούς να εξυπηρετούν διάφορες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και δραστηριότητες. Ακολουθώντας αυτό το σκεπτικό, το Κολλέγιο Ανατόλια σχεδιάστηκε ως ένα «μικρό χωριό», που θα αποτελείται από απλούς, «φιλικούς» όγκους, οι οποίοι θα στεγάζουν όλες τις απαραίτητες αίθουσες, μεταξύ των οποίων το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών (το οποίο θα ενσωματώνει την τεχνολογία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο), ειδική αίθουσα εικαστικών (όπου θα ενθαρρύνεται η δημιουργικότητα με όλα τα δυνατά μέσα) και αίθουσα μουσικής (όπου θα προσφέρεται η δυνατότητα στους μαθητές και στις μαθήτριες να γνωρίσουν και να πειραματιστούν με ένα μεγάλος εύρος μουσικών οργάνων).

Το Anatolia Elementary School διαθέτει ήδη έναν πρότυπο χώρο αύλησης, ενώ κάθε σχολική αίθουσα θα έχει πρόσβαση σε έναν από τους ειδικά διαμορφωμένους κήπους. Το Κολλέγιο Ανατόλια, συνεχίζοντας τη μακρά παράδοσή του στον σχεδιασμό και στη συντήρηση φυτών και δέντρων (η οποία ξεκίνησε στις αρχές του 1930, όταν σχεδιάστηκε ο ιστορικός πλέον κήπος του βασικού campus του σχολείου), σκοπεύει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη σωστή αξιοποίηση των κήπων κάθε τάξης, καθιστώντας τους πολύτιμα εργαλεία για βιωματική μάθηση.

INFO: Οι πόροι για τη δημιουργία τού νέου campus εξασφαλίστηκαν από δωρεές Εφόρων, αποφοίτων, γονέων, εταιρειών, οργανισμών και φίλων του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού.

 

05

 

Κατασκευή νέου κτιρίου για το Pinewood – The American International School

 

THE DESIGN TEAM / ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟΥ Ν. ΤΟΜΠΑΖΗ ΑΕ ΚΑΙ MICROMEGA ARCHITECTURE & STRATEGIES (ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ) * ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΠΙΒΛΕΨΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ – ΜΕΤΕ ΑΕ (ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ) * INSTA – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (ΜΕΛΕΤΗ Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ)

Το 2019 το Κολλέγιο Ανατόλια καλωσόρισε στην «οικογένειά» του το Pinewood – The American International School, το μοναδικό διεθνές αμερικανικό σχολείο στη Βόρεια Ελλάδα. Από την ίδρυσή του το 1950 μέχρι σήμερα το Pinewood φιλοξενήθηκε κατά περιόδους μέσα στο campus του Κολλεγίου Ανατόλια. Πλέον, το Pinewood προετοιμάζει τη μόνιμη επιστροφή του σε δικές του εγκαταστάσεις, που θα βρίσκονται μέσα στο Κολλέγιο Ανατόλια, στην πλευρά των Λυκείων (πρώην Αρρένων).

Το νέο campus σχεδιάστηκε από το Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη ΑΕ και από το Micromega Architecture & Strategies ως ένας «μικρόκοσμος» με κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, μοντέρνες γραμμές και κυλινδρικά στοιχεία, που παραπέμπουν στην κυκλική φύση της γνώσης, στη ροή της μέσα στον χρόνο και στον αέναο χαρακτήρα της.

Το κτίριο χαρακτηρίζεται από αισθητική συνοχή τόσο με τα υπόλοιπα κτίρια του Κολλεγίου Ανατόλια όσο και με τον περιβάλλοντα χώρο. Οι ευέλικτες αίθουσες διδασκαλίας έχουν σχεδιαστεί ώστε να ενθαρρύνουν την ομαδοσυνεργατική μάθηση και την ενσωμάτωση της τεχνολογίας, επιτρέποντας διαφορετικά σενάρια διδασκαλίας. Το νέο κτίριο περιλαμβάνει δύο εργαστήρια επιστημών με τον πιο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και art studio.

Στην «καρδιά» του κτιριακού συγκροτήματος βρίσκεται εντυπωσιακό, διώροφο κτίριο, το οποίο θα λειτουργήσει ως art studio, με δυνατότητα διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκθέσεων. Το γυμναστήριο φιλοξενεί γήπεδο μπάσκετ και μπορεί να μετατραπεί σε χώρο πολλαπλών χρήσεων. Ένα ανοιχτό, κυκλικό αίθριο, περικυκλωμένο από κήπους και υδάτινες επιφάνειες, γίνεται το ιδανικό σκηνικό για τις συναντήσεις των παιδιών την ώρα του διαλείμματος, ενώ η χρήση του νερού συμβάλλει στη βιοκλιματική λειτουργία του κτιρίου.

Το κεντρικό αίθριο λειτουργεί ως Activities Hall και σχεδιάστηκε ως ανοιχτός χώρος εκδηλώσεων, με σημείο αναφοράς τις κολώνες σε σχήμα κορμού πεύκου, παραπέμποντας στην ονομασία του σχολείου (Pinewood). O περιβάλλων χώρος του νέου κτιρίου εναρμονίζεται με το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον του Κολλεγίου Ανατόλια και περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία από γηγενή και ξένα είδη φυτών.

 

06

 

ACT West Hall

 

THE DESIGN TEAM / Κ – ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ (ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ) * CONCEPT ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ) * ΣΚΕΜΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ (Η/Μ ΜΕΛΕΤΗ)

Το κτίριο του πρώην εκπαιδευτηρίου «Ρήγας Φεραίος» εντάσσεται πλέον στο δυναμικό του ACT – American College of Thessaloniki, του τμήματος πτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών του Κολλεγίου Ανατόλια. Μετά από σειρά απαραίτητων επεμβάσεων, το κτίριο, συνολικής επιφάνειας 1.750 τετρ.μ., λειτουργεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021 ως σύγχρονος χώρος διδασκαλίας του ACT. Η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου εντάσσεται στον στρατηγικό στόχο του Κολλεγίου Ανατόλια να λειτουργήσει ως εκπαιδευτικό κέντρο με αναφορά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Το ACT West Hall στεγάζει συνολικά δεκατρείς αίθουσες διδασκαλίας, συνολικής χωρητικότητας τριακοσίων ατόμων, με σκοπό να εξυπηρετήσουν τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό ξένων φοιτητών και φοιτητριών του ACT. Το West Hall περιλαμβάνει, επίσης, γραφεία διοίκησης και χώρους για το εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χωρητικότητας 80 ατόμων.

Βασικές επιλογές τής αρχιτεκτονικής πρότασης είναι η δημιουργία ενός νέου, κεντρικού και ενιαίου χώρου υποδοχής, απαραίτητου σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό κτίριο, και το «άνοιγμα» του κτιρίου προς τον φυσικό του, πλέον, χώρο, το υπόλοιπο campus του ACΤ. Για τη βελτίωση της σκίασης και την καλύτερη ενεργειακή λειτουργία του κτιρίου τοποθετείται νέος, εξωτερικός μεταλλικός «φλοιός» ηλιοπροστασίας.

Η πρώτη φάση, που έχει ήδη ολοκληρωθεί, περιλάμβανε περιορισμένες εργασίες ανακαίνισης. Στη δεύτερη φάση του έργου προγραμματίζεται η πλήρης ανακαίνιση του συνόλου του κτιρίου και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου, με την προσθήκη εξωτερικού καθιστικού και με τη διαμόρφωση χώρου πρασίνου, για λόγους αισθητικούς και βελτίωσης του μικροκλίματος.


Διαβάστε ακόμη:

Δρ. Πάνος Βλάχος, πρόεδρος Κολλεγίου Ανατόλια: «Βιώσιμο και πολύ πιο φιλικό στο περιβάλλον το ‘νέο’ Ανατόλια».

Περισσότερα εδώ: https://citymagthess.gr/people/synenteyxeis/article/viosimo-kai-poly-pio-filiko-sto-perivallon-to-neo-anatolia/

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες