Αρχική LONG READS Οι πολίτες-φύλακες άγγελοι του κέντρου τής πόλης

Οι πολίτες-φύλακες άγγελοι του κέντρου τής πόλης

Εντοπίζουν και καταγράφουν διαρκώς και άοκνα τα κακώς κείμενα, υποδεχόμενοι ταυτόχρονα καταγγελίες πολιτών στη σελίδα τους στο Facebook. Στη συνέχεια, προσπαθούν να βρουν λύσεις, ερχόμενοι σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες – και τις περισσότερες φορές τα καταφέρνουν. Κυρίες και κύριοι, επιτρέψτε μας να σας συστήσουμε τους «Φίλους τού Ιστορικού Κέντρου τής Θεσσαλονίκης» – και να εκφράσουμε τον θαυμασμό μας για την επίμονη προσήλωσή τους στον σκοπό που υπηρετούν.

- Advertisment -
Πορτραίτο: ΣΑΚΗΣ ΓΙΟΥΜΠΑΣΗΣ.

Λύσεις στα χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν όσους ζουν, εργάζονται και μετακινούνται στο κέντρο τής Θεσσαλονίκης επιχειρεί να δώσει ένας φορέας που αποτελείται από ενεργούς και ανήσυχους πολίτες. Το σωματείο «Φίλοι τού Ιστορικού Κέντρου τής Θεσσαλονίκης» ιδρύθηκε τον Μάιο του 2018 και αποτελεί την σύμπραξη δύο προϋπαρχουσών ομάδων, των «Φίλων τού Ιστορικού Κέντρου τής Θεσσαλονίκης» και των «Φίλων περιοχής τής Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς». Βασικός σκοπός του, να ενεργοποιήσει τους πολίτες, ώστε να μην παρακολουθούν απλώς τα κακώς κείμενα, αλλά να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες τού δήμου και της πολιτείας, να τις ενημερώνουν για τα προβλήματα και να μην αδιαφορούν για τον δημόσιο χώρο, αφού μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καλυτερεύσει η καθημερινότητα όλων μας.

Παλεύοντας με τα προβλήματα

Είναι αλήθεια ότι όσοι δεν ζούμε στο κέντρο τής Θεσσαλονίκης –εμού περιλαμβανομένου– δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη συνολική εικόνα των προβλημάτων, ακόμη κι όταν ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με αυτά. Εντοπίζουμε ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά ώς εκεί. Τα τραπεζοκαθίσματα, για παράδειγμα, αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, κάτι που εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος, αν ρίξει μία ματιά στη σελίδα τού σωματείου στο facebook.

«Το θέμα με τα τραπεζοκαθίσματα ξεκίνησε επί δημαρχίας Μπουτάρη και, δυστυχώς, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα» εξηγεί, μιλώντας στη «Citymag», ο πρόεδρος του συλλόγου, Άκης Λαζάρου. «Παρ’ όλες τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες τής νυν διοίκησης ότι θα επιλυθούν κάποια πράγματα, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Με ‘δούρειο ίππο’ τον κορωνοϊό, τα πράγματα έχουν χειροτερέψει. Ο νόμος λέει: ‘Εάν και εφόσον μπορούν’. Έχουν τραβήξει τον νόμο και κάνουν ό,τι θέλουν. Δεν μπορούν κάποια πράγματα να παραχωρούνται, παραβαίνοντας διατάξεις και νόμους. Για παράδειγμα, ο αρχαιολογικός νόμος για την Αριστοτέλους είναι συγκεκριμένος: απαγορεύεται οτιδήποτε κάτω από τις καμάρες, στους κίονες και στους πεσσούς. Περπατήστε την Αριστοτέλους και θα δείτε…» σημειώνει με νόημα ο κ.Λαζάρου.

«Ο νόμος για τα τραπεζοκαθίσματα έγινε πιο ελαστικός, αλλά και πάλι δεν τηρείται…» συμπληρώνει η κυρία Σύνθια Μορτζικιάν, μέλος τού σωματείου. «Έδωσαν την άδεια για περισσότερα τραπεζοκαθίσματα – και, με τις ειδικές καταστάσεις που βιώνουμε, καλά έκαναν και έδωσαν. Παρ’ όλα αυτά, πάλι δεν τηρούνται. Και πάλι πρέπει να υπάρχει το όριο ότι τα τραπέζια επιβάλλεται να έχουν απόσταση μεταξύ τους, απόσταση από τα μαγαζιά κοκ. Τίποτα δεν τηρείται. Οι καταστηματάρχες το εξέλαβαν ότι είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν. Με ενοχλεί να κάνω συγκρίσεις με το εξωτερικό, αλλά στη Βαρκελώνη και στη Λισαβόνα οι καρέκλες είναι πάνω σε εξέδρες» προσθέτει η κυρία Μορτζικιάν. «Δεν είπαμε να μην υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα» διευκρινίζει ο κ.Λαζάρου. «Αλλά δεν πρέπει να κάνει καθένας ό,τι θέλει. Κάποτε στην πιάτσα Ναβόνα, στη Ρώμη, μόλις που είχε βγει η καρέκλα μου έξω από το οριοθετημένο σημείο και ήρθε αμέσως ο σερβιτόρος και με παρακάλεσε να μπω πιο μέσα. Εδώ, ποιος το κάνει; Σύμφωνα με πληροφορίες, ώς το τέλος τού 2020 θα επιτραπεί η τοποθέτηση υαλοπετασμάτων και διαχωριστικών σε όλα τα καταστήματα που λειτουργούν επί του μνημειακού άξονα της οδού Αριστοτέλους, από το ύψος τής Εγνατίας ώς τη Μητροπόλεως. Ως ιστορικός τόπος, προστατεύεται από τη νομοθεσία. Σήμερα, σε όλη την οδό Αριστοτέλους και στην πλατεία επικρατούν παράνομες καταστάσεις στην αισθητική των όψεων, στην κακή κατάσταση συντήρησης στις καμάρες, στην παράνομη και ανεξέλεγκτη χρήση σε αυτές, στην υπέρβαση χρήσης χώρου εγκατάστασης τεντών, σε αυθαίρετες  εγκαταστάσεις κ.ά. Τα υαλοπετάσματα που είναι ήδη εγκατεστημένα επιβαρύνουν την αισθητική των κτιρίων. Όπως καταλαβαίνετε, η πρόθεση για τοποθέτηση υαλοπετασμάτων βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες τού δημάρχου για αναβάθμιση του άξονα και της πλατείας Αριστοτέλους – και, φυσικά, αντίκειται στο πνεύμα τού νόμου…».

«ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΚΑΙ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ» ΕΞΗΓΕΙ, ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗ «CITYMAG», Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΑΚΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ. «ΠΑΡ’ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΝΥΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΛΥΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. ΜΕ ‘ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ’ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ, ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΨΕΙ. Ο ΝΟΜΟΣ ΛΕΕΙ: ‘ΕΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΜΠΟΡΟΥΝ’. ΕΧΟΥΝ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ Ο,ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ, ΠΑΡΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΥΣ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΑΡΕΣ, ΣΤΟΥΣ ΚΙΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΕΣΣΟΥΣ. ΠΕΡΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ…» ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΜΕ ΝΟΗΜΑ Ο κΥΡΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΥ. «Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΕΓΙΝΕ ΠΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΤΗΡΕΙΤΑΙ…» ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ Η ΚΥΡΙΑ ΣΥΝΘΙΑ ΜΟΡΤΖΙΚΙΑΝ, ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ. «ΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ – ΚΑΙ, ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ, ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΕΔΩΣΑΝ. ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ. ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΟΤΙ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ, ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΟΚ. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΗΡΕΙΤΑΙ. ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΤΟ ΕΞΕΛΑΒΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ Ο,ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ».

Ψάχνοντας για θέση

Το πάρκινγκ αποτελεί ακόμη ένα σοβαρότατο πρόβλημα για τους κατοίκους τού ιστορικού κέντρου: «Έχουμε κάνει άπειρες συζητήσεις επί του θέματος και δεν έχουμε καταλήξει κάπου» υποστηρίζει η κυρία Μορτζικιάν. «Υπήρχε μια κατάσταση με το σήμα μόνιμου κατοίκου, που είχε ξεκινήσει επί δημαρχίας Μπουτάρη. Μπήκε το THESi, το οποίο μείωσε τις θέσεις κατά 80%. Βγάζουν τα ποσοστά τους και τα λένε διαφορετικά. Πράγματι έχει πάρα πολλές θέσεις από την Εγνατία και πάνω για μόνιμους κατοίκους, εγώ όμως έχω κάτσει κι έχω μετρήσει τις θέσεις στο τμήμα κάτω από την Εγνατία και από τη Βενιζέλου ώς τη Δημητρίου Γούναρη και δεν είναι πάνω από τριακόσιες για τους μόνιμους κατοίκους» εξηγεί το μέλος τού σωματείου.

«Όταν θα έβγαινε το THESi υπήρχε μια καλή αύρα τού στιλ: ‘Σιγά, δεν είναι μεγάλο το πρόβλημα, επειδή οι αιτήσεις αυτήν τη στιγμή είναι για 3.500 θέσεις, οι θέσεις που δίνουμε είναι 2.500 και η διαφορά είναι μικρή’. Αυτήν τη στιγμή οι αιτήσεις είναι 8.500 και οι θέσεις παραμένουν 2.500. Και οι 2.000 θέσεις είναι από την Εγνατία και πάνω. Σε συζητήσεις που είχαμε με την εταιρεία και την υπηρεσία που διαχειρίζεται το όλο θέμα είχαμε συμφωνήσει ότι θα δίνονταν κάποιες θέσεις. Και μάλιστα θα δίνονταν πριν αποχωρήσει ο κ.Μπουτάρης. Αυτό δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί…» εξηγεί ο κ.Λαζάρου.

Περί πρασίνου και καθαριότητας

Οι πνεύμονες ζωής στο ιστορικό κέντρο και γενικότερα το πράσινο είναι ελάχιστο. Και δεν είναι μόνον αυτό: «Το πρόβλημα του περιβάλλοντος είναι διττό. Το δημιουργούμε και εμείς και ο δήμος» εξηγεί ο πρόεδρος του σωματείου «Φίλοι τού Ιστορικού Κέντρου τής Θεσσαλονίκης». «Κάποιες υπηρεσίες τού δήμου δεν ανταποκρίνονται στον βαθμό που οφείλουν να ανταποκριθούν και παραβλέπουν. Από την άλλη, είμαστε κι εμείς που αδιαφορούμε απέναντι σ’ αυτό, το οποίο αντιμετωπίζουμε. Προφανώς, έχουμε συνηθίσει στην ασχήμια και την προσπερνάμε. Το πράσινο είναι λίγο, δεν είναι και στην καλύτερη των καταστάσεων και καταστρέφεται και από διάφορους επιχειρηματίες, επειδή δεν τους βολεύει» καταγγέλλει ο κ.Λαζάρου.

«Και στην περίπτωση της καθαριότητας έχει ευθύνη και ο πολίτης» συμπληρώνει η κυρία Μορτζικιάν. «Δυστυχώς, οι συμπολίτες μας δεν σέβονται τον χώρο όπου ζουν και κινούνται. Έχω πάρα πολλές απαιτήσεις από τους δημότες. Συμφωνώ με οποιαδήποτε κίνηση πολιτών υπάρχει. Ενεργοποιημένοι πολίτες όμως δεν σημαίνει ‘φωτογραφίζω έναν κάδο ο οποίος είναι γεμάτος, τον βάζω στο facebook και λέω ‘τι άσχημος που είναι’…’. Φροντίζω να βρω τι έγινε, πώς έγινε, φροντίζω και ο ίδιος για την καθαριότητα, δεν πετάω τα σκουπίδια μου έξω από τον κάδο… Κάποτε είχαμε ζητήσει στην Προξένου Κορομηλά, όπου βρίσκεται το σπίτι μου, να αλλάξουν τους κάδους, επειδή ήταν τραγικά βρώμικοι. Μου έκανε τρομερή εντύπωση, επειδή σε μία ημέρα –επί διοίκησης Μπουτάρη– άλλαξαν όλοι οι κάδοι τής Προξένου Κορομηλά. Ενθουσιασμένη με το γεγονός, έβαλα μια ανακοίνωση σε όλες τις πολυκατοικίες, με την παράκληση τα συνεργεία καθαρισμού να καθαρίζουν εξωτερικά και τον κάδο, κάτι που θεωρώ πάρα πολύ λογικό. Σας πληροφορώ ότι η γειτονιά γέλασε μαζί μου. Την επόμενη ημέρα τα σκουπίδια ήταν και πάλι έξω από τον κάδο. Πρέπει κι εμείς να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να μην τα περιμένουμε όλα από τον δήμο. Ο Θεσσαλονικιός, στην πλειονότητά του, επιδεικνύει τεράστια αδιαφορία για τον χώρο στον οποίο κινείται. Πάντως, οφείλουμε να δίνουμε και τα εύσημα: είναι εντυπωσιακή η προσπάθεια του δήμου να κρατήσει καθαρή τη Δημητρίου Γούναρη, όπου κινούνται όλοι οι πιτσιρικάδες που τρώνε την πίτσα και τα σάντουιτς και τα πετάνε κάτω. Μέχρι και τις 12 το βράδυ περνάει άνθρωπος που αδειάζει τους κάδους και καθαρίζει και το πεζοδρόμιο» λέει με θαυμασμό η κυρία Μορτζικιάν.

«Στη σελίδα μας γίνονται διαρκώς αναφορές για προβλήματα που αφορούν την καθαριότητα» διευκρινίζει από την πλευρά του ο κ.Λαζάρου. «Διαβάζω συνεχώς παράπονα του στιλ ‘Έξω από την πολυκατοικία μας δεν είναι καθαρό το πεζοδρόμιο’. Οφείλουν όλοι να μάθουν ότι είναι υποχρέωση των παρόδιων οικοδομών να καθαρίζεται το πεζοδρόμιο. Στα δημοτικά τέλη δεν περιλαμβάνεται αυτός ο καθαρισμός. Το συνεργείο καθαρισμού να καθαρίσει, το κατάστημα να καθαρίσει… Δεν είναι υποχρέωση του δήμου να καθαρίζει ό,τι βρωμίζουμε εμείς».

Ο πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι τού Ιστορικού Κέντρου τής Θεσσαλονίκης, Άκης Λαζάρου, με το μέλος τού δ.σ. του συλλόγου, Σύνθια Μορτζικιάν.

Ντεσιμπέλ «στο κόκκινο»

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του κέντρου είναι η ηχορύπανση. Με τη φούρια τής ημέρας δεν μπορείς να την αντιληφθείς. Μόλις όμως αρχίσουν να πέφτουν οι ρυθμοί, η παρουσία της παύει να είναι διακριτική…

«Έχετε προχωρήσει στο κέντρο; Πήγατε στην αρχαία αγορά; Περάσατε από το τετράγωνο Καρόλου Ντηλ με Προξένου Κορομηλά;» ρωτά ο κ.Λαζάρου. «Εδώ δεν φταίει μόνον ο δήμος, φταίει και η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Ντεσιμπελόμετρα υπάρχουν. Θα έπρεπε να γίνονται οι έλεγχοι και να επιβάλλονται ποινές. Υπάρχει στις υπηρεσίες τού δήμου ένα αλισβερίσι τού ποιος θα επιβάλει τι, πώς θα το εισπράξει κτλ. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει πώς θα το εισπράξει και πότε. Τα έσοδά τους είναι δικό τους θέμα. Εμάς μας ενδιαφέρει η καθημερινότητά μας και των κατοίκων. Πηγαίνετε να κοιμηθείτε στην Καρόλου Ντηλ: δεν μπορούν να κοιμηθούν! Απαξιώνεται ένα περιουσιακό τους στοιχείο» εξηγεί ο πρόεδρος του συλλόγου.

«Υπάρχει μια γενικότερη κοροϊδία από την πλευρά τής αστυνομίας -κι αυτό το λέω επώνυμα» τονίζει το μέλος τού σωματείου. «Κάνεις κλήση για ηχορύπανση, τους βλέπουν από τη γωνία, το χαμηλώνουν, δεν καταγράφουν οποιαδήποτε παράβαση και, μόλις φεύγουν, ξαναρχίζει η μουσική. Αυτό μπορεί να γίνει και 30 φορές σε ένα βράδυ. Η αστυνομία θα έρθει μία φορά. Και, για να κοιμηθείς, πρέπει να πάει 03:30 το πρωί, όταν θα κλείσει το μαγαζί. Ε, τώρα με τον κορωνοϊό, που κλείνουν νωρίτερα, κοιμόμαστε πιο νωρίς… Κάποιοι άνθρωποι οφείλουν να καταλάβουν ότι εμείς ζούμε εδώ. Το κέντρο τής πόλης έγινε φιλικό προς τον επισκέπτη και είναι κακό προς τον κάτοικο» σημειώνει η κυρία Μορτζικιάν.

«Και υπάρχουν και οι μουσικοί τού δρόμου» συμπληρώνει ο κ.Λαζάρου. «Θα τους συναντήσεις κυρίως στην παραλία. Συμφωνώ με αυτό που κάνουν, αλλά δεν πρέπει να έχουν μικροφωνική εγκατάσταση. Απαγορεύεται. Ακόμη κι αν είσαι ο Παβαρότι».

Τέχνη ή βανδαλισμός;

Το δίλημμα που τίθεται στον μεσότιτλο δεν είναι το ζητούμενο σε ό,τι έχει να κάνει με τον δημόσιο χώρο. Εκεί προέχει η νομιμότητα. «Δεν υπάρχει κάτι νόμιμο, αν ο νομέας τού κτιρίου δεν το επιτρέψει. Μπορεί να ζωγραφίζει ο Πικάσο ή ο Γκογκέν, αλλά, αν δεν το θελήσω εγώ, ως ιδιοκτήτης, δεν μπορείς να το κάνεις. Ακόμη κι αν είναι το καλύτερο πράγμα… Πρέπει να υπάρχει συναίνεση» εξηγεί ο κ.Λαζάρου.

«Δεν υπάρχει σεβασμός – ούτε στους αρχαιολογικούς χώρους» ομολογεί με απογοήτευση η κυρία Μορτζικιάν. «Όταν τα εξωτερικά τοιχάκια στο Γαλεριανό συγκρότημα είναι γεμάτα με –ας τα πούμε– γκράφιτι, θεωρώ ότι υποβιβάζουμε τον χώρο. Τα καθαρίζουν οι υπηρεσίες και πάλι ξαναγίνονται. Εγώ είμαι υπέρ των γκράφιτι, τα θεωρώ τέχνη. Μου αρέσει να μπορεί ο νέος να εκφράζεται μ’ αυτόν τον τρόπο, αρκεί να εκφράζεται εκεί όπου πρέπει και να μη χαλάει την περιουσία μου ή, πάνω απ’ όλα, έναν αρχαιολογικό χώρο ή ένα άγαλμα, όσο και να διαφωνεί με αυτό».

Ουρητήρια «το Γαλεριανό συγκρότημα»

Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμη και τα ιστορικά μνημεία μετατρέπονται σε τουαλέτα: «Το υπουργείο Πολιτισμού έχει μεγάλη ευθύνη» υποστηρίζει η κυρία Μορτζικιάν. «Έχουμε καταγγείλει άπειρες φορές ότι το Γαλεριανό συγκρότημα είναι ένα δημόσιο αποχωρητήριο. Οι άνθρωποι που βγαίνουν στην περιοχή πίνουν τη μπίρα τους – και καλά κάνουν που την πίνουν. Δεν γίνεται όμως να κατεβαίνουν κάτω και να κάνουν την ανάγκη τους – ακόμη και την ώρα που είναι ανοιχτό. Περνάς και μυρίζει. Υπάρχουν σημεία όπου η πρόσβαση είναι πάρα πολύ εύκολη. Για να μην πω ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα που κρύβουν… Κάνουμε τις βόλτες μας και ξέρουμε τι γίνεται. Το υπουργείο αδιαφορεί απίστευτα για ένα τόσο σημαντικό μνημείο» λέει με αγανάκτηση η κυρία Μορτζικιάν.

«Στις επίμονες αναφορές μας στο υπουργείο Πολιτισμού, επί προηγούμενης κυβέρνησης, μας τηλεφώνησε κάποια γενική γραμματέας, για να μας ρωτήσει αν συμφωνούμε να μπουν κάγκελα ή οτιδήποτε» συμπληρώνει ο πρόεδρος του σωματείου. «Η απάντησή μας ήταν ότι το πώς θα προστατευθεί ο χώρος είναι δική σας απόφαση. Εμάς μας ενδιαφέρει ο χώρος να προστατευθεί. Να γίνει κάποια μελέτη και να προστατευτεί. Από την αστυνομία ζητάμε τις πεζές περιπολίες και ήπια αστυνόμευση».

Υπηρεσίες για παράπονα και συγχαρητήρια

Στο τέλος τής ημέρας, η αντίδραση (και, ακόμη πιο σημαντικό, η αμεσότητα της αντίδρασης) των φορέων τής Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι εναπόκειται σε ένα στοιχείο: «Εξαρτάται από τον τσαγανό όσων είναι επικεφαλής κάθε υπηρεσίας» εξηγεί ο κ.Λαζάρου. «Αφήνω τον τσαγανό των πολιτικών προϊσταμένων, που δεν είναι αυτός που θα έπρεπε να είναι, επειδή προσπαθούν να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο – και δεν γίνεται έτσι. Ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να εφαρμοστεί. Δεν θα κάνεις χάρη σε κάποιον. Κάποιες υπηρεσίες –μετρημένες στα δάχτυλα– ακούν και κάποιες άλλες δεν ακούν. Αντιμετωπίζουν το σωματείο και γενικά τους ενεργούς πολίτες ως εχθρούς τους. Η δημοτική αστυνομία είναι άψογη. Η διεύθυνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος, που έχει στην ευθύνη της το πράσινο, είναι μια χαρά. Η διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων ακούει και ανταποκρίνεται – παρότι δεν έχουν την ίδια αποδοτικότητα και οι τέσσερις-πέντε υπηρεσίες που βρίσκονται στην ευθύνη της. Πολύ καλή δουλειά κάνει και η εποπτεία Α’ δημοτικής κοινότητας στα θέματα καθαριότητας» καταλήγει ο κ.Λαζάρου.

INFO: Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου «Φίλοι τού Ιστορικού Κέντρου τής Θεσσαλονίκης» είναι πενταμελές και απαρτίζεται από τους Άκη Λαζάρου (πρόεδρο), Δημήτρη Παπαδόπουλο (γενικό γραμματέα), Χριστίνα Καρμιράντζου (ταμία), Σύνθια Μορτζικιάν και Ιωακείμ Αγοραστό (μέλη). Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα τού σωματείου στο facebook (στη διεύθυνση www.facebook.com/groups/549172058572966/).

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες