fbpx
Αρχική LONG READS Πώς θα είναι η Θεσσαλονίκη τού αύριο;

Πώς θα είναι η Θεσσαλονίκη τού αύριο;

Θα μπορούσε σε μερικά χρόνια από σήμερα το τοπίο πίσω από το «LABattoir» (το αναστηλωμένο κτίριο των παλαιών σφαγείων τής Θεσσαλονίκης, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου) να δείχνει κάπως αντίστοιχα με την κεντρική φωτογραφία σε αυτό το θέμα; Σύμφωνα με την πρόταση «T-Wave», την οποία κατέθεσε ένα από τα αρχιτεκτονικά γραφεία που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ArXellence 2, η απάντηση είναι σαφώς θετική.

- Advertisment -

Πώς μπορεί να δείχνει η Θεσσαλονίκη τού αύριο; Ποια μορφή και ποια φυσιογνωμία θα (έπρεπε να) έχει η νέα επιχειρηματική «καρδιά» τής πόλης; Ποια είναι η δυναμική την οποία μπορεί να αναπτύξει και πώς θα επηρεάσει αυτή η δυναμική την ευρύτερη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στο πολεοδομικό συγκρότημα; Απαντήσεις σε αυτά και σε ακόμη περισσότερα ερωτήματα κλήθηκε να δώσει ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ArXellence 2, τον οποίο διοργάνωσε η εταιρεία Alumil, με την έγκριση της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) και πληρώντας όλες τις προδιαγραφές τής UNESCO.

Την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου όλοι εμείς, οι πολίτες τής Θεσσαλονίκης, θα μάθουμε περισσότερα για όλες αυτές τις εντυπωσιακές ιδέες που φιλοδοξούν να διαμορφώσουν την επόμενη ημέρα τής πόλης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί για την απονομή των βραβείων. Στο πλαίσιό της, οι αρχιτέκτονες που διακρίθηκαν θα μιλήσουν για τις σχεδιαστικές προκλήσεις που αντιμετώπισαν, αλλά και για τις καινοτόμες λύσεις που ανέπτυξαν.

Μια μεγάλη ιδέα

Το ArXellence 2, ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός τής Alumil, που έλαβε εξαιρετικές κριτικές από την παγκόσμια αρχιτεκτονική κοινότητα, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Νοέμβριο. Το θέμα που τέθηκε προς επεξεργασία από τους υποψήφιους συμμετέχοντες αφορούσε τον επανασχεδιασμό τού δυτικού παράλιου μετώπου τής Θεσσαλονίκης, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου επιχειρηματικού κέντρου, με κτίρια μεικτών χρήσεων.

Οι συμμετοχές στο ArXellence 2 ξεπέρασαν κάθε προσδοκία – υπήρξαν 1.464 εγγραφές από 90 χώρες, ενώ τελικώς προς αξιολόγηση κατατέθηκαν 173 αρχιτεκτονικές προτάσεις. Λόγω της πανδημίας τής Covid-19, η αξιολόγηση των συμμετοχών πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά: διεθνής κριτική επιτροπή εξέτασε διεξοδικά όλες τις υποβληθείσες προτάσεις και κατέληξε σε έξι βραβεία (που συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο για τη διάκρισή τους), καθώς και σε τέσσερις ισότιμους επαίνους, κλείνοντας έτσι τη δεκάδα των μελετών που έκρινε ότι ανταποκρίθηκαν περισσότερο στα κριτήρια που τέθηκαν από την UIA στο ζητούμενο του διαγωνισμού.

Επόμενο βήμα, η διαδικτυακή απονομή των βραβείων στις 23.02 και η παρουσίαση των βραβευθεισών προτάσεων από τους αρχιτέκτονες που τις κατέθεσαν. Για τον ερχόμενο Ιούνιο είναι προγραμματισμένη η έκδοση του επίσημου καταλόγου μελετών, με πληθώρα χρήσιμων πληροφοριών σχετικά με τις κατατεθείσες αρχιτεκτονικές προτάσεις, ενώ, εφόσον η υγειονομική κρίση που βιώνουν η Ελλάδα και ο κόσμος υποχωρήσει, σχεδιάζεται η διοργάνωση, το προσεχές καλοκαίρι, ενός φόρουμ με προσκεκλημένα τα μέλη τής διεθνούς κριτικής επιτροπής, τα οποία θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους για τον διαγωνισμό και θα σχολιάσουν το πνεύμα και τις στοχεύσεις τής διοργάνωσης.

Η περιοχή μελέτης

Το δυτικό παράλιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η περιοχή μελέτης τού ArXellence 2 ξεκινά από το εμπορικό κέντρο «Λιμάνι» και συνεχίζεται παράκτια, προς τη δυτική είσοδο, ακολουθώντας την οδό 26ης Οκτωβρίου. Μέσα σ’ αυτήν την ενιαία έκταση περιλαμβάνεται πλήθος σημαντικών διατηρητέων οικοδομημάτων – μεταξύ αυτών, το πάλαι ποτέ εργοστάσιο ζυθοποιίας «Φιξ», το δημοτικό κτίριο των τέως σφαγείων (LABattoir) και το Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης, αλλά και γνωστά διατηρητέα κτίρια, όπως η «Βίλκα» και ο «Μύλος», που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά τής οδού.

Τα προτεινόμενα ακίνητα εξυπηρετούνται από σημαντικούς μεταφορικούς άξονες και κόμβους τής περιοχής (ο οδικός άξονας Πάτρας – Αθήνας – Θεσσαλονίκης – Ευζώνων/ΠΑΘΕ, η περιφερειακή οδός, η νέα δυτική είσοδος, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, υπεραστικός και προαστιακός σιδηρόδρομος, λιμάνι), ενώ στο εγγύς μέλλον θα τεθεί σε λειτουργία και ο τερματικός σταθμός τού μετρό, στον νέο σιδηροδρομικό σταθμό. «Αυτή η κομβική θέση, σε συνδυασμό με τις λιμενικές εγκαταστάσεις, αλλά και την κοντινή απόσταση (μόλις ενάμισι χιλιόμετρο) από την πλατεία Δημοκρατίας, στο κέντρο τής Θεσσαλονίκης, καταδεικνύουν με τον πιο σαφή τρόπο τη διασύνδεση της περιοχής με ολόκληρη την πόλη και υπογραμμίζουν τα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και επανεκκίνησής της, με άξονα τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές τάσεις» σημειώνουν με νόημα στελέχη τής διοργανώτριας εταιρείας.

Η πρόκληση

«Η Alumil, ανταποκρινόμενη στο υπάρχον πολεοδομικό σχέδιο, που προβλέπει την ανάπτυξη του νέου επιχειρηματικού κέντρου τής πόλης στη δυτική είσοδο και εντός τής ζώνης που γειτνιάζει με τις λιμενικές εγκαταστάσεις, κατά μήκος τής οδού 26ης Οκτωβρίου, έκανε ένα μεγάλο κάλεσμα στον διεθνή αρχιτεκτονικό κόσμο, ζητώντας τις ιδέες του σχετικά με το μέλλον τής συγκεκριμένης περιοχής και τον επανασχεδιασμό της στα πρότυπα πόλεων που πρωταγωνιστούν στο διεθνές σκηνικό» σημειώνουν στελέχη τής βορειοελλαδικής εταιρείας. «Πρόκειται για την ιστορική περιοχή τού Μπέχτσινάρ, που φιλοξένησε στο παρελθόν σημαντικές εγκαταστάσεις βιομηχανίας, αλλά και αναψυχής, η οποία όμως έχει οδηγηθεί με το πέρασμα του χρόνου σε μια γενικευμένη υποβάθμιση. Η Alumil, αναγνωρίζοντας ότι η θέση και η σχέση τής περιοχής με την πόλη τής προσδίδουν σημαντική δυναμική ανάπτυξης, την επέλεξε ως θέμα τού διαγωνισμού, επισημαίνοντας ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει η ανάγκη αξιοποίησής της».

Στο πνεύμα τού παγκόσμιου χαρακτήρα τής διοργάνωσης, συστάθηκε η διεθνής κριτική επιτροπή, η οποία, πέραν της διασφάλισης της ομαλής και αδιάβλητης διαδικασίας αξιολόγησης, αποτέλεσε και το παγκόσμιο «βλέμμα» απέναντι στη μελλοντική αστική εξέλιξη της πόλης. Αξιοσημείωτος είναι και ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας τού ArXellence 2, καθώς ουσιαστικά παρουσιάζεται στους πολίτες ο τρόπος με τον οποίο οραματίζονται την εξέλιξη της Θεσσαλονίκης επαγγελματίες τού αρχιτεκτονικού κλάδου απ’ όλο τον κόσμο.

Το όραμα

«Η Alumil, ως μια πρωτοπόρος εταιρεία στον τομέα των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου, έχει στον πυρήνα τής φιλοσοφίας της τη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για τους πολίτες στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται. Στην εταιρεία μας επιδιώκουμε την τελειότητα κάθε μέρα και γνωρίζουμε πως, για να έχουν αντίκρισμα οι προσπάθειές μας, οφείλουμε να συμβάλλουμε στην αστική ανάπτυξη, μεγιστοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχονται από την εκάστοτε περιοχή δράσης μας» σημειώνουν στελέχη τής εταιρείας.

«Επικοινωνήσαμε το όραμά μας με όλες τις αρμόδιες αρχές, δηλώνοντας την πρόθεσή μας να διοργανώσουμε έναν διαγωνισμό υψηλών προδιαγραφών. Έτσι, εξασφαλίσαμε την αιγίδα τού υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, καθώς και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας. Εκτός από τη στήριξη των τοπικών αρχών, η διοργάνωση είχε την έγκριση της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) και τη συνεχή παρακολούθηση από το Συμβούλιο Διεθνών Διαγωνισμών τής UIA (ICC Council), για την τήρηση των προδιαγραφών τής UNESCO.

»Το ArXellence 2, μια πρωτοβουλία τής Alumil με στόχο την επανεκκίνηση της συζήτησης γύρω από τον αστικό επανασχεδιασμό μιας σημαντικής περιοχής τής Θεσσαλονίκης, θέτει τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού κέντρου, με κτίρια εμπορικής και οικιστικής χρήσης, σε συμφωνία με τις προδιαγραφές αντίστοιχων εγχειρημάτων σε προηγμένες πόλεις τού εξωτερικού. Η Alumil, πιστή στο όραμά της για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, έδωσε το έναυσμα της διερεύνησης των δυνατοτήτων σχετικά με το πολεοδομικό και επιχειρηματικό μέλλον τής Θεσσαλονίκης. Σε μιαν εποχή γενικευμένης κρίσης, η εταιρεία μας υλοποίησε έναν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό υψηλών προδιαγραφών, στρέφοντας το βλέμμα τής διεθνούς αρχιτεκτονικής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη. Το μεγαλύτερο όφελος που αποφέρει στην πόλη το ArXellence 2 είναι η δημιουργία μιας ευρύτατης πλατφόρμας αρχιτεκτονικών προτάσεων σχετικά με την αναβάθμιση του παρηκμασμένου δυτικού παράλιου μετώπου. Ως εταιρεία δηλώνουμε ότι θα δίνουμε πάντοτε το ‘παρών’ σε κάθε ενέργεια που συμβάλλει στην εξωστρέφεια και στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, στην ανάδειξή της στο διεθνές σκηνικό και στην ανάληψη του ρόλου μιας σύγχρονης μητρόπολης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».


Οι 6+4 προτάσεις που διακρίθηκαν

Οι έξι μελέτες που εγκρίθηκαν για βράβευση από την κριτική επιτροπή του ArXellence 2 είναι οι εξής:

  • 1ο βραβείο. Τίτλος μελέτης: «The Lodge». Όνομα συμμετέχοντα: Alejandro Piqueras. Αρχιτεκτονικό γραφείο: ALE Studio. Χώρα: Ισπανία.
  • 2ο βραβείο. Τίτλος μελέτης: «The Green Ηub». Ονόματα συμμετεχουσών: Angeliki Tzifa, Sofia Nikolaidou. Χώρα: ΗΠΑ.
  • 3ο βραβείο. Τίτλος μελέτης: «Thessaloniki Green Pier». Ονόματα συμμετεχόντων: Mircea Mogan, Alexandra Virlan. Αρχιτεκτονικό γραφείο: Mogan Architecture. Χώρα: Ολλανδία.
  • 4ο βραβείο. Τίτλος μελέτης: «Bioclimatic Urban Lighthouse». Ονόματα συμμετεχόντων: AlbertoMizrahi, Guillermo Lesch, Osvaldo Alvarez Rojas, Valeria Franck, Federico Menichetti, LeticiaAlfaro, Philippa Jane Page. Χώρα: Γαλλία.
  • 5ο βραβείο. Τίτλος μελέτης: «De-fragmenting the Productive City». Ονόματα συμμετεχόντων: Maria Chrysoula Akrivou, Antonis Athanasiou. Χώρα: Ολλανδία.
  • 6ο βραβείο. Τίτλος μελέτης: «A view of the bay – A glance at the future». Ονόματα συμμετεχόντων: Marco Broekman, Floris Van der Zee, Martha Seitanidou, Jordy Stamps, Yunshih Chen, Timothy Simons, Marina Lysenkova. Αρχιτεκτονικό γραφείο: Bura urbanism. Χώρα: Ολλανδία.

Πέραν των έξι βραβείων, δόθηκαν και οι ακόλουθοι τέσσερις έπαινοι:

  • «The Gates of Thessalonica». Όνομα συμμετέχοντα: Ivo Panteleev. Αρχιτεκτονικόγραφείο: ADA – Agency Design & Architecture. Χώρα: Βουλγαρία.
  • «Ships Forest». Ονόματα συμμετεχόντων: Perraguin Olivier, Spiegelstein Jacques, Letourmy Laurent. Αρχιτεκτονικό γραφείο: hOP/ar. Χώρα: Γαλλία.
  • «Thessaloniki Wave» (T-WAVE). Ονόματα συμμετεχόντων: Andrea Michelini, Jacopo Berlendis, Alberto Gasparini, Tommaso Tassi, Alessandro Bonaventura, Mauro Baessato, Rade Batinica, Antonio Spena, Carlo Leonardi, Filippo Marsigli, Roberto Franchini, Giancarlo Franchini, Giacomo Gola, Davide Cappochin, Giuseppe Cappochin, Amarda Velcani, Thimi Rudi, Charis Christodoulou, Avra Bousda, Margarita Lekka, Vilma Chastaoglou, Matteo Taramelli, Roberto Zuccon. Αρχιτεκτονικό γραφείο: F&M Ingegneria Spa. Χώρα: Ιταλία.
  • «City’s New Pulse». Ονόματα συμμετεχόντων: Esteban Colmenares, Sanhita Chaturvedi, Shashank Jain, Anshul Bhargava, Ben Kikkawa, Joao Pedro Costa, Florentina Tsakiri. Αρχιτεκτονικά γραφεία: Studio C+C / Studio 4215. Χώρα: Βρετανία.
INFO: Για να παρακολουθήσετε τη διαδικτυακή (μέσω Zoom) τελετή απονομής των βραβείων (την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, από τις 18:00 ώς τις 20:00), στη διάρκεια της οποίας οι διακριθείσες προτάσεις θα παρουσιαστούν από τις ομάδες που τις εκπόνησαν, θα πρέπει να εγγραφείτε στην εκδήλωση εδώ: https://bit.ly/3anu3gI. Επιπλέον, μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση σε live streaming εδώ: https://bit.ly/3rZx8ZY

Προηγούμενο άρθροCitymag Thessaloniki #036 (20.02-05.03.21)
Επόμενο άρθροΜόνο θα κόβουμε;

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες