fbpx
ΑρχικήLONG READSΣε ποιο νησί τής Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται ο τάφος τού Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Σε ποιο νησί τής Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται ο τάφος τού Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Μια νέα θεωρία όσον αφορά το πού βρίσκεται ο τάφος του Μακεδόνα στρατηλάτη αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το όρος Σάος τής Σαμοθράκης, στο νησί τού βορειοανατολικού Αιγαίου.

Επιμέλεια/έρευνα: ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΚΙΟΣΗΣπολιτικός μηχανικός.

Μετά από πολλά χρόνια, μια αποκάλυψη: η μεγάλη ιστορικός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, στο βιβλίο της «Ο Μέγας Αλέξανδρος των Βυζαντινών», εκφράζει την άποψη ότι ο τάφος τού Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται στη Μακεδονική γη και ότι στην Αίγυπτο βρίσκεται ένα μαυσωλείο (κενοτάφιο). Μετά τις απόψεις αυτές, βρίσκω κι εγώ την ευκαιρία να διατυπώσω τις απόψεις μου και εκτιμήσεις για την ταφή τού μεγάλου βασιλιά.

Για να εκτιμήσει κάποιος γεγονότα και ενέργειες που έγιναν χιλιάδες χρόνια πριν, πρέπει, πέρα από τα ιστορικά ντοκουμέντα (βιβλία, γραφές, διηγήσεις, αρχαιολογικά ευρήματα κτλ.), να μεταφερθεί νοερά σ’ εκείνη την εποχή, να καταλάβει την ψυχολογία των ανθρώπων, να ζήσει, δηλαδή, νοερά ανάμεσά τους, σαν να είναι σήμερα.

Μπαίνουμε λοιπόν σε μια χρονοκάψουλα και ταξιδεύουμε 2.355 χρόνια πίσω, στο 336 π.Χ., στο αρχαίο βασίλειο της Μακεδονίας, στην Πέλλα. Μόλις σκότωσαν τον βασιλιά Φίλιππο. Ο νεαρός Αλέξανδρος, ο πρίγκιπας, με οργή και θλίψη κυνηγά τον δολοφόνο. Ακολουθούν τελετές θλίψης, αγωνίας, αλλά και ευθύνης.

Η ΠΟΜΠΗ ΞΕΚΙΝΑ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗ ΔΑΜΑΣΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΣΕ ΠΛΟΙΟ, ΜΕ ΤΕΛΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΤΟΝ ΕΤΟΙΜΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΑΦΟ. ΦΘΑΝΟΥΝ ΣΤΗ ΔΑΜΑΣΚΟ. ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ. Ο ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ ΠΡΟΣΠΟΙΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΚΛΕΒΕΙ ΤΟ ΣΚΗΝΩΜΑ ΚΑΙ ΦΕΥΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ…

Ο νεαρός βασιλιάς Αλέξανδρος τελειώνει τον τάφο τού πατέρα του και, γεμάτος θλίψη, πείσμα και ευθύνη, ετοιμάζεται για τη νέα ιστορία των Μακεδόνων. Δεν ξεχνά τα έθιμά τους και το επικίνδυνο της αποστολής του. Ετοιμάζει και τον μελλοντικό του τάφο στη Βεργίνα, δίπλα στους άλλους βασιλείς, τους προγόνους του. Μετά την ισχυροποίησή του σε ολόκληρη την Ελλάδα και επικεφαλής ενός μεγάλου στρατού όλων των Ελλήνων, ξεκινά τη μεγάλη εκστρατεία κατά των Περσών. Φθάνει στον Γρανικό ποταμό και δίνει την πρώτη μεγάλη μάχη. Μόνος μπροστά, με τον Βουκεφάλα του, περνά το ποτάμι, επιτίθεται στους Πέρσες, νικά. Δίπλα του, οι σύντροφοί του Μακεδόνες στρατηγοί, οι συμμαθητές του στον Αριστοτέλη, όλος ο Ελληνικός στρατός. Μεγάλη νίκη, δίνει φτερά. Μικρά Ασία. Μάχη τής Ισσού. Μεγάλος θρίαμβος. Φυγή τού Δαρείου. Νίκη τού Αλεξάνδρου. Συρία, Τύρος, Παλαιστίνη, Αίγυπτος. Ανακήρυξή του σε Φαραώ. Τιμά τους νικημένους, τιμά τα έθιμά τους, τις θρησκείες τους. Δίνει εντολή στον Δεινοκράτη να πολεοδομήσει την Αλεξάνδρεια. Επιστροφή στον δρόμο για Βαβυλώνα. Μάχη στα Γαυγάμηλα. Μεγάλη νίκη. Θρίαμβος! Κατατρόπωσε τον Δαρείο, που φεύγει κυνηγημένος και ντροπιασμένος.

Η πυραμίδα τού Χέοπα.

Μια νέα εποχή

Ο νέος κυρίαρχος του κόσμου έφτασε. Ο κοσμοκράτορας Αλέξανδρος πραγματοποίησε τα όνειρα όλων των Ελλήνων επί εκατοντάδες χρόνια.

Φυσικά, δεν ξεχνά τον μικρό τάφο του, που ετοίμασε στη Βεργίνα. Φωνάζει τον Δεινοκράτη. Του δίνει εντολή να κατασκευάσει έναν τεράστιο τύμβο, έναν τάφο στην Αμφίπολη, αντάξιο του μεγάλου βασιλέα, για την ώρα που οι θεοί δεν θα του επιτρέψουν να αποκτήσει κι άλλη δόξα (ισχυρισμός Σαράντου Καργάκου στις 12.09.2014). Βροχή οι προτάσεις για μεγάλα μνημεία, αντάξια της δόξας του. Ο Δεινοκράτης τού προτείνει να κατασκευάσει στο όρος Άθως τη μορφή του σκαλίζοντας όλο το βουνό και στο χέρι να κρατά μια πόλη, μια Αλεξάνδρεια. Πανάξιο μνημείο για έναν ημίθεο. Ο Αλέξανδρος το απορρίπτει, λέγοντας: «Να μην ανταγωνιζόμαστε τους θεούς».

Συνεχίζει να χτίζει Αλεξάνδρειες στις νέες κατακτήσεις του, για να μένουν στην αιωνιότητα και να θυμίζουν τον μεγάλο αυτοκράτορα. Βαβυλώνα, Σούσα, Εκβάτανα, Περσέπολη, Βακτριανή, Ινδία αντικρίζουν τον νέο μεγάλο βασιλιά.

Γράφει ο προφήτης Δανιήλ: «Τότε θα εμφανιστεί ένας γενναίος Έλληνας βασιλιάς, που θα εξουσιάσει με μεγάλη δύναμη και θα πραγματοποιήσει όλα τα σχέδιά του».

Στον καινούργιο θρόνο πλέον, στη Βαβυλώνα, σχεδιάζει με τους στρατηγούς του τις νέες περιπέτειες, τον νέο κόσμο. Παράλληλα, συσκέπτεται με αρχιτέκτονες, γλύπτες, ζωγράφους και καλλιτέχνες. Συζητούν ότι, μετά από όσα πέτυχαν, πρέπει να κατασκευάσουν ένα τεράστιο ταφικό μνημείο, μεγαλύτερο του τάφου τού Δαρείου και των Φαραώ, αντάξιο ενός μεγάλου κοσμοκράτορα. Φυσικά, σε τοπίο μυστικό, Ελληνικό, στον μεγάλο χώρο τής αρχαίας Μακεδονίας. Πρότυπό του θα είναι οι τάφοι των Φαραώ. Επιβλητικό μνημείο, αλλά να μη μπορέσει να συληθεί ποτέ. Ήταν γνωστά σε όλους τα προβλήματα μυστικότητας και συλήσεων όλων των τάφων.

Ο θάνατος του Ηφαιστίωνα, πέρα από τη μεγάλη θλίψη, επισπεύδει την ανάγκη κατασκευής τού μνημείου. Δεν είναι πλέον αρκετό το μνημείο τής Αμφίπολης ή και της Βεργίνας. Αναθέτει πάλι στον Δεινοκράτη την κατασκευή τού νεκρικού μνημείου τού αδελφικού του φίλου Ηφαιστίωνα.

Το όρος Σάος.

Το μεγάλο ταξίδι

Βαβυλώνα, 323 π.Χ. Έρχεται το τέλος. Ο μεγάλος βασιλιάς δεν υπάρχει πλέον. Αφήνει την τελευταία του πνοή. Ενώ ήταν ετοιμοθάνατος, τοποθετήθηκε σε ψηλή κλίνη, για να δει τον στρατό του να παρελαύνει εμπρός του και να τον αποχαιρετά. «Όταν άφησε την τελευταία του πνοή, σκόρπισε ομίχλη και σκοτάδι ολόγυρα, έπεσε ένα μεγάλο αστέρι από τον ουρανό στη θάλασσα και πάλι ανέβηκε στον ουρανό, ενώ ένας μεγάλος αετός ανέβηκε κι αυτός στον ουρανό, κρατώντας ένα φωτεινό αστέρι. Όλα αυτά υπήρξαν σημάδια ότι πεθαίνει ένας σπουδαίος».

Κλαυθμός, οδυρμός, τελετές σε όλο τον κόσμο. Οι σύντροφοί του, στρατηγοί και συμπολεμιστές, συσκέπτονται και αποφασίζουν. Ετοιμάζουν την πομπή, τη διαδρομή, την ταφή. Η άμαξα που μετέφερε τη σορό τού μεγάλου νεκρού ζύγιζε πάνω από 100 τόνους και την έσερναν 64 ημίονοι. Ήταν διακοσμημένη με τόνους χρυσού και χιλιάδες πολύτιμους λίθους (η σημερινή αξία της υπολογίζεται σε πάνω από 5 δισ. ευρώ).

ΣΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟ, ΠΛΕΟΝ, ΣΤΗ ΒΑΒΥΛΩΝΑ, Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ ΤΟΥ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ, ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ΣΥΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΜΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ, ΓΛΥΠΤΕΣ, ΖΩΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΟΤΙ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΠΕΤΥΧΑΝ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΝ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΑΦΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ, ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΟΥ ΔΑΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΑΡΑΩ, ΑΝΤΑΞΙΟ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΟΣΜΟΚΡΑΤΟΡΑ. ΦΥΣΙΚΑ, ΣΕ ΤΟΠΙΟ ΜΥΣΤΙΚΟ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΑΦΟΙ ΤΩΝ ΦΑΡΑΩ. ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΣΥΛΗΘΕΙ ΠΟΤΕ. ΗΤΑΝ ΕΞΑΛΛΟΥ ΓΝΩΣΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΗΣΕΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΑΦΩΝ.

Ήρθε η ώρα. Η πομπή ξεκινά με προορισμό τη Δαμασκό και από εκεί σε πλοίο, με τελική πορεία για την πατρίδα, την αρχαία Μακεδονία, τον έτοιμο μυστικό τάφο. Φθάνουν στη Δαμασκό. Όλα έτοιμα για το ταξίδι στη θάλασσα. Τελευταίοι αποχαιρετισμοί από τους συντρόφους, τους συμπολεμιστές. Το σχέδιο μυστικότητας εκτελείται στο ακέραιο. Ο Πτολεμαίος προσποιείται ότι κλέβει το σκήνωμα και φεύγει στην Αλεξάνδρεια, στο νέο βασίλειό του. Οι άλλοι Μακεδόνες στρατηγοί –ο Λυσίμαχος, ο Σέλευκος, ο Αντίγονος, ο Κάσσανδρος, ο Πολυσπέρχοντας, ο Ευμένης, ο Κρατερός και ο Νέαρχος– αποχαιρετούνται και επιστρέφουν στα βασίλειά τους, να συνεχίσουν τη χρυσή εποχή τής Ελληνιστικής περιόδου.

Οι τεράστιες ποσότητες θησαυρών, μαζί με τη σορό τού Αλεξάνδρου, ταξιδεύουν για τον καινούργιο θρόνο του στον κόσμο των νεκρών. Βεργίνα, Αμφίπολη ή αλλού. Μαζί με τα πλοία τής πομπής, ο Περδίκκας και ο Νέαρχος. Η παραπλανητική κίνηση του Πτολεμαίου έχει πετύχει τον σκοπό της. Καταγράφεται από πολλούς ιστορικούς ως αληθινή κλοπή. Δηλαδή, οι αγαπημένοι σύντροφοι από παιδιά, οι συμπολεμιστές, οι βασιλιάδες, πλέον, σε μεγάλα βασίλεια, δέχθηκαν κι αυτοί την προδοσία; Επειδή το σκήνωμα του Αλεξάνδρου σημαίνει πρωτοκαθεδρία, σημαίνει κληρονομιά. Και οι θησαυροί που συνόδευαν το σκήνωμα; Έτσι απλά ξεχάστηκαν τα έθιμα, οι αρχές, η ψυχή των αρχαίων Μακεδόνων, της Ελληνικής φυλής; Πού είναι, αλήθεια, η αγάπη, η συντροφικότητα των Μακεδόνων στρατηγών; Όλα ένα καλοστημένο σχέδιο, που θα μείνει στους αιώνες σαν το μεγαλύτερο «ξεγέλασμα» των ιστορικών, ώσπου να βρεθεί ο τάφος τού Αλεξάνδρου.

Ο προορισμός

Το πλοίο με τη σορό τού Αλεξάνδρου και τα άλλα πλοία με τους θησαυρούς και επικεφαλής τον Περδίκκα και τον Νέαρχο, μετά από ένα μακρινό ταξίδι και υπό πλήρη μυστικότητα, φτάνουν εκεί όπου είναι έτοιμο το ταφικό μνημείο. Μεγαλοπρεπέστατο εσωτερικά, ισάξιο ενός μεγάλου βασιλιά, στα πρότυπα ταφής των Φαραώ και μυστικό, απρόσιτο στη σύληση.

Κάποια στιγμή, στο βάθος τού ορίζοντα βλέπουν τη σκιά ενός μεγάλου βουνού και τις ακτές να τις σπάζει το δυνατό κύμα. Είναι ένα νησί, ένα ιερό νησί στη μέση τής θάλασσας, και ένα ιερό βουνό ψηλό, με κορυφή πάνω από τα 1.500 μέτρα από τη θάλασσα. Είναι η Σαμοθράκη, το ιερό νησί των Καβείρων, με το όρος Σάος στο κέντρο της. Πλησιάζουν αργά σε έρημη ακρογιαλιά και η ιερά πομπή ξεκινά να κατευθύνεται, μέσα από ένα φυσικό ρέμα, στα έγκατα του βουνού, σε ένα τεράστιο σπήλαιο καλά κρυμμένο, χωρίς διεξόδους και με κατασκευασμένο το απόρθητο μνήμα από τον μεγάλο Δεινοκράτη. Εκεί εναποθέτουν το σώμα τού μεγάλου βασιλιά, του κοσμοκράτορα, κλείνουν καλά το μνημείο και ήσυχα, μυστικά, αποχωρούν από τον αιώνιο τάφο τού αγαπημένου τους αρχηγού. Η νέα μεγάλη «πυραμίδα», το όρος Σάος, ύψους 1.660 μέτρων, κλείνει για πάντα μέσα της τον μεγάλο Φαραώ.

Από την κορυφή τού Σάος ο βασιλιάς Αλέξανδρος θα μπορεί να αντικρίζει τον νέο κόσμο που δημιούργησε. Δυτικά, την αγαπημένη του Μακεδονία και μέχρι το βασίλειο των Μολοσσών. Βόρεια, μέχρι τον ποταμό Δούναβη και τις ακτές τού Εύξεινου Πόντου. Ανατολικά, όλο το απέραντο κράτος τής Περσίας, της Βακτριανής, της Ινδίας. Νότια, όλη την Ελλάδα, που καμαρώνει για το τέκνο της, την Αθήνα, το Αιγαίο πέλαγος, την Αίγυπτο. Ακόμη, θα μπορεί να βλέπει την αρχαία Τροία και τους ήρωές της, όπως τον Αχιλλέα, που τόσο θαύμαζε.

Ο χώρος

Αλήθεια: γιατί επελέγη ως τελικός τάφος η Σαμοθράκη και το όρος Σάος, αντί της Βεργίνας και της Αμφίπολης, όπου υπήρχαν έτοιμοι τάφοι; Η Σαμοθράκη ανέκαθεν, από αιώνες, ήταν ένα ιερό νησί αφιερωμένο στους Καβείρους θεούς, στη λατρεία των οποίων και στα μυστήρια ήταν μυημένη η μητέρα τού Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα. Είναι σίγουρο ότι μετέφερε στον μικρό της γιο όλο το δέος των ιερών αρχών και των μυστηρίων των τελετών τού νησιού, προς τιμή των Καβείρων. Ήταν ήδη επί πεντακόσια χρόνια ένα ιερό νησί – και θα συνέχιζε για άλλα επτακόσια, ώς την εποχή των Βυζαντινών, να είναι ένα νησί ιερό, που δεν κατέκτησε ποτέ κάποιος κατακτητής, ούτε οι Ρωμαίοι. Το νησί τιμούσαν πάντοτε όλοι οι βασιλείς, όπως και ο Φίλιππος, ο πατέρας τού Αλεξάνδρου, αλλά και πολλοί άλλοι. Μάλιστα, λέγεται ότι ακόμη και η σύλληψη του Αλεξάνδρου έγινε εκεί από τον Φίλιππο και την ιέρεια του ναού, Ολυμπιάδα, σε μία από τις τελετές.

Είναι ένα νησί με άγριες ακτές, απρόσιτο, με ένα πολύ ψηλό όρος, γεμάτο φαράγγια και σπήλαια. Βρίσκεται σε εξαιρετική θέση ανάμεσα σε τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Αφρική), θέση ιδανική για τον θρόνο τού κοσμοκράτορα εκείνης της εποχής. Όλοι οι απόγονοι του Πτολεμαίου και των άλλων βασιλέων-διαδόχων τού Αλέξανδρου σε διάφορες περιοχές επισκέπτονταν το νησί και τα ιερά του, κάνοντας αφιερώσεις σαν να τιμούσαν τον βασιλιά τους, τον θεό τους. Είναι σίγουρο ότι η Ολυμπιάδα παραβρέθηκε σε όλη την τελετή τής ταφής, για να αποχαιρετίσει τον αγαπημένο της γιο. Παράλληλα, στο εσωτερικό τού Σάος υπάρχουν τεράστιες σπηλιές ηφαιστειακής προέλευσης, που εξυπηρετούσαν τη δημιουργία τού φαραωνικού τάφου.

Η λαϊκή παράδοση

Πέρασαν πάνω από 2.000 χρόνια – κι όμως, ακόμη και σήμερα οι θρύλοι παραμένουν και μεταδίδονται από στόμα σε στόμα. Στα μικρά χωριά, τα σκαρφαλωμένα στις πλαγιές τού Σάος, μιλούν ακόμη για τον μεγάλο βασιλιά. «Να, εκεί, στην κορυφή τού Σάος, υπάρχει ένα μεγάλο πλάτωμα, στη μία πλευρά τού οποίου αναπαύεται το κεφάλι τού μεγάλου βασιλιά» θα πει ο γέροντας γιδοβοσκός. Από τους Πελασγούς ώς τα χρόνια τού Βυζαντίου, για περισσότερα από 1.000 χρόνια, αλλά και μέχρι σήμερα, η Σαμοθράκη, ως ιερό νησί, έμεινε απρόσιτο από βαρβάρους και από καταστροφές, πέραν των σεισμών. Έτσι, το μνημείο τού τάφου έμεινε για πάντα μυστικό, δεν συλήθηκε ποτέ. Έρχεται πλέον η ώρα να αποκαλύψει το μυστικό μέρος τής ταφής τού Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η ανακάλυψη του θα είναι το μεγαλύτερο αρχαιολογικό γεγονός όλων των αιώνων. Θα δώσει στην Ελλάδα, μετά τον Παρθενώνα, την αίγλη που έχει ανάγκη για άλλα 1.000 χρόνια. Κάτοικοι του Σάος, ορειβάτες, σπηλαιολόγοι, αρχαιολόγοι, Έλληνες και ξένοι, ήρθε η ώρα να έχετε τα μάτια ανοιχτά και το μυαλό σας καθαρό, όταν φτάνετε στο «ιερό νησί», τη Σαμοθράκη, και περπατάτε στις πλαγιές, στα φαράγγια, στα σπήλαια του όρους Σάος.

Κλείνοντας, ας θυμηθούμε το επίγραμμα του μακεδόνα ποιητή Αδαίου σχετικά με τον τάφο τούΜεγάλου Αλεξάνδρου (περιλαμβάνεται στο βιβλίο τής κυρίας Αρβελέρ): «Αν κάποιος θέλει να υμνήσει τον τύμβο τού Μακεδόνα Αλεξάνδρου, λέει και τη μία και την άλλη ήπειρο τάφο εκείνου»).

- Advertisment -

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ο απολαυστικά σαρκαστικός κ. Τζον Μάλκοβιτς στη Θεσσαλονίκη

0
Σε ηλικία 69 χρόνων και διανύοντας την πέμπτη δεκαετία στη βιομηχανία τού κινηματογράφου, που τον έκανε διάσημο, ο χαρισματικός αμερικανός ηθοποιός εξομολογείται (σε συνέντευξη...

Μπαμπάδες στο σπίτι

Φαγάκι σαν της μαμάς!

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες