fbpx
ΑρχικήLONG READSΤο νέο downtown μετακομίζει

Το νέο downtown μετακομίζει

Νέοι, ενδιαφέροντες χώροι εστίασης (αλλά και κάποιοι παλιοί, τους οποίους ανακαλύπτουμε ξανά με χαρά), δημιουργικές προσπάθειες από ανήσυχους ανθρώπους, πρότζεκτ που φιλοδοξούν να επανατοποθετήσουν μια ολόκληρη γειτονιά στον αστικό χάρτη. Κυρίες και κύριοι, η περιοχή γύρω από τον βυζαντινό ναό των Δώδεκα Αποστόλων επανεφευρίσκεται, με στόχο να αποτελέσει το επόμενο hot spot τής πόλης.

- Advertisment -

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΑΝ ΩΣ ΟΔΟΙ ΗΠΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΘΗΚΑΝ (ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ), ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ, ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΩΣΙΕΣ ΠΟΥ –ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ– ΥΠΕΦΕΡΑΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΤΟ ΗΛΙΟ ΠΗΡΑΝ «ΑΝΑΣΑ» ΧΑΡΗ ΣΕ ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ (ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΜΑΒΙΛΗ ΦΥΤΕΥΤΗΚΑΝ 68 ΔΕΝΔΡΑ, 1.134 ΘΑΜΝΩΔΗ ΚΑΙ 213 ΠΟΛΥΕΤΗ ΠΟΩΔΗ ΦΥΤΑ). Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΚΑΤΙ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΑΡΓΑ ΒΗΜΑΤΑ.

Φωτογραφίες: Νικηφόρος Ντέμπος (https://www.instagram.com/nikiforos.db/)

Μια παρέα πέντε νεαρών είναι καθισμένη σε ένα τραπέζι – απολαμβάνουν το καφεδάκι τους, γελώντας δυνατά και πειράζοντας ο ένας τον άλλο. Σχεδόν απέναντι, ένα νεαρό ζευγάρι γευματίζει, ενώ μερικά μέτρα πιο πίσω άλλη μία παρέα, σε ένα από τα τραπέζια ενός κοντινού μεζεδοπωλείου, περιεργάζεται τα καλούδια που μόλις έχουν σερβιριστεί. Το φορτηγό μιας μεταφορικής ξεφορτώνει την οικοσκευή δύο νέων φοιτητών στη Θεσσαλονίκη, που ετοιμάζονται να μπουν στο πρώτο ολόδικό τους σπιτικό, για πρώτη φορά μακριά από τη γονική εστία, ενώ στο παραδίπλα στενό μια παρέα τουριστών πλησιάζουν με τις αποσκευές τους στον μοδάτο ξενώνα που θα τους φιλοξενήσει κατά την παραμονή τους στην πόλη. Ένας flâneur αποτυπώνει με τον φακό τού κινητού του όψεις ενός από τα συγκλονιστικότερα βυζαντινά μνημεία τής Θεσσαλονίκης, ενώ, κατηφορίζοντας τον δρόμο, χαζεύεις μια παρέα εναλλακτικών πιτσιρικάδων (πολύ ωραίες φατσούλες) που, με τα κατοικίδιά τους, πίνουν τον καφέ τους σε ένα πανέμορφο μαγαζί-γωνία (όνομα και πράμα). Λίγο παρακάτω, τρεις γυναίκες γύρω στα 50 έχουν πέσει με τα μούτρα στις νοστιμιές που έχουν μόλις σερβιριστεί στο τραπέζι τους (συνοδεία τσίπουρου), στο βίντατζ κουτούκι που επέλεξαν για το μεσημεριανό τους.

Αν όλες αυτές οι εικόνες σάς θυμίζουν το κέντρο τής Θεσσαλονίκης, μαντέψτε ξανά. Για την ακρίβεια, δεν θα πέφτατε εντελώς εκτός θέματος – και πάλι στο κέντρο τής πόλης είμαστε, σε ένα «νέο» κέντρο, ωστόσο, που διαμορφώνεται, παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας, σε μια μέχρι πρότινος «off the grid» περιοχή, στα δυτικά τού ιστορικού κέντρου. Για την περιοχή των Δώδεκα Αποστόλων ο λόγος, που σιγά σιγά αρχίζει να μπαίνει στο «ραντάρ» των Θεσσαλονικέων, αλλά και των επισκεπτών στην πόλη ως ένας αναδυόμενος, hype προορισμός, ο οποίος δείχνει έτοιμος να προσφέρει –μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν– μια φρέσκια ματιά σε ένα ήδη γνωστό τουριστικό προϊόν.

Εν αρχή ην η ανάπλαση

Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια, όταν ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάπλαση της πολύπαθης πλατείας των Δώδεκα Αποστόλων, της πλατείας Μαβίλη και όλης της περιοχής γύρω από αυτά τα δύο σημεία – μιας συνολικής έκτασης περίπου 12.000 τετρ.μ.

Το σημείο κάθε άλλο παρά τυχαίο ή ιστορικά αδιάφορο είναι, καθώς φιλοξενεί το μνημειακό σύνολο των Δώδεκα Αποστόλων, το οποίο εντάσσεται στον άξονα του αρχαιολογικού περιπάτου των δυτικών τειχών τής Θεσσαλονίκης. Κυρίαρχη στον χώρο είναι η παρουσία τεσσάρων σημαντικών μνημείων:

Του ναού των Δώδεκα Αποστόλων, ενός από τα πλέον αντιπροσωπευτικά δείγματα αρχιτεκτονικής τής Παλαιολόγειας περιόδου, με έξοχο κεραμοπλαστικό διάκοσμο και αριστουργηματικά ψηφιδωτά, εμπνευσμένα από τα κωνσταντινουπολίτικα πρότυπα – πρόκειται για το τελευταίο ψηφιδωτό σύνολο στη Θεσσαλονίκη και ένα από τα τελευταία στο Βυζάντιο, πριν αρχίσει η καθοδική τροχιά τής αυτοκρατορίας.

Του μνημειακού πυλώνα τής βυζαντινής μονής που υπήρχε στο σημείο, ο οποίος αποκαλύφθηκε σε ανασκαφές.

Της πραγματικά εντυπωσιακής και υπέρκομψης υπόγειας κινστέρνας τού μοναστηριού, η οποία τον 14ο αιώνα υδροδοτούσε με νερό από το Ασβεστοχώρι τη δυτική πλευρά τής Θεσσαλονίκης.

Του οθωμανικού λουτρού Πασά χαμάμ, που χτίστηκε μεταξύ των ετών 1520-1530 και το οποίο λειτουργούσε ως «Λουτρά Φοίνιξ» ώς το 1981, οπότε εγκαταλείφθηκε οριστικά.

Κυρίαρχη είναι, επίσης, η παρουσία των αρχαιολογικών ευρημάτων που αναπτύσσονται κατά μήκος τού τείχους.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων, δρόμοι ανασχεδιάστηκαν ως οδοί ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδρόμια διαπλατύνθηκαν (διευκολύνοντας παράλληλα την πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα), εφαρμόστηκε σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, πλατείες και ανοιχτωσιές που –ειδικά το καλοκαίρι– υπέφεραν κάτω από τον καυτό ήλιο πήραν «ανάσα» χάρη σε σιντριβάνια και υδάτινες επιφάνειες, αλλά και με την ενίσχυση του αστικού πρασίνου (μόνο στην ευρύτερη περιοχή τής πλατείας Μαβίλη φυτεύτηκαν 68 δένδρα, 1.134 θαμνώδη και 213 πολυετή ποώδη φυτά). Ο δημοτικός φωτισμός βελτιώθηκε σημαντικά με τη χρήση φωτιστικών εξοικονόμησης ενέργειας. Κάτι άρχισε να αλλάζει στην περιοχή, έστω και με αργά βήματα.

Οι πρώτοι τολμηροί

Προφανώς, οι αλλαγές δεν επέρχονται σε μία βραδιά, ειδικά όταν αφορούν σημεία δύσκολα (υποβαθμισμένα από άποψη υποδομών και με οξυμμένο πρόβλημα παραβατικότητας) επί σειρά δεκαετιών. Ακόμη και σήμερα, η καθημερινότητα μπορεί να είναι κάποιες φορές περίεργη – αν κάνετε μια βόλτα στην περιοχή, θα δείτε πάρα πολλά διαμερίσματα να έχουν μονίμως αναρτημένη μιαν ελληνική σημαία στο μπαλκόνι τους, κάτι που συνήθως παρατηρείται σε περιοχές που επιλέγουν μετανάστες και αλλοδαποί για τη διαμονή τους (προς αποφυγή παρεξηγήσεων: ασφαλώς και η παρουσία ανθρώπων από άλλες χώρες δεν σηματοδοτεί την υποβάθμιση μιας περιοχής – κάθε άλλο. Απλώς, κάποιες φορές η συνύπαρξη μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά στις αρχές, όταν οι καθημερινές συνήθειες διαφορετικών πληθυσμών καλούνται να βρουν τα σημεία ισορροπίας και τις συνταγές όσμωσης και συνύπαρξής τους).

Κάτι αλλάζει, ωστόσο – και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς, χάρη (και) σε τολμηρούς και οραματιστές επιχειρηματίες (κυρίως από τον χώρο τής εστίασης και της φιλοξενίας), που είδαν πρώτοι στην περιοχή μια δυναμική που μπορεί να την οδηγήσει στην επόμενη μέρα της. Τόλμησαν να επενδύσουν, υιοθετώντας ένα επιχειρηματικό μοντέλο που δεν ποντάρει στα γρήγορα λεφτά, αλλά στην προσφορά εξαιρετικών υπηρεσιών σε τίμιες τιμές – στη «συνταγή», δηλαδή, η οποία ξεχωρίζει την επιχείρηση που ήρθε για να μείνει από το «πυροτέχνημα».

1 Από τους πρώτους που κατέφθασαν στην πλατεία Δώδεκα Αποστόλων ήταν το στιλάτο «Νάμα» (Ολύμπου 1), ένα resto με industrial αισθητική (κάθε άλλο, ωστόσο, παρά βαρύ και πομπώδες), το οποίο ήρθε –με μικρό budget και πολλή προσωπική δουλειά– να μας συστήσει μια δημιουργική κουζίνα έξοχα εκτελεσμένη, με πρώτη ύλη ντόπια υλικά από μικρούς παραγωγούς (μεγάλη έμφαση δίνεται στην εποχικότητα), συνδυασμένη με εξαιρετικά βορειοελλαδίτικα κρασιά (με προτίμηση στο Ξινόμαυρο και τη Νεγκόσκα) και μπίρες από μικροζυθοποιίες, σε άψογη σχέση ποιότητας-τιμής. Δεν είναι τυχαίο ότι εξαιρετικά γρήγορα έγινε talk-of-the-town μεταξύ των foodies, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και εκτός των συνόρων της.

2 Τον τελευταίο χρόνο (και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, λόγω της πανδημίας τής Covid-19) άνοιξε τις πόρτες του το «Άσπρο Δέντρο» (Ολύμπου 5), ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο, το οποίο φιλοδοξεί (μόλις οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν) να συνδυάσει την τέχνη τής κουζίνας με εκείνη του θεάτρου. Ο τρόπος; Στο πίσω μέρος τού καταστήματος, μια μικρή πόρτα οδηγεί σε έναν χώρο που φιλοξενεί ένα θέατρο τύπου «black box» – ένας χώρος ψηλοτάβανος και άνετος, ιδανικός για εναλλακτικές παραστάσεις και performances, ειδικά για εκείνες που προϋποθέτουν αλληλεπίδραση με το κοινό, αλλά και για να φιλοξενήσει πρόβες, εργαστήρια, σεμινάρια, castingcalls και οντισιόν, εκθέσεις ζωγραφικής κοκ. Μπροστά, οι δημιουργοί του έφτιαξαν έναν ανοιχτόκαρδο και φιλόξενο χώρο όπου μπορείς να απολαύσεις (σε πολύ λογικές τιμές) από πρωινό και brunch ώς το γεύμα σου, με γεύσεις εμπνευσμένες από ελληνικές παραδοσιακές συνταγές που θυμίζουν σπίτι (υπέροχες οι χειροποίητες μαρμελάδες που συνοδεύουν πολλά από τα πιάτα, αλλά και οι vegan επιλογές, ακόμη και στα επιδόρπια). Χρώμα και ατμόσφαιρα στον χώρο δίνουν και τα ανοιχτά ψυγεία μπροστά από τον πάγκο τής κουζίνας, που φιλοξενούν καλούδια, στη λογική ενός παραδοσιακού παντοπωλείου/μεζεδοπωλείου.

3 Από τα new entries στην περιοχή (και σίγουρα ένα από τα δικά μας αγαπημένα, πρωί και βράδυ) είναι το «The Little Cup» (Ζεφύρων 20 με Παπαρηγοπούλου). Το επισκεφθήκαμε αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα, πρωινές ώρες, για καφέ (εξαιρετικά γευστικός και σε ανταγωνιστική τιμή σε σύγκριση με άλλες προτάσεις στην αγορά), υποσχόμαστε όμως ότι θα βρεθούμε σε ένα από τα τραπεζάκια του και κάποιο από τα προσεχή βραδάκια, επειδή έχουμε ακούσει πολύ καλά λόγια για τα κοκτέιλ του. Στον μικρό χώρο, όπου κυριαρχεί ένα mural, θα βρείτε εξαιρετικούς καφέδες σε άψογο value-for-money, γευστικότατα μπισκότα, λαχταριστή πάστα φλόρα και μηλόπιτα. Θα βρείτε επίσης ένα δροσερό και σκιερό μέρος, κυρίως έξω, στα τραπεζάκια με τις ξύλινες πτυσσόμενες καρέκλες, όπου θα πάρετε τις ανάσες σας (ακόμη και τις ζεστές ημέρες που έτυχε να περάσουμε, η γωνία τού «The Little Cup» ήταν ευάερη και σκιερή). Το κυριότερο, όμως: θα βρείτε νέα παιδιά στο σέρβις (φάτσες όμορφες και εναλλακτικές), εξυπηρετικότατα και ευγενέστατα, τα οποία σίγουρα θα αποτελέσουν έναν από τους λόγους που θα σας οδηγήσουν ξανά (και ξανά) στο συγκεκριμένο καφέ. Το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

4 Λίγα μέτρα πιο κάτω από το «The Little Cup» θα συναντήσετε την ταβέρνα «Ο Θόδωρος» (Παπαρηγοπούλου 15), ένα από τα στέκια που έγιναν πλέον κλασικά για τους μερακλήδες τού μεζέ από το 1965, όταν άνοιξε τις πόρτες του. Για τους γνώστες, ο «Θόδωρος» είναι ένα κρυμμένο «διαμαντάκι» στα στενά πίσω από το Βαρδάρι, όπου μπορούν να απολαύσουν υπέροχες γεύσεις (ξεχωρίσαμε την εκπληκτική ψητή μελιτζάνα, αλλά και την ψητή φέτα, το εξαιρετικά τρυφερό και έξοχα αρτυμένο μοσχαρίσιο συκώτι, τα σουτζουκάκια, το φιλέτο κοτόπουλο αλά κρεμ, τις αληθινές τηγανητές πατάτες και τα γιαλαντζί), συνοδεία εξαιρετικού χύμα τσίπουρου και χύμα κρασιού, σε «γενναίες» μερίδες, σε εξαιρετικές τιμές και με ποιότητα σέρβις που θα μπορούσε να βάλει τα γυαλιά σε αρκετά «γκλαμουράτα» εστιατόρια. Συνυπολογίστε την προστιθέμενη αξία τού παραδοσιακού, «ζεστού» περιβάλλοντος (νιώθεις σαν να επισκέπτεσαι ένα πραγματικό, βίνταζ κουτούκι, με ωραίους ανθρώπους τόσο στο προσωπικό όσο και μεταξύ τής πελατείας) και έχεις μια συνταγή που δεν μπορεί να αποτύχει.

5 Στα στέκια στα οποία αξίζει οπωσδήποτε να ρίξεις μια δεύτερη ματιά περνώντας από την περιοχή είναι και το καφέ-μεζεδοπωλείο «Μόνο για σήμερα» (Ολύμπου 18). Θα το προσέξετε αμέσως χάρη στη neon πινακίδα του (δεν μπορείς να την παραβλέψεις ακόμη και σε μέρες με πολύ ήλιο), αλλά και στις δυνατές ομιλίες των θαμώνων που το προτιμούν ήδη από νωρίς το πρωί για καφέ, κουβέντα και ταβλάκι, αλλά και μέσα στην ημέρα, χάρη στην αίσθηση γειτονιάς και «κέντρου-απόκεντρου» που προσφέρει, αλλά και στα μυρωδάτα μεζεδάκια του.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ, ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΜΑΒΙΛΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΞ ΟΔΩΝ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ – ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΓΡΗΓΟΡΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ, ΧΑΡΗ (ΚΑΙ) ΣΕ ΤΟΛΜΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ (ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ), ΠΟΥ ΕΙΔΑΝ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ. ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ, ΥΙΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΟΝΤΑΡΕΙ ΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΛΕΦΤΑ, ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΕ ΤΙΜΙΕΣ ΤΙΜΕΣ – ΣΤΗ «ΣΥΝΤΑΓΗ», ΔΗΛΑΔΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ «ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ».

Το «ρεύμα» που παρατηρείται τελευταία σε ό,τι αφορά την δραστηριοποίηση επιχειρήσεων εστίασης αρχίζει να συγκινεί και εκείνους που επενδύουν στον τομέα τής φιλοξενίας:

6 Στην περιοχή λειτουργεί ήδη το στιλάτο «Thess Residences» (Γλάδστωνος 20), προσφέροντας πολυτελή, ενοικιαζόμενα και επιπλωμένα διαμερίσματα από 27 έως 90 τετρ.μ. σε ένα αναδιαμορφωμένο κτίριο του 1951, το οποίο είχε λειτουργήσει αρχικά ως εργοστάσιο κατασκευής παραδοσιακών ειδών κουζίνας (κατσαρόλες, τηγάνια, μπρίκια κοκ.), με ιδιοκτήτρια μια οικογένεια που είχε βρει καταφύγιο στη Θεσσαλονίκη μετά την καταστροφή τής Σμύρνης, το 1922. Αυτός είναι και ο λόγος που το μπρίκι, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σκεύη για το ψήσιμο του ελληνικού καφέ, είναι παρόν (συνοδεία δίσκου, φλιτζανιών, ελληνικού καφέ και ζάχαρης) σε κάθε διαμέρισμα του καταλύματος. Προφανώς, το «Thess Residences» προσφέρει πολύ περισσότερα από έναν καφέ – μεταξύ άλλων, meeting room χωρητικότητας 7 ατόμων με δωρεάν παροχή υπολογιστή (σε περίπτωση που χρειάζεστε χώρο για κάποια επαγγελματική συνάντηση), λευκά είδη, πιστολάκι μαλλιών, πλυντήρια, χώρο σιδερώματος κ.ά.

7 Στην ίδια περιοχή βρίσκεται το καλαίσθητο «Polis Apartments & Studios» (Καραολή και Δημητρίου των Κυπρίων 13 – ή Διοικητηρίου, όπως τη γνωρίζουν οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς), ένας πολυτελής χώρος, ο οποίος προσφέρει δίχωρα διαμερίσματα και ευρύχωρα studios, που μπορούν να αποτελέσουν την ιδανική βάση για οικογενειακές διακοπές ή για ένα επαγγελματικό ταξίδι. Το συγκρότημα φιλοξενείται σε μια προϋπάρχουσα οικοδομή κατοικίας, η οποία ανακατασκευάστηκε με στόχο τη δημιουργία λιτών και φιλόξενων χώρων με αστικό ύφος και ενιαίο χαρακτήρα, κάνοντας τις ελάχιστες δυνατές επεμβάσεις και με σεβασμό στην υπάρχουσα οργάνωση των διαμερισμάτων. Οι κουζίνες και τα λουτρά διατηρήθηκαν, ενώ, σε ό,τι αφορά την επίπλωση δωματίων και κοινόχρηστων χώρων, επελέγησαν custom made, αλλά και έτοιμα έπιπλα που διακρίνονται για τη λειτουργικότητα, την απλότητα και τις αυστηρές γραμμές τους, με ισορροπία ψυχρών και θερμών υλικών και κυριαρχία γήινων και γκρι αποχρώσεων. Όλο το συγκρότημα προσφέρει wi-fi ίντερνετ, ενώ ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στον σεβασμό για το περιβάλλον και τη φύση – δεν είναι τυχαίο ότι οι δημιουργοί του έχουν επιλέξει οικολογικά υλικά κατασκευής και διακόσμησης, όπως επίσης και παροχές θέρμανσης και ψύξης με περιβαλλοντική συνείδηση.

8 Στα «προσεχώς» (και πάντοτε σε ό,τι αφορά το πεδίο τής φιλοξενίας), στην σχετικά πρόσφατα αναπλασμένη πλατεία Μαβίλη (στη γωνία Κωστή Παλαμά με Γλάδστωνος) βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για τη μετατροπή μιας παλιάς, πολυώροφης καπναποθήκης (στην περιοχή λειτουργούσαν στις αρχές τού 20ού αιώνα αρκετές καπναποθήκες, με κυρίαρχη την καπναποθήκη Φέσσα) σε κτίριο κατοικιών και διαμερισμάτων, με αποκατάσταση και ενίσχυση του φέροντος οργανισμού και αλλαγή των εσωτερικών διαρρυθμίσεων.

Όλη αυτή η διαρκούσα αστική ανάπλαση έχει αρχίσει να μεταβάλλει και την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης γειτονιάς ως χώρου κατοικίας – κατ’ αρχάς από τον εισερχόμενο πληθυσμό. Έτσι, ολοένα και περισσότεροι φοιτητές αρχίζουν να επιλέγουν τη συγκεκριμένη περιοχή ως τη γειτονιά όπου θα περάσουν τα φοιτητικά τους χρόνια στη Θεσσαλονίκη (στην επιλογή αυτή βοηθά η εγγύτητα στο κέντρο και τα πανεπιστήμια, αλλά και οι σχετικά χαμηλότερες τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων, τα οποία πολλές φορές είναι προσφάτως ανακαινισμένα). Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι στην προσοχή εταιρειών επενδύσεων ακινήτων έχουν μπει παροπλισμένα κτίρια στην περιοχή, με στόχο τη μετατροπή τους σε ιδιωτικές φοιτητικές εστίες (όπως το παλιό καπνομάγαζο Σωσσίδη, στη συμβολή των οδών Γλάδστωνος και Ολύμπου –ένα κτίριο με ανωδομή 3.500 τετρ.μ. και υπόγειους χώρους 1.300 τετρ.μ., που τα τελευταία χρόνια στέγαζε κυρίως βιοτεχνίες–, για το οποίο εκδήλωσε ενδιαφέρον γνωστή εταιρεία επενδύσεων, η οποία τον Μάιο του 2018 είχε αποκτήσει και γνωστή ξενοδοχειακή μονάδα τής πόλης).

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις παλαιών διαμερισμάτων σε δρόμους όπως οι οδοί Παπαρηγοπούλου, Κάλβου, Ολύμπου, Μαβίλη, Γλάδστωνος, Παλαμά και Καρατζά, με στόχο τη μετατροπή τους (μετά την ανακαίνισή τους) σε κατοικίες Airbnb, προφανώς από επενδυτές που ποντάρουν αφενός στην ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης προς τη Θεσσαλονίκη μετά τον περιορισμό τής πανδημίας, αφετέρου στην ανάδειξη της συγκεκριμένης γειτονιάς ως ενός καινούργιου και ανεξερεύνητου σημείου αστικής απόλαυσης στον ιστό τής Θεσσαλονίκης, μία ανάσα από το ιστορικό της κέντρο.

Κάτι νέο γεννιέται

Είναι προφανές ότι οι αλλαγές δεν έρχονται από τη μία μέρα στην άλλη. Είναι εξίσου προφανές ότι, στο περιβάλλον αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία τής Covid-19 (με την αγωνία να διαδέχεται η αισιοδοξία και πάλι από την αρχή, ώς την οριστική τιθάσευση του ιού), οι όποιες αλλαγές δεν μπορούν να είναι ραγδαίες.

Ο σπόρος όμως έχει φυτευτεί. Ολοένα και περισσότεροι ανακαλύπτουν ένα κρυμμένο «διαμαντάκι» στα δυτικά τού ιστορικού κέντρου τής Θεσσαλονίκης. Επίμονοι επιχειρηματίες (οι οποίοι δεν τολμούν απλώς να επενδύσουν, εμπιστευόμενοι το όραμα και τη διορατικότητά τους, αλλά έχουν και την υπομονή, την επιμονή και την αντοχή να περιμένουν, ώσπου να το δουν να καρποφορεί). Αλλά και απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, Θεσσαλονικείς και επισκέπτες, που βρίσκουν σ’ αυτήν την περιοχή τής πόλης τη χαρά τής ανακάλυψης του καινούργιου και του άφθαρτου.

Στην περιοχή τής πλατείας των Δώδεκα Αποστόλων, της πλατείας Μαβίλη και όλων των γύρω οδών το χθεσινό επανεφευρίσκεται ως αυριανό. Το παλιό επανασυστήνεται ως ολοκαίνουργιο. Μια πόλη αποδεικνύει ότι, ακόμη και υπό συνθήκες πανδημίας, δεν χάνει τη δύναμη να ανακαλύπτει ξανά και ξανά τη γοητεία και το κρυμμένο της πρόσωπο. Και μια γειτονιά τής πόλης ετοιμάζεται να διεκδικήσει –μόλις οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν– τη θέση της ως του νέου downtownστα δυτικά τού κέντρου.

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική απορρήτου.

Ρυθμίσεις Cookies

Παρακάτω μπορείτε να επιλέξετε ποια cookies θα επιτρέψετε σε αυτή την ιστοσελίδα. Πατήστε στην αποθήκευση ρυθμίσεων για να εφαρμόσετε την επιλογή σας.

ΛειτουργικάΗ ιστοσελίδα για να δουλέψει χρησιμοποιεί κάποια απαραίτητα λειτουργικά cookies.

ΣτατιστικάΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για στατιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να βελτιώσουμε το περιεχόμενο που σας προσφέρουμε.

Κοινωνικά ΔίκτυαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies από τα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μπορούμε να σας δείξουμε περιεχόμενο από πλατφόρμες όπως το YouTube και το FaceBook. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΔιαφημίσειςΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για διαφημιστικούς σκοπούς, ώστε να μπορούμε να σας προσφέρουμε περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Αυτά τα cookies μπορεί να καταγράφουν τα προσωπικά σας δεδομένα.

ΆλλαΗ ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί και ορισμένα cookies από υπηρεσίες που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες